måndag 20 augusti 2018

Söndag 5/8 i Berlin, ölfestival och Stone

På söndagen var det dags för ölfestival igen, vi orkade inte vara där då de öppnade klockan 10:00 men kring 11 var vi på plats. Ganska otroligt är det egentligen med en ölfestival mellan 10:00-22:00 på en söndag men Tyskland är Tyskland. Ett land där många affärer är stängda på söndagar så då är det ju inte helt fel med en ölfestival istället.



Vi tog det väldigt soft, fanns förstås en massa nytt att prova då det ändå fanns över 2000 olika öl på festivalen. På fredagspasset blev det drygt 40 provade öl och på söndagen blev det exakt 27 stycken. Lugn och ro med andra ord, ja man måste ju hedra veckans vilodag.

Öl från ett nytt land bjöd söndagen också på, denna gången från Nigeria. 2/5 i betyg, inte odrickbart men samtidigt inte heller något att hurra över. Har inga planer på att åka till Nigeria men tänkte ett tag att ölet säkert skulle vara mer läskande där än i Berlin med tanke på värmen i det afrikanska landet. Men sedan kom jag på att det var varmare i Berlin så den tanken kunde jag skrota.



I övrigt bjöd söndagspasset inte på några direkta ölmässiga toppar. Det var kul att se många söndagsflanörer som strosade omkring, flera av dem drack inte ens öl utan tycktes mest vara ute för att titta på folk. Tänk om en äldre man med rullator likt han på bilden nedanför skulle komma glidandes på ölmässan i Nacka. Vilken härlig syn vore inte det.



Det var fler människor än vad jag hade trott att det skulle vara rätt tidigt på en söndag men några köer uppstod det aldrig, varken till de olika utställarna eller bekvämlighetsinrättningarna. Allt flöt verkligen på enligt regelboken.

Att tyskar gillar allsång och tjo och tjim i öltält är inget nytt, det var hos de stora drakarna från Bayern som det var mest folk. Gick inte ens att komma in i några av tälten då det var så mycket folk.



Poliser fanns det på plats, en del av dem gick omkring med tunga vapen men som tur är behövde de aldrig användas. (har inte dunderkoll på det säkerhetspolitiska läget i Tyskland just nu men man vet ju aldrig när det smäller till nästa gång)



Internationales Berliner Bierfestival är något jag verkligen kan rekommendera för den som inte varit där. Folkligt och trevligt är det, i år fanns det som tidigare nämnt lite fler moderna öltyper, inte bara klassiska tyska även om det inte något fel med det heller. De flesta ölen fanns på fat men flaskor fanns det också ganska gott om, då främst från andra länder än Tyskland.





Jag är väldigt förtjust i den tyska matkulturen, inga större krusiduller utan stora rejäla portioner som man blir mätt av. På festivalen var det omöjligt att gå omkring hungrig.



När klockan var eftermiddag tackade vi för denna gången. Ett kortare stopp på rummet och sedan åkte Eddan, Eirik och jag till Stone Brewing Berlin.



Stone ligger i Marienpark som ligger utanför citykärnan. För oss tog det drygt en timme att ta oss, vi fick byta linje på U-bahn en gång.



När jag var där 2016 var allt långt ifrån öppet utan det var bara en liten del som hade öppnats upp för besökare. Nu var allt klart och det är verkligen en smått imponerande anläggning. Stor med många platser både inne och ute.


I år har jag varit på Stone Liberty Station, Escondido och nu även i Berlin. Likheterna är stora men undrar om inte stället i Berlin rent designmässigt tilltalar mig mest. Möjligtvis att så är fallet, har ännu inte riktigt bestämt mig.



Inomhus var det nästan tomt så vi valde att göra övriga gäster sällskap på den stora uteserveringen. Sällskap av många getingar hade vi också så har man getingskräck är det nog lämpligare att sitta inomhus. Buddist är jag inte även om jag finner en hel sympatiska drag i den religionen så varken getingar eller flugor stör mig nämnvärt.



Ölutbudet var förstås stabilt, tyckte mig notera att det fanns 50 öl på fat plus förstås en del burkar och flaskor. Maten var lite åt det lyxigare pubmatshållet, min rätt var jag belåten med. (BBQ Brisket)



När vi ätit klart bestämde vi oss för att titta omkring lite mera inomhus, kollade bland annat in shoppen innan vi satte oss i baren för några avslutande öl.



Jag gillar öl från Stone men av någon anledning tyckte jag att de var godare förut. Godast under besöket var inte en Stone utan Evil Twin I Always Felt Closer to IPAs Than I Did To People. (vad är det med bryggerier och namn på öl?)



Av någon anledning gick hemresan snabbare, går tiden snabbare om har lite alkohol i blodet? Finns säkert tunga vetenskapliga undersökningar även om det.

Kände mig ganska trött men några balkongöl blev det även på söndagen, vår sista kväll i Berlin för denna gången.


Inga kommentarer: