onsdag 30 mars 2022

Nils Oscar Barley Wine 25-årsjubileum.

I förra månaden släpptes Nils Oscar Barley Wine 25-årsjubileum på Systembolaget. Jag passade på att köpa ett par stycken, den ena är uppdrucken.

Nils Oscar är ett bryggeri som var med och påverkade mitt intresse för öl. Kommer ihåg i början av 2000-talet då en kollega på Arlanda även jobbade på Nils Oscar som då var belägna på Kungsholmen i Stockholm. Han tog med mig på en visning av bryggeriet, minns att jag bland annat fick smaka deras Barley Wine (flaskorna hade inte ens etiketter) och tyckte att det var en spännande upplevelse. 

Åren de går och Nils Oscar behagar att fylla 25 år. Nu minns jag förstås inte i detalj hur deras Barley Wine smakade för mer än 20 år sedan men Nils Oscar Barley Wine 25-årsjubileum minns jag hur den smakar då det bara är drygt en vecka sedan jag drack den.


 

Ganska söt med karamell, torkad frukt men även med ett oväntat inslag av "skinka" och svaga toner av rök. Gott och annorlunda. 

Minns jag tillbaka ytterligare så kommer jag ihåg bryggeriets bar på Kungsholmen, ett ställe som besöktes då och då. De olika öl som Nils Oscar producerat genom åren har för det mesta varit stabila, det största undantaget kan inte vara någon annan än Nils Oscar Trippel som inte gick att dricka. (gjorde ett tappert försök på Akkurat anno 2010. 

Till bryggeriets godaste öl räknar jag Nils Oscar Södermalmspilsner, Nils Oscar Rauchbier och Nils Oscar Coffee Stout för att nämna några. 

Vore inte dumt att om 25 år dricka Nils Oscar Barley Wine 50-årsjubileum. Vem vet, så kanske det blir?

Inga kommentarer: