onsdag 21 december 2022

Julölsprovning anno 2022.

I lördags (17/12) var det dags för den traditionella julölsprovningen, 13:e året i rad. Tyvärr var panelen reducerad på grund av sjukdom. Eddan, Eirik och jag kämpade dock på så gott vi kunde. 

Som vanligt var det 10 julöl i den officiella tävlingen, givetvis 10 för oss nya. Vi är ju inte som riksmedia som mer eller mindre år efter år utser samma julöl till vinnare i sina "test". 

Av de tio var nio inhemska och en från Norge. Sistnämnda en burk som köptes från Glasbanken i december 2020 men som glömdes bort. Burken som det handlade om var Lervig Christmas Dream. Lite tunn kändes den med toner av främst kanel och choklad. Kvällens klart fulaste etikett. (det skulle vara intressant med en separat tävling där vi utser den finaste och fulaste etiketten)


 

Nå, vi kom fram till att de tre godaste ölen var dessa: (intressant nog fick de samma poäng)

Brekeriet Lusse Lille. 10,5 poäng. Ganska syrlig med mycket saffran och en del citrus. Jag är inte världens största fan av saffran så det var grabbarnas betyg som fixade den delade förstaplatsen. Kul ändå att en folköl hamnade högst på prispallen, precis som magnifika Argentina som nyss vann fotbolls-VM. 



Eskilstuna Noël. 10,5 poäng. En hel del julkryddor i denna, även lite banan och malt.  


 

Snausarve Christmas Quad. 10,5 poäng. Torkad frukt, marsipan, choklad och milda toner av röda bär. Denna var min favorit av de julöl som vi drack. 


 

Övriga julöl som var med i tävlingen:

Södra Julepilsner. 8.5 poäng.

Fenix Julöl. 8,5 poäng.

Nya Carnegie Tomtebloss. 8,5 poäng.

Kosta Julöl. 8,5 poäng.

Västergården Tjocko Julöl. 8,5 poäng. 

Remmarlöv Julöl. 8 poäng.

Lervig Christmas Dream. 7 poäng. 


 

Som vanligt var den en trevlig afton där bonusölen var de mest intressanta, julöl i all ära. Vi började dagens övningar med Nøgne Ø Dark Horizon 7 Barrel Aged. En nätt pjäs på sina modiga 16%. Jag tyckte att den kändes "snäll". Fin att smutta på men inte alls lika god som den första Dark Horizon. 


 

Några goda surisar slank också ner, Firestone Walker Peachy Bones, Boon / Mikkeller Frederiksdal Oude Kriek Foeder Finish och Mikkeller Baghaven Rubus of Rose 2020. (tack till Eirik för de två sistnämnda)


 

En annan bonusöl  som verkligen var uppskattad var en flaska Russian River Blind Pig som jag fick som gåva av Uffe som var i Santa Rosa i slutet av oktober. (tack ännu en gång för flaskan)

Något annat som var välsmakande var Brännlands Iscider Fatlagrad 2018. Rejält söt men med fina smaker av främst äpplen. 


 

Redan om några dagar är det återigen julafton så jag passar på att önska God Jul till er som firar jul. 





Inga kommentarer: