måndag 24 september 2012

Uppladdning på Basunen

Äntligen! Vadå tänker någon?  Veckan då SBWF drar igång har äntligen anlänt. I lördags hade vi en liten uppladdning på Basunen där det mesta kretsade kring de kommande två veckornas ölunderhållning.

Eirik hade den stora vänligheten att bjuda på öl inköpta i Bulgarien, Kamenitza 4,4% och Kamenitza Fresh Limon. Förstnämnda en klassisk lager från Östeuropa, full av kokta grönsaker, metall, söt honung. Blaskig och synnerligen trist. Sistnämnda är en blandning av öl och juice 50/50. Ingen höjdare som öl betraktat men som läskande dryck helt ok. Mycket grape och blodapelsin i både doft och smak. En iskall sådan i värmen tror jag de flesta med glädje tar sig an.



En annan öl som Eirik bjöd på var lite mer intressant för att uttrycka mig diskret. Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition White Wine. Härlig doft med en tydlig karaktär av fat. Vinös med rostad malt, en hel del lakrits, lite bär och nötter. Avslutningen var lång och torr. Förstås en touch av värmande alkohol.



Eddan bjöd på en flaska som han köpt via Brill & Co, Jester King Black Metal Imperial Stout. Jag tyckte att det ölet var relativt milt i doften liksom i smaken. Ganska behagligt lättdrucken för att vara en Imperial Stout. (allting är relativt sägs det) Helt klart en duglig öl men det fanns något som störde en aning, något som påminde om medicin. Vad tusan nu det kan ha varit?



För egen del passade jag på att bjuda grabbarna på två öl, Slottskällans Belgo Dubbel och Mikkeller/Cigar City Swinging Harry Tropical Quad. Slottskällans Belgo Dubbel  köpte jag i juni 2007 om jag minns rätt och det gör jag då det gäller såpass seriösa saker som öl. Vet inte varför flaskan legat så länge men nu var det i alla fall läge att öppna korken och se vad det kunde tänkas innehålla. Färgen var lätt grumlig rödbrun, skummet litet och försvann snabbt. Både doften och smaken dominerades av kola. Fanns även antydan av papp.Även torkad frukt och lite jäst. Helt klart drickbar men förmodligen smakade ölet godare för några år sedan. BF var 30 mar 2012.



Swinging Harry Tropical Quad är alltså ett samarbetsöl mellan Mikkeller och Cigar City i Florida. Ölet har legat på fat från Grand Marnier. Nu kan jag inte minnas när jag senast drack Grand Marnier. Sist vill jag inte skriva för det vet man ju aldrig när det blir sista gången. Inte det godaste ölet från Mikkeller men rätt så skoj ändå. Apelsin, en hel del jäst, kryddor och kola. Söt men ändå tämligen frisk. Flaskan köptes i Köpenhamn i juni detta året.



Utöver ovanstående öl hade vi tre gemensamma som vi passade på att bli av med, äldst av dem var Cigar City Maduro Oatmeal Brown Ale. Det ölet köptes på Systembolaget i september 2011. Tyvärr blev jag lite besviken då jag inte upplevde ölet som något särskilt. Lätt syrlig med choklad, "surmjölk", sirap, nötter och inslag av ek. Tunn munkänsla.



Två öl som köptes nu i september i år var Saison Dupont Dry Hopping 2012. Flaskan är perfekt om man vill få starkare armmuskler, väldigt tung med sina 1,5kg. Tutti-frutti, hö, frukt, jäst och en del humle. Lättdrucken och uppfriskande, en stabil Saison.



Sist men inte minst en Barley Wine från AleSmith Old Numbskull. Jag tycker att det är en höjdare till öl. Förstås söt men väldigt skön att sitta och smutta på medan man filosoferar över livets öden och äventyr. Mycket kola och torkad frukt, även värmande alkohol. Väldigt bra balanserad öl. Gottgott!

Nu blir det vila från allt öldrickande i några dagar för på torsdag smäller det! Jag tror att jag bestämt mig för vilket öl som blir nummer ett i Nacka.....





2 kommentarer:

Eirik sa...

Ingen större chans att Kamenitza har ett bås på festivalen va? :)

Gyllenbock sa...

Hehe, nä det lär vi nog aldrig få uppleva, som tur är.