Årets ölperson 2016 blev Jörgen "Jugge" Hasselqvist, en av de verkliga pionjärerna i öl-Sverige. Otroligt nog har han varit med som utställare under mässans samtliga 25 år. Grattis till ett välförtjänt pris!
För egen del har jag inte varit med på samtliga mässor, men i alla fall med säkerhet sedan 2003. (är osäker på om jag var med 2002, något glas från det året finns i alla fall inte hemma). Det är smått svindlande att reflektera över hur mycket som hänt med ölutvecklingen inte bara i Sverige utan även i utlandet under alla dessa år.
Något som jag gjort under flera års tid är att börja ölsmakandet hos Brill & Co, i år inget undantag. Som vanligt är deras monter stor med en hel drös spännande öl. (runt 200 stycken olika öl har de med sig)
En av alla dessa öl var Brew By Numbers 21/03 Pale Ale - Citra Amarillo Mosaic, en öl som verkligen överraskade på mig. Den visade sig nämligen vara en härligt frisk och fräsch ganska så lätt American Pale Ale som var fint humlig och fruktig. En sådan där perfekt vardagsöl att ha i kylen hemma.
Att öl från Omnipollo är bra är ingen alltför hemligt bevarad nyhet. Deras samarbetsöl med amerikanska Trillium med namnet Outside The Lines var söt och mumsig med en massa gott i både doft och smak. Missar man mässan så kan det vara värt att för folkupplysningens skull meddela att ölet släpps bland Systembolagets nyheter 21/10.
Gillar man suröl har Brill några av de absolut bästa som finns, eller vad sägs om öl som 3 Fonteinen Hommage, 3 Fonteinen Armand & Gaston och 3 Fonteinen Framboos. Ja det är lite smågalet men så är det.
Ett par amerikanare bad mig att ta ett foto på dem vid Brills monter. Självklart började vi prata och det visade sig att de ingick i ägarfamiljen i Green Flash Flash Brewing Company. En väldigt pratglad herre var det, ja det är sådana roliga händelser som kan inträffa på en ölfestival.
En annan utställare som alltid har med sig intressant öl är Brewers Association och House of Ale AB c/o Oliver Twist. Amerikansk öl så långt ögat kan nå. I år är fler än tidigare på burk, ja trenden med bra öl på burk lär säkert fortsätta att växa.
Deep Ellum Hop Seeker var en av dessa burköl som var riktigt trevlig. Fräsch och välhumlad med tropisk frukt, citrus och toner av malt. Några burkar av den skulle man lätt kunna ha i kylen.
Andra utställare som aldrig gör mig besviken är Galatea som bjuder på en bra mix mellan främst amerikanska öl men även en hel del från Sigtuna Brygghus och S:t Eriks Bryggeri. En öl som jag fastnade lite extra för hos Galatea var Modern Times Mega Black House, en fint fyllig Imperial Stout med bourbon, kaffe, choklad och lite vanilj. Till det den stabila rostade malten. Hos Galatea hittas även Ballast Point Barmy, en Golden Ale på sina modiga 12%. Om man inte kommer på vad man vill ha så kan man alltid dricka North Coast Old Rasputin som "funderaröl".
Hos Brewery International är det värt att hålla lite extra koll på Oud Beersel Green Walnut som jag provade under CBC tidigare i år men som nu kändes ännu lite godare. Hoppas att ölet hittar till Systembolaget vid tillfälle.
Svenska småbryggerier finns det verkligen gott om på årets mässa. Till de bästa hör helt klart Stigbergets Bryggeri och O/O Brewing. Den väldigt populära Stigbergets Gbg Beer Week 2016 bryggdes för en sista gång inför SBWF, så passa på att prova om ni ännu inte gjort det. Två andra välhumlade och riktigt goda öl från Stigberget är Amazing Haze och Api Lairepmi. O/O Muscles är även den härligt humlad och håller en hög klass. Ja det är inte att man blir lite avundsjuk på alla goa göteborgare som har sådana öl i sitt närområde. Men som tur är går många öl från respektive bryggeri att beställa till sitt lokala Systembolag.
Spike Brewery är ett annat trevligt bryggeri från Göteborg. Deras öl finns enbart på fat så det var första gången som jag provade några av deras öl. Alla fyra var goda och bäst var Spike Hazelnut Chocolate Porter. En behaglig Porter som bjöd på framförallt choklad, lite vanilj och hasselnötter.
Ytterligare ett bryggeri från Göteborg med en imponerande monter med över 20 egna öl är West Coast Bryggeri. Deras öl kändes stabila över lag. Väl värt att gå förbi även där om tid finnes.
Göteborg känns helt klart som den ledande ölstaden i Sverige just nu, flera av de nya bryggerierna imponerar redan från start. Undrar när Stockholm kommer ikapp? Jag säger som mäster Cornelis en gång sjöng: "skål för den staden, skål Göteborg".
Montern med de största och mest "nördiga" ölentusiaster har Belgoklubben, särskilt deras surisbar fångade mitt hjärta. Runt 70 olika suröl har de, från gamla bekanta till för mig okända sådana. Ja snacka om "godisbutik." Att personalen sedan kan allt och lite till om de olika ölen gör inte saken sämre. Helt klart en monter som måste besökas av alla som är det minsta intresserade av öl.
En annan utställare som jag tyckte var intressant var Bier & Co som är med för första gången på Stockholm Beer. De har öl från nio nederländska bryggerier samt från Rogue och Thornbridge. Det var de nederländska bryggerierna som intresserade mig, ett flertal som jag tidigare inte stiftat bekantskap med.
Kees Mosaic Hop Explosion var välgjord och rätt humlad med inslag av citrus och lite hö. Överlag upplevde jag de nederländska ölen som rena och välbryggda, ja Nederländerna är inte bara De Molen. I montern huserar den alltid lika entusiastiske Zoi Mitakidou.
Många av utställarna känns igen från tidigare år men det finns som synes mycket nytt, även hos de gamla rävarna som varit med länge. Den första helgen var riktigt bra, relativt lugnt utan några som helst incidenter. Ja mässan i Nacka är lite av en stor firmafest med god stämning och med hårt arbetande utställare som bjuder på fin service. En bra sak i år är att hos nästan alla utställare kan man använda sig av Swish, perfekt om man vill undvika att använda kontanter.
Denna vecka är tanken att gå på torsdag och även på fredag. Det ser jag fram emot då tiden den bara rasar iväg då man lullar omkring på en ölmässa. Ölsuget är fortfarande intakt, ja det är härliga tider.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar