tisdag 22 mars 2011

På besök hos Slottskällans bryggeriIgår var vi ett gäng ölbloggare samt Eddan som hade fått en inbjudan om att komma och besöka Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Närvarande var Eirik från Basunen Bar & Cigarr, Jonas från Öl i Stockholm, Tom från Fajan o Jöns, Stefan från Beer Drivel, Peter från Fat & Flaska, Johan från Gjölen, Magnus från Ofiltrerat, Jonas H från Pilsner.nu och Johan från Portersteken. De två sistnämnda jobbar lite grann åt Slottskällans. Jonas H var med om att starta bryggeriet en gång i tiden.

Från Slottskällans fanns ägaren Anders Slotte samt bryggmästaren Urban på plats. Vi var alltså ett skönt litet gäng.

Kvällen började med att vi fick en ofiltrerad Slottskällans Red Ale som välkomstöl. I mitt tycke en väldigt trevlig och fruktig öl som jag verkligen hoppas kommer ut på marknaden, det är den värd.Efter den stabila öppningen med Slottskällans Red Ale tog vi en kort titt på själva bryggeriet. Ack vad skönt det doftar inne i bryggeri. Årsproduktionen ligger på omkring 700000 liter med en teoretisk kapacitet på uppåt 900000 liter. Sa jag att det doftar gott inne i ett bryggeri?
Därefter följde en kul provning där vi hann beta igenom ett antal öl, dels från Slottskällans samt öl som vi deltagare hade med oss. Rummet som vi satt var mysigt om än väldigt varmt. Många flaskor på ena väggen samt en liten bardel.
Slottskällans Nelson drack jag för första gången förra sommaren i Helsingfors, då tyckte jag att ölet var ok men inte så mycket mer. Igår gavs tillfälle att dricka en betydligt färskare variant, måste säga att ölet var mycket godare. En stabil lager som går att beställa till sitt egna Systembolag, annars finns den på hyllan i ett par butiker i Uppsala. Passade fint till den goda maten som vi bjöds på.Jonas H hade också fått tag på en tio år gammal unik flaska Slottskällans Vrak, ett öl som inte tillverkas längre. Jonas skrev på sin blogg om Vrak för inte så länge sedan, läsning rekommenderas.Jag har aldrig smakat 10 år gammal veteöl så det var ett spännande ögonblick. Ölet var väldigt vinöst och smakade förstås inte alls som ett normalt veteöl men ändå förvånansvärt drickbart tycker jag. Det var skoj att få ett par klunkar.

Efter det väntade en intressant vertikalprovning av tre årgångar av Slottskällans Kloster, nämligen från åren 2001, 2005 och 2008.Det är inte alltför ofta som jag får möjligheten att prova olika årgångar av samma öl så det var kul. Tyckte att den äldsta var godast, fint vinös och med torkade frukter. Den senaste årgången var tunnare än de andra två och inte lika vinös. Kul att konstatera att vissa öl verkligen blir godare efter lagring. Till Klosterölen hade vi tilltugg i form av olika chokladsorter samt ett par ostar. Gorgonzola och Kloster 2001 skulle jag gärna prova tillsammans igen liksom goudan med senap och sellerisalt, väldigt gott!

Trodde ni att det var slut på det goda nu så trodde ni fel, för efter Kloster följde ett par årgångar av Slottskällans flaggskepp, deras stabila Imperial Stout. Årgångarna var 2005 och 2010. Även här gillade jag den äldsta lite mer. Kändes len och fin i munnen. Vi hade även lite efterrätt, en pannacotta med blåbär som matchade Imperial stouten riktigt bra.Sedan följde ölen som vi gäster hade med oss, den var en salig blandning av allt möjligt. Jag ämnar inte att gå igenom alla utan bara nämna några som var lite över det vanliga.

Southern Tier Pumking bara måste nämnas då den var så usel. Smakade som majskolvar med smör och pepparkaka. En magnifik kombination som jag inte klarade av.Jag hade gärna suttit kvar några timmar till men vi stackare som bor i Stockholmsområdet var tvungna att bege oss mot tågstationen för att inte missa tåget hem. Innan vi var tvungna att skynda mot tåget fick vi smaka några klassiska lageröl från Slottskällans i form av Roslager och Slottslager. De var uppfriskande efter de många udda och tunga ölen som vi hade med oss.

Verkligen ett stort tack till Slottskällans Bryggeri för detta arrangemang, det var riktigt roligt! Superkul att få möjlighet att prova en del rariteter till öl samt att få äta god mat. Jag kommer gärna tillbaka vid tillfälle.Sist men inte minst måste jag nämna den trevliga nyheten att Slottskällans ska återlansera portern Svart. Denna gång som ekologisk, även London ska komma i en ekologisk variant.

Kvällens citat angående öl: "bättre än sex, man blir inte svettig och får inte ont i ryggen".

2 kommentarer:

Stefan - Beer Drivel sa...

Bra inlägg och riktigt trevlig träff. Hade också gärna suttit kvar i ett par timmar till och druckit öl och svamlat, kändes lite små stressigt att prova allting och sen jogga till tåget. Hoppas det blir fler träffar i framtiden.

Jonas sa...

Riktigt kul,som det brukar när det här sällskapet träffas.