onsdag 4 mars 2009

Yttre Gaarden

Häromdagen slank det ner en Yttre Gaarden från Nynäshamns Ångbryggeri. Ölet är en överjäst witbeer, dvs en belgisk veteöl. Jag har förstått att rätt många har problem med de kryddiga belgiska veteölen, speciellt koriandern brukar nämnas som en bov i dramat. Mina egna smaklökar uppskattar både en wit samt de klassiska veteölen från Bayern.



Av någon anledning dricker jag alltid ett smakprov Yttre Gaarden då Stockholm Beer Festival i Nacka besökes varje höst. En trevlig liten personlig tradition, fast egentligen vet jag inte riktigt varför jag gör det. Vissa saker bara sker utan förklaring. Fast en förklaring kan vara att veteöl var min absoluta favoritstil iallafall för 4-5 år sedan.

Givetvis finns det många öl som är passar bra under den varma årstiden, men just veteöl och witbeer tycker jag är perfekta sommaröl, läskande, lättdrucka på ett positivt sätt samt intressanta med en hel del spännande smaker.

Ölets färg är grumligt bärnstensaktig. Anar lite doft av apelsin då jag sniffar på ölet. Smaken är frisk och kryddig med tydliga inslag av tidigare nämnda koriander samt citrus. Stabil produkt, men visst kunde bryggeriet ha öst på ännu lite till.

3,5/5

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar också veteöl, både witbier och hefeweizen, och även om det inte är mitt absoluta favoritöl, så jag tröttnar aldrig på det. Yttre Gaarden gillar jag också, helt klart det bästa svenska veteölet jag har smakat.

Prova St. Bernardus Witbier (beställningssortimentet) när tillfället ges.

Ottes sa...

Berså! Smaka på det ordet, berså. Det är där och ingenstans annars som ett riktigt svalt, välbryggt veteöl gör sig bäst en ljummen sommareftermiddag.

Gyllenbock sa...

Hans: tack för tipset, St. Bernardus Witbier har jag ännu inte druckit.

Bästa svenska veteölet enligt mig är Helsinge Veteöl.

Ottes: åh, nu längtar jag verkligen till våren och sommaren. Verkligen härligt att då dricka veteöl.

fajanen sa...

Har inte provat Yttre Garden ännu. Verkar bra. På tal om tradition på stockholm Beer Festival så är min att som första stopp alltid gå till nynäshamns båset. De ligger så bra till snett ned åt höger och så har de ju som bekant väldigt bra öl. Däremot brukar jag ta olika sorter där.

Stefan - Beer Drivel sa...

Kul det där med traditioner. Även jag har som tradition att stanna på Nynäshamns monter först när jag besöker Stockholm Beer and Whisky. Fast det kanske blir så naturligt eftersom dom har sin monter nära ingången.

Gyllenbock sa...

fajanen: Yttre Gaarden måste du ta och prova vid tillfälle. Nynäs producerar bra öl rakt igenom, är det bara jag som saknar Mälsten Mild?

Stefan: ja, Nynäs monter är svår att missa, de har verkligen ett bra läge i lokalen.