Idag fick jag äran att vara med om något roligt, nämligen att medverka i en provning för ölskribenter på Systembolagets huvudkontor i Stockholm. Ett tiotal medverkande var vi. 23 olika öl, en cider samt två blanddrycker fanns att prova. Tre timmar hade vi på oss att leka med flaskorna, lokalen var belägen i källaren på huvudkontoret.
Fyra av ölen hade jag provat tidigare men passade på att testa dem igen. Den som har koll vet att det kommer fler än 23 öl i årets oktobersläpp så alla öl fanns alltså inte att tillgå. Nedan några korta kommentarer om respektive dryck:
Mariestads Alkoholfri: Ljusgul färg med en intetsägande doft. Bröd och en skvätt grönsaker. Förstås väldigt tunn med en obefintligt eftersmak. Inget som jag törstar efter.
Staropramen Non-Alcoholic: Lite bättre jämfört med Mariestads Alkoholfri men ingen jättehöjdare. Söt med en tydligt pilsnerkaraktär. Lite gräs och bröd. Går att dricka men har ännu inte riktigt lärt mig att uppskatta alkoholfria öl.
Sofiero Original: Smakar lika intressant som en "vanlig" Sofiero, det vill säga helt ointressant produkt. Det nya med denna är att den kommer på PET-flaska, det kan ju vara värt om man normalt riskerar att skära sig om man köper glasflaskor.
Carling Lager: Både doften och smaken var diskret, lite dill tyckte jag mig ana liksom metall och kaksmet. Tunn och tråkig. Blir inget köp för min del.
Steinlager Pure: Ljus med en lätt syrlighet. Typ ingen beska. Var det verkligen öl i glaset?
Aguila: Mitt livs första öl från Colombia (yihaaaa!!). Väldigt ljus med en tunn doft och smak. Klurig öl att analysera då det inte fanns så mycket att analysera.
Backyard Brew The Lawn Mower: Mörkare färg, malt, karamell och svaga toner av grönsaker. Aningen bättre jämfört med de ljusare kamraterna men långt ifrån enastående. (Backyard Brew är för övrigt Carlsbergs kopiering av Spendrups Brutal Brewing. Det handlar om marknadsföring......)
Sigtuna Unfiltered Lager: Lätt grumlig mörkare gul. Grönsaker, "krut" (!) och gräs. Avslutningen var tämligen besk och torr. Märklig öl som jag inte blev bästa polare med, inte ens näst bästa....
Oppigårds SMÖF Lager: En underbar öl jämfört med de andra som hittills provats. Trevlig humlig doft och smak. Kändes modern med fina inslag av frukt och gräs i en smak som satt kvar en stund. Kommer definitivt att köpa ölet.
Störtebeker Scwarzbier: Nästan klaraktigt brun med en söt doft av kola, bröd och malt. Smaken var inte lika söt. De rostade tonerna var väldigt diskreta. Drickbar men nja.
Nästa öl sex stycken, då det handlar om ett mixpack med Bayerska öl, i paketet ingår dessa öl:
Reuther Weissbier: Utseendet var som på vilken klassisk tysk veteöl som helst, grumligt gul. I doften och smaken fanns de typiska inslagen av banan, kryddor och vete. Helt klart en duglig veteöl, fast till elitserien räcker den inte.
Oechsner Edelhell: Här snackar vi om en Helles. Tycker inte att ölet gav mig så mycket. Lätt med bröd, lite hö och en liten gnutta "blommor".
Schlappe-Seppel Kellerbier: Helt klart ett öl som jag gärna skulle kunna tänka mig att dricka på sommaren. Egentligen inga direkta krusiduller utan en sådan där öl som man mer eller mindre kan hälla i sig. Malt, lite citrus och en lätt ton av humle.
Karmeliten Brocardus 1844 Spezialbier: Klar bronsfärgad med en viss spritighet. Russin, kola.....vet inte riktigt varför jag kom att tänka på likör då ölet provades. Ingen symfoniorkester för smaklökarna.
Irlbacher Premium Alt Arlbacher Spezial Dunkel: Bröd, malt och en gnutta honung. Även tydlig smak av grönsaker. Pust, Nein Danke!
Müllerbräu Bavariator Dunkler Doppelbock: Väldigt söt med en gnutta choklad, märk bröd och kola.
Helt klart var de tyska ölen besvikelser, veteölet kan jag tänka mig att dricka igen liksom förstås Schlappe-Seppel Kellerbier som var trevlig. Kommer inte att köpa mixpacket.
Sigtuna East Coast Pale Ale: Som en vanlig mer eller mindre tråkig lageröl. Bröd och småkakor med en lätt touch av humle. Hoppar över då jag är lite kräsen av mig.
Fuller Past Masters Old Burton Extra: Detta är en Barley Wine som jag inte upplevde som en extraordinär. Mörka bär, malt och en gnutta alkohol.
Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale: Lätt, lätt grumlig mörkbrun. Stördes en aning av alkoholen i denna. Russin, mycket sötma, kola och malt. Tämligen komplex. Kommer att köpa en flaska eller två för att sparas ett tag, misstänker nämligen att ölet mycket väl kan vinna på lagring.
SKA Modus Hoperandi IPA: Ett stycke öl som jag aldrig blivit imponerad av då jag aldrig druckit ölet färskt. Nu vet jag inte hur gamla burkarna är vilka hamnar på Systembolagets hyllor men denna var i alla fall friskare och mer humlig jämfört med första gången jag provade ölet för något år sedan. Kommer att köpa ölet för att som det heter analysera vidare. Noterbart är att på presentationslappen med information om de olika dryckerna stod det december 2012 som bäst före för detta öl.
Samuel Adams Tasman Red IPA: Klar rödaktig färg med en doft och smak som helt klart var söta. En hygglig IPA som hade mycket karamell. Varning alltså för att det inte handlar om en humlebomb.
Samuel Adams Dark Depths Baltic IPA: Vad tusan är en "Baltic IPA?" En Black IPA är svaret. Klar mörkbrun. Tycker att denna var lite tunn, hade gärna sett mer humle. I övrigt bestyckad med en lätt rostad ton liksom choklad och något som jag tyckte påminde om kokos.
Barney Flats Oatmeal Stout: Ännu ett öl från våra vänner på Anderson Valley Brewing Company. Jag har då aldrig blivit svårt imponerad av någon av deras öl, inte heller av denna. Lätt rostad men en lätt syrlig ton i eftersmaken. Inget som jag lär köpa trots att det mig veterligen handlar om den första seriösa (nåja) stouten på burk på Systembolaget.
Grebbestad Ostron Porter: Klar, nästan svart. Tunn och utan någon direkt karaktär. En lätt touch av salt, blaskigt kaffe och rostad malt.
Nils Oscar Fyra Årstider Höst: Aningen grumlig bärnstenaktig färg. En öl med en udda smakprofil. Förutom de olika malt- och humlesorterna innehåller ölet bockhornsklöver, en krydda som är vanlig i bland annat indisk mat. Hade problem att komma överens med detta. Kommer inte att köpa en flaska då det släpps men förmodligen dricka ölet på SBWF för att helt enkelt smaka på det igen.
Tilquin Gueuze: Jag gillar Tilquin, ja det erkänner jag rakt av. Denna var uppfriskande och god. Skönt syrlig, helt klart blir det några flaskor då ölet börjar säljas.
Drie Fonteinen Oude Geuze Cuvée Armand & Tomme: Ölet som jag sett mest fram emot att prova. I doften var det mycket svavel men efter lite luftning lugnade det ner sig en aning. Har man aldrig sniffat på en Geuze lär doften vara något av en chock men jag tycker att det är coolt, för inte kan man väl skriva mysigt? Fint syrlig även denna med de klassiska inslagen av bland annat gröna äpplen. I ärlighetens namn upplevde jag Tilquin som strået vassare. 179 som denna öl kommer att kosta är en hel del, vi får se, vi får se.
SKA Nefarious Ten Pin Imperial Porter: Förra gången detta ölet fanns på Systembolaget blev jag inte imponerad, inte nu heller. Söt och helt enkelt inget märkvärdigt.
Då var ölen avklarade, övriga drycker som provades var dessa:
Cidre Dupont Reserve 2010: Jag kan nästan mer om mjölk än vad jag kan om cider men tyckte att denna var schysst. Förstås söt men med småtrevliga smaker av äpplen och jäst. Uppfriskande. Ett litet minus var tonen av svavel.
Jeremiah Weed Sour Mash Brew: Onödig produkt enligt mig, "alkoläsk" som bara var konstig. Artificiell med spår av päron.
Jeremiah Weed Root Brew: Ni som smakar tuggummit känner igen smaken på denna. Tyckte mig även känna smak av wasabi. Tackar artigt nej till denna.
Som synes en blandad kompott, överlag få öl som jag blev blixtförälskad i. Särskilt tyskarna var besvikelser i fyra fall av sex. En del flaskor kommer att köpas liksom förstås Speedway stout som inte var med på denna proven. Ölen från Struise, vilka inte heller var med på dagens provning, kommer att köpas.
Stort tack till Systembolaget för en trevlig provning, allt var snyggt skött. Väl mött igen i oktober då det är dags för nästa provning.
Om någon undrar medverkade följande på dagens provning:
Eirik Berg, ölbloggen Basunen
Matt Williams, ölbloggen homebru.net in Scandinavia
Johan Lenner, ölbloggen Portersteken
Pelle Stridh, ölbloggen Allt om öl
Stefan Eriksson,ölbloggen Ölsvammel
Joel Linderoth, Allt om Mat
Lars-Göran Dahlgren, iGlaset
Annika Silvonen, Borås Tidning
Sanna Blomqvist, Dagens Nyheter
Magnus och Magnus, MankerBeer
Just ja, lilla jag medverkade också.
Julkalender 2024 lucka 20 – Cantillion Ashanti
1 dag sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar