måndag 21 november 2016

Öl i Singapore, lördag

Efter en mycket välbehövlig sömn orkades det upp vid elvatiden. När maskineriet väl hade hostat igång besöktes dagens första planerade ölställe, butiken Thirsty - The Beer Shop som även den låg i närheten av hotellet.



Butiken är belägen i ett mindre shoppingcenter, på den andra våningen. Skulle gissa att de hade runt 200 olika öl och några cider. Nästan alla var från USA, några inhemska fanns ej på flaska. Pratade med innehavaren och han menade att de allra flesta av de inhemska småbryggerierna än så länge bara sålde sina öl på fat. För att vara Singapore var priserna helt ok, mina sex flaskor kostade motsvarande 240 SEK.



När lunch intagits och flaskorna lämnats på rummet var det dags att åka några stationer med den alldeles förträffliga metron. Den är väldigt prisvärd och så enkel att åka med att t o m jag klarar av det. Extremt rent är det också med resenärer som kan föra sig. Varför kan det inte vara så hemma i Sverige? Kan inte riktigt begripa att det ska vara så svårt.



The 1925 Microbrewery & Restaurant blev dagens första ställe där några öl skulle drickas. Det visade sig vara ett litet ställe med bryggeriutrustningen väl synlig. Endast sex öl på fat, inga flaskor vad jag kunde notera. Lite skoj att trots de få fatölen kunde man beställa en flight.



Två av ölen var deras egna skapelser, 1925 The Yellow Van och 1925 BLK.6.22. En English Pale Ale respektive Amber Ale. Bägge två milda, inte så spännande men utan felsmaker så inga problem att dricka. På lördagar var stället öppet 10:00-24:00, då jag var där var det väldigt lugnt. Servicen var mycket god och vänlig.



Från The 1925 var det ungefär fem minuters promenad till Druggist, ett avskalat ställe som är inrymt i ett gammalt kinesiskt apotek. 23 kranar även om några av dem var tomma under mitt besök.



Trodde ett tag att jag var i Köpenhamn då det var så många olika öl från Danmark. Vet inte hur de två unga männen i baren sovit under natten men servicen upplevde jag som lite seg även om den förstås var vänlig. I Singapore är folk väldigt trevliga är min bestämda uppfattning.

Det tog ungefär en kvart att knalla från Druggist till Mikkeller Bar Singapore. Jag hade förstås sett bilder på Mikkeller Bar Singapore men det var ändå lite lattjo att se en bar inrymd i en container. Området där baren är belägen är en liten containerpark med diverse verksamheter. Kändes hippt med ung publik. Men då det fortfarande bara var eftermiddag fanns det även plats för en farbror från Sverige.




20 öl på fat hade de, inga flaskor. Inne i containern fanns det ett fåtal sittplatser så det var utomhus som gällde. Det kom en tropisk skur men då fick alla plats under tak eller parasoll. Är det mycket folk på plats och det regnar rejält så kan det nog vara en god idé att ha med sig ett paraply.



Tyckte om Mikkeller i Singapore, stämningen var synnerligen avspänd och folk trivdes. Ölmässigt slank det ner tre Mikkeller och en Amager. Valde det mindre glaset, ja alla öl gick att köpa i två storlekar. 8 SGD tycktes standardpriset vara för ett litet glas, matematikern räknar snabbt ut att det blir 52 kronor.

Till hotellet valde jag att promenera, trots att det var varmt och rätt fuktigt. Tycker alltid att det är fint att se lite av stad till fots, dessutom är det aldrig fel att ta en liten paus från öldrickandet, man är ju inte ett djur.

Pustade ut ett tag på rummet innan kvällsverksamheten sparkade igång. I närheten av hotellet låg Chinatown med en massa olika matställen, i synnerhet då i det mycket folkliga hawkerområdet med drygt 100 olika matställen. Det här med hawker har jag alltid gillat, för en liten peng köper man en bit mat och sedan är det bara att sätta sig var man vill. Maten som jag köpte kostade runt 30 spänn, inte så mycket att bråka om tycker jag.



Det lite speciella med stället i Chinatown är att det inte bara finns en massa matställen utan även ett par ölställen som dessutom låg nästan vägg i vägg. Smith Street Taps hade 12 fatöl att välja bland, The Good Beer Company hade ett femtiotal flaskor.



Priserna var bra för att vara Singapore och bägge ställena får tummen upp av mig då det aldrig är fel att dricka en bra öl till riktigt bra mat. Värt att notera är att bägge ställena har rätt begränsade öppettider så det kan vara bra att kolla upp dem om man är sugen på ett besök.

Det är alltid lika kul att se kineser äta, ett jäkla sörplande blir det då de med stor förtjusning intar kvällsvarden. Höjdpunkten var ett gäng på ett tiotal farbröder som åt och drack samtidigt som de på bandspelaren lyssnade på något som lätt som rätt vemodiga kinesiska sånger. Varför gå på biografen då man kan få så härlig underhållning gratis?



Kvällens sjunde och sista ölstopp blev Tap Craft Beer Bar som låg inne i ett litet köpcentrum. Stället var nytt och det hela påminde om baren på ett bättre hotell. 20 fatöl liksom en del flaskor, inga inhemska dock. Stängningen närmade sig så det blev bara en öl.



En lång lördag var det. Då man är ute och förlustar sig på en pubrunda på egen hand gäller det förstås att ha koll, särskilt då man är såpass långt hemifrån och i ett civiliserat land. Något dryckeslag var det aldrig frågan om, fattas bara annat. Lite lagom salongsberusad på kvällen fick räcka, ja gott så.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Jag har aldrig haft någon ambition att sätta min fot i detta land (tycktes lika troligt som att du skulle skulle åka på campingsemester i Wales), men efter att ha läst detta får man nog tänka om. Synd att det verkar vara så mycket europeisk och så lite asiatisk öl bara. Vad är det sämsta med Singapore?

Gyllenbock sa...

Sorry för ett sent svar. Det sämsta med Singapore kan tyckas vara att det inte känns så mycket som det "riktiga" Asien då allt flyter på så väldigt bra. Fast samtidigt är det förstås väldigt skönt att ibland slippa röran som råder i vissa andra länder. Någon ubåt såg jag inte heller för den delen. Ja det var trist att knappt hitta några riktiga inhemska öl, vi får hoppas att utvecklingen går ännu snabbare framåt.

Campingsemester i Wales, hmmmm, känns inte så troligt men man vet aldrig.