måndag 31 augusti 2009

Först en massa foton sedan Dark Hops och Beer Geek Breakfast.



719 var antalet foton som jag tog ute på Viksjö GK i lördags då Eddan, Gnet och Lurvet spelade sin årliga golftävling 18.40 Memorial. Bollarna flög både åt höger och vänster, ja det var en rejäl show som det bjöds på.



Mitt egna hackande av golfbollar ligger i dvala sedan 2007. I lördags var det nästan partystämning ute på banan, "mina" grabbar skötte sig men i sällskapet före och efter oss konsumerades det ganska rikliga mängder alkohol, det skreks och tjoades. Men hur gott är det egentligen med ljummen fulöl, dessutom på en golfbana?

Nå, nog om det. Efter rundan samlades vi hemma hos Eddan för att äta pizza samt dricka några öl. Till pizzan drack jag en Sierra Nevada Celebration 2008, fortfarande god men den har tappat mycket av stinget.

Efter maten lirkade jag fram en flaska Beer Here Dark Hops, en flaska som jag fick köpa av Fajanen. (tack!) Dark Hops är en öl som jag hört mycket gott om, givetvis var det skoj att äntligen få smaka det ölet.



Dark Hops är en välhumlad stout om jag förstått saken rätt, 8,5% alkohol och IBU på 80. Ölet såg väldigt trevligt ut i glaset, svart som natten med ett stort brunt skum som kämpade emot länge. Verkligen en vacker syn!

Doften innehöll väldigt mycket mörk choklad, kaffe samt brända toner. Lite vanilj tyckte jag mig också känna. Något som inte är direkt vanligt att känna rent doftmässigt då man dricker en kolsvart rackare är blommighet, men den fanns i Dark Hops. Onekligen satte humlen sina spår. Hittills imponerade alltså både utseendet och doften.

Smaken var inte dålig den heller, mycket kaffe och choklad precis som i doften. Väldigt mycket stout över smaken, lite citrus eller blommighet kände jag men inte mycket. Lite lakrits fanns där också, ölet var medelfylligt.

Eftersmaken var lång, något annat var inte att vänta, dessutom rejält besk.

Klart drickbar öl, det måste sägas att det var första ölet från Beer Here som jag druckit. Spännande och intressant, kul med blandningen mellan stout och IPA.

4,25/5

Som avslutning på kvällen blev det en öl från Mikkeller, ett bryggeri vars öl jag druckit alldeles för lite av. Beer Geek Breakfast, flaskan inköpt i Norge.



Liksom Dark Hops såg Beer Geek alldeles fantastisk ut i glaset. Underbar svart färg med ett sagolikt skum. Lite nörd är jag allt men erkänn att ett vackert skum kan man länge titta på.



Mycket kaffe och choklad även i Beer Geek, både i doft och smak. Lite rökiga toner men framförallt mycket choklad i smaken. Chokladmjölk! Skrev jag redan att det smakade mycket kaffe? Verkligen gott! Förvånansvärt lättdrucken, vem vet det kanske verkligen är ett perfekt öl till frukost? 7,5% är ju inte mycket i sammanhanget. Alkoholen kändes inte alls. Väldig len och fin känsla på vätskan, inte sådär enormt fylligt utan rätt medel. Lång, lång eftersmak! Mycket sympatisk öl, annat kan jag inte säga.

4,5/5

Skoj att ha provat dessa två danskar som är bryggda i Norge, givetvis hos Nøgne Ø. Eddan den lille parveln besökte Nøgne Ø för en dryg vecka sedan.

lördag 29 augusti 2009

Hantverksbryggeriet Narren.

Efter att tidigare i veckan ha provat Bödeln tänkte jag igår att det är lika bra att även prova Narren från Hantverksbryggeriet i Västerås.



Narren hade ett sympatiskt utseende med den ganska grumliga kopparliknande färgen. Skummet var ganska tjockt och stort.

Doften innehöll citrus, karamell, lite gräsiga toner samt lite skog. Ingen doft som tog över rummet men hyfsat stabilt.

Smaken innehöll malt, karamell och lite citrus. Beskan kom lite släpandes och ölet kändes hyfsat fylligt. En udda smak som jag tyckte mig känna i eftersmaken var smaken av smet, ja då syftar jag på sockerkakssmet. En viss dos choklad tyckte jag mig också finna.

På det hela en ok ESB, Extra Special Bitter, inte alltför spektakulär super-duper men tillräckligt god för att jag skulle kunna tänka mig ytterligare en flaska vid tillfälle. Vilken tur då att det i förrådet står en flaska till.

3,25/5

torsdag 27 augusti 2009

Koff, Art goes kapakka.



Under augusti, nämligen mellan den 14:e och 23:e var det festival i Helsingfors. Lite sent att skriva om det nu men den som behärskar finska och eller engelska kan läsa mer om det här.

Hursomhelst släppte Koff för tredje året i rad en limited edition för att fira festivalen, Koff AGK. Min misstanke var att det inte var något märkvärdigt eller spektakulärt över det ölet, jag fick rätt. Ren och skär marknadsföring handlade det om. Står en del om festivalen även på deras hemsida.

Provade nämligen ölet häromdagen. Den var lika tråkig som vanliga Koff IVA 5,2%. En klassisk trist lageröl som saknade det mesta som jag älskar hos öl.

Guldaktig färg, rätt stort vitt skum. Doftade bröd, malt och lite grönsaker. Smaken innehöll en hel del bröd och frukt. En viss sötma och rätt mycket kolsyra. Lite vattnig känsla, gick att dricka men det inget att skriva hem om.

Betyg? Nja, vad ska man dra till med? 1,75/5

onsdag 26 augusti 2009

Amerikanskt gästspel på Monks.

Såg precis att Monks Café skall ha Amerikadagar. 453 olika öl tar de in, priserna tycks vara rätt höga. 700 spänn för en flaska Behemoth, ok att det är 65 cl men ändå.

Frågan är vem som betalar 71 spänn för 33 cl Budweiser? Det låter som årets rån enligt mig.

Annars tar de in en hel del intressanta öl, ett besök lär det kanske bli.

måndag 24 augusti 2009

En bit kvar till tjeckerna.

Råkade hamna på Wikipedia igår för att titta på vilka det är som egentligen dricker mest öl i världen, att det är tjeckerna det visste jag sedan tidigare. Såhär såg det ut 2004:

Tjeckien 156,9 liter per capita
Irland 131,1
Tyskland 115,8
Australien 109,9
Österrike 108,3
Storbritannien 99,0
Belgien 93,0
Danmark 89,9
Finland 85,0
Luxemburg 84,4

Värt att notera att siffrorna för Sverige respektive USA var 51,5 samt 81,6. Förmodligen har en hel del hänt sedan 2004.

Min egna konsumtion hittills i år är 60,72 liter. Det blir alltså ungefär 0,25 liter per dag. Inte så mycket tycker jag allt. Värdelöst vetande kallas det.

söndag 23 augusti 2009

Bödeln IPA

Tänkte att det kunde vara gott att dricka en öl en vacker söndagafton som det var idag. Lilla Hantverksbryggeriet i Västerås grundades 2003, jag har tidigare druckit de flesta av deras öl men aldrig seriöst gett poäng och så.

Häromdagen köpte jag ett par av deras öl på Regeringsgatan, ja jag pratar förstås om Systembolaget. Bödeln hette ölet som dracks ikväll.



Bödeln såg trevlig ut i glaset med det stora skummet, rödbrun vätska som var lite grumlig.

Bryggeriet skriver själva att det krävs mod för att dricka Bödeln då den är extremt besk. Det vill jag inte riktigt hålla med om, tyckte att beskan var rätt snäll. Visst fanns den där hela tiden men det var inte alls som på en tuff jänkare från andra sidan pölen.

Ölet doftade inte sådär jättemycket citrus som man kanske kan tro, nä det var mer karamell tyckte jag. Vet inte om det var något fel på min näsa men tyckte även att det fanns en svag rökig ton någonstans.

Smaken var inte vansinnig besk som redan nämnt, en del citrustoner fanns där liksom karamell. Tyckte mig även känna en viss nötighet liksom en svag smak av äpplen. Kroppen var medium och eftersmaken satt inte kvar alltför länge.

Helt klart en småtrevlig öl som inte var extrem på något sätt. Lättdrucken kan man gott kalla ölet.

3,5/5

fredag 21 augusti 2009

Första grodan avklarad, Manalishi.

Såhär på sommarens sista semesterdag var det inte helt omotiverat att korka upp något intressant. Varför inte en groda? Hoppin Frog Mean Manalishi Double I.P.A är det långa namnet på ölet. Det är första ölet från Hoppin Frog som jag druckit.

Bryggeriets öl tycks få stabila betyg på olika ölsidor samt hos ölbloggare så det var med en viss positiv förväntan som kapsylen åkte av.



Innan jag hällde upp ölet doftade jag lite på kapsylen, en härlig doft måste jag säga. Tropiska frukter, citrus, grape ja den där härliga "DIPA-doften" ni vet. Ölet doftade ännu mer i glaset, en del söta toner fanns där, någon slags godis? Helt klart väldigt trevligt!

Ölet inte bara doftade gott utan det såg även väldigt fint ut i glaset med den mörka, bärnstensaktiga färgen. Skummet var rätt stort och tjockt. En hel del skumrester låg kvar i glaset.

Smaken var inte alls dum den heller. Tropisk frukt givetvis, väldigt mycket grape. Tyckte mig även känna smak av kakor. En väldigt hög halt bitterhet men ändå balanserat. Fast ännu lite mer malt hade varit intressant. Det handlar inte bara om en massa beska utan där finns en massa annat godis. Jag gillar den småtrevliga sötman som fanns där i bakgrunden. Avslutningen var givetvis rejält bitter, smaken satt kvar länge på tungan. Kroppen lite över medel skulle jag vilja säga. Den relativt höga halten alkohol (8,2%) kändes inte alls.

Helt klart en stabil öl, Boris från samma bryggeri får ligga ett tag nere i förrådet innan den provas.

4,25

tisdag 18 augusti 2009

Två grodor, en bödel och så en narr.

Hur var det nu den gamla sången var?

Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.
Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se.

Äh, vi tar det en annangång.



Tog en sväng förbi Systembolaget på Regeringsgatan tidigare idag. Kände att några av de tillfälliga augustinyheterna ville jag allt köpa, till att börja med hamnade ett par grodor i korgen.

Igår tittade jag om det kunde tänkas finnas något kul inne på lagret, enligt uppgift skulle det finnas ett par från Dugges, nämligen High Five samt Gustafs Finger. Tyvärr var de slut då jag kikade förbi idag. Nu när jag tittar så ska det finnas 14 flaskor Gustafs Finger samt 9 flaskor High Five inne. Hur funkar det där egentligen med tillförlitligheten vad gäller lagervaror? Eller kan man ha otur med en anställd som missade flaskorna?

Nå, istället för öl från Dugges blev det ett par öl från Hantverksbryggeriet i Västerås. Bödeln och Narren närmare bestämt, bägge har jag druckit men det är rätt länge sedan. Minns inte mycket av smakerna så det blir skoj att prova dem igen.

måndag 17 augusti 2009

Lugn och skön helg i Hamra.

Tillbringade den senaste helgen hos min svågers föräldrars sommarresidens uppe i Hamra. Verkligen härligt att umgås, ta det lugnt, fiska och bara vara. Spisningen var ymnog och maten solid. Givetvis blev det även några öl, men det måste jag säga att så mycket vin som jag drack under helgen har jag nog aldrig tidigare druckit en helg, hela tre glas blev det om jag minns rätt. Vad håller på att hända?



Först ut bland ölen i fredags var Sierra Nevada Bigfoot 2009. Väldigt inbjudande såg ölet ut, mörk färg och ett hyggligt skum trots att glaset var litet. Stor doft av humle, frukt, sirap. En viss "spritighet" fanns där också dock inte så att det direkt störde.



Smaken innehöll helt klart mer humle än malt, vidare fanns det en massa grape och en hel del knäck. Väldig hög beska på ölet, eftersmaken den satt i länge. Härlig fyllighet, ja en riktigt god öl. Verkligen en tung öl som smakar helt annorlunda någorlunda färsk jämfört med en lagrad. Speciellt beskan var annorlunda jämfört med flaskan som jag drack i januari, då var det en flaska från förra året som rann ner.

4/5 i betyg, i januari blev betyget 4,25.



Efter att ha vilat munnen i några minuter blev det sedan dags för en Keisari Munchener IV, en öl som mor och far inhandlade på Alko i juli. Rätt trevligt utseende på ölet om smaken finns inte så mycket att säga. Den klassiska brödigheten och maltigheten fanns där men även lite mer karaktär jämfört med den vanliga lagern. Något i smaken påminde om en godissort jag ätit, tyvärr lyckades jag aldrig komma på vilken. Ölet var alltså ganska sött. Lite toner av parfym fanns också i ölet. Nja.

2,25/5

Som avslutning på fredagens övningar blev den en Sierra Nevada Celebration Ale. Fortfarande god men givetvis bättre färsk.



I lördags stod fiske på programmet i Voxnan. Fiske i strömmande vatten hör inte till vanligheten i mitt fall så det var kul. Givetvis blev det även korvgrillning ute i naturen, det är alltid lika trevligt. Till korven och mackorna drack jag en Lapin Kulta 5,2.



En öl som gör sitt jobb ute i skogen. Är man ute i naturen är det kanske inte en tung imperial stout som man i första hand vill dricka.

Senare på aftonen efter den digra samt mycket goda kvällsvarden läskades strupen med några öl. Trodde att jag tidigare recenserat Nils Oscar Coffee stout men det hade jag visst inte. Den passade fint en lördagkväll då magen var sprängfylld.

Givetvis en härlig, kolsvart färg på ölet. (tog tyvärr ingen bild då jag som sagt trodde att jag redan recenserat ölet). Första gången jag drack ölet var i Nacka förra hösten, när sedan ölet anlände till Systembolaget i november 2008 blev jag aningen besviken på smaken. Nä, den smakade inte så mycket kaffe som på ölfestivalen. I lördags fanns där den härliga doften och smaken av kaffe, verkligen härligt! Helt klart tycks ölet vinna på lagring, vilken lycka att några flaskor finns kvar i förrådet.

4,25/5

En skvätt Lindemans Apple blev det också efter maten, en öl som verkligen lätt slinker ner.

Sista ut bland lördagens öl blev en trappist som jag tidigare ej druckit, La Trappe Witte Trappist. Lite kul öl på det sättet att hon är ensam i världen om att vara en vit trappist.



Grumligt utseende på vätskan, en doft av kryddor och citrus steg ur glaset. Smaken påminde väldigt mycket om en belgisk witbier, torr med inslag av karamell samt en del citrus och jäst. Inte så mycket kryddor som i en belgisk witbier. Lätt kropp och aningen tunn känsla. En trevlig törstsläckare utan att vara direkt komplicerad.

3,5/5

fredag 14 augusti 2009

Stockholm Beer Festival närmar sig.



Precis som bloggarkollegan Jonas skrev häromdagen närmar sig höstens höjdpunkt (?) Stockholm Beer & Whisky Festival.

17-19/9 samt 24-26/9 är datumen som gäller. Jag håller med Jonas om att det vore kul att träffa andra bloggare men gissar att vi säkerligen kommer att vara i Nacka på lite olika dagar. För egen del vet jag ännu inte när jag kommer att vara där, mitt schema för september är inte klart så jag vet inte vilka dagar jag jobbar. Siktar dock på första veckan, brukar vara bäst då.

Har så smått börjar studera utbudet av öl, prova alla sorter lär man inte hinna i år heller men förmodligen lär jag tillbringa största tiden i Åbros och Carlsbergs monter. Eller vänta nu, det tänker jag förstås inte göra.

Läste att Nils Oscar släpper en nyhet i form av en ale även Nynäshamns Ångbryggeri kommer med en överraskning. Ja det är kul, nästan så att jag vill att sommaren skall ta slut nu.

torsdag 13 augusti 2009

Systembolagets kurvor pekar uppåt.

I dessa tider av finanskris och annat elände finns det alltid bolag som simmar mot strömmen, ett av dem är Systembolaget. Den totala försäljningen av alkohol ökade med 9,2% mätt i ren alkohol under januari-juli i år jämfört med 2008.

En av förklaringarna sägs vara att många har i år valt att semestra på hemmaplan plus att den svaga kronan lockat folk från Danmark, Finland och Norge att handla i Sverige.

Noterbart är att ölförsäljningen steg med i snitt 7,6% i hela riket. I Skåne län var ökningen hela 15,2%. Stockholms län hade den lägsta ökningen, 4%.

Vill man titta lite närmare på siffrorna finns de att beskåda här.

Sommarens andra semester.

Påbörjade igår sommarens andra semester, ville fira det genom att knäcka ett par kalla. Några märkvärdiga öl blev det då icke, dock två jag tidigare ej smakat. Först ut var Marsalkka 5,2 från Saimaan Panimo.



Finsk ljus lager brukar vara lika upphetsande som den motsvarande svenska så mina förväntningar var av naturliga skäl inte alltför höga.

Ölet hade en färg av ljus koppar, skummet var inte stort. Ingen jättedoft, det jag lyckades känna var lite bröd, malt och nån slags krydda som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Curry var det iallafall inte, det är jag säker på.

Smaken kändes aningen bättre jämfört med många andra bröder inom samma genre, brödiga toner samt lite hö kanske. Ganska söt, ingen avancerad bitterhet. Kroppen ganska vek, eftersmaken inte alltför lång. Fanns lite nötter i eftersmaken. Drickbar men det är inte så att jag genast ville ha en till. 2,75/5



Gårdagens andra öl var en augustinyhet, nämligen en Shipyard Brown Ale. Precis som många andra ölbloggare är inte jag heller sådär jätteimponerad av Shipyards produkter, så den stora frågan var om deras Brown Ale var något att hänga i julgranen? Brown Ale är en ölstil jag dricker sällan så på det sättet var det förstås intressant att prova en.

Väldigt mörk färg, påminner mycket om Coca Cola. Blev inte mycket till skum då jag hällde upp ölet. Ganska mycket kolsyra.

Smör och sötma i doften liksom rostad malt och jäst. Fanns även en del "jordighet" i doften. Undrar om jag inte även kände svaga toner av choklad?

Smaken? Farinsocker var vad jag först tänkte på sedan fanns där den rostade malten. Lite frukt eller rättare sagt bär fanns där också. Tycker att ölet kändes lite vekt, ja snudd på vattnigt. Ingen jättehöjdare som Göran Persson var på sin tid alltså.

2,5/5

Nja, Shipyard levererade inte heller denna gång, Marsalkka smakade ungefär som förväntat, en klassisk finsk lager med lite mer karaktär än normalt. Kippis!

söndag 9 augusti 2009

Nedskräpning



I miljöbalken 29 kap 7 § står: "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år."

Ja så står det i lagboken, nedskräpning är verkligen inte trevligt. Igår då eftermiddagen och aftonen tillbringades på Mälaren med bad och fiske steg vi i land på en ö och möttes av denna synen:



Idioter är vad jag vill säga, varför kan man inte ta med sig hem det man tar med sig ut? En annan liten notering är att man aldrig ser rester av goda öl ute i naturen, lambics eller stouts eller något liknande. Skillnad på folk och folk?

lördag 8 augusti 2009

Two Hearted Ale på Akkurat.

Jag är ingen storläsare av diverse rankinglistor vad gäller öl men så mycket har jag snappat upp att Two Hearted Ale från Bells Beer sägs vara rätt bra, ja världstvåa enligt Ratebeer då vi snackar om IPA. En sådan öl är förstås kul att prova, vilken tur då att den just nu finns att dricka på eminenta Akkurat.

Det blev en snabbis på Akkurat igår efter jobbet, ja det blev bara en öl. 92 kronor för en flaska kostade kalaset, det får anses vara ett stabilt pris för en öl av den kalibern.



För onekligen var den en stabil öl. Härlig gyllene färg, stort och fint skum. Skumrester lägger sig kvar på glaset. Trots att näsan befann sig en bit från glaset kände jag den bekanta och underbara doften av grapefrukt och citrus, humlejuice ni vet. Verkligen strålande! Ju närmare näsan kom glaset desto intensivare blev doften, en sann njutning att bara dofta på ölet.

Det första jag reagerade på i smaken var den härliga bitterheten. Men som tur är var ölet inte bara bittert utan där fanns en fin balans liksom en viss sötma. Vätskan kändes ganska tjock och krämig samt mycket uppfriskande. I smaken fanns en del blommighet, i avslutningen hittade jag lite honung. Eftersmaken hängde inte riktigt med hela vägen hem men ändå en bra bit. Ytterst få öl har orkat med hela vägen hem, tror bara att det är Kaggen som gjort det.

Onekligen en kul öl att ha provat, mycket god men om hon är världstvåa eller ej är förstås väldigt svårt att säga. Mitt betyg blir högt, 4,75, dvs samma betyg som jag i våras gav Bells Hop Slam Ale. Åh, ja ibland blir man verkligen glad av att dricka en öl, det blev jag igår. Så lättdrucken trots den härliga mängden råvaror.

Förövrigt var det en underbar kväll i Stockholm igår, ett magiskt ljus. Attans synd att man inte äger en bättre kamera.

torsdag 6 augusti 2009

Underbara Bergen.



I vanlig ordning skriver jag en liten reserapport, denna gång handlar den om vackra Bergen där jag tillbringade ett par trevliga dagar tillsammans med storasyster. Norge håller helt klart på att segla upp som min nya världsetta vad gäller favoritländer. 2007 besöktes Tromsö, förra Svalbard och i år alltså Bergen. Får se om det blir någon besök även nästa år, kan säga som så att Lofoten och Kirkenes lockar.



Resan till Bergen bokades direkt i juni då SAS släppte Eurobonusbiljetter för halva priset mot det normala. 6000 poäng i ekonomiklass, ni som har koll på Eurobonus vet att det är ett ytterst förmånligt pris. Passade på att "lyxa" till det genom att boka resan i Economy Extra, då ingår mat/dryck plus att man får använda Fast Track genom säkerhetskontrollen, det sistnämnda är förstås väldigt trevligt om det är långa köer på flygplatserna. Såg att SAS just nu har en kampanj där man i september flyger två för priset av en till Europa. Bryssel för 1995 t/r för två personer är väldigt billigt, jag har hört att det finns mycket god öl i Bryssel.

För att komma till Bergen flög vi via Trondheim, lite onödigt kan tyckas men då man reser med bonuspoäng är det inte alltid den mest logiska rutten som man får välja. För egen del spelar det ingen roll, eller det är snarare tvärtom för mig. Ju fler flygningar desto bättre, ja jag älskar att flyga.




Efter att vi checkat in på Radisson SAS Royal Hotel i Bergen åt vi en enkel lunch, sedan tog vi Fløibanen upp till berget Fløyen, 320 meter över havet. Utsikten därifrån var förstås häpnadsväckande vacker. 70 nok kostade en biljett t/r.




Väl nere på fast mark igen ägnade vi eftermiddagen åt att flanera omkring på Bergens vackra gator, ja staden är verkligen högst förtjusande. Jag kommer alltid att gilla städer som ligger vid havet extra mycket. Dessutom gillar jag det faktum att Bergen hade en levande hamn, både stora fartyg och en massa fritidsbåtar.





Är man i Bergen får man inte missa Fiskemarknaden, ja den ligger väldigt centralt så den går inte att missa hur man än försöker. En trevlig och enkel lunch åt jag där en av dagarna, en mixsallad med mycket gott från havet. Så mycket färskare kan det ej bli.






Nästa dags stora höjdpunkt var den fyra timmar långa Fjordturen med "White Lady". Turen kostade 440 nok per person, väl värt pengarna tycker jag. Under resan fick man se Bergen från vattnet, många samhällen längst kusterna plus förstås majestätiska fjordar. Ok, Geirangerfjorden mfl är mäktigare men även utanför Bergen är det vackert så att det nästan gör ont.







Som lite bonus anlände ett av Hurtigrutens fartyg då vi återigen var framme i Bergen efter fjordturen. Hurtigruten skulle jag gärna åka med, den klassiska 11-dagars. Wow!




Efter fyra timmar till sjöss blir man lite lätt mosig, särskilt efter att under hel turen suttit och njutit ute på fördäck. Väl tillbaka på hotellet somnade jag rätt fort, syrran trodde att det var tennis på tv men det var visst bara jag som snarkade lite. Hotellets sängar var väldigt sköna, i övrigt hamnar hotellet ganska långt ner bland de ungefär 30 olika Radisson jag bott på. Rummet var litet samt lite slitet. Vid frukosten saknade jag en del "givna" saker som alltid brukar finnas. Läget vid Bryggen var förstås lysande, liksom att flygbussen hade sitt stopp precis utanför dörren. Stabilt trestjärnigt skulle jag vilja säga och inte fyrstjärnigt som den officiella rankingen är.



Efter den sköna tuppluren var jag åter redo för att bege mig ut på stan, siktet var inställt på Pingvin, en restaurang med prisvärd inhemsk mat. Norska köttbullar åt jag, de kostade 129 nok. Överlag är Bergen dyrare än Stockholm, men skillnaden är inte häpnadsväckande stor. Det som är märkbart dyrare är läsk, choklad och chips. Men egentligen är det bara bra om man nu tänker på folkhälsan. Hur som helst smakade köttbullarna stabilt.




Jag har redan tidigare skrivit om resan höjdpunkt vad gäller öl, men det kan vara värt att nämna det igen. Ægir India Pale Ale smakade verkligen gott inne på Kontoret.



Det var en alldeles för underbar kväll utan ett moln på himmelen för att bege sig mot hotellet, alltså strosade vi omkring och tittade på folk och bara njöt av livet. Glass åts, dryck intogs på klassiska Bryggen.





Nästa dag var det dags att flyga hem. Vi han dock knalla omkring i några timmar samt äta lunch i form av pizzabuffet där man fick äta så mycket man orkade för 99 nok, det var riktigt prisvärt.



Har ni läst ovanstående och tittat på bilderna förstår ni nog att Bergen är en stad som jag blev mycket förtjust i. Ett par dygn var gott om tid då staden inte är så stor, ungefär 250000 invånare. Många turister nu på sommaren, men det var aldrig något direkt trängsel, inga problem att bara kika in på de restauranger och barer som man ville besöka. Apropå restauranger och barer, det fanns många olika sorters sådana i Bergen. Det är alltid trevligt då det finns något för de flesta smakriktningar. Helt klart anbefaller jag er att besöka Bergen!