onsdag 25 november 2009

Egyptisk öl

Jag hade inga större förhoppningar om att hitta god inhemsk öl i Egypten. Sedan tidigare hade jag druckit Stella Lager då fick den en tvåa i betyg. Idag skulle jag ge något liknande. Stella är Egyptens vanligaste öl, tror att alla turister som dricker öl känner igen det ölet.Förutom Stella Lager provades Sakara Gold samt Meister Max, samtliga bryggda av Al Ahram Beverages
en bryggerikoncern som ägs av inte helt okända Heineken. Ölen drack vi på hotellrummet, visst fanns det öl på en del restauranger samt i några barer men vi valde att inte besöka de ställena. Det kryllar inte direkt att västerländska dryckesställen i Kairo, det kan jag konstatera.Sakara Gold hade en alkoholhalt på 4%. Färgen var mycket ljus, guldaktig. Skummet var vitt och försvann snabbt. På bryggeriets hemsida står det om ölet: "beer with a very smooth taste". Ordet smooth kan förstås betyda många saker men onekligen hade ölet en "jämn" smak av nästan ingenting. Doften var svag, den innehöll en del metall, örter samt bröd. Tunn smak med svaga citrustoner även de bekanta inslagen av metall fanns i smaken. Lite stickig känsla och hela härligheten belönades med en obefintlig och tråkig kemisk eftersmak. Pisslager! Fanns tydligen en variant på 10%, men det är nog en öl enbart för faraonerna.

Betyget kan inte bli annat än lågt, 1,5/5Meister Max hade en alkoholhalt på 8%. Ölet var det första med en högre alkoholhalt som lanserades i Egypten för några år sedan.

Färgen var ljus, guldaktig. Stort vitt skum som försvann snabbt.

Tyckte att doften innehöll en del majs samt svaga toner av frukt. Det doftade även alkohol men inte på något direkt alarmerande sätt. Smaken var söt med inslag av malt. Särskilt många smaker fanns där inte, svag beska. Det hela avslutades med en rejäl dos alkohol i eftersmaken. Ölet kändes ganska tunnt trots procenten, en viss kemisk känsla infann sig dock inte så illa som i Sakara Gold. Betyget blir lite högre men ändå svagt: 1,75/5

Ölen kostade följande:

Stella LE5=7SEK
Sakara Gold LE6.50=9
Meister Max LE7.50=10.50

Inte särskilt dyrt, eller det kan förstås alltid diskuteras med tanke på hur de smakade. Vi köpte ölen i en butik som hette "Drinkies, the beverage shop". Den låg i Zamalek vid 26:e Julibron om ni nu råkar ha vägarna förbi.

Ett tips är också att inte knalla omkring dretfull på Kairos gator såvida ni inte är sugna på att ta en närmare titt på en polisstation.

9 kommentarer:

Stefan - Beer Drivel sa...

Kan bara instämma om ölen. Fast jag är imponerad att du hittade en dryckesbutik. Själv hittade jag bara luckor i väggen som öppnades vid oregelbundna tider och sålde i några minuter för att sen stängas igen.

Eddan sa...

Att ölstandarden skulle vara låg var väl ganska förväntat va?
Fast billigt var det. Vattnet var säkert dyrare.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Synd att man inte kan besöka forntida Egypten... deras öl lär ju varit surt i alla fall. ;)

Yury sa...

Smakat på Stella när jag va där sist. Smakar som det kostar. :)

Gyllenbock sa...

Stefan: ölbutiken fanns med i Lonely Planet från år 2002, alltså har den funnits ett tag. Förutom de ölen vi köpte hade de Heineken samt en hel del vin. Flaskorna lades i en svart platspåse så att de inte exponerades.

Eddan: japp det var förväntat, både hoppas och tror att det blir bättre i Köpenhamn. :)Vattnet var mycket billigt, för 15 sek fick man tre liter plus ett par burkar läsk.

David: det hade varit en resa det att besöka det forntida Egypten. jag hade gärna studerat hur de byggde pyramiderna.

Yury: ja särskilt gott det var det inte. Har förresten lagt till din blogg på min lista.

Fredrik sa...

Kul inlägg jag testade faktiskt Sakara för några dagar sedan, inte så spännande.

Unknown sa...

Sakkara is the best beer in egypt. Stella and Meister is to bitter (belgium)

Unknown sa...

Sakkara is the best beer in egypt. Stella and Meister is to bitter (belgium)