söndag 25 februari 2024

Fasteveckor på Zumen.

Zum Wohl! 

Få ölintresserade lär ha missat att notera att det just nu pågår fasteveckor på Zum Franziskaner vid Skeppsbron. I år pågår det hela mellan 14/2-2/3. Zumen är det ölställe i Stockholm som jag besöker oftast, det är omöjligt att inte tycka om Zum. Stene med personal är väldigt trevliga, maten är mumsig svensk-tysk husmanskost och ölen är till största del klassisk lageröl. För den som gillar lambik så finns det öl från både Cantillon och 3 Fonteinen. IPA-älskaren får lära sig att uppskatta annat än IPA ty sådan serveras icke på Zumen.Nu under fasteveckorna serveras det en massa olika lageröl från Franken, väldigt många av dom som självrunna. I år det totalt 89 ölsorter från 33 bryggerier. För den som undrar så innebär självrunnenöl, eller Bayerische Anstich som det heter på tyska att man slår en tapp i faten och låter ölet flöda direkt ur dem utan att tillsätta varken kolsyra eller någon fatanläggning. 

Varje gång ett fat självrunnen är klar att serveras ringer det i klockan på Zumen, givetvis tillhör det god sed att applådera då det sker. Under festivalen ringer det ofta, vilket är väldigt trevligt. 

För egen del har det blivit två besök, ett till är planerat. På premiäronsdagen, på självaste askonsdagen 14/2 var det väldigt många rutinerade stammisar på plats. 


 

Jag började inte med någon lageröl utan det blev en Cantillon Brabantiæ som fanns på fat. Hur ofta ser man den på fat? Väldigt god och intressant. 


 

Efter det rullade det på med främst självrunna öl, utbudet var inte alls pjåkigt. Dagens godaste var Heckel, föga förvånande. 


 


Veckan efter sammanstrålade jag med Tom för ett enklare tisdagsbesök. Även denna gång dracks några trevliga självrunna. På keg fanns Schlenkerla Fastenbier som är lika fantastisk varje gång som den avnjuts. Så gott med röktonerna och den lena munkänslan.


 

Vi passade även på att dela på en flaska 3 Fonteinen Frambozenlambik som var alldeles förtjusande god.


 

Har ni inte besökt Zumen så kan jag verkligen rekommendera ett besök, inte bara nu under fasteveckorna utan även då det är lite lugnare. 

 


Inga kommentarer: