torsdag 18 augusti 2016

En smått himmelsk fredag i Köpenhamn

Pigga och glada åkte vi vid kring 10:30 från Malmö till Köpenhamn. En dags turistande stod på schemat. I en storstad dyker det upp nya turistställen mest hela tiden men vi började hos en gammal bekant, Kihoshk. Om man inte har som ambition att ta med en massa flaskor så räcker det fint att nöja sig med att besöka Kihoskh.



Utbudet är alltid bra, nere i den trånga källaren finns det en hel del godsaker. Tänk vad galet det vore att ha en privat källare med ett liknande utbud. Kanske är tur att man inte har det dock. Efter att ha köpt lite smått och gott gick vi över till närbelägna Warpigs som behagar att öppna klockan 11:00 på fredagar. (Kihoskh öppnar redan tidigt på morgon, 07 på vardagar)



På Warpigs var det väldigt lugnt. Någon mat intogs inte men däremot ett par öl. Jag tyckte att samarbetsölet Warpigs/Brewski The Big Lebrewski var god. Snacka om frukostjuice.



Vårt nästa turistmål var ett ställe som vi inte hade besökt tidigare, BRUS. Stället öppnade under CBC i maj i år. Vi valde att ta en taxi, är man tre i bilen så blir inte kostnaden hög. (runt 40 DKK per person) Det går förstås att gå men det tar 35-40 minuter.



BRUS visade sig vara ett ställe att tycka om. Stort, fräsch och luftigt. Var lugnt och skönt då vi var. Ett eget bryggeri, bar, matsal och shop finns under taket. Stället ägs av folket bakom To Øl så det fanns förstås en hel del av deras öl på både fat och i butiken.



Vi började med en öl utomhus men valde att äta i bardelen då det blåste en del utomhus. En tallrik med lite smått och gott som smakade bra. Vi provade några öl från To Øl och de smakade alla bra förutom To Øl Black Baal som jag tyckte var för söt. En rackare från BRUS provades också, Brus Willis. En lätt och fräsch Pale Ale som hade citrustoner och lite mandarin. Ölen gick i de allra flesta fallen att beställa i två storlekar vilket alltid uppskattas.



Det klart godaste ölet som provades var Bells Bourbon Barrel-Aged Expedition Stout. Otroligt god och väldigt balanserad. Verkligen snygg och fint drickbar, en öl att njuta länge av. (passar ännu bättre i hemmets lugna vrå en på krogen) Som sagt, BRUS var ett ställe att tycka om. Jag kommer garanterat att besöka det igen under nästa turistresa till Köpenhamn.



Vi tog en liten bensträckare på runt 10 minuter till vårt nästa turistmål, Ølsnedkeren. Ölsnickaren besöktes också det för första gången. En rätt liten och mysig lokal där det erbjöds 12 av de egna skapelserna på fat. Under besöket var vi de enda gästerna.



Servicen var väldigt trevlig och ölen de var goda. Ølsnedkeren Syregrøn föll jag mest för, det var en behaglig och trivsamt syrlig suröl. 



Dagens sista nya turistmål blev en som ligger väldigt nära ölsnickaren, ett ställe som öppnade i februari i år och döptes till Himmeriget. Ett ganska litet och rätt mörkt ställe visade det sig vara. 



10 fatöl fanns det av god kvalitet men det som verkligen gör stället så spektakulärt är dess mycket fina utbud av flaskor, särskilt då lambik. Exempelvis fanns olika årgångar av Cantillon Blåbær. En stor flaska av årets årgång kostade 300 DKK vilket får anses vara riktigt prisvärt. Tycker att det är väldigt sympatiskt att de inte drar på med blåbärspriset. Ölnördar skulle säkert betala mera för flaskorna men det är skönt med fötterna på jorden.



Priserna de var riktigt bra överlag. Jag blev väldigt glad över att äntligen fått tag på en flaska Cigar City Marshal Zhukov's Imperial Stout. 190 DKK kostade en flaska av den. Det hade varit spännande att höra Zjukovs (den viktigaste av de sovjetiska militära ledarna under det Stora fosterländska kriget) åsikt om ölet. Min åsikt är att är att ölet skulle kunna drickas igen och igen. Väldigt god och fint balanserad. Inte riktigt som Bells som dracks på BRUS men inte heller alltför långt efter.



Service på Himmeriget var bra men "avslappnad". Bartendern sa inte så mycket men han gjorde det han skulle. Runt 30 sittplatser finns det i lokalen så jag kan tänka mig att de kan vara rätt trångt på helgerna. (vi var där runt 16 på fredagen)

En annan öl som inte alls var tokig var 3 Fonteinen Cuvée Armand & Gaston. Härligt syrlig med en massa doft och smak. Kändes nästan lite "rå" men ändå väldigt god. Skulle gärna ha en flaska eller 30 hemma.



Det fanns som sagt en massa intressant på flasklistan men vi valde att avsluta försiktigt med några burköl från Evil Twin. Himmerigets ägare är Jeppe Jarnit-Bjergsø, mannen bakom Evil Twin och tillika brorsa till Mikkel Borg Bjergsø som ligger bakom Mikkeller. Det är bra att brorsan får lite konkurrens i byn.



De tre burkölen kändes snälla jämfört med ovanstående flaskor men det var förstås inga problem att dricka dem. 

Några fler mål orkade vi inte med. Innan tåget tillbaka till Malmö stannade vi till på turisthaket Kebabish (varför hamnar man alltid där?). Detta var ett unikt besök i den danska huvudstaden av anledningen att det var första gången någonsin som ingen Mikkellerbar besöktes. (om man nu inte räknar Warpigs som ett sådant)



Nåväl, vi överlevde ändå. Några himmelskt goda öl dracks under en härlig fredag i Köpenhamn. Skönt med turisttempo med öldrickandet eller "gubbtempo" men det passar oss bra.

Inga kommentarer: