söndag 29 december 2013

Årets sista besök på Akkurat

I fredags var det dags att för sista gången i år äntra Akkurats gyllene portar. Efter några dagars julstängt var öppningstiden 18-01, försökte boka bord i matsalsdelen för sex personer men det var fullsatt, turligt nog fick vi bord i bardelen. Kvällen till ära spelade det skånska rockbandet Bonafide, ett band som var nytt för mig. Helt klart värda att lyssna på, noterbart var att det inte bara var den gamla vanliga fredagspubliken utan även många "rockare". Särskilt en kille stod vid scenen hela tiden och headbangade, undrar hur en sådan persons träningsprogram är utformad? Nackmusklerna måste ju vara lika imponerande som Hulkens biceps.



För mig blev det närmare 25 besök under 2013, helt klart är Akkurat det ställe i Stockholm som jag besöker oftast, inte undra på då ölet alltid är bra, maten är schysst, läget suveränt och personalen duktiga och trevliga. Värre stamlokus kan man helt klart ha.

Innan bandet började spela klockan 20 hann vi äta (efter all julmat var det en gudagåva att få tugga i sig en mediumstekt hamburgare med tillbehör) samt dricka några öl. Till maten tog jag en Beerbliotek Woopdidoo vilket är en fin modern välhumlad lager. Fina inslag av framförallt citrus och ananas men även hö. Lär smaka ännu bättre om sommaren.



En öl som jag sneglat på under hela "säsongen" är Petit Orval vilket är den vanliga Orval men utspädd med vatten (ja ryktet på stan säger att så är fallet). Hur som helst är ölet på 3,5%, flaskan som jag köpte var från 2002. En sak är säker, det måste vara det bästa över 10 år gamla öl på 3,5% som jag provat, särskilt doften var smått mysig med brett, bröd, jäst och lite kryddor. Smaken var inte riktigt lika bra men i det stora hela ok.



Öl från Geuzestekerij De Cam är alltid intressanta att prova, på Akkurat finns bl a De Cam Lambiek Special, vilket är en fruktlambik med olika sorters bär. Årgången var 2013. Aromen var mer syrlig än smaken, ganska så mycket bär, citron, fat och funk. Fint drickbar med en riktigt torr avslutning. Ett bryggeri att hålla ögonen på.



Vid det här laget var det dags för musiken att dundra i gång, det var verkligen ett sjuhelsikes oväsen, kul! Men att socialisera med kamraterna var lite svårt, dock gick det bra att beställa in fler öl till bordet. En sådan var Dogfish Head 120 Minute IPA, en öl som jag länge velat prova. Årgången var 2008 och priset väldigt högt, 595kr.



Kan direkt säga att ölet inte var prisvärt även om det var väldigt gott. En riktig smuttaröl som man kan sitta med länge, inte minst med tanke på dess styrka på 18%. Kroppen var tjock och eftersmaken lång. Ölet smakade apelsin, kola, sirap, lite whisky och alkohol. Under mina resor till USA har jag aldrig lyckats se ölet, kanske är lyckan större i februari då det återigen är dags att ta en tur över pölen.

Det var en fin stämning på Akkurat, det var inte många kvadratcentimeter ledig golvyta. Under kvällens gång beställdes det några öl till. Närke Konjaks! Stormaktsporter hade en ton av rök som jag inte mindes från tidigare tillfällen då ölet smakats, undrar var det kom ifrån?

Öl från Eskilstuna Ölkultur har jag tidigare aldrig druckit inne på Akkurat, deras Vinter Ale var drickbar men långtifrån något märkvärdigt. Karamell, nötter, frukt och lite humle. Även små toner av jord.

Då klockan började närma sig midnatt var det dags att börja runda av, särskilt då några av grabbarna skulle hem till Uppsala. (sista tåget dig går oroväckande tidigt). En sista öl hanns med, på fat fanns Tilquin Blend, dum vore man om man inte tar chansen och provar en ny gueuze på fat. Det visade sig vara en relativt snäll bekantskap dock med en hel del karaktär. Gröna äpplen, "stall", citrus och funk. Finishen var torr, inte så där tokigt syrlig.



Jaha, vad ska man säga om året på Akkurat? Räcker med denna korta mening: lika underbart som alltid! Väl mött 2014!

torsdag 19 december 2013

Julölsprovning 2013

I tisdags var nissarna och tomtefar samlade för den traditionella julölsprovningen. Som vanligt var det en blandad kompott som gällde, öl från både Systembolaget och utlandet.

Som fördrink serverades en Fantome La Dalmatienne vilken hade mognat i förrådet i ett par år eller så. En god Saison som hade fina inslag av frukt, bär, jäst och lite funk. Bubblade nästan som en champagne.



I foderväg bjöds det på en klump kalkon som fick svettas i drygt nio timmar i ugnen, till efterrätt en klassiker i form av vaniljpannacotta med smulad pepparkaka och riktiga egenplockade lingon. Till maten dracks Nausta Brown Ale, Klackabackens Originalet och Grythyttans 117 Brick Lane Bitter. Förstnämnda den godaste, ja det var rätt mild men med en fin balans. Tyvärr var ölet från Grythyttan en besvikelse, alldeles för mycket smak av smör för att vinna full uppskattning.

När ovanstående formaliteter var avklarade var det då dags att börja beta av julölen, 11 stycken serverades i år. Föga oväntat var det stor spridning i betygen. Värt att notera är att i de allra flesta fallen var vi ganska så överens om de olika brygderna. Inget av ölen var enastående fantastiskt.  Betygssystemet var 1-5, där det var tillåtet att ge halva poäng.

Detta är vad vi kom fram till:

1. Hopping Frog Barrel Aged Frosted Frog Christmas Ale 14,5/20



-var det sista ölet på provningen men som synes fick den högst poäng. Verkligen "julig" med mycket kryddor, särskilt kanel. Även äpple, kola och pepparkakor. God i en rimlig mängd, en hel flaska på 65cl skulle jag nog inte orka trycka ner ensam.

 2. Mikkeller Hoppy (Happy) Lovin' Christmas (Sauternes) 13,5/20



-en IPA som var intressant, fanns spår av fatlagringen liksom apelsinskal, såpa, en lätt brettighet och hö. Bitterheten var låg men i det stora hela en uppfriskande öl. Sedan kan man ju alltid diskutera vad som egentligen menas med "julöl", jag går efter namnet på etiketten, det får avgöra det hela.

3. Dugges Jullager och Det Lille Bryggeri Julebryg 12/20



-Dugges Jullager var en sådan där öl utan några större krusiduller dock skön att dricka med malt, choklad, kola och lite torkad frukt. Det Lille Bryggeri Julebryg hade en lustig doft av vingummi, även malt, frukt och toner av kryddor.

4. Jädraöl Jädra Jul 11,5/20



-Rätt söt med en viss värmande alkohol. Även enbär, mörkt bröd och choklad. Enligt mig en av de bättre som jag provat från Jädraås Bryggeri.

5. Stronzo Bitter Bloody Christmas 11/20



-En udda fågel men ändå drickbar. En del humle men även inslag av krut och rök. Kanske skulle druckits på nyårsafton istället? Tämligen bitter avslutning.

6. Eklöws Julöl 10,5/20



-Mycket humle i denna, även gräs, mörkt bröd och tyvärr något som påminde om gummi. Hade högre förväntningar på julölet från mitt "lokala" bryggeri.

7. Klackabackens Julöl 10/20



-En lätt fruktighet i denna, även mörkt bröd och lätt kryddor. Enligt mig en ok öl men alla i panelen höll inte riktigt med.

8. Mikkeller Drink'in The Snow och Qvänum Vinter 2013 8,5/20



-Tyvärr var bägge två besvikelser. Hade hört en del gott om Drink'in The Snow men jag blev inte så imponerad. Söt med sackarin, lite smör, bröd och en del kryddor. Påminde mycket om svagdricka. Qvänum Vinter 2013 var en ännu större besvikelse, nu har jag inte druckit så många från Qvänum men de jag druckit har varit rätt bra. Vinter hade en del frukt och svaga toner av kryddor men även inslag av kokta grönsaker vilket jag inte tyckte om.



9. Gamla Enskede Jul 4,5/20

-Med betygen 1,1,1, 1,5 var det sannerligen inte ett öl som vi jublade åt, synd förstås då det vore fint att kunna dricka ett välsmakande jul-lättöl. Börd, lite rök och en hel del kryddor i en obalanserad och tunn blandning.

Vet inte om detta blev det sista inslaget innan jul, om så är fallet vill jag förstås passa på att önska alla läsare en synnerligen God Jul!


torsdag 12 december 2013

Några provade julöl

Måste erkänna att det går lite trögt med mitt provande av julöl/vinteröl men några har i alla fall hunnits med. Dessutom blir det en traditionell julölsprovning med grabbarna på tisdag 17/12 då ytterligare några kommer att betas av. Det här min ranking av de öl som hunnits med:


(samtliga öl förutom två är köpta på Systembolaget, på den "vanliga" hyllan eller på beställningssortimentet:. De övriga två köptes på NK Saluhall respektive dracks på fat på Akkurat)

1. Evil Twin Christmas Eve at a New York Hotel Room: len och fint drickbar Imperial Stout. Bra rostad med aska, mörk choklad, kaffe och salt. En öl som man inte ska stressa med. 3.9/5



2. Mikkeller X-mas Porter 2013 Via Til Fra: smakrik med en hel del choklad, lakrits och rostade toner. Även svaga toner av kryddor. Avslutningen var torr.  3.8/5



3. Dugges Christmas Idjit: det som främst slog mig då jag provade denna är att hur mycket Nutella den smakade. Nutella är ju sött och gott så ölet upplevde jag som helt ok även om jag helt klart föredrar den vanliga Idjit som jag tycker har en maffigare kropp och känsla.  3.6/5



4. Dugges  Juldricka: egentligen en ganska så "enkel" öl men jag tyckte om den. Fint drickbar utan några större krusiduller. Nötter, malt, lite humle och svaga kryddiga toner.  3.6/5



5. Beerbliotek Christmas Nights 2013: dracks på fat på Akkurat (tog aldrig något foto). Stabilt rostad med tydliga kryddor (kryddnejlika, kanel och ingefära) även mörk choklad och lite kaffe. En på det stora hela solid Porter.

6. Electric Nurse Christmas Ale: en stabil blandning av grape, kola, ananas och svaga toner av kryddor. Lättdrucken men ändå smakrik.  3.5/5



7. Folkared Deer Beer Christmas: mild och ganska söt med kryddor, karamell och bär. Humlig avslutning. Även denna lättdrucken på ett bra sätt. 3.3/5



8. Slottskällans Winter Ekologisk: lätt rostad med nötter, choklad, torkad frukt. Munkänslan var lätt men i det stora hela en duglig öl på 4.5%. 3.2/5



9. Mikkeller Santas Little Helper 2013: inte så tung som man kanske kan tro. Rostad malt, socker och choklad. Avslutningen var torr. Kanske vinner på lagring? 3.2/5



10. IIkley Holy Cow: lätt rostad med torkad frukt, bär. Rätt söt med en lätt kropp. Drickbar men inget som jag tänker köpa igen. 3/5



11. Byaregårdens Jul: kändes som en mer eller mindre "vanlig" lager. Bröd, jäst och lite humle. Inte så mycket att orda om. 3/5



12. Södra Xmas Brown Ale: malt, nötter, lite såpa, småkakor och lite kryddor. Tyvärr även svaga inslag av "klor" i avslutningen. 2.9/5



13. Lundabryggeriet Lunds Julöl 2013: Bröd, karamell, hö och lite citrus. Lätt syrlighet avslutningen. Drickbar men inte det minsta "julig" 2.9/5



14. Jädraöl NK Saluhalls Julöl: mild med lätt rostad malt, nötter och små, små inslag av kryddor. Endast på 3,5% så med tanke på det en ok öl. 2,9/5



15. Brutal Brewing Hale To Winter: söt med torkad frukt, karamell och frukt. Tyvärr även vibbar av papp vilket drog ner betyget. 2.6/5


Överlag har jag aldrig varit sådär otroligt förtjust i "julöl", till julmaten dricker jag allra helst julmust. Den traditionen är i högsta grad levande.

söndag 1 december 2013

Ölnyheter Systembolaget, december 2013, snabbrecensioner.


I tisdags var det årets sista skribentprovning på Systembolaget, ölen för december 2013 fanns att prova. Som genom ett under var jag ledig i tisdags så hade för en gångs skull möjlighet att deltaga i övningarna. Det var en hel del öl som fanns att prova, "små partier", "öl i det ordinarie sortimentet" och "öl som kvalat in från beställningssortimentet". Nedanstående öl släpps imorgon, 2/12.

Jag börjar med "små partier":

T5

11309 Anchor BigLeaf Maple Autumn Red, USA, 24,90, 20000
Söt med en del humle, gräs, kola. Beskare än förväntat. Drickbar men jag upplevde den som något obalanserad och onödigt söt. Lär ej köpas.
11419 Fuller´s Past Masters 1966 Strong Ale, Storbritannien, 34,60, 15000
Torr med bröd, frukt, kola, russin och en tydlig sötma. Den tråkigaste hittills i den annars så intressanta idén med Past Masters. 
11909 St. Bernardus Christmas Ale, Belgien, 69,00, 3360
Söt med en trevlig doft och smak av kola, kryddor och äpplen. Snudd på godisaktig men ändå riktigt trevlig. Några flaskor kommer att köpas, garanterat. 


11922 Nynäshamns Valsviken Vinterporter, Sverige, 42,30, 7200
Lite av en modern klassiker, fina nyanser av choklad, torkad frukt, liksom en del kryddor. Ett givet köp, särskilt för den som har tidigare årgångar hemma. Vertikalprovning, någon? 
11923 Left Hand Fade to Black Volume V, USA, 29,90, 7824
Inte dålig på något sätt men aningen anonym. Lätt rostad med sirap, lite humle, mörkt bröd och kaffe. Känner inte något behov av att ha en flaska hemma.
11941 Samichlaus Bier 2013, Österrike, 39,70, 3600
Av någon anledning har jag alltid missat de tidigare årgångarna av det här ölet, det kommer inte göras denna gång. Både doften och smaken var schysst, torkad frukt, fyllig och söt. Även en den alkohol (14%). Sympatisk dessertöl som sägs vinna på lagring. 
11942 Innis & Gunn Karlsson's Choice, Storbritannien, 26,90, 50000
Tyvärr är det något med hussmaken på ölen från Innis & Gunn som inte tilltalar mig, så även med denna versionen även om det finns sliskigare öl från bryggeriet. Smör, fat och whisky. Tack men nej tack. Finner det märkligt att Innis & Gunn är så populära i Sverige, men smaken är som baken, det är något som måste respekteras. 
11949 Sierra Nevada Narwhal, USA, 38,90, 17280
Blev förtjust i denna på SBWF i Nacka, den kanske inte var riktigt lika bra i tisdags men ändå i högsta grad köpvärd. Mycket choklad och rostad malt men även gräs och humle, en kombination som fungerar. Inte alls extrem på något sätt utan helt enkelt jordnära. 
11953 Great Divide Yeti Oatmeal Imperial Stout, USA, 96,40, 3180
Enligt uppgift stryks Yetin från morgondagens släpp, nytt datum blir istället 1/2-2014. Anledningen är att flaskorna saknar EAN-kod, då blir det tvärstopp på Systembolaget. Ölet är värt att vänta på då den är behaglig och lite mjukare än den vanliga Yetin.
11954 Nils Oscar Winter Edition 2013, Sverige, 49,00, 15000
Vet inte om jag förstått det rätt men detta öl ersätter Nils Oscars Julöl? Nåväl, en söt rackare handlar det om med godis, småkakor och torkad frukt. En stabil öl att smutta på då det är mörkt ute, ja det tror jag allt. 


11955 Corsendonk Christmas Ale, Belgien, 21,90, 15000
Söt med sirap, kola och malt. Kanske är det inbillning men jag tycker att en lagrad flaska smakar bättre, denna färska hade något "udda" som jag inte riktigt kunde sätta fingret på. 

T6

11005 Left Hand Warrior Fresh Hop India Pale Ale, USA, 84,30, 3180
Hade helt klart förväntat mig mer humle i denna, den kändes oväntat "snäll". Undrar hur en helt färsk flaska kan tänkas smaka? Hoppas bock över denna. 


11924 Smuttynose Big A IPA, USA, 78,90, 3480
Även denna kändes lite slö, dock med lite mer grön humle och beska jämfört med ovanstående. Har haft förmånen att dricka denna färsk på fat i USA och då var den betydligt vassare. Nä, är det sant!? Förövrigt är det värt att notera den censurerade etiketten.
11925 Mikkeller Ris a la M'ale, Danmark, 57,90, 4000
Ungefär som den tidigare varianten fast inte med lika påtagliga vibbar av mandlar. Körsbär, något artificiell och med en touch syra i avslutningen. Drickbar men långtifrån det bästa koket från Mikkeller.


11926 Stronzo Coffee Badger, Danmark, 94,90, 1500
Varje gång jag smakar på det här ölet börjar jag tänka på dessa galna danskar, ack ack vad kul de måste ha. Finns inget öl i hela världen som smakar lika mycket kaffe och kaffesump som denna, helg galen. En lite hetta från alkoholen (17,5%) men absolut inget som tar över. Hur många ska man vara på en flaska?


11927 Stronzo Honey Badger, Danmark, 89,90, 1500
Betydligt mer anonym jämfört med Coffee Badger, mycket söt med torkad frukt, sirap, honung och malt. Även i denna är alkoholen farligt dold, gissar att många skulle bli förvånade om de inte visste om ölets styrka. 
11943 La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux, Belgien, 65,00, 1980
Doften var "höstaktig", nötter, malt och en diskret beska. Avslutningen var relativt torr. Inte suverän men helt klart duglig. 
11944 Dupont Avec les Bons Voeux, Belgien, 50,00, 3060
En bra balanserad och uppfriskande bira. Citrus, jäst, lätta jordiga toner och en lättare beska. Har för mig att jag har en äldre flaska i förrådet men i röran som råder där är det högst osäkert när den kan hittas. 

T7

11076 The Monarchy Methusalem, Tyskland, 64,40, 800
En intressant öl denna, hur ofta dricker man en Adambier? Inte bara intressant utan även välsmakande, lätt rostad, fat, frukt, lite humle och spår av bär. På det hela en lätt syrlighet. Helt klart vill jag ha en flaska eller varför inte två?  
11236 Harviestoun Ola Dubh 30 Special Reserve, Storbritannien, 93,70, 1200
Choklad, kakao, inte så mycket whisky i denna som man kanske kunde tro. En viss sälta och rökig ton i framförallt avslutningen. Nja, blev inte så imponerad. Priset gör att jag säger tack, men nej tack. 
11804 BrewDog Abstrakt 14, Storbritannien, 129,00, 1500
Blev inte direkt imponerad av denna första gången som den provades, inte nu heller. Söt och bara konstigt, blir aldrig någon harmoni hos smaklökarna.

 

Nyheter i ordinarie sortimentet:

11910 Mohawk American Barley Wine, Sverige, 29,90
Maltig och söt, småtrevlig med vibbar av jordgubbar. Av namnet att döma hade jag trott att denna skulle innehålla med humle, nu liknar den mer en brittisk barley wine. 
11911 Lagunitas Maximus IPA, USA, 23,90
Humlig men inget extraordinärt. Det är ju inget nytt att de välhumlade ölen som anländer till Systembolaget från andra sidan pölen ofta är jetlaggade. Snäll och lättdrucken. 
11912 S:t Eriks Rauchbier, Sverige, 23,90
Rejält rökig med aska, tobak, whisky, salt och malt. Gillar man whisky och rök ska man ge denna en chans, om man inte gör det kan man hålla sig till sin sedvanliga saft. 


11913 BrewDog Dead Pony Club, Storbritannien, 17,90
Att denna öl kommer till Systembolaget är positivt, på fat har jag druckit den tidigare och då blivit smått imponerad. Rejält humlig och smakrik för den i sammanhanget blygsamma alkoholhalten på 3,8%. Helt klart en bra "session beer".  
11914 BrewDog Mix, Storbritannien, 99,60
*Cocoa Psycho-tjock och fin med mycket smak, vanilj, choklad med mera.
*Dead Pony Club
*Jack Hammer-ananas, grape, torr och bitter. En stabil och lättdrucken IPA.
*Libertine Black Ale-vibbar av nylagd asfalt, lite svår att definiera dock helt ok tycker jag.
11915 Little Valley Stoodley Stout, Storbritannien, 16,90
Lätt rostad med en tydlig syrlighet. Även kaffe och lite humle. Kroppen var lätt. Ok. 
11916 Sinebrychoff Koff Porter, Sverige, 19,90
Så vitt jag vet har denna klassiska finska Porter aldrig tidigare funnits på Systembolaget, lite konstigt då den ändå är såpass respekterad. Jordnära och balanserad med kaffe, rostad malt och en lätt syrlighet. 
1450 Falcon Koppar, Sverige, 11,90
Mild med en lätt fruktig ton, citrus och lite "blommor". Vibbar av rostad malt i avslutningen. Drickbar och tämligen ok för att vara ett öl från Carlsberg Sverige. 
1491 Pistonhead Flat Tire, Sverige, 7,90
Fanns inte med på provningen.
1500 Celt Dark Age, Storbritannien, 23,90
Inget speciellt med denna. Lätt med bröd, nötter, lätta rostade toner. Avslutningen var hyfsat besk. 
1547 Sigtuna Organic Ale, Sverige, 14,90
Åt det tunnare hållet med citrus, bröd och hö. Lättdrucken och rätt tråkig för att vara ärlig. Typisk bastuöl månne? 
1617 Staropramen Unfiltered, Tjeckien, 15,90
Gräs och bröd, inte så farligt besk. Ett stycke öl helt utan krusiduller, klart drickbar men samtidigt inget som man behöver ligga sömnlös för om man råkar missa den.

 

Öl som kvalat in från beställningssortimentet:

1435 Carlsberg Export, Danmark, 11,90
För att vara ärlig så provade jag aldrig denna då ölet inte tillför mitt liv någonting, sorry men så är det. Vågar gissa att receptet inte är förbättrat sedan förra gången ölet provades.  
11515 Primator Premium Lager, Tjeckien, 9,90
Gräs, citrus och bröd,  ja det låter på något sätt bekant. Lätt beska och med en söt finish. Drickbar.
89861 Söder Undressed, Sverige, 19,90
Tämligen lätt med hö och tropisk frukt. Inslag av tvål som kanske inte är det roligaste man kan ha i ett öl. 
89163 Crazy Mountain Livin' Pale Ale, USA, 24,90
Kaksmet och hö, även lite citrus. Nja. 


88889 Iron Maiden Trooper, Storbritannien, 27,90
Malt, torkad frukt, lite kola och en lätt fruktighet, även vibbar av honung. Drickbar men inget särskilt. 
89205 Wisby Sitting Bulldog IPA, Sverige, 20,90
Ganska söt med en mild humlighet, gräs och lite apelsin. Har för mig att denna vara lite godare förr? 
82147 Sierra Nevada Porter, USA, 30,30
Mjuk och fint drickbar med choklad, kaffe, rostad malt, business as usual så att säga. 
89526 Porterhouse Plain Porter, Irland, 25,00
Småtrevlig, lätt rostad, frukt lite vibbar av smör, kaffe och en lätt syrlig avslutning. 
89795 Dugges Kals Stout, Sverige, 24,90
Snyggt drickbar med en viss sötma, utöver det kaffe, rostad malt och med en lätt beska. 
88481 Samuel Smith's Organic Chocolate Stout, Storbritannien, 42,80
En väldigt söt rackare som kändes aningen artificiell, mycket kakao och chokladpudding. Är schizofren inför denna öl. 

Pust, fick jag med alla öl? Ja jag tror det. Kan tala om för den som aldrig skrivit ett sådant här inlägg att det tar betydligt längre tid än vad man kanske kan tro. Nästan så att jag är värd en öl senare idag.











tisdag 26 november 2013

Svenska öl nummer 1000

Igår nåddes en liten milstolpe, svenska öl nummer 1000 dracks och betygsattes. I kylen fanns en Nausta Stout så den fick äran att bli nummer 1000. Nausta Bryggeri är beläget i Slagnäs, vilket ligger ungefär sex mil söder om Arjeplog. Just nu är det så vitt jag vet Sveriges nordligaste mikrobryggeri. 2010 var folkmängden 87, inte illa med ett eget bryggeri i en såpass liten ort. Av dessa 87 är det de två bröderna Stenberg som sedan 2012 brygger öl i släktens gård vid sjön Naustajaure.

Hittills har bryggeriet lanserat fem olika öl, Nausta Stout är det det tredje ölet som jag nu provat från bryggeriet. Ölet går att beställa styckvis till valfritt Systembolag.


Färgen var svart och det ljusbruna skummet stort. Doften upplevde jag som mild, åt det sötare hållet med rostad malt, lite humle samt mörk choklad. Smaken var rejält rostad, ja rent av överraskande rostad med tanke på doften. Fanns även aska, mörk choklad och lite spär av gräs i smaken. Avslutningen var bitter och torr. Eftersmaken lång.

Det godaste av de tre ölen som jag hittills hunnit med att prova från Nausta, betyget blir 3.5/5.



torsdag 21 november 2013

Smärta, en större form av lycka?

För en tid sedan kom jag att tänka på min militärtjänstgöring på KA1 i Vaxholm. Vi hade en smått excentrisk kapten som ofta nämnde att "smärta är en större form av lycka". Osökt kom jag att tänka på om det även kan tänkas gälla smaklökarna?



Sagt och gjort, stannade till vid hyllorna på Systembolaget som jag normalt bara passerar, fem små rara burköl skulle få utgöra underlaget för den synnerligen intressanta frågeställningen. Ölen det handlade om var dessa:

Fagerhult Export
Kopparbergs Dansk Fadöl
Carlsberg Sort Guld
Backyard Brew Bomble Bee 17
Brutal Brewing Sir Taste-a-Lot Hoppiness

Av ovanstående var jag bara säker på att jag tidigare druckit Carlsberg Sort Guld, då för ett antal år sedan. Det var alltså lite spännande mitt lilla experiment, även om mina förutfattade meningar anade hur det hela skulle sluta.

Började med de tre förstnämnda, samtliga lika utseendemässigt kunde direkt konstateras. Smakmässigt var de inte bra, tunna och intetsägande. Klart sämst var helt klart Carlsberg Sort Guld, den var faktiskt obehagligt äcklig. Betyg 1 av 5 om någon råkar vara intresserad. Hoppas innerligt att jag aldrig mer kommer att dricka det ölet.



Säkert kan en sådan kommentar irritera någon, men betänk då att något som man förr kunde dricka kan man inte längre göra, man går helt enkelt vidare i livet. Smaklökarna utvecklas och har andra behov än förr. Det behöver inte bara gälla öl, utan även mat, musik med mera. Jag lär inte vara ensam om att för länge sedan ha övergett ett band som jag förr lyssnade rätt mycket på.

 

Backyard Brew Bomble Bee 17 och Brutal Brewing Sir Taste-a-Lot Hoppiness var inte helt oväntat godare än de tre förstanämnda ölen, med Sir Taste-a-Lot Hoppiness som den bästa av de två. Även om den inte som namnet kan antyda smakade sådär otroligt mycket. Förövrigt ett väldigt löjligt varumärkesnamn, Brutal Brewing. Jaja, allt ska vara så tufft och kaxigt.

Vilka slutsatser kan då dras? Jo, att smaklökarna inte alls gillade smärtan som de utsattes för, särskilt då från Carlsbergs sida. Det är alltså tveksamt om vår gode kapten verkligen hade rätt.

fredag 15 november 2013

Skånsk lördag på Brewdog Bar Stockholm

Förra lördagen gästades Brewdog Bar Stockholm av André Ek från Brekeriet och Anders Hansson från Malmö Brygghus, en skånsk Tap takeover/meet the brewer stod på agendan. Hade förstås varit tjänstefel att missa ett sådant förtjusande evenemang med två av Sveriges bästa och mest intressanta bryggerier så självklart knallade jag in prick fyra minuter efter att de öppnade på lördagen.


Förutom de skånska gästölen på fat och flaska serverades även en gåsamiddag uppe i restaurangen (dock hoppade jag över den), i högtalarna spelades det skånsk musik. Undrar om Joddla med Siv kan bli en ny favorit? Vi får se, vi får se. Skåne går inte att ogilla men kanske finns det gränser?

Nå, till det viktigaste, ölen. Jag började med att beställa en Brekeriet Brekelicious Pompom, tyvärr fanns det en störande ton av "krut" både i doften och smaken, något som drog ner betyget. Ett udda inslag som inte kändes helt rätt. I ärlighetens namn det sämsta ölet från Brekeriet som jag druckit, sicken tur att det gick att beställa Brekeriet Cassis på fat, det ölet blir bara godare och godare, riktigt bra! Borde vara en mänsklig rättighet att ha ett gäng flaskor hemma.


Från Malmö Brygghus provades först Malmö Work Bell IPA. Det är en väldigt behaglig och smakrik IPA på i sammanhanget blygsamma 4,5%, en öl som man lätt kan dricka några av utan att bli alltför lik Karl Kalkyl. Helt enkelt en riktigt stabil sessionöl.



Vidare provades Malmö Holy Herbert Wild. Den kändes helt klart torrare än den vanliga varianten, tyckte nog också att kryddorna kom fram lite extra. En på det hela taget stabil öl som fint dolde sin alkohol.

Malmö Cacao-Porter är också en sådan där öl som gör en glad, precis som med Brekeriet Cassis tycker jag att den blir allt godare ju fler gånger den provas. Helt klart värt att köpa hem en par flaskor.

När man ändå besöker Brewdog Bar så är det läge att prova något nytt från just Brewdog, denna gången blev det en BrewDog Mix Tape 8 vilket är en blandning av en belgisk tripel och triple ipa som legat och gottat sig i ett varsitt whiskyfat i närmare två år, en helt vanlig dussinöl med andra ord.


Ölet var minst sagt smakrikt och mastigt, vet inte hur länge det tog att dricka upp min andel annat än att det tog lång tid. Mycket malt med en intressant underton av humle, även torkad frukt, hö och inslag av fat. Avslutningen var lång och med värmande alkohol. (14,5%). Helt klart en öl som passar bättre att sitta och sippa på i lugn och ro hemma.

En kul kväll var det, Brewdog Bar tycker jag om, det blir inte sämre då de besöks av två trevliga skånska bryggare. Favorit i repris någon gång vore fint.