Var ute i normaltid då jag anlände till Nacka kring 11:40, portarna öppnade 12:00. Kön var inte alltför lång så det tog inte så många minuter innan jag var inne efter att det magiska klockslaget slagit.
Hade inga direkta planer för dagen annat än att jag skulle ha lite extrafokus på svenska småbryggerier. Tycker att det är perfekt att kunna prova en del öl från dessa bryggerier samtidigt som man kan växla ett ord eller två med folk i de olika montrarna.
Dagen första stopp blev Gotlands Bryggeri. I vanlig ordning var deras monter stor och den innehöll en hel del öl. Tre av dessa var mer eller mindre helt nya, alla provades. Gotlands Mors Lilla Bulldog Blåbärs IPA smakade helt klart lite blåbär tillsammans med grapefrukt. Helt klart en annorlunda blåbärsöl. Kul att bryggerier vågar leka även om det inte alltid blir alldeles fantastiskt gott.
Sleepy Bulldog Cream Amber Ale var lätt med småkakor, citrus och torkad frukt. Munkänslan var krämig, en helt ok öl. Godast av de tre nya var utan tvekan Gotlands Great White Bulldog Wheat Ale. Skönt frisk med mycket tropisk frukt som mango, ananas och citrus. Skulle med all säkerhet fungera alldeles ypperligt om sommaren.
Hos Nynäshamns Ångbryggeri passade jag på att prova några skvättar Nynäshamns Sotholmen Extra Stout Svensk Ek som är lagrad på fat från Mackmyra. Tillsammans med Jämtlands Bryggeri, Poppels Bryggeri och Närke Kulturbryggeri har Nynäshamns fått fat från Mackmyra att lagra öl i. När ölen är uppdruckna skickas sedan faten tillbaka till Mackmyra där resterna får ge karaktär åt whiskyn. Onekligen ett intressant projekt som det blir spännande att följa.
Ölet var gott, att det legat i fat kändes. Choklad, lakrits, lite alkohol. Avslutningen var torr och ganska salt. För den som missade ölet i Nacka kan jag meddela att ölet kommer till Systembolaget i november, det är bara att ge sig till tåls.
Oppigårds Bryggeri bjuder alltid på intressanta och goda öl, inget undantag i år. Deras Everyday IPA på blygsamma 4,6% tyckte jag om. Gillar smakrika öl som inte är alltför starka. Välhumlad med ananas, aprikos och lite hö. Typ bara att hälla i sig, fint! Samarbetsölet Närke/Oppigårds Ädelweiss fick jag tips om att prova. Frukt, banan, belgisk jäst och gräs. Ingen wow-känsla men en klart duglig öl.
Nils Oscar är en veteran bland de nya bryggerier, ett besök i deras monter är förstås alltid givet. Kanske var det inbillning men jag upplevde att Hop Yard smakade lite godare nu när den bryggs i det relativt nya bryggverket. Nils Oscar Pandemonium är en Scotch Ale (förövrigt en ölstil som jag vill se oftare bland svenska bryggerier) som hade smak av kola, nötter, rostad malt och lite humle. Ölet togs fram av Chris Kirk som sommarjobbade hos Nils Oscar den gångna sommaren. Chris har bland annat jobbat hos Great Divide i Colorado. Ölet vann förresten guld i stilen "speciell ale i brittisk stil". Har vi tur så finns ölet att köpa på Systembolaget i februari 2015.
Efter att ha botaniserat bland ovanstående bryggerier var det dags att gå längst in i stora hall 1 där Elixir Wine hade sin stora monter. På vägen dit blev det ett kort stopp hos Malmö Brygghus där jag passade på att prova Malmö Petite Souris. Bra balanserad och härligt uppfriskande. Äpplen, citron och en bra syrlighet. Ack ja, Malmö Brygghus, så bra!
Förutom den stora mängden öl från olika danska bryggerier hade Elixir i år med sig en del intressant från Spanien och Kanada. Spaniens högst rankade öl på Ratebeer är Nomada Royal Porter, den fanns på fat hos Elixir. Jodå, den var trevlig. Ganska söt med kaffe, lakrits, torkad frukt med en lång rostad avslutning. Munkänslan var åt det krämiga hållet.
Le Trou du Diable Dulcis Succubus var en härlig öl. Funkig med vitt vin, ek, hö, frukt i en bra balanserad syrlighet. Det jobbas på att få ett fåtal flaskor till Systembolaget, hoppas att så blir fallet. Finns det något roligare än att bli glatt överraskad av ett bryggeri som man tidigare inte stiftat bekantskap med?
I hall 3 fanns en samlingsmonter där ett flertal svenska småbryggerier var samlade. Här blev jag stående ganska länge då det fanns en hel del att fresta smaklökarna med. Sthlm Brewing är ett bryggeri som jag inte ser så ofta ute på stan, på mässan fanns en ny öl som heter Södermalm Sour. Ölet är en Berliner Weisse på 1,5%. Passade perfekt som palettrensare efter att ha provat några andra öl.
Westerbottens Bryggeri var för mig helt okänt. Tre öl hade de med sig, Hummelholm, Malgomaj och Röbäck. Rent generellt var samtliga öl snälla och lätta att få sig. Inga som direkt fastnade på näthinnan men en duglig start.
Dykes Brewery är beläget på Alnö utanför Sundsvall. I montern fanns far och son Dykes som var mycket trevliga och intresserade av öl- och matkombinationer. Ölen höll blandad klass, upplevde toner av infektion i en del av ölen men den bästa var Dykes Brewery's Stout. En mild öl med choklad, lätt rostad malt och sot. Intressant nog hade etiketten tips på maträtter som ölet med fördel kunde kombineras med. Det är en detalj som man sällan ser hos andra.
London Calling var samlingsnamnet för Spendrups satsning på bryggerier från London. Jag är långtifrån någon expert på engelsk öl så samtliga var för mig helt nya. Fourpure Session IPA var en öl som jag lade märke till. Snäll och behaglig med humle, citrus, ananas och hö i en balanserad förpackning. Får se om ölet senare kommer till Systembolaget, till en början är ambitionen att få in öl från de sex bryggerierna till krogar.
Torsdagens final började närma sig, några smakprover här och där togs innan det var dags för kvällens sista stopp hos Craftbeer. Deras monter är alltid värd ett besök eller två. Evil Twin Luksus One är en Berliner Weisse som jag fattade ett visst tycke för. Bär, vinäger och lite rödbeta. Avslutningen var riktigt syrlig.
Ytterligare några öl blev det hos Craftbeer innan det var dags att ägna en stund åt den pågående prisutdelningen. 125 medaljer delades ut i ett högt tempo. Verkligen imponerande jobbat av öldomarna med huvuddomaren Janko i spetsen. Runt 1800 öl var med i öltävlingen så det var några öl som dessa domare fick provsmaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar