torsdag 26 mars 2009

Nøgne Ø Sahti



Igår provade jag Sahtin som Dugges och Nøgne Ø gemensamt skapade hösten 2008. De bägge bryggerierna brygger stabil öl så det var med en rätt stor nyfikenhet jag drog av kapsylen på flaskan.

Sahti är en traditionell och väldigt ovanlig finsk öltyp som folk brygger hemma. Det finns även ett antal sahti som bryggs kommersiellt av bryggerier. 2002 fick Sahtin EU:s särartsskydd, det innebär att sahti får tillverkas i vilket EU-land som helst men det måste göras enligt den traditionella metoden för att få kallas för sahti. Dugges/Nøgne Ø kallar sin sahti för "sahti reinvented" och nog är det en spännande blandning av råvaror de bjuder på. Förutom råg, vete, malt och humle innehåller ölet enris från Norge, malört från Sverige, ljunghonung från Telemark samt jäststammar från Belgien, Storbritannien och Tyskland. Tacka vet jag globaliseringen!

Då jag hällde upp ölet bildades ett stort och väldigt inbjudande skum som ganska sakta behagade att sjunka undan. Ölet hade en grumligt brunaktig färg.

Måste säga att ölet doftade trevligt, en söt och frisk doft. Honung och jäst kom jag först att tänka på. På något sätt doftade ölet även lappländsk vildmark, nu låter det kanske väldigt dramatiskt men det är enbarren antar jag. Inte för att jag varje dag doftar på enbarr, men min morfar var makalös på att röka fisk, han använde alltid enbarr som krydda. Fick lite vibbar av det då jag doftade på ölet.

Vad ska man då säga om smaken? Honung förstås, ja väldigt mycket honung smakade det. Ölet smakade också lite skog, hur ofta man nu äter skog. Men det är enbarren som ville ha uppmärksamhet. Ölet kändes fylligt i munnen. Ölet gav även en del belgiska vibbar tackvare jästen. Även en viss örtighet infann sig.

Eftersmaken var mjuk och behaglig, någon direkt beska kände jag ej däremot en viss hetta från alkoholen. (11%)

Trots mina finska rötter är jag osäker på om jag någonsin smakat en äkta sahti, mycket pinsamt att inte ha koll på det. Vad jag förstått är denna sahti inte en äkta sahti, dock ett trevligt öl på många sätt. Riktig sahti är en färskvara, Dugges/Nøgne Ø:s har bäst före stämplad till september 2013.

Betyg: 3,75/5

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ett gott öl tycker jag! Har förstått att det inte alls är som en riktigt Sahti men som öl är det riktigt smaskigt.

Gyllenbock sa...

Jag tyckte också om ölet, stabilt på alla sätt utan att vara briljant.

Undrar var man lättast får tag på en riktig Sahti utan att behöva åka till Finland?

Stefan - Beer Drivel sa...

Det blir nog att prova denna under påsk. Måste ju säga att man blir riktigt sugen när man läser recensionen :)

Mikael sa...

Det är väl som våran Gotlands dricka!? Man får nog göra hemma, eller åka och beställa från Alko´s beställningssortiment. För vad min finske vän sa så är den rätt svåråtkomlig. Det ska bli en nöje att få smaka denna experiment brygd.

Gyllenbock sa...

Stefan: Orkar du verkligen vänta till påsk? Det är ju en massa dagar kvar tills dess. :)

Stekarn: Japp, det är ungefär som gotlandsdrickan. Vore kul att prova "äkta" Sahti och Gotlandsdricka under samma kväll.

Stefan - Beer Drivel sa...

Gyllonbock: Jag har en känsla av att farsan vrider öronen av mig om jag dricker upp den gemensamt inhandlade flaskan. Eller så gör han livet kort på dom öl han har hemma ;) Fast det fanns ju flaskor kvar på systemet.....