I fredags flög Eddan, Eirik och jag ner för ännu en helg i Köpenhamn.
Relativt många turer dit har det blivit de senaste tre-fyra åren, men
vad ska man göra? Köpenhamn är en stad som man inte kan få nog av,
särskilt då inte som ölälskare. Fast någon gång ska Tivoli besökas,
visst är det så.
Efter att ha checkat in på vårt andra hem, Radisson Royal, knallade vi iväg i runt 20 minuter till
Ida Davidsen, denna legendariska
smørrebrødsinstitution.
Bara en sådan sak att Flammen och Citronen satt där och snackade taktik
ger ju respekt. Nästan fullsatt var det men vi lyckades få bort. Ett
tips är att boka bord. 177 olika varianter av
smørrebrød
kan de stoltsera med, i fredags fanns det drygt 50 olika att välja
mellan. Jag hade gärna provat en bit av de flesta men det gick förstås
inte. Väldigt gott, väldigt danskt. Ett besök kan helt klart
rekommenderas.
Den goda lunchen satt som ett smäck och efter den gick vi till den charmiga ölbutiken Barley Wine,
som ligger centralt till i Köpenhamn. Precis som senast i juni var det
bara frun som var på plats men som alltid var hon på glatt humör. Jag
blir mer och mer skeptiskt till att dessa intetsägande stormarknader och
jättebutiker, vad gör det om det tar några minuter extra att handla i
en liten butik med personlig service där innehavaren vet det mesta om
samtliga produkter? På Barley Wine får man även trevlig jazz i
bakgrunden vilket inte gör ett besök sämre. Helt klart en mycket charmig
ölbutik som alla borde besöka. Deras fokus ligger på dansk öl men de
har en hel del annat intressant också.
De inhandlade buteljerna lämnades på hotellrummet, därefter var det då äntligen dags att bege sig till Mikkeller Bar,
öl skulle drickas. Föga förvånande var det mycket folk där då vi
anlände strax efter 16 men vi lyckades på tre platser vid baren. Ungefär
en kvart senare var det mer eller mindre fullsatt utan några lediga
sittplatser, så där hade vi trots allt flyt.
Utbudet av fatöl var förstås som vanligt stabilt, 12 av
de 20 lyckades jag prova. Till de godaste hörde Mikkeller X-mas Porter
Fra Til Via 2012. Det är verkligen en trevlig porter, inte extrem men
framförallt skönt drickbar. Mikkeller Hoppy Lovin Christmas tyckte jag
också mycket om. Härligt fräsch och fruktig med vissa inslag av kryddor.
Tänk om de flesta "juöl" kunde vara sådana? En annan goding var från
Nya Zeeland, 8 Wired Superconductor. Även det en riktigt fräsch rackare,
välhumlad med en sympatisk, lång bitterhet. Aaah, gott det är det.
Det var inget av fatölen som var dåligt eller
smakade illa men den "tråkigaste" var Beer Here Jule IPA. Den var lite
för jordig för min smak, även väldigt söt med mycket sirap.
Efter att ha betat av de mest intressanta
fatölen var det dags att prova några av flaskölen. Fem flaskor dracks,
samtliga från Mikkeller. Vi började med Mikkeller Piscator vilket är en
helt ny öl. Den var ok men inget särskilt. Lite brett och "jord" liksom
frukt och en lätt kryddighet. Sour Ale enligt Ratebeer, enligt mig mer
som en Belgian Ale med inslag av brett. Nåväl, det är mest av akademiskt
intresse.
Mikkeller Jonge Spontanale (4 month 6.2%) blev nästa
öl. Väldigt snäll med en lätt syrlighet. Inte mycket kolsyra, torr
avslutning. Otroligt lättdrucken, kändes nästan som vuxensaft.
Mikkeller 1000 IBU Barrel Aged var inte
alls dum. En skön kompott av bland annat lakrits, rostad malt, trä,
whisky och frukt. Förvånansvärt len munkänsla, skönt bitter avslutning.
Mycket karaktär helt klart.
Är det någon som kan hålla reda på alla
olika varianter av öl från Mikkeller, jag har hyfsad koll tycker jag men
hela tiden hittas det nya öl att prova. Mikkeller Texas Ranger Barrel
Aged (Speyside Edition). Även det en intressant blandning av lite av
varje, whisky, peppar, choklad, rostad malt med mera. God öl.
Som avslutning beställde vi in en flaska Mikkeller
Festival Special Edition 2009 - Stella 0. (Vad det verkligen nödvändigt?
Javisst!) För det som inte vet det så är flaskan på 1,5 liter. God öl
men det blev en aning mastigt.
Efter att ha suttit på Mikkeller Bar i
runt sex timmar var det ändå rätt skönt att lämna hettan därinne och få
sig frisk härlig novemberluft. Vi gick de 10 minuter till den väldigt
sympatiska kiosken, Kihoskh. Jag köpte
fyra flaskor men kom bara hem med tre av dem, lyckades nämligen tappa
ryggsäcken på backen och en av flaskorna orkade inte stå emot. Kan
meddela att en mössa som doftar humle och frukt är en trevlig mössa. Vet
inte ens om jag vill tvätta den. Välhumlad mössa, årets julklapp?
Kvällens avslutades med pizza och sedan
var det bara att dra sig tillbaka. Lördagen skulle bjuda på nya äventyr,
mer om det senare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar