torsdag 30 januari 2014

Stabil tisdagsöl

I tisdags var jag nere i förrådet och rotade bland all bråte samt alla ölflaskor. Ville inte gå upp tomhänt till lägenheten så en flaska vid följa med som ledsagare. Ölet i fråga var en Evil Twin Ryan And The Beaster Bunny, en flaska som jag köpte via Bierkompass.de i mars 2013.

Det handlar om en Saison som kanske inte fick rikslarmet att ljuda såsom det gjorde då Stig Bergling rymde från fängelset i oktober 1987.  Men ändock en väldigt trevlig öl. Doften var bra med tydliga inslag av brett, citrus och hö. Kunde även ana en viss kryddighet.



Smaken höll en liknande linje med en trevlig fruktig eftersmak. Någon nämnde att ölet i mycket liknar en Dupont fast med brett, ja det kan jag gott och väl hålla med. Fräsch, med mycket smaker och med en hög drinkabilitet.

Mitt betyg på Ratebeer blev 3.9/5

Evil Twin är ett sådant där bryggeri som alltid finns där men det är inget bryggeri som jag personligen jagar med full fart. Deras öl brukar för det mesta vara riktigt bra, kanske är det läge att ställa om siktet?


måndag 27 januari 2014

Ett dygn i Köpenhamn och Malmö

I förra veckan besöktes Köpenhamn, självklart kunde jag inte låta bli att besöka min favoritbar Mikkeller & Friends. Bara någon minut efter att de öppnat klockan 14:00 skuttade jag in, innan jag provade några av fatölen tittade jag in i ölshopen. Onsdagar är leveransdag och just förra onsdagen fanns det en hel del helt nya öl från Mikkeller och To Øl , så nya att priserna inte ens var klara. Nå, lite tålamod löser det mesta. Då jag bara hade en mindre kabinväska med mig blev inte shoppingen så omfattande som man kanske kan önska men några intressanta öl fick i alla fall plats.



När flaskköpet var klart var det bara att bege sig till bardelen och försöka bestämma vilka öl som skulle drickas, särskilt många kunde det inte bli då jag bara hade ett par timmar på mig innan det var dags att bege sig till Malmö. Rätt kul känsla att för en stund vara den enda gästen i baren, riktigt så brukar det inte vara senare på dagen.



Sitter man på Mikkeller i Köpenhamn så går det förstås inte att undgå att dricka öl från Mikkeller. Ett par dracks, Mikkeller X-mas Porter 2012 Fra Til Via Cognac och den tidigare i januari lanserade Mikkeller Black Moon. Av dessa två tyckte jag att sistnämnda var den bästa. Härligt rostad Imperial Stout med en förvånansvärt krämig munkänsla, en öl jag gärna stiftar bekantskap med igen.


Ett par andra danska öl hanns också med, Amager Lubricated Ewok var typ direkt från fabrik, påkopplad för första gången bara ett par tidigare, den var alltså nästan för färsk! Inte för att jag klagade, en riktigt stabil DIPA med mängder av färsk frukt och en intensiv men ändå balanserad bitterhet. Måste drickas igen! To Øl Julemaelk passade inte riktigt mina smaklökar på en tidig onsdagseftermiddag då den var väldigt söt. 

Hade gärna suttit kvar resten av eftermiddagen och kvällen då det alltid är en mycket trevlig upplevelse att besöka Mikkeller & Friends, en av de bästa ölbarerna/butikerna som finns. Om inte före så kommer det garanterat att bli en del sittande där under CBC i maj. 

Från Köpenhamn tar man sig till Malmö väldigt enkelt, från Hovedbanegården tar tåget till Malmö C ungefär 30 minuter till en kostnad av drygt 100 SEK, hur smidigt som helst. Min resa tog ytterligare några minuter då jag bodde på Scandic Triangeln.

Ni som kan ert Malmö vet att det inte är långt att gå från Triangeln till Malmö Brygghus, ett ställe som jag inte besökt sedan december 2012. Ibland kan man inte annat än häpna över tiden som flyr så snabbt.

En sak som inte annat än kan gillas är möjligheten att beställa en provbricka med fem öl från Malmö Brygghus, priset för kalaset är 100 spänn. Värt att notera är att samtliga ölen på fat oavsett typ av öl kostar 66. Som en härdad stockholmare blir man lika glad varje gång som Skåne besöks, smått irriterande är det att det mesta i Stockholm alltid ska vara så "dyrt". 

Nå, ölen i provbrickan var dessa:



Av dessa var Malmö Frost Bear Lager och Malmö Tye Dye nya för mig. Bägge två snäll och lättdruckna utan några krusiduller. Lite intressantare var helt nya Malmö Hoser Toque som är en samarbetsbrygd tillsammans med kanadensiska Austin Roach innehållandes bland annat lönnsirap. Sötig och maltig öl som passade utmärkt till den otroligt goda hamburgaren "Ontario Burger" med bacon, ost och fantastiskt god lönnsirapskaramelliserad lök. Helt klart en hamburgare att minnas. 



Ett besök på Malmö Brygghus är något man också minns med glädje, ett schysst ställe det är det som verkligen är värt att besöka om man har vägarna förbi. Jag har skrivit det förr och kommer att skriva det igen, i Skåne bryggs det mycket god öl av bryggerier som vågar ta ut svängarna.

Det här med att kombinera Köpenhamn och Malmö går alldeles utmärkt, jag kommer garanterat att göra det i framtiden men då med minst en natt per stad. Som bekant finns det flera andra ställen i de bägge städerna som är väl värda att besöka förutom de två som jag hann med. 

Innan det var dags för nattvila dracks ett par helt nya öl på hotellrummet, av dessa var Mikkellers nya Imperial India Pale Ale Nelson purfärsk, välhumlad med tropisk frukt och hö. Fint drickbar, ja en stabil öl helt enkelt. 




To Øl Stalins Organ Ale upplevde jag som en väldigt avslappnad öl med hö, grape och lite rök. God men inte fantastisk. 


Ett bra dygn det var det, kul att efter takeoff från Sturup får se lite snö över de skånska nejderna. 



tisdag 14 januari 2014

Två goda suröl

Januari brukar alltid vara en lugn månad men i lördags var det i alla fall dags för årets första ölprovning tillsammans med de gamla sedvanliga kufarna. Som vanligt var det lite gott och blandat som dracks, främst öl som vi inte druckit tidigare men även några gamla favoriter.



De i mitt tycke intressantaste ölen var två "suröl", Crooked Stave Hop Savant och Den Gale Brygger Idun, bägge flaskorna köpta i Köpenhamn 2013 och 2012. (på Mikkeller & Friends Bottle Shop samt Barley Wine)

Utan att överdriva kan jag lugnt ta och skriva att Crooked Stave från Denver är ett bryggeri som det talas rätt friskt om i dessa dagar. De öl som jag haft glädjen att få prova från dem har sannerligen varit både intressanta och i de flesta fallen riktigt bra.



Hop Savant tyckte jag mycket om, särskilt doften som var härligt fruktig med mycket ananas och aprikos. Även lite brett och jäst. Liknande smak. Len och fint uppfriskande, ett stycke öl som jag gärna dricker igen. Hoppas att vi får se den i Sverige vid tillfälle.

Den Gale Brygger är ett litet, smått excentrisk bryggeri beläget i Jerslev. De är vad jag vet ensamma om i Danmark att enbart använda vildjäst i sina öl.

Det som gör Idun så intressant är att den dels är spontanjäst och helt saknar humle. Inspirationen till ölet kommer från urgamla nordiska metoder att framställa öl.



Ölet har legat och gottat sig i förrådet sedan sommaren 2012, kan ta och konstatera att den åldrats väl. Mycket bär, äpplen, lite vinäger och "stall". Avslutningen rejält torr. Skulle inte ha något emot att dricka Idun igen, kan man få ett stabilare omdöme än så? Ett kul litet bryggeri.

En trevlig start på årets ölande, ett år som jag verkligen ser framemot då intressanta ting redan är inbokade. Även om jag varit med i några år nu så känns det fortfarande riktigt roligt att utforska ölvärlden och lite då och då skriva om upplevelserna.



torsdag 2 januari 2014

Ölårskrönika 2013

Välkommen till denna Gyllenbocks ölårskrönika om det nyss avslutade ölåret 2013. Det är lite kul att själv se bakåt och försöka minnas några av förra årets tokigheter. 2013 var för mig personligen ett riktigt bra ölår, nya rekord slogs på alla fronter.

Januari:

Var en lugn månad, men en kul sak var Man in the Moon:s "January Hop Madness", något som även återkommer i år. (väl värt ett besök om du frågar mig) Under besöket på Månen dracks kanske förra årets godaste öl, Närke Kaggen Stormaktsporter Pure Swedish Oak. Deltog även i en Skribentprovning på Systembolaget där ölnyheterna för februari betades av. Tyvärr kunde jag inte deltaga i så många skribentprovningar som jag velat under året eftersom de oftast krockar med det vanliga kneget.  Utöver detta blev det en ölbeställning från Belgien, i övrigt hände inte så mycket under en lugn inledning på året.



Februari:

Då de "flesta" andra tycks dra till Thailand eller andra varma ställen blev mitt första resmål för året, Oslo. En stad som jag inte hade besökt sedan sommaren 2010. I Oslo händer mycket numera, tre nya ställen hann jag besöka Mathallen Oslo, Schouskjelleren Mikrobryggeri samt Håndverkerstuene, av dessa tyckte jag att det sistnämnda stället var det bästa. Mitt livs första Steinbier intogs på Akkurat, helt klart en intressant ölstil. Akkurat ja, ett ställe som besöktes varje månad under året, ibland flera gånger.



Mars:

Det som jag häpnade mest över under mars var nya Mikkeller & Friends utbud på deras öppningsdag. Ett liknande utbud har jag då aldrig sett, synd var det att missa det spektaklet. En lugn månad men en klassisk grabbhelg på landet hanns i alla fall med, denna gången med mat som var den godaste vi ätit där. Belgiengalningen Jens Skrubbe fyllde 40 vilket innebar att det var kalas på Pressklubben, ett kul firande med fullsatta lokaler. En ölbeställning från Tyskland kammades också hem, annars blev det färre beställningar från Europa än normalt.



April:

I början av April kunde jag inte längre hålla mig, mot Köpenhamn och framförallt ett besök på det nya Mikkeller & Friends. Vilket ställe sedan, fantastiskt utbud av öl en och en personal som är så kunnig och duktig att man bli själaglad.



Den sympatiske och något Nøgne Ø besatte Norman bjöd in mig och andra till sitt jobb där vi betade av en drös öl från Norge bästa bryggeri. En minnesvärd kväll. På hemmaplan kände jag att det var läge för en Mikkellerprovning, den tredje i ordningen. Helt optimalt for jag dagen efter det till Malmö  för att besöka Malmö & Whiskyfestival där jag främst glädjes åt ölen från Brekeriet och Malmö Brygghus.



Den legendariske Janko släppte sin nya ölbok, en bok som lärt mig mycket som framförallt centraleuropeisk öl.



Maj:

Månaden rivstartade med ett andra besök till Köpenhamn på mindre än en månad, en mycket stark bidragande orsak till det var förstås Copenhagen Beer Celebration, CBC. En riktig ölnördsfestival som bara är så härlig. Utbudet av spektakulära öl var bättre än på premiärfestivalen 2012. Mikkeller X Imperial Stout 2006/2013, Anchorage Love Buzz Saison, Kuhnhenn Raspberry Eisbock, Firestone Walker Parabola, ja listan kan göras lång. Glädjande nog var det få riktigt dåliga öl, i alla fall bland de som jag hann smaka. Något som jag fortfarande kan garva åt är synen, eller rättare sagt kaoset då Three Floyds Russian Imperial Stout (Bourbon Vanilla Bean) släppes, måste ha varit 10 gånger värre än på det värsta hysterin kring Justin Bieber. Mitt i röran lyckades Eddan säkra ett glas, tack!


Maj var också en månad då den stabila söderkrogen Oliver Twist fyllde 20 år, självklart passade jag på att besöka kalaset några gånger. Det bjöds på många födelsdagsöl specialgjorda för OT från bryggerier som Brooklyn Brewery, Nynäshams Ångbryggeri, Nils Oscar med flera.



I slutet av maj besökte jag även BrewDog Bar Stockholm för första gången, ett besök som gav mersmak. Förutom ohotade Akkurat är BrewDog det ställe som jag besökte flest gånger under 2013. Har ni inte varit där, åk dit! Bra mat, varierad och intressant utbud av öl liksom en trevlig personal. Vem kräver mer än så?

Juni:

Något som jag fortfarande är glad över är den oväntade gåvan som jag fick av en bloggläsare, två öl från Nordkorea. (tack Björn). På Basunen samlades det gamla gänget för en intressant provning, bland annat dracks en Drie Foiteinen Framboos som jag fick som en gåva av den alltid lika glade KP under CBC 2012. Som av en slump blev det min rating nummer 3000. Sommarkvällar i Basunens trevliga lokaler är alltid lika sköna och minnesvärda.



Under den andra halvan av månaden blev det ännu en korttur till Norge, denna gången till Kristiansand. De mindre norska kuststäderna faller jag alltid pladaskt för, Kristiansand inget undantag. Trevliga Patricks Pub liksom Christianssand Brygghus besöktes. På ett drygt dygn hinner man mycket.



Juli:

En månad som bjöd på ett besök i ett nytt land, Israel. Förutom att ligga och jäsa vid stranden utforskades ölutbudet i Tel Aviv. Slutsatsen var att det var bättre än förväntat även om det kändes som att ölrevolutionen var i sin linda. Vem vet hur det ser ut där om säg fem år?



I slutet av månaden hade jag glädjen att få vara med om något spektakulärt i min svenska favoritstad, Malmö. (näst efter Stockholm, någon måtta får det trots allt vara). Ölkalas hos farbror Thorsten, det bjöds på 50 olika Imperial stout plus en massa pausöl, matöl med mera. En galen dag som var hur kul som helst. Undrar om något liknande kommer att ske igen, vad händer om den gode farbrorn behagar att fylla 100 år?



Dagen efter den episka provningen hamnade jag för första gången i mitt liv på Hamnmästaren, Malmö Brygghus nya ställe vid Malmö Centralstation. Ett riktigt bra ställe som bara måste besökas snart igen.



Augusti:

I år hade jag lite senare sommarsemester än vanligt, en tur runt jorden såg jag som något högst lämpligt att ägna sig åt. Tokyo är en på många sätt härlig stad, även ölmässigt var det bättre än förväntat. Kommer länge minnas ägaren till Bakushu Club Popeye som skakade hand och skämtade och såg till att vi blev väl omhändertagna.



Honolulu var helt ok även om det inte enligt mig är något paradis. Långtifrån den bästa öldestinationen i USA även om man förstås inte behöver gå törstig. San Francisco är en schizofren stad, uteliggare blandat med överflöd. Öl finns det verkligen ett överflöd av, nya Mikkeller SF var trevligt att besöka liksom Toronado. Ett glas Pliny The Elder för fem dollar, ja jag säger då det. Finns mycket kvar att utforska i den staden rent ölmässigt, kanske kan vara läge att åka dit igen?



September:

September inleddes med en lugn helg "hemma" i Tornedalen. Bada riktig vedeldad bastu och bara slappa i största allmänhet måste man göra lite då och då.



Annars handlade september förstås om Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka. Ett evenemang som bara blir bättre och bättre för varje år som går, tack för det! För första gången fick jag även prova på att uppleva festivalen från den andra sidan, tack till Elixir Wine som gav mig chansen. Det var verkligen en kul och intressant lördag, om än en väldigt lång sådan. Önskar att alla som är intresserade av öl och som gillar att snacka öl gavs en möjlighet att få göra det då det gör så mycket perspektiv på saker och ting.



Oktober:

Månaden började med smygläsning av det nya magasinet c/o Hops, ett magasin med varierat innehåll väl värt att läsa för den som är läskunnig och behärskar det svenska språket.



Den första helgen i oktober tillbringades återigen på festivalen i Nacka, denna gången enbart som en enkel besökare. Ägnade som vanligt störst tid i Brill & Co:s monter, en monter som lätt skulle kunna hålla en egen festival. För första gången i mitt liv besöktes festivalens samtliga sex dagar, något som det är tveksamt om jag kommer att göra igen. Den sista lördagen gavs bara ett par timmar, mer än så orkade jag helt enkelt inte med.



I oktober hanns det även med ett par utlandsresor, först till Helsingfors och sedan till Köpenhamn. Med finskt blod i ådrorna är det inte så konstigt att jag trivs i Helsingfors, ölutbudet blir hela tiden bättre även där. Olutravintola Pikkulintu är alltid värt att besök men det finns fler ställen än så, nya Bryggeri Helsinki och lite äldre Oluthuone Kaisla är ställen där man lätt kan tillbringa några timmar utan att behöva skämmas. Köpenhamn är Köpenhamn, under oktoberresan hade jag med mig tre kompisar som aldrig besökt Mikkeller & Friends, inte heller Fermentoren. Bägge ställena imponerade på alla tre, något annat hade varit högst förvånande.



November:

En lugn månad då inte sådär jättemycket händer annat än att jag fortsatte att utnyttja Systembolagets relativt nya tjänst där man till valfri butik kunde beställa hem enstaka flaskor. Under året har det provats öl från flera nya svenska bryggerier såsom Nausta Bryggeri, Klackabackens Bryggeri, Beerbliotek med flera. Vissa öl från dessa bryggerier har varit riktigt goda men det finns även en del som inte varit bra.

En minnesvärd lördag i november skedde på BrewDog Bar Stockholm, vi snackar om en skånsk lördag där samtliga gästöl på fat kom från Brekeriet och Malmö Brygghus. En förjäkla bra lördag med många goda öl. De två nämnda bryggerierna tillhör helt klart eliten i Sverige.



December:

Om november var en lugn månad så var december ännu lugnare. Det mest minnesvärda var den traditionella julölsprovningen där ett 15-tal öl provades av den gamla vanliga panelen av luttrade öldrickare. Ett ställe som ärades med ett sista besök för året var NK Bar. Ni som inte varit där ta och ta en titt, ni kommer att bli förvånade över det fina utbudet och de låga priserna.

Det var en snabb sammanfattning av ölåret 2013, vem vet vad 2014 kommer att bjuda på? Det är bara att hänga med på resan för att se.


Sist men inte minst måste jag passa på att säga hej till alla och tacka alla som jag under året träffat i olika sammanhang. Det är ni som gör det hela så roligt. (vid det här laget är väl inte ett öga torrt?)

onsdag 1 januari 2014

Vad kostar ett års ölnörderi?

Som traditionen bjuder är det återigen dags att redovisa förra årets ölkostnader samt lite annan statistisk såsom antalet nya öl, antal liter öl med mera. Själva kostnadsbiten har en viss felmarginal men i det stora hela stämmer det väl.

Som en jämförelse tar jag med tidigare års resultat:

2009

antal liter: 106,4
antal nya öl: 297
kostnad: 18055

2010

antal liter: 156
antal nya öl: 525
kostnad: 23700

2011

antal liter: 154
antal nya öl: 624
kostnad: 29382

2012:

antal liter: 179
antal nya öl: 929
kostnad: 34422

Nu är jag inte någon nationalekonom, vet inte om det är hållbart med en evig tillväxt men i mitt fall med ölutvecklingen från år till år råder det stabil tillväxt, siffrorna för förra året är följande:

2013

antal liter: 221
antal nya öl: 1223
kostnad: 48032 dvs 4000/månad.

Att tillväxten skulle vara god 2013 var jag inte orolig över dock tycker jag att kostnaden var aningen högre än förväntat, även om revisorn godkände det hela utan att bråka. Antalet liter har ju en fin ökning, om inte annat märks det på magen som är ståtligare än någonsin tidigare. Antalet nya sorter är det inte så mycket att säga om heller, går man på olika evenemang/festivaler och deltar i ölprovningar så är det ingen större svårighet att pimpla i sig närmare 1000 nya öl på ett år. Jag rekommenderar alla att prova, det är kul!

På Ratebeer finns sedan en tid tillbaka en ny funktionen där man kan se sin egna statistik:



Ur statistiken kan läsas att de godaste ölen som dracks 2013 var följande:

Närke Kaggen Stormaktsporter Pure Swedish Oak 4.7/5
Kuhnhenn Raspberry Eisbock 4.7/5
Three Floyds Dark Lord Russian Imperial Stout (Bourbon Vanilla Bean) 4.7/5
Firestone Walker Parabola 4.6/5
3 Fonteinen Framboos 4.6/5

Tittar man vidare i statistiken ser man att dessa tre är de vanligaste ölstilarna 2013:

IPA: 115
Impperial Stout: 102
APA: 86

Tre vanligaste länderna:

Sverige: 390
USA: 243
Danmark: 200

Mest besökta stället i Sverige:

Akkurat, 25 besök

Hade en vision om att år 2014 prova/dricka i snitt en ny svensk öl per dag men det känns nu meningslöst i och med att det hela avklarades 2013. Får helt enkelt fundera på någon annan målsättning. Dricka en och samma öl minst 10 gånger kanske?

Antalet utlandsresor med ölfokus var dessa:

Oslo: februari
Köpenhamn: april, maj, oktober
Kristiansand: juni
Tel Aviv: juli
Tokyo: augusti
Honolulu: augusti
San Francisco: augusti
Helsingfors: oktober

I det stora hela ett bra reseår, även om jag saknar en tur till Tyskland och Belgien. En evig fråga är också när jag för första gången ska våga mig en tur till London?

Eftersom jag själv utan att blinka kan erkänna att jag är tämligen galen så blir det nog liknande räkneövningar även för 2014, något måste man ju göra på sin fritid. 

Önskar alla läsare ett välskummande 2014!