torsdag 2 januari 2014

Ölårskrönika 2013

Välkommen till denna Gyllenbocks ölårskrönika om det nyss avslutade ölåret 2013. Det är lite kul att själv se bakåt och försöka minnas några av förra årets tokigheter. 2013 var för mig personligen ett riktigt bra ölår, nya rekord slogs på alla fronter.

Januari:

Var en lugn månad, men en kul sak var Man in the Moon:s "January Hop Madness", något som även återkommer i år. (väl värt ett besök om du frågar mig) Under besöket på Månen dracks kanske förra årets godaste öl, Närke Kaggen Stormaktsporter Pure Swedish Oak. Deltog även i en Skribentprovning på Systembolaget där ölnyheterna för februari betades av. Tyvärr kunde jag inte deltaga i så många skribentprovningar som jag velat under året eftersom de oftast krockar med det vanliga kneget.  Utöver detta blev det en ölbeställning från Belgien, i övrigt hände inte så mycket under en lugn inledning på året.



Februari:

Då de "flesta" andra tycks dra till Thailand eller andra varma ställen blev mitt första resmål för året, Oslo. En stad som jag inte hade besökt sedan sommaren 2010. I Oslo händer mycket numera, tre nya ställen hann jag besöka Mathallen Oslo, Schouskjelleren Mikrobryggeri samt Håndverkerstuene, av dessa tyckte jag att det sistnämnda stället var det bästa. Mitt livs första Steinbier intogs på Akkurat, helt klart en intressant ölstil. Akkurat ja, ett ställe som besöktes varje månad under året, ibland flera gånger.



Mars:

Det som jag häpnade mest över under mars var nya Mikkeller & Friends utbud på deras öppningsdag. Ett liknande utbud har jag då aldrig sett, synd var det att missa det spektaklet. En lugn månad men en klassisk grabbhelg på landet hanns i alla fall med, denna gången med mat som var den godaste vi ätit där. Belgiengalningen Jens Skrubbe fyllde 40 vilket innebar att det var kalas på Pressklubben, ett kul firande med fullsatta lokaler. En ölbeställning från Tyskland kammades också hem, annars blev det färre beställningar från Europa än normalt.



April:

I början av April kunde jag inte längre hålla mig, mot Köpenhamn och framförallt ett besök på det nya Mikkeller & Friends. Vilket ställe sedan, fantastiskt utbud av öl en och en personal som är så kunnig och duktig att man bli själaglad.



Den sympatiske och något Nøgne Ø besatte Norman bjöd in mig och andra till sitt jobb där vi betade av en drös öl från Norge bästa bryggeri. En minnesvärd kväll. På hemmaplan kände jag att det var läge för en Mikkellerprovning, den tredje i ordningen. Helt optimalt for jag dagen efter det till Malmö  för att besöka Malmö & Whiskyfestival där jag främst glädjes åt ölen från Brekeriet och Malmö Brygghus.



Den legendariske Janko släppte sin nya ölbok, en bok som lärt mig mycket som framförallt centraleuropeisk öl.



Maj:

Månaden rivstartade med ett andra besök till Köpenhamn på mindre än en månad, en mycket stark bidragande orsak till det var förstås Copenhagen Beer Celebration, CBC. En riktig ölnördsfestival som bara är så härlig. Utbudet av spektakulära öl var bättre än på premiärfestivalen 2012. Mikkeller X Imperial Stout 2006/2013, Anchorage Love Buzz Saison, Kuhnhenn Raspberry Eisbock, Firestone Walker Parabola, ja listan kan göras lång. Glädjande nog var det få riktigt dåliga öl, i alla fall bland de som jag hann smaka. Något som jag fortfarande kan garva åt är synen, eller rättare sagt kaoset då Three Floyds Russian Imperial Stout (Bourbon Vanilla Bean) släppes, måste ha varit 10 gånger värre än på det värsta hysterin kring Justin Bieber. Mitt i röran lyckades Eddan säkra ett glas, tack!


Maj var också en månad då den stabila söderkrogen Oliver Twist fyllde 20 år, självklart passade jag på att besöka kalaset några gånger. Det bjöds på många födelsdagsöl specialgjorda för OT från bryggerier som Brooklyn Brewery, Nynäshams Ångbryggeri, Nils Oscar med flera.



I slutet av maj besökte jag även BrewDog Bar Stockholm för första gången, ett besök som gav mersmak. Förutom ohotade Akkurat är BrewDog det ställe som jag besökte flest gånger under 2013. Har ni inte varit där, åk dit! Bra mat, varierad och intressant utbud av öl liksom en trevlig personal. Vem kräver mer än så?

Juni:

Något som jag fortfarande är glad över är den oväntade gåvan som jag fick av en bloggläsare, två öl från Nordkorea. (tack Björn). På Basunen samlades det gamla gänget för en intressant provning, bland annat dracks en Drie Foiteinen Framboos som jag fick som en gåva av den alltid lika glade KP under CBC 2012. Som av en slump blev det min rating nummer 3000. Sommarkvällar i Basunens trevliga lokaler är alltid lika sköna och minnesvärda.



Under den andra halvan av månaden blev det ännu en korttur till Norge, denna gången till Kristiansand. De mindre norska kuststäderna faller jag alltid pladaskt för, Kristiansand inget undantag. Trevliga Patricks Pub liksom Christianssand Brygghus besöktes. På ett drygt dygn hinner man mycket.



Juli:

En månad som bjöd på ett besök i ett nytt land, Israel. Förutom att ligga och jäsa vid stranden utforskades ölutbudet i Tel Aviv. Slutsatsen var att det var bättre än förväntat även om det kändes som att ölrevolutionen var i sin linda. Vem vet hur det ser ut där om säg fem år?



I slutet av månaden hade jag glädjen att få vara med om något spektakulärt i min svenska favoritstad, Malmö. (näst efter Stockholm, någon måtta får det trots allt vara). Ölkalas hos farbror Thorsten, det bjöds på 50 olika Imperial stout plus en massa pausöl, matöl med mera. En galen dag som var hur kul som helst. Undrar om något liknande kommer att ske igen, vad händer om den gode farbrorn behagar att fylla 100 år?



Dagen efter den episka provningen hamnade jag för första gången i mitt liv på Hamnmästaren, Malmö Brygghus nya ställe vid Malmö Centralstation. Ett riktigt bra ställe som bara måste besökas snart igen.



Augusti:

I år hade jag lite senare sommarsemester än vanligt, en tur runt jorden såg jag som något högst lämpligt att ägna sig åt. Tokyo är en på många sätt härlig stad, även ölmässigt var det bättre än förväntat. Kommer länge minnas ägaren till Bakushu Club Popeye som skakade hand och skämtade och såg till att vi blev väl omhändertagna.



Honolulu var helt ok även om det inte enligt mig är något paradis. Långtifrån den bästa öldestinationen i USA även om man förstås inte behöver gå törstig. San Francisco är en schizofren stad, uteliggare blandat med överflöd. Öl finns det verkligen ett överflöd av, nya Mikkeller SF var trevligt att besöka liksom Toronado. Ett glas Pliny The Elder för fem dollar, ja jag säger då det. Finns mycket kvar att utforska i den staden rent ölmässigt, kanske kan vara läge att åka dit igen?



September:

September inleddes med en lugn helg "hemma" i Tornedalen. Bada riktig vedeldad bastu och bara slappa i största allmänhet måste man göra lite då och då.



Annars handlade september förstås om Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka. Ett evenemang som bara blir bättre och bättre för varje år som går, tack för det! För första gången fick jag även prova på att uppleva festivalen från den andra sidan, tack till Elixir Wine som gav mig chansen. Det var verkligen en kul och intressant lördag, om än en väldigt lång sådan. Önskar att alla som är intresserade av öl och som gillar att snacka öl gavs en möjlighet att få göra det då det gör så mycket perspektiv på saker och ting.



Oktober:

Månaden började med smygläsning av det nya magasinet c/o Hops, ett magasin med varierat innehåll väl värt att läsa för den som är läskunnig och behärskar det svenska språket.



Den första helgen i oktober tillbringades återigen på festivalen i Nacka, denna gången enbart som en enkel besökare. Ägnade som vanligt störst tid i Brill & Co:s monter, en monter som lätt skulle kunna hålla en egen festival. För första gången i mitt liv besöktes festivalens samtliga sex dagar, något som det är tveksamt om jag kommer att göra igen. Den sista lördagen gavs bara ett par timmar, mer än så orkade jag helt enkelt inte med.



I oktober hanns det även med ett par utlandsresor, först till Helsingfors och sedan till Köpenhamn. Med finskt blod i ådrorna är det inte så konstigt att jag trivs i Helsingfors, ölutbudet blir hela tiden bättre även där. Olutravintola Pikkulintu är alltid värt att besök men det finns fler ställen än så, nya Bryggeri Helsinki och lite äldre Oluthuone Kaisla är ställen där man lätt kan tillbringa några timmar utan att behöva skämmas. Köpenhamn är Köpenhamn, under oktoberresan hade jag med mig tre kompisar som aldrig besökt Mikkeller & Friends, inte heller Fermentoren. Bägge ställena imponerade på alla tre, något annat hade varit högst förvånande.



November:

En lugn månad då inte sådär jättemycket händer annat än att jag fortsatte att utnyttja Systembolagets relativt nya tjänst där man till valfri butik kunde beställa hem enstaka flaskor. Under året har det provats öl från flera nya svenska bryggerier såsom Nausta Bryggeri, Klackabackens Bryggeri, Beerbliotek med flera. Vissa öl från dessa bryggerier har varit riktigt goda men det finns även en del som inte varit bra.

En minnesvärd lördag i november skedde på BrewDog Bar Stockholm, vi snackar om en skånsk lördag där samtliga gästöl på fat kom från Brekeriet och Malmö Brygghus. En förjäkla bra lördag med många goda öl. De två nämnda bryggerierna tillhör helt klart eliten i Sverige.



December:

Om november var en lugn månad så var december ännu lugnare. Det mest minnesvärda var den traditionella julölsprovningen där ett 15-tal öl provades av den gamla vanliga panelen av luttrade öldrickare. Ett ställe som ärades med ett sista besök för året var NK Bar. Ni som inte varit där ta och ta en titt, ni kommer att bli förvånade över det fina utbudet och de låga priserna.

Det var en snabb sammanfattning av ölåret 2013, vem vet vad 2014 kommer att bjuda på? Det är bara att hänga med på resan för att se.


Sist men inte minst måste jag passa på att säga hej till alla och tacka alla som jag under året träffat i olika sammanhang. Det är ni som gör det hela så roligt. (vid det här laget är väl inte ett öga torrt?)

Inga kommentarer: