onsdag 24 oktober 2012

En måndagsprovning

I måndags bjöd jag hem Eddan och Eirik för en "enklare" måndagsprovning, kvällens huvudtema var öl från Mikkeller men välkomstölet var en Fantôme Black Ghost. När kapsylen öppnades ville ölet ut fort som tusan, en del av det fina innehållet hamnade på bordet och golvet men det är sådant som ibland händer, inget att hetsa upp sig över. Fast det kan vara bra med sugrör. Ölet var gott, kryddig med tydligt inslag av cederträ. Påminde lite om ett "julöl". Ett stabilt bryggeri det där.



Till maten, som var en hemmagjort paj, serverades två öl från Eskilstuna Ölkultur. Jernberghska Moderna Lager och Mälarbadens Sommarale. Vet inte riktigt hur modern lagerölet var, den hade i alla fall en lätt syrlighet vilket flera andra öl från Eskilstuna haft. Inget som störde dramatiskt man knappast något som skulle ha varit där. Mälarbadens Sommarale är en helt ok öl, bra fruktighet och humlighet. Den funkar.



Sju olika öl från Mikkeller provades, ett par av dem köpta hos Brill & Co resten nere i Köpenhamn tidigare i år.  Först ut var en Black IPA, Mikkeller KØS - You’ve Never Been Køssed Like This Before. Långt namn på ett öl som var gott. Doften var mildare än smaken, bra balans mellan det rostade och humlen. En stabil öl inom stilen.



Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition Peat Whiskey är en härlig öl, men det är en stor fördel om man gillar whisky för ölet bjöd på en fullkomlig explosion av whisky och torv både i doft och smak. Islay eller Higlands är den stora frågan? Fin sälta och en lång fin eftersmak, ett härligt öl. Tung men ändå förvånansvärt lätt, vad nu menas med det? Ja det kan man ju fundera på.



Kan redan nu avslöja att kvällens öl från Mikkeller höll en väldigt hög klass, det var ingen som var dålig. Mikkeller Blondeaux inget undantag. Härlig öl med hallon och som legat och gottat sig i Sauternesfat. Väldigt frisk och sympatisk, mycket hallon i både smak och doft, skönt nog inte alls sött utan lite lätt syrligt. Stabil rackare som jag gärna skulle ha en back av hemma, eller två.



Mikkeller Abel var på förhand en okänd Imperial Stout som jag nästan inget hört om, men det visade sig vara en riktigt, riktigt bra öl. Stor och vinös, komplex och en härlig överraskning. Undrar om inte det var kvällens godaste öl tillsammans med Blondeaux, jo det tycker jag allt.



Kvällens "sämsta" Mikkeller om uttrycket tillåts var nästa öl, Mikkeller Monks Brew (Barrel Aged Bourbon Edition). Aningen udda med inslag av fat. Lite svår att definiera, men äpplekräm tyckte jag mig känna liksom en ton av "plast" som drog ner betyget några snäpp.



Mikkeller Spontankriek är en goding liksom alla andra in spontanserien. Skönt syrligt och en släcker törsten synnerligen väl. Inte särskilt söt den heller. Det gillas.



Sist men inte minst dracks Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition Cognac. Den var inte lika god om Peat Whiskey dock en bra avslutning för den relativt intensiva måndagsprovningen. Oväntat len munkänsla och ett visst inslag av konjaksfaten.



En bra måndag var över.



2 kommentarer:

Henrik sa...

Köptes Black Hole BA Peat Whiskey i Köpenhamn och i så fall - i vilken butik? Chansen att den finns kvar är väl liten men jag planerar ett Köpenhamnsbesök inom kort. Man kan alltid hoppas!

Gyllenbock sa...

Hej! Det var på Barley Wine, med lite tur så finns det någon flaska kvar.

http://www.barleywine.dk/