söndag 23 juni 2013

Medaljregn

De flesta av oss har säkert som barn någon gång vunnit en medalj, kanske i en tävling med endast två deltagare, men en medalj är alltid en medalj.

För ett tag sedan kom jag att fundera över de olika medaljerna som pryder många ölburkar. Varifrån kommer de och vem har beviljat dem? Passande nog skrevs det om ämnet i en finskt ölforum för en tid sedan, där analyserades tre ölburkar lite närmare, Koff, A. Le Coq och Heineken.

Bilderna på medaljerna är små och med en brokig historik. Tydligt är att de flesta medaljerna vanns för länge sedan. Heinekens medalj D`or är från Paris 1875, A. Le Coq:s medaljer är från åren 1893-1923. Man kan undra om det förekom öltävlingar på den tiden och varför bryggerierna vill ha så gamla medaljer på sina ölburkar?



Marknadsdirektören, Olli Heikkilä, på Olvi som bland annat har A. Le Coq i produktportföljen säger följande: "Tja, för oss är det att vi vill behålla den långa historien levande. De ger trovärdighet. Ju äldre desto coolare. Folk frågar ibland om inte medaljerna ska tas bort, men grejen är alltså att de är gamla."

Exempelvis vanns medaljen 1923 på Suur Kuldauraha i Tallinn, det var en jordburks- och industriproduktsmässa.

Olli Heikkilä fortsätter: "Tidigare vanns medaljer eftersom ölets kvalitet var god. Idag belönas specialitet, då är den ingen idé att deltaga med "vanliga" öl. 80-90% av kunderna skulle inte ens kunna dricka ett stop om ölet är för speciellt."

På Koff III hittas en färsk medalj, nämligen från år 2004, då vann Koff priset som bästa "lager på kran" i tävlingen The Brewing Industry International Awards, förövrigt en tävling där det kostar att vara med. Burken har även en medalj med namnet "No Nonsence Beer Since 1819", en medalj som bryggeriet själv hittat på.



Intressant nog hade Lapin Kulta (ägs av Hartwall) medaljer på sina etiketter på 1960- och 70-talen men inte längre. Produktchef Pekka Koski på Hartwall: "På den tiden hade alla medaljer då det var mode. Numera ser vi inte vilken betydelse de gamla utmärkelserna har så vi tog bort dem. Dock finns det alltid en möjlighet att de återkommer om tiderna förändras."

Nu blir jag nyfiken på att plocka ut tre svenska burkar från Systembolagets hyllor och analysera var deras medaljer kan tänkas komma ifrån? Exemplet från Finland visar att medaljerna kan komma lite varstans ifrån, från jordbruksmässor eller något som bryggeriet själv hittat på.

Allt snack om medaljer får mig att osökt börja tänka på den gode Leonid Brezjnev som blev rörd då han fick ta emot medaljer, medaljer som han ibland själv bestämt att han skulle föräras med.


1 kommentar:

Anonym sa...

luktar ugar jakten slutar här i min snusdosa där