söndag 8 mars 2009

Galej på Man in the Moon.

Var ute på galej tillsammans med ett par kompisar igår. Som pilsnerpang valde vi att besöka Man in the Moon, ett ställe som jag senast besökte i september förra året. Man in the Moon är ett bra ställe, maten är god och de har en tämligen diger öllista. Igår var det snudd på chockerande få gäster där, vet inte om det berodde på lågkonjukturen eller bara på en ren tillfällighet.Nåväl, till det centrala för denna lilla berättelse. Givetvis hade jag redan i förväg studerat öllistan, visste på ett ungefär hur kvällen skulle utveckla sig. Som första öl beställde jag in en Ocean IPA från Oceanbryggeriet. Ett antal gånger har jag varit nära att beställa en Ocean IPA, men det har aldrig blivit av.

Ölet får anses vara bärnstensfärgat, skummet var hyfsat stort. Då jag doftade på ölet blev jag lite förvånad då det doftade ganska mycket av rök förutom den sedvanliga fruktiga och karamellaktiga doften. Även smaken var påtagligt rökig. Skall Ocean IPA verkligen smaka så eller var det något som var knas? Beskan var trevlig utan att vara extrem på något sätt. Förväntar man sig en amerikansk IPA då man beställer in en Ocean IPA, ja då lär man bli besviken. Nä, detta öl har en mer brittisk stil. På flaskans etikett stod följande att läsa: "Eftersom begreppet India Pale Ale idag är lika konfunderande som fotbollens diamantformation, så kan man bara konstatera att varianterna är många." Ja, det kan man förstås hålla med om, och trevligt är det att det finns många olika varianter.

Gott utan att briljera, betyget blir 3,25/5
Efter öl nummer ett var det dags för mat, jag åt en klassisk Club Sandwich. Smakade bra! Till maten drack jag en Ølfabrikken Pale Ale från danska Ølfabrikken. Ölet hade en rätt trevlig humlig doft med lite vibbar av karamell och citrus. Smaken hade toner av citron lite gräs med en rätt hygglig beska och eftersmak. Fast nog hade jag hoppats på än mer humlearomer. Värt att notera är att Ølfabrikkens öl tappas på burk. Verkligen inte ofta jag dricker burköl men igår skedde det. Det mest kända mikrobryggeriet som säljer sina öl på burk är förstås amerikanska Oscar Blues.

Ølfabrikkens Pale Ale var ungefär som Ocean IPA, gott och klart drickbart men utan att lämna några gigantiska avtryck. Äh, samma betyg som för Ocean, 3,25.

När vi satt på restaurangen igår passade de på att höja priserna på många av ölen, som tur var hann de ej höja priset för Ølfabrikken Pale Ale igår. Idag såg jag på Man in the Moons hemsida att ölet kostar 99, igår betalade jag 69. Snacka om sjuk prishöjning! Inflation är inte bra för samhället!

Något som däremot är bra för samhället och mänskligheten är Närke Kulturbryggeri. Som tredje öl för dagen delade Eddan och jag på en flaska Kaggen Stormaktsporter 2007. Känns mycket bra att inom loppet av en dryg månad nu ha smakat den "vanliga" Stormaktsportern och "Kaggen Stormaktsporter". Skillnaden mellan de två ölen är att sistnämnda är lagrad 2,5 månader på ekfat.Finns det någonting vackrare än att se hur vätskan från en tung stout eller porter hamnar i glaset? Kaggen hade en underbart svart och trögflytande vätska, skummet är minimalt. Till en början tyckte jag att varken doften eller smaken var så märkvärdiga, ölet var helt enkelt lite för kallt. När västskan blivit lite varmare, ja då började det hända saker och ting vad gäller doft och smak. Ölets doft påminner mer om vin än öl men med lite toner av vanilj, bär och rök. Smakar väldigt mycket kaffe och choklad, men för varje klunk upptäckte jag något nytt. Verkligen en helt underbar porter, mjuk och poetiskt len samtidigt som kroppen är stor. Finns ett ord som kan sammanfatta allt, weltklasse! Betyget blir 5/5. Det är förstås svårt att säga vilken öl som är den godaste man druckit, men Kaggen hamnar mycket högt på min lista. En artikel från år 2007 om just Kaggen.Som avslutning på aftonen drack jag en flaska Leffe Vieille Cuvée. Det var väldigt länge sedan jag drack något från Leffe, deras Cuvée hade jag tidigare ej provat. Kanske var det fel att beställa in en Leffe Cuvée efter Kaggen, men gjort är gjort. Ölet var ganska sött och fylligt med fina inslag av honung och torkad frukt. Onekligen en öl som trots allt passade rätt bra på en lördag, lite lördagsgodis kan man gott kalla det. Betyget blir 3,5/5.Utöver ovanstående fyra öl smakade jag även några klunkar av ett par andra öl, nämligen ST Bernardus ABT 12 samt Boon Oude Kriek 2004. Förstnämnda ölet hade en smått bisarr men samtidigt kul smak av en godissort som jag väl känner igen från barndomen. Tyvärr kan jag inte minnas namnet på godissorten. Boon Oude Kriek är en spontanjäst körsbärsöl, sur och smakrik. Väldigt intressant och kul typ av öl. Bägge dessa öl skall jag vill tillfälle beställa in en flaska av, de tål att analyseras närmare.

Kvällens enda besvikelse var efterrätten, Hallon- och blåbärspaj med vaniljsås. Smakade inte särskilt mycket. En hopplös gottegris som jag hade även gärna sett efterrätten betydligt sötare.

Trots denna lilla besvikelsen med efterrätten var kvällen mycket trevlig. Alltid kul att dricka öl man tidigare ej druckit.

17 kommentarer:

Ottes sa...

Och där har vi ett återkommande problem. Hur seriös pub du än går in på så förvarar de sina porter & stout i kylar. Oftast är fatölen också allt för kalla. Vi i Åkes Ölklubb har diskuterat problemet flera gånger och kanske vore lösningen att ha med sig en batteridriven doppvärmare? Fler förslag (utom en rikstäckande kampanj förståss)?

Gyllenbock sa...

Bara att hålla med, tyvärr är det så. Vad gäller Kaggen var det bara att vänta tills vätskan blev varmare, förstås en väldigt trevlig väntan. Men ibland vill man inte vänta.

AndersAnd sa...

Låter som en heltrevlig kväll. Ja man får ofta sitta och värma upp ölen men hellre det än att få dem vid rumstemperatur+. Jag föredrar porter och imperial stout lätt svala så att de sedan under dryckestiden vandrar upp till rumstemperatur.

Stefan - Beer Drivel sa...

Man in the moon har jag inte hört talas om. Men jag tror nog jag måste ta en tur dit någon dag.

Håller med om temperaturen på ölen. Kan lätt bli tjatigt att stå och värma ölen i händerna hela tiden. Speciellt om man är på festival och vill hinna med så mycket som möjligt ;)

Baggen sa...

Vad fick du betala för Kaggen på Man In The Moon ?

Trevligt ställe det där som jag besöker lite då och då.

dempa sa...

Nu blev jag nästan förbannad. På Ölfabrikkens Pale Ale. Och Man on the Moon's priser.
Nästan så jag måste skriva ett eget inlägg om det. Jag tror jag får göra det.. snart.

Gyllenbock sa...

Andersand: ja det var verkligen en trevlig öl. Bra mat (förutom efterrätten), schyssta öl och trevligt sällskap. Det är spännande med just porter/stout att se hur smaken utvecklar sig då vätskan blir varmare.

Stefan: Man in the Moon ligger på Tegnérgatan, på andra sidan gatan har du Saddle&Sabbre, de har väldigt mycket bourbon och bra kött.

Även Café Piastowska finns där på andra sidan, en helt unik restaurang. Ölet är inget vidare men atmosfären är fantastisk, ja om du gillar äldre saker. De tar inga kreditkort. Artikel om den restaurangen:

http://www.svd.se/kulturnoje/krog/artikel_30885.svd

Baggen: enligt prislistan på nätet skulle en Kaggen 2006 kosta 195, men vi fick pröjsa 250 för årgång 2007. Lite surt men det kändes ändå rätt att göra det.

Dempa: ja, det är verkligen en chockerande höjning! 99 spänn är löjligt! Skriv gärna ett inlägg om det.

Stefan - Beer Drivel sa...

Tack för restaurang tipsen. Måste erkänna att det är en del av stan jag sällan besöker. Det blir oftast att jag håller på rutten mellan Monks och Akkurat med stopp på tex Belgobaren, Duvel, Bishops osv...

195 kr för en Kaggen lät billigt. Har för mig att Monks tar 600 kr för en flaska, men minns inte vilken årgång det var. Minns att jag betalade 50 kr för 5 cl på Stockholm Beer and Whiskey för ett tag sedan. Dyrt, men det var det värt.

Baggen sa...

Hoppla.

Förra året betalade jag 175:- för en flaska Kaggen och tyckte det kändes dyrt. _så_ bra är den inte. Jag måste säga att jag tycker Goose Island Bourbon County Stout som släpptes på bolaget i december är minst lika bra. Dessutom är den färskare och kommer att balansera sig en del efter ytterligare ett år.

Gyllenbock sa...

Stefan: den kanske mest klassiska "krogrundan" för mig är att först äta på Soldaten Svejk för att sedan besöka Akkurat eller OT. På sätt är det bra att Stockholm är ganska litet, de flesta ställen ligger nära varandra.

Baggen: jag håller med om Goose Island Bourbon Country Stout, helt underbar dryck! Även Stone och Yetin som kom i november och december höll mycket hög klass. Det är inte lätt att säga vilken som är den godaste.

Anonym sa...

Själv har man ju som sagt haft turen att köpa en flaska Kaggen för 65 kronor, men det var ju en engångsgrej. Jag tycker dock helt klart att det är ett öl som är värt en hundring på krogen. Skulle dock aldrig betala sinnesjuka priser på 600 spänn. Håller dock med om att Bourbon County är minst lika bra (om inte bättre). Stones är fantastisk, men något sämre än både Kaggen och vanliga Stormaktsportern. Oak Aged Yeti var dock en rejält överhumlad besvikelse...

Gyllenbock sa...

David: 65 för en Kaggen är verkligen ditt livs fynd. :)

600 spänn är verkligen vansinne, det skulle jag aldrig betala för en öl, oavsett vad det skulle vara.

Stefan - Beer Drivel sa...

Jag köpte inte heller Kaggen för 600 kr. Tyckte det var lite väl dyrt.

Både Soldaten Svejk och OT har jag velat besöka. Jag har visserligen varit där men fått vända i dörren då det varit fullt. Svejk var så fullt en gång att vi knappt kom innanför dörren. Men det är planerat att besöka dom snarast. ;)

Anonym sa...

Angående st.bernadous.......jag har haft precis samma känsla av någon godis sort från barndomen som jag inte kan identifiera........snälla någon lös mysteriet?

Gyllenbock sa...

Stefan: ett tips att komma till Svejken precis då de öppnar klockan 17, eller lite senare på kvällen. Mellan 17-20 nånting brukar det för det mesta vara fullt. Någon bordbokning har de aldrig haft.

Anonym: ja, det vore kul att veta vad det är för godis man förknippar smaken med. En vacker dag kanske poletten trillar ner? :)

Johannes sa...

Hej,
Jag vill informera om två felskrivningar i er text: Olfabriken Pale Ale kostar fortfarande 69 kr för 33 cl-burken, priset på hemsidan avser en 50 cl-flaska som ej serveras längre. Kaggen Stormaktsporter står i Man in the Moons ölkällare och inte i kyl, just för att den ska hålla en god temperatur.

Gyllenbock sa...

Johannes: tack för informationen. Ni kanske kan uppdatera hemsidan om ni inte längre saluför 50 cl:s burken?