Redan på förhand visste jag att lördagen på CBC skulle bli lång, efter frukost fanns det inget annat att göra än att ta taxin ut till evenemanget. Två pass var det som gällde, 11:30-16:30 samt 18:00-23:00. Precis som på fredagen gick insläppet smidigt, denna gången var Eddan och jag danska då vi diskret ställde oss bredvid våra skånska vänner som stod mer eller mindre först i kön. Som bekant är danskar inte sådär vidare bra på att köa.
Lördagen på festivalen rivstartades med tre öl från Mikkeller som jag då aldrig trodde att jag skulle få möjligheten att smaka, Mikkeller X Imperial Stout Calvados Barrel Aged, Mikkeller Beer Geek Brunch One-for-One samt Mikkeller X Imperial Stout 2006/2013. Samtliga riktigt bra men bäst var sistnämnda, där snackar vi om en rent makalös öl. Söt, tung men ändå så len. En riktig upplevelse. Kändes som att lördagen redan här var hemma. Bredvid Mikkeller hade Three Floyds sin monter, av bara farten provades Three Floyds Bourbon Barrel Aged Moloko, rätt sjukt att börja med fyra Imperial Stouts med alkoholhalterna 14,9%, 16%, 10% och 10%. Är man på ölfestival så är man.Nästa anhalt var hos Firestone Walker Brewing Co, kan de göra öl som inte är god?
Två bryggerier som var relativt okända för mig före CBC var Anchorage Brewing Company och Jester King Craft Brewing. Från Anchorage dracks bland annat ljuvliga Love Buzz Saison, jädrans vad fin den var! Så otroligt uppfriskande med en perfekt balans med bretten och kryddigheten/citrusbeskan. Borde provas av alla som anser sig vara intresserade av öl, ja även av alla andra också för den delen. Jester King Funk Metal måste också nämnas, en hybrid mellan stout och suröl. Riktigt spännande skapelse som verkligen var sur men med tydliga mörka drag.
Ett bryggeri som inte fick så mycket uppmärksamhet bland oss ölnördar var Founders Brewing Company, mycket tack vare att de mest hade med sig öl som ingår i deras standardsortiment. Men med sådana standardöl är man hemma, jag provade bland annat deras Imperial Stout, vilken mysig röra av choklad, rostad malt och en touch av humle. Tjock och fin var den men ändå förvånansvärt lättdrucken. Inte mig emot att ha några flaskor hemma, fast tyvärr har jag inte det.
Ibland är det nästan irriterande hur snabbt tiden går, helt plötsligt var det första passet på lördagen över, i pausen bjöds det på musikunderhållning men vi kände att det var skönare och gå utomhus och njuta av det fina vädret och andas frisk luft. På vägen ut råkade jag av bara farten köpa en Mikkeller Festival Special Edition 2013 - Stella 4, en av 558 producerade flaskor på 1,5 liter. Det var nästan så att folk samlades som gamar då jag korkade upp men det är alltid en ära att få bjuda med sig. En av de som passade på att smaka Stella 4 var Sady Homrich från Brasilien. Han är en ölpersonlighet som bland annat skriver för Folha de Sao Paolo. Av honom fick vi smaka Seasons Craft Green Cow IPA. IPA från Brasilien hade jag inte druckit tidigare, tyvärr var den inget vidare. Lätt humlig med en touch av metall. Hade säkert varit godare om den serverats kall. Förövrigt var Stella 4 väldigt söt med mycket choklad och "mjölk".
Efter detta hägrade gräsmattan och lite vila bland några ur den skånska öleliten. Det var nästan så att tiden glömdes bort men helt plötsligt var klockan nästan 18:00 och det var dags för det sista passet. Ett hårt med stimulerande liv är det att vara ölnörd. Tänk hur fridfullt det istället vore att samla på frimärken eller något liknande istället.
Precis som det första passet inleddes det andra hos Mikkeller och Three Floyds. Det var första och enda gången under festivalen som det var ett kaos, anledningen till det var att Three Floyds släppte Dark Lord Russian Imperial Stout (Bourbon Vanilla Bean). Det var bara att glömma det där med kö, folk knuffades och stånkades, alla skulle fram samtidigt. Måste ha varit en komisk syn om någon som inte visst vad som på gick hade sett det. Fick mig att tänka på Justin Bieber, undrar varför? Jag bryr mig inte så mycket om hype hit eller dit men det var verkligen en upplevelse att få smaka det ölet. Så len och krämig, fantastiskt välbalanserad med mycket choklad och vanilj. En öl i den absolut högsta klassen, det var nästan så att jag blev lite salig.
Det hade nästan räckt med Dark Lord men det återstod mycket jobb att göra, bland annat tre Mikkeller som det var spännande att få prova. Mikkeller X Big Tony 2006/2013, Mikkeller X Barley Wine 2006/2013 och Mikkeller HumlefrXXXd, sistnämnda speciell på det sättet att det var min Mikkeller nummer 200. Rätt tung och rejäl med mycket humle och karamell.
Ett bryggeri som jag blev förtjust i redan på förra årets CBC är Westbrook Brewing, Morgan Westbrook var så typisk amerikansk att man nästan började garva åt det, ja för hon log och var så otroligt glad hela tiden att det nästan blev lite komiskt. Men vad gör det då ölen i de flesta fallen var riktigt bra.
Jämfört med förra året var maten bättre i år, dessutom med den stora skillnaden att man fick själv välja var och när man skulle äta. Jag åt bara korv, men vilken korv sedan! Tre olika korvar med olika toppings som rödbetor, surkål med mera. Alldeles förtjusande bra och vilken bra idé till en bjudning. Skapelserna var gjorda av Johns Hotdog Deli, kan verkligen rekommenderas om ni råkar se hans vagn då Köpenhamn besöks.
Som ni säkert förstås dracks det en hel del olika öl, en som är värd att nämnas är The Kernel London Sour, en brittisk Berliner Weisse på 2,3%. Väldigt syrlig och en härligt palettrensare mitt bland alla mer eller mindre tunga öl.
Överlag var de flesta ölen stabila eller bättre än så på årets CBC, dock så tycker jag att några av Amagers öl var rejält svajiga, då tänker jag främst på de tre Lambics, särskilt då Amager Fruiticus Lambicus Red Currant som främst luktade och smakade sura strumpor och ostbågar. Visst kan det vara fint med ostbågar men då föredrar jag dem från OLW. Ölen från De Molen eller rättare sagt Merciless Brewing var både si och så. Överlag väldigt starka pjäser trots det provade jag sex stycken av deras öl. Lätt hörselskadad blev man också på kuppen då de ringde i en klocka i tid och otid som det kändes. Kineserna från Shanghai, Boxing Cat Brewery var inte heller alltför upphetsande. Deras IPA Cat TKO India Pale Ale hade en väldigt diskret humleprofil, påminde mer om en hyfsad pigg lageröl enligt mig.
Den kanske största behållningen precis som på fredagen var nog ändå att bara flyta med och prata med så många trevliga människor, både gamla bekanta och en del nya. Vart man än tittade såg man ett bekant ansikte eller två, önskar att det funnits tid till mer samtal med alla men det går inte då tiden är knapp och ölen så många. Strax före 23 hade jag fått nog, börjar helt klart bli gammal. Eddan och jag fick den lysande planen att gå tillbaka mot hotellet, en promenad som normalt tar runt 45 minuter, efter att ha gått ungefär så länge hade vi ingen aning om vart vi var så det fanns inget annat att göra än att ta en taxi. Kebaben satt dock som ett smäck!
Lite personlig statistik:
Antal nya öl: 118
Antal ölstilar: 34
Ölstilar jag drack mest av: Imperial Stout 23, IPA 11 och Barley Wine 9
Plus och minus med festivalen:
+Det underbara utbudet av bra och spännande öl, kan det bli en så mycket bättre lineup?
+Perfekt system med insläppet, det blev aldrig någon längre väntetid
+Tillräckligt med toaletter (betydligt bättre jämfört med 2012)
+Smidigt att alla öl ingick, slapp fippla med poletter eller kontanter
+Väldigt god stämning, såg ingen som blev utslängd eller som misskötte sig
+Bra med matställen, även om vissa saker tog slut på lördagens andra pass
+Alla gamla vänner och nya vänner, ni är för goa hela bunten
+Kuhnhenn Raspberry Eisbock, ni får säga vad ni vill men den är helt makalös!
+Bra spridning mellan de extremt hypade ölen mellan de tre passen
+Helt ok med sittplatser även om jag knappt hann sitta
+Bra lokal, det blev aldrig så varmt som det kan bli på SBWF i Nacka
-Den utlovade flaskbutiken flyttades från festivalen till Mikkeller & Friends Bottle Shop
-Dåligt skyltat, det fanns bara några A4-ark som visade var de olika bryggerierna var belägna
-Att jag glömde bort att prova Limoncello IPA
-Att det ekade tomt hos vissa utställare fast det återstod över två timmar av spektaklet
-Ölen från Cycle Brewing kom fram först efter festivalen
Blir det CBC 2014 så kommer jag garanterat att vara där även om jag då är både döv och blind, det är ett evenemang av så hög klass trots de mindre skavankerna att det inte får missas. Väl mött 2014!
Julkalender 2024 lucka 21 – Corsendonk Chrismas Ale
7 timmar sedan
4 kommentarer:
Kul med det "smygtagna" foton på Morgen Westbrook, sjukt vad folk skulle fota henne, som ett zoo vid vissa tillfällen :-P glad prick dock
Fred: ja det är så med oss män, finns det kuttersmycken i salongen dras vi ditåt. Överhuvudtaget var de allra flesta utställare oerhört trevliga, det kändes verkligen som att de trivdes att få servera öl till törstiga gäster.
Kul o träffas, men varm Stella 4 ??? Jag spar min och tar den vid senare tillfälle;)/ Thomas, Nisse 666
Thomas, detsamma! När jag såg att du skrivit Nisse666 var jag bara tvungen att gå fram och hälsa. Du gör rätt i att spara din Stella, helt klart var den lite för varm för min smak men det är sådant man får ta ibland.
Skicka en kommentar