Kändes som att det inte blev så många timmars sömn mellan torsdagen och fredagen men vad gjorde det då det var dags för Copenhagen Beer Celebration 2016, eller CBC som alla säger.
Precis som tidigare år var jag bestyckad med ett rosa band som gällde som inträde till festivalens fyra pass, två på fredagen och två på lördagen. I år var det lite längre paus mellan de två passen då tiderna var 10:00-14:00 och 16:00-20:00. I år kostade ett rosa band 1850 danska kronor. Kan tyckas vara mycket men enligt mig är det prisvärt. Vågar inte ens tänka på hur mycket alla öl som dracks hade kostat på krogen.
Den största nyheten i år var dock att CBC hölls i Øksnehallen som ligger i närheten av Köpenhamns Hovedbanegård. För oss som bodde i Malmö var det smidigt att åka över med tåget och promenera i runt 7-8 minuter från stationen. Tyvärr tog returresan lång tid då man måste byta tåg på Kastrup och dessutom är det ett stopp i Hyllie för id-kontroll. Trist att sådant måste förekomma men det är som det är med den saken. Tidigare år hölls festivalen i Spartahallen som ligger runt 40 minuter med fots från Hovedbanegården.
Då eventet var så centralt placerat i byn hanns det inte med att bara äta och vila lite under pauserna mellan de två passen utan mer öl kunde drickas. I vårt fall blev det korta besök på både Fermentoren och Warpigs de bägge dagarna. Som vanligt var bägge ställena väl värda att besöka.
Vi kom fram till Øksnehallen runt 9:15. Det var en hel del folk i kö redan då och desto fler ju närmare klockan blev 10:00. Innan portarna öppnades fick man gå fram och hämta sitt glas, armband och program för det aktuella passet. När väl klockan blev 10 gick det snabbt att komma in. Det hela var fint organiserat och det tog inget särskilt lång tid vid något av passen att komma in.
Tycker att CBC fungerar så himla smidigt med armbandet. När man väl är inne ingår all dryck, man slipper hålla på med pengar eller polletter utan det är bara att ägna sig åt det viktiga, att prova öl.
Jag som varit på samtliga fem CBC som arrangerats vet att det finns ett överflöd av intressanta bryggerier och goda öl. I år var utbudet av både öl och bryggerier större än någonsin. T ex var det första gången som hypade Hill Farmstead var med och jag kunde inget annat att göra än att börja hos dem samtliga fyra pass.
Tidigare hade jag provat tre av deras öl, efter CBC kan jag lägga till ytterligare åtta. Glädjande nog vill jag hävda att hypen känns helt i sin ordning. Samtliga åtta öl från Hill Farmstead var riktigt bra och välgjorda. Spelade ingen roll vilken ölstil det handlade om. Det imponerar i min bok att kunna göra god öl i många olika stilar.
Flera av bryggerierna har varit med samtliga år eller i alla fall flera av dem. Några nya för mig var de Garde Brewing från Oregon och Fonta Flora från North Calorina. Fiffigt nog hade de sina bås bredvid varandra så först dracks två öl hos den ena och sedan två hos andra. Grundregeln var att bryggerierna hade med sig två öl till varje pass, sammanlagt åtta. Vissa hade dock med sig flera, något som skett varje år. (kommer aldrig glömma Struise som medverkade på första CBC med en massa olika öl i sin utomhusvagn)
En annan nyhet för i år var "Scandinavian Bar" där mindre skandinaviska bryggerier medverkade. Bland dessa märktes Hyllie Bryggeri, Poppels Bryggeri, Alefarm Brewing, Kinn Bryggeri med flera. Tycker att det var ett kul initiativ, ja särskilt för de lite mera långväga gästerna att få möjlighet att dricka öl från dessa bryggeri. För egen del hängde jag inte så mycket i den skandinaviska delen då mitt huvudfokus låg på de amerikanska ölen, i synnerhet då öl från bryggerier som man sällan eller aldrig ser i Sverige.
Det fanns inte bara öl att dricka utan även cocktails, kaffe, vin, cider och mjöd. Sistnämnda fanns det ganska gott om då bland att Sahtipaja från Sätila var med för första gången på CBC. Mjöd är en dryck som jag ännu inte lärt mig att uppskatta till fullo, kanske beror det på att jag inte gillar honung.
Matmässigt fanns det korv, ost BBQ-kött att köpa. Vidare fanns det en shop där man kunde köpa diverse öl att att med liksom t-shirts med mera.
Som tidigare nämnt gillade jag den nya lokalen, Øksnehallen. Inte bara för dess centrala läge utan även på själva lokalen. Visst var det bitvis rejält trångt men det hela flöt ändå på. Varmt och bullrigt var det men värre har jag varit med om. I år fanns det fler sittplatser än tidigare vilket flitigt utnyttjades av framförallt alla hardcore-tickers. Själv satt jag inte många minuter utan minglade runt bland de olika utställarna mest hela tiden. Just att mingla runt är en stor behållning med CBC, man träffar så många gamla bekanta men även nya sådana. Ett flertal gånger då man mötte en person med en likadan t-shirt som en själv (med ölmotiv) så nickades det lite kollegialt. En intressant diskussion om norsk öl blev följden av att en norrman trampade mig på foten, ja det mesta kan hända.
En sak som är viktig under en ölfestival är antalet toaletter. Det värsta som finns är att behöva köa då det trycker på. På CBC fanns det gott om sådana och man behövde aldrig köa, riktigt bra det. Sköljstationer för glasen fanns det även om vattnet ibland tog slut. Fler sådana nästa år vore dock inte helt fel. Glädjande nog var det få öl som tog slut snabbt. Förmodligen bidrog de olika eventen med då i synnerhet Hill Farmstead och 3 Floyds som hölls dagarna innan CBC till det. Många hade redan provat deras öl så att vi andra glädjande nog också fick chansen att göra det. Just ja, tappade man bort sig i lokalen var det bara att lyssna på den dånande musiken så visste man var man var igen, 3 Floyds körde musik på hög volym även i år. Ja det är ju så tyst på en ölfestival så det är väl lika bra att göra det.
Några andra iakttagelser är att jag såg noll bråk, visst var folk glada i hågen men alla skötte sig bra. Förmodligen är CBC såpass nördigt att de vanliga helgsuputerna håller sig därifrån. En stor majoritet av besökarna var killar. (trots det var det alltså helt utan bråk).
3 Floyds berömda Imperial Stout Dark Lord serverades i två olika varianter på respektive lördagspass. Köerna till bägge var väldigt långa, vet inte hur länge man fick köa om man hamnade långt bak men det såg inte så skoj ut. För egen del gjorde jag en fräckis (ja jag ska gå till min biktfader) då jag via mellanhänder gav mitt glas till en som stod långt fram i kön. Kan meddela att 3 Floyds Dark Lord Dwarven Power Bottom var god men väldigt söt. Övriga ställen där det flitigt köades var bland annat hos Hill Farmstead, Omnipollo och The Rare Barrel.
På en festival som CBC hälls det ut mycket öl. Många, många av besökarna vill hinna med att prova så många öl som möjligt att det liksom inte går att dricka upp till sista droppen, särskilt inte då många av ölen är så starka. Undrar hur en mix av öl från 3 Floyds, Hill Farmstead, Omnipollo och The Rare Barrel kan tänkas smaka?
Drygt 200 öl hann jag med att provsmaka på de två dagarna. Rent generellt så var klassen på ölen mycket god, det var få som jag inte skulle vilja dricka igen. Att peka ut de godaste är inte lätt men några som verkligen stack ut är dessa:
De Garde The Purple: otroligt elegant och uppfriskande med en fin syrlighet och hallon. Ett bryggeri att följa då nästan alla deras öl imponerade.
Hill Farmstead Susan: den bästa IPA:n under CBC. Perfekt balanserad och färsk och fruktig. Hill Farmstead levererade som tidigare nämnt.
Crooked Stave Nightmare on Brett (Raspberry): jag måste verkligen gilla hallon, vilken härlig öl. Att Crooked Stave gör schysst öl var ingen nyhet kul dock att ändå bli smått överraskad av vissa av deras skapelser.
Sante Adairius Saison Bernice: en härlig mix mellan syrlighet och frukt, elegant och balanserad. Sante Adairius, jodå de vet vad de håller på med.
Bokkereyder Solera Kriek: hade inte provat något öl från Bokkereyder men nu längtar jag efter att göra det igen. Så bra över lag, Solera Kriek ingen undantag. Den var verkligen så "kriekig" det kan bli. Hos Bokkereyder köades det också flitigt, deras öl var de första som tog slut på det första passet på fredagen.
Ett väldigt bra CBC var det, ja helt klart. Finns egentligen inget att direkt anmärka på, jo förutom att det saknades ställen där man kunde fylla sitt glas med dricksvatten. Sistnämnda gick att köpa på flaska men det känns lite sisådär. Lite väl många Berliner Weisse var det även i år. Visst kan det vara gott men i alla fall jag tröttnar efter ett tag. Att benen var slutkörda på lördagskvällen är ju inte skoj men det var inget som förvånade, det tar på krafterna att gå på ölfestival två dagar i rad, särskilt då man står upp nästan hela tiden. En annan sak som går att förbättra är skyltningen så att det på väggen eller på annan plats finns en skylt med namnen på de olika utställarna.
CBC 2017, jodå, vi lär ses igen.
Julkalender 2024 lucka 24 – Goossens Lambic (1957-1962)
6 dagar sedan
4 kommentarer:
Kasst att det inte fanns skyltar över borden , tyckte det var mest kaos sista passet i Lördags , massa krossade glas och för mycket folk , fler öl än vanligt som tog slut för tidigt
Håller med, lite bättre skyltning hade varit bra. Utställarnas placering kunde ju också kunnat vara i bokstavsordning, men men. Lite väl mycket folk var det på sina ställen men ändå inga större problem att gå fram och hämta öl. Tappade kraften på lördagen så stack därifrån redan vid 18:30-tiden.
Det låter onekligen som en mycket trevlig festival. Nästa år vill jag också med!
Väldigt bra var det, med småjusteringar så blir det smått oslagbart. Bara att hänga med nästa år, jag kan vara reseledare.
Skicka en kommentar