tisdag 25 juni 2024

Med M/S Viking Cinderella till Helsingfors

I maj var det dags för ännu en tur till Helsingfors, närmare bestämt söndag 19/5. Vädret var strålande och fartyget var fullbokat. 


 

Trots att det var fullbokat var det lugnt ombord. Många av medresenärerna hade varit på Taylor Swift-konsert i Stockholm. 

Apropå Taylor, jag hade knappt hört talas om henne innan hon kom till Stockholm, kan fortfarande inte nämna en endaste låt av henne. Dock så kan jag länge prata om 1600-talets sjöslag, ja det är omöjligt att hänga med i allt. 

Det är alltid lika fint att avsegla från Stadsgårdskajen. Ute på däck blev det en RPS Viking Line Ship's lager. Bröd, gräs och lite grönsaker. Drickbar men inget särskilt. Kul dock att de har egna öl i samarbete med RPS Brewing från Kuopio. 


 

Det här med att åka sjövägen till Finland är alltid lika härligt. Fast det passar förstås inte folk som har adhd och liknande (något som väldigt många tycks ha numera) då det tar närmare 17 timmar. Att njuta av vyerna en fin försommardag/kväll i maj slår det mesta. 

Lite senare blev det ett besök i puben, på Cinderella är puben av det klassiska snittet. Noterade att där satt två gentlemän som såg ut som bättre begagnade rockare. Den ena började helt plötsligt att göra armhävningar till kamratens stora förtjusning.

Givetvis kom han och satte sig bredvid mig och började prata med en extremt hes röst. Jag tänkte att jag svarar på engelska i förhoppningen om att han skulle gå tillbaka till kompisen men det var ett strategiskt misstag då det satte igång babblandet än mer. 

Det slutade förstås med att även kompisen kom och satte sig vid mitt bord. Ett långt samtal blev det om allt möjligt. Gubbarna beklagade sig över hur dyrt det var med hotell i Stockholm den aktuella helgen, simpla hotellrum kostade 8000 per natt. De hyllade även svenskarna som de tyckte var väldigt trevliga.

Nåväl, till slut sa jag att jag hade en tid att passa i en av restaurangerna ombord. (det hade jag förstås inte) De var trevliga och snacket roligt men det blev för mycket trots allt. 

Två öl blev det i alla fall i puben, Kakola Vautsi och Helsinki Bryggeri Lager. Ok båda två. 


 

När klockan närmade sig midnatt gjorde Cinderella ett kort stopp i Mariehamn, som traditionen bjuder så står jag alltid ute på däck då och spanar in världshändelserna. 


 

När det var avklarat var det läge att gå till kajutan och vila innan kommande dagars äventyr i den finska huvudstaden. 
Inga kommentarer: