fredag 6 mars 2009

Nøgne Ø Dobbel IPA


Det är väldigt sällan jag dricker öl från vårt västra grannland Norge. Häromveckan kunde man köpa Nøgne Ø Dobbel IPA på Systembolaget, givetvis var jag tvungen att köpa några flaskor, annat var det inte tal om. Har inte druckit alltför många av Nøgne Ø:s öl, men orden Dobbel IPA gjorde att det vattnades rätt rejält om munnen då flaskan tidigare idag åkte in i kylskåpet.

Dobbel IPA:n har en alkoholhalt på 8%, IBU ligger på mäktiga 100. Som lite kuriosa kan det vara värt att nämna att ölet är bryggd i samarbete med den japanska bryggmästaren Toshi Ishii från Yoho Brewing i Nagano. Ölet har en ganska mörk, brunaktig grumlig färg. (påminner om en mörk veteöl) Skummet är vitt och stort.

Ölet har en ganska söt doft, ananas, citrus och karamell är vad jag mest tänker på. Doften är lite överraskande, hade helt klart förväntat mig att ölet skulle dofta mer av humle. Hursomhelst är doften trevlig och inbjudande.

Precis som doften är smaken ganska söt men med tydligare inslag av humle. Beskan finns där, men det är inte extremt på något sätt. Ölet känns fylligt och med en stor kropp. Eftersmaken sitter kvar ett bra tag.

Inte hade jag anat att ölet skulle vara så lättdrucket som det är, nästan lite farligt. Eller farligt är nog inte rätt ord, men lite förvånande är det allt. I ärlighetens namn trodde jag att Nøgne Ø Dobbel IPA skulle vara brutalare och kännas än mer besk. Dåligt öl är det absolut inte, men inte riktigt vad jag förväntade mig.

Hercules är fortfarande nummer ett!

Betyg 4/5

3 kommentarer:

Ottes sa...

Har bara druckit deras (enkel) IPA, den hade en pommeransrik och bitter smak men doftade ljuvligt av kinesiska körsbär, Ahlgrens bilar & vanilj. Favoriten från det otroligt ojämna bryggeriet är deras havrestout!

Gyllenbock sa...

Havrestouten har jag inte druckit, låter spännande!

Ottes sa...

Då många av mina kollegor och tillika ölvänner jobbar i Norge så slinker det med en och annan provöl till fäderneslandet...