måndag 25 januari 2021

Illinois Beer Weeks på Man in the Moon.

Efter 86 dagar sedan mitt senaste krogbesök var det i fredags dags att bege sig till stan och gå på krogen igen. Givetvis var det Man in the Moon och deras Illinois Beer Weeks som lockade allra mest, ett evenemang som håller på mellan 20/1-20/2. 


 

Det är sjätte året i rad som Man in the Moon kör en USA-månad. Tidigare delstater har varit Kalifornien, Hawaii, Ohio, New York och Florida. 

Då läget är som det är så är 20 av 30 fat påkopplade. Totalt kommer det att finnas fler än 50 olika öl under Illinois-veckorna. Sex olika bryggerier handlade det om i fredags, Begyle Brewing, Marz Community Brewing Company, Maplewood Brewery & Distillery, Pipeworks Brewing Company, Revolution Brewing Company samt Temperance Beer Company. Två storlekar saluförs, 20 eller 30 centiliter.


 

Av dessa var Maplewood helt okända för mig, Pipeworks har jag stött på en del gånger tidigare under ölkarriären. Revolution besöktes 2016, i övrigt hade jag tidigare druckit någon enstaka öl från de andra bryggerierna. 

Roligt nog var alla 20 öl nya för min del. Vid 14-tiden var jag framme på Man in the Moon, Tom anslöt några minuter efter det. 

Det fanns inget annat att göra än att direkt börja botanisera bland kranarna. Som vanligt då man testar ett flertal olika öl och ölstilar så blir betygen varierande. 


 

Jag har personligen lite svårt för alla dessa öl med olika typer av tillsatser, Maplewood Morbidly Obese Pug Banana Split klarade dock godkänt med nöd och näppe. Söt med en hel del banan men framförallt nötter som tog över showen ganska så rejält. Det är intressant att skåda att många av dagens moderna öldrickare gillar öl som denna. (även många lite äldre härdade öldrickare gillar liknande öl)

Pipeworks Smoked Helles överraskade positivt, tyckte att den hade en fin doft och smak av både rök och charkuterier. Vad vore livet utan rököl lite då och då, gissningsvis mycket torftigt och tråkigt.


 

En annan Pipeworks tyckte jag mycket om, Pipeworks Ninja Vs Unicorn Double IPA. Välhumlad och bitter, helt enkelt en klassisk nästan klar typ av DIPA som man inte ser så ofta i dessa tider då nästan allt ska vara grumligt. 

Apropå grumlig öl så måste jag säga att jag diggade Maplewood Son of Juice. Kändes fräsch med ananas, juice, passionsfrukt och lite zest.  


 

Mest udda denna gången var Marz Jungle Boogie, en öl med te, nämligen Rooibos. Jag tyckte att den kändes ganska söt med en hel jordgubbe och lite "te". Blev inte riktigt vän med den skapelsen. 



Då vi satt och hade det trevligt på Månen så dök några bekanta ansikten upp, det är alltid kul att träffa folk som man inte sett på länge. Annars så kändes det ganska lugnt, vi rundade av vid 17-tiden. 


 

Ett till besök får det allt bli på Månen innan Illinois-veckorna är över. Verkligen en schyst grej med de olika delstaterna, något som måste hyllas. 

Som alla vet får krogarna/pubarna just nu inte sälja alkohol efter klockan 20:00, både Tom och jag var sugna på att hinna med ett besök på Zum Franziskaner så det blev vår nästa anhalt. En hel del folk där och som vanligt ett vänligt och trevligt bemötande. Ett par nya öl slank ner, Nyköping Märzen Zwanzig Zwanzig och en självrunnen Weiherer Märzen. Stabila öl båda två. 


 

Men det som jag minns mest från Zumen denna gång är deras Flammkuchen med karré och chorizo. Verkligen smaskigt, hade inte ätit Flammkuchen på många år. 


 

Otroligt nog blev det även ett kortare depåstopp på Bishops Arms i Sundbyberg. Det kändes lite "rörigt" där men öl det hann vi trots allt få i oss trots vi var där strax före 19:30. Kul nog hade de fyra nya Omnipollo på fat. Likt hungriga fågelungar beställde vi samtliga. 


 

Omnipollo Abdia var den bästa av de fyra, Omnipollo Sacho Dry Crush Raspberry Sour blev jag inte direkt förtjust i, fanns toner av smör som inte var så skoj. 


 

En trevlig och hyfsat intensiv runda på tre ställen som jag kan kalla för "stammisställen". Både goda och mindre goda öl dracks, mycket roligt snack blev det. Helt enkelt en bra fredag.

2 kommentarer:

Pontus sa...

Bra inlägg som vanligt! Stay safe and healthy.

Gyllenbock sa...

Tack Pontus! Framåt sensommaren/tidig höst borde nog saker och ting vara ganska normala igen, vi får hoppas på det.