tisdag 17 december 2024

Julölsprovning anno 2024.

Lördag 14/12 var det dags för ännu en julölsprovning, 15:e året i rad för att vara exakt. Jurymedlemmar denna gången var Eddan, Silenzi och undertecknad. 

Precis som vanligt betade vi av 10 för oss nya julöl. Två av dom köptes förra året, från Beer Republic och Hoptimaal. Övriga beställdes från Systembolagets beställningssortiment eller köptes i en fysisk butik. 


 

Sex av ölen var från Sverige, övriga länder var Belgien, Danmark, Estland och USA. Hela åtta olika ölstilar var representerade. 

Vi började med en Öresund Ångbryggeri Julöl. Malt, mild humle, lite frukt och en touch av honung.


 

Nummer två var Jemtehed & Brande Wee Heavy Christmas Ale. Trevligt maltig, karamell, choklad och lite sirap. 


 

Sori Dark Humor Club - Christmas 2022 köptes förra året. Lite rostad, ek, choklad och rätt milda kryddor.


 

To Øl Jule Sovs kändes ganska uppfriskande. Aprikos, gräs, persika och mild såpa. 


 

Öl nummer fem var Abbaye d'Aulne Biere de Noël. Lite banan, karamell, och kryddor.  


 

Innan vi fortsatte med den synnerligen seriösa julölsprovningen kastade jag in en  Lervig No Worries - Driving Home For Christmas som dock inte var med i tävlingen. Tur var väl det för ingen oss tyckte om det ölet. Trist med bröd, vört och toner av metall, Nä det här med lättöl tycks aldrig riktigt bli bra. 


 

Nä, efter det följde Mora Jul-Öl som tyvärr smakade en del kokta grönsaker. 


 

Ringu Julbock blev det sedan. Malt, choklad, mörkt bröd, nötter och lite "tobak". 


 

Finalen började närma sig och Brygglabbet Skogstokig Jul-IPA hälldes upp härnäst. Den smakade ganska mycket granskott. 


 

Näst sista julölet var Majornas Götebossk Julapilsner. Den har inget med jul att göra annat än namnet men en helt ok pils dock. 


 

Sist med inte minst evaluerades en Evil Twin Even More Xmas som köptes 2023 från Beer Republic. Jag tyckte att den var ganska god men det gäller att gilla kryddor. 

Medaljfördelningen såg ut enligt följande: 

1.  To Øl Jule Sovs 11 poäng

2. Jemtehed & Brande Wee Heavy Christmas Ale 10,5 poäng

3. Sori Dark Humor Club - Christmas och Ringu Julbock 10 poäng

Det var inget direkt bottennapp i år, på sista plats kom Öresunds Julöl och Mora Julöl med sina 7,5 poäng.

Givetvis blev några bonusöl också efter maten som i år var Pinsa med olika toppings. Efterrätten var den klassiska vaniljpannacottan med lingon, kanel och pepparkakssmulor. Ost fanns också men det var det ingen som orkade äta denna gången.


 

Bland bonusölen utmärkte sig en Great Divide Espresso Oak Aged Yeti från 2011. Visst kände vi att den var gammal men ändå oväntat vital, tänk om man kunde säga detsamma om oss gamla gubbar. 


 

Kvällens godaste öl var dock Allagash Once Upon an Orchard - Peach som jag inhandlade på Systembolaget Ölstudion i Göteborg förra året.


 

Väldigt trevlig öl med en härlig frisk syrlighet, aprikos, ek och mild funk. Helt klart ett av årets godaste öl. 

Om jag räknat rätt så är det en vecka kvar till julafton så då är det ändå väldigt passande att önska en God jul och Gott nytt år!


fredag 29 november 2024

30-års jubileum på Man in the Moon.

 

Förra fredagen 22/11 kopplade Man in the Moon på 30 exklusiva fatöl för att fira deras 30-års jubileum. Jag jobbade kväll den dagen så kunde inte vara där då men dagen efter blev det ett trevligt besök tillsammans med Eddan och Silenzi. Månen öppnar 12:00 på lördagar, när vi anlände en halvtimme efter det var där runt 10 andra gäster. Under besöket fylldes det på med gäster och när vi tackade för oss under den tidiga kvällen var det nästan helt fullsatt. 

Noterbart var att många av ölen var starka, men som tur är kan man på Månen välja om man vill ha 0,2 liter i sitt glas. 0,2 liter räcker alldeles utmärkt om ölet är på 10 procent eller mer än så.

 


 

Eddan och jag anlände lite tidigare så vi kunde tjuvstarta med en första runda där vi drack Buxton Man in the Moon DIPA, Nøgne Ø Splice the Mainbrace, Private Press Tohubohu och District 96 Summer Snake.


 

Bra klass på samtliga fyra, godast var dock ölet från Private Press, förövrigt ett bryggeri som jag inte hört talas om tidigare. En söt öl med torkad frukt, choklad, bourbon och värmande alkohol. 


 

Nästa fyra öl som beställdes var District 96 / Autodidact Rise of the Snake, Omnipollo / Side Project Billionaire's Church Chocolate, Buxton Kentucky Woods samt District 96 / Equilibrium Stimulus Package.


 

Även de fyra goda, den som stod ut med var ändå samarbetet mellan Omnipollo och Side Project. En väldigt tjockflytande vätska och öl men en massa smaker. Väldigt söt, men då jag var på humör i lördags så gillade jag den. Andra dagar kan omdömet bli ett annat.


 

En bit mat blev det också, ganska så ofta brukar jag äta Månens raggmunk med fläsk men då den inte fanns på menyn denna gången så blev det en stabil burgare istället. Till den en Zubr Premium som gjorde sitt jobb. 


 

Fjäderholmarnas bryggeri har samarbetat med Månen i flera år, till detta jubileum hade de gjort en  Fjäderholmarnas Månens Wood Aged Amber Ale som i mitt tycke var kvällens "tråkigaste" öl om man nu får skriva så. 


 

Några till fatöl blev det, bland annat Magnify Peak Oil, Verdant / Fidens 10 Yrs och The Bruery / Boulevard One & Dunn.


 

Som avslutning delade vi på en flaska Hanssens Perle. Buteljerad i endast 240 flaskor och specialgjord för Man in the Moon. Ölet är en bladning av Schaarbeekse körsbär, jordgubbar, hallon och svenska hjortron.


 

Hur smakade då den? Jo, väldigt sur och utan kolsyra. Jordgubbar, lite vinäger, mild hjortron, bär samt lite ek. En trevlig rackare som var en värdig avslutning på en skoj sittning. 

Nu ser jag fram emot januarifestivalen med nästa amerikanska delstat. 

måndag 28 oktober 2024

En torsdag på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Torsdag 5/9 besöktes Stockholm Beer & Whisky Festival. Tom och jag anlände till Nacka kring 11:30, Jonas var redan på plats. Det var en varm och synnerligen fin septemberdag så shortsen var på, första gången någonsin som jag besökte SBWF iförd kortbyxor. Nu var mässan tre veckor tidigare än föregående år så det bidrog förstås också. 


 

På årets mässa fick alla utställare plats i Hall 1. Det kändes ganska luftigt trots att alla var samlade i en och samma hall. 

Det var skoj att se att Malmö Brewing på plats. Alltid lika kul att prata med Anders och Uffe som hjälpte till den första torsdagen. 

Av de skånska ölen som provades tyckte jag mest om Malmö Deadly Alive, en dubbelipa som jag gärna dricker igen. 


 

Hos Danderyds bryggeri blev det också ett lite längre stopp med trevligt snack. Av de som provades från deras sida uppskattade jag Imperial stouten Eduard Von Horn's allra mest. 


 

Brewers Assocaiation var som vanligt på Nackamässan. (i år var den 20:året som de medverkade) Hos dom hittas det alltid gamla bekanta och nya öl från andra sidan Atlanten. 

Runt 10 olika jänkare smuttades det på, godast tyckte jag att Revolution Straight Jacket var. En mumsig, smakrik Barley Wine på 13%. 


 

En annan intressant utställare var Liquid Inflluence då de hade öl från olika länder som Brasilien, Finland, Nederländerna, Tjeckien plus några till. 

Jag tyckte att Fenetra Sattran Fresh Hop från Tjeckien var en intressant öl. En Farmhouse Ale med spännande smaker. 


 

Hedemora Stadsbryggeri var en ny bekanskap, de startade endast för några månader sedan. Mässan i Nacka var deras första. 

De erbjöd öl olika stilar, jag testade fyra olika och alla höll stabil klass. Tyvärr finns det ju många småbryggerier i Sverige som gör rätt tråkiga öl för att vara ärlig men Hedemora Stadsbryggeri klassar jag inte som ett sådant. Helt klart ett positivt första intryck. 



Hedemora Vete och Hedemora Dry Stout tyckte jag mest om. Även deras tripel var god, det är ju en ölstil som jag aldrig lyckats bli allra bästa vän med. 


 

Den mest pratglada utställaren hittades hos Smedsbo Slott. Deras kännetecken är att de gör öl som är starka och smakrika. Några provades och mitt förstapris gick till Smedsbo Slott Dark Barley Wine. Söt och värmande med torkad frukt, fat, malt och lite karamell. Blir säkert godare efter några års vila. 


 

Årets mässa kändes lite tillbakadragen, på torsdagen var det väldigt lugnt på mässgolvet. Några gamla bekanta träffades men det var inte som förr i världen då man typ mest hela tiden träffade ett bekant ansikte att surra med. En dag av tre kändes alldeles lagom, var hemma redan före 21 så det blev ingen sen kväll. Längtar ju alltid hem till frimärkssamlingen, så även denna gång. 



tisdag 3 september 2024

Dags för Stockholm Beer and Whisky Festival

Nu på torsdag är det dags för Stockholm Beer and Whisky Festival igen, ett säkert hösttecken. I år sker det hela under en helg, tors-sön 5-7/9. (förut var det två helger, den sista i september och den första i oktober.)


 

Fast någon höstkänsla är det förstås inte ännu, på torsdag ser huvudstaden ut att bjuda på strålande sol och väldigt varmt. Det är ju nästan så att badstranden lockar mer än att gå på ölmässa. (snacka om intressekonflikt)



Men men ett besök blir det, måste hålla traditionen vid liv trots att jag missade förra årets som var i den gamla Birkaterminalen vid Stadsgården. Nu är mässan tillbaka på gammal hederlig mark i Nacka Strand. 

Har jag räknat rätt så är det SBWF nummer 32. Den första var redan 1992 men under pandemin var en mässa inställd. 

Har bara snabbt ögnat igenom årets utställare, tänkte under besöket ta det som det kommer. Ingen stress utan bara ha det kul och förhoppningsvis smaka flera goda öl.

fredag 30 augusti 2024

Två nätter i Göteborg i augusti 2023, del 2.

Dag två i Göteborg började med morgonmat på hotellet, någon stor frukostmänniska är jag inte men det var lika bra att få i sig något. 


 

När det var avklarat blev det en 15-minuters promenad till Maritiman. Tanken var att framförallt besöka ubåten HMS Nordkaparen men tyvärr fick vi besökare ej gå ombord då de höll på med saneringsarbete. 


 


 

Som tröst blev det ett längre besök ombord på jagaren HMS Småland. Det är alltid en speciell känsla att vara ombord på ett örlogsfartyg. Det är något med dofterna och de trånga utrymmena. 



 Jag hade lätt kunnat tillbringa halva dagen ombord men plikten kallade. 


 


 


 

 


På tillbakavägen till hotellet passerades Ölstudion, Systembolagets specialbutik som bara säljer öl. (tyvärr stänger butiken nu i september då hyreskontraktet löper ut)


 

En väldigt trevlig butik, runt 600 olika öl varav vissa i kylar. Jag hade bara en weekendbag med mig på resan så det var inte helt lätt att bestämma vad som skulle hamna i korgen. 


 


 

En liknande butik borde helt klart även finnas i Malmö och Stockholm. Givetvis klart bäst i Sverige, en väldigt schysst butik. Snacket på stan säger att en ny Ölstudion kommer att komma om några år men att den förmodligen inte kommer att vara en fristående butik utan den kommer att vara inne i en befintlig butik. 


 

Hög tid för mat var det sannerligen, hade hört positiva omdömen om Gyllene Prag så det kändes som en given lunchdestination. 

Tanken var att äta schnitzel men till lunch hade de raggmunk med fläsk, något som jag högaktar så en sådan fick det allt bli. Visade sig vara ett bra val då det smakade utsökt. Fick jag välja endast en maträtt att äta resten av livet så skulle raggmunk med fläsk ligga väldigt bra till. 



Två öl blev det till lunchen. (var inte oroliga, klockan var närmare 14) Ölen som dracks var lokala Maria Trilsk En Trilsk Encore och Pilner Urquell som fanns på tank. Värre kan man helt klart ha det. 


 

Nöjd och belåten var det läge att ta en promenad på 30 minuter till Stigbergets Shangri-La

 


Det kändes kul att besöka stället för det var i de lokalerna som Stigbergets gamla bryggeri låg i. Två öl provades, Finback Blueberry Drip och Benchwarmers Space Pants. Sistnämnda var den godare av de två.


 På tillbakavägen mot "stan" blev det ett  obligatoriskt stopp på Haket, ett behagligt ställe som jag inte hade besökt på nio år. Även där blev det två öl, spanska Cyclic Beer Farm Jamaica och Akia/Fältkanonen Hopnick 4. Bägge två stabila. 


 


 

Sympatiskt nog kunde man på Haket liksom som på Stigbergets beställa ölen i mindre glas, sådant uppskattas alltid. 


 

Från Haket tog det inte särskilt många minuter att gå till nästa för mig nya ställe, Pils. Det är Dugges egna bar. Denna fredag hade de ett event med engelska Verdant så två av deras öl testades. 

 

Pils var ett modernt ställe som jag tyckte om, rent och snyggt. 


 


 

Nästa ställe som låg ungefär 30 meter bort tyckte jag ännu lite mera om, Old Beefeater Inn. Mitt premiärbesök på nämnda insuttna ställe. Servicen var trevlig, utbudet bra och flera stammisar vilket alltid ger ett ställe karaktär och själ. 


 Det börjar bli tjatigt men även här blev det två öl, Inlands Porto Franco Porter och Rörö Ölagille Blixt IPA. Portern var aningen godare. 


 

Jag kände att det var dags för lite rumsvila men innan det blev det ett kort besök på Bishops Arms Järntorget, ett ställe som jag inte heller hade besökt på många år. Tyvärr var Ocean Arbetarbitter sisådär, ölet hade en ton av smör som jag inte riktigt blev vän med. 


 

Det satt fint med lite vila innan det avslappande kvällspasset där Ringön var i kikarsiktet. Det tog drygt 30 minuter att promenera till Vega Bryggeri där jag inte varit tidigare. 


 En stiltypisk bryggeripub visade det sig vara i ett industriområde. En öl blev det för min del, Vega / Coppersmith's Lightbringer. Marsipan, apelsin, marmelad och värmande alkohol. Ganska god. 


 


 

Från Vega var det inte långt att gå till Ivans Pilsnerbar. Ett ställe som visade sig vara kul och med en inredning som verkligen var så långt ifrån det vita tråkiga. 


 


 

Kul var det också en träffa Rasmus igen, en av ägarna. Tidigare har han jobbat på Akkurat, Mikkeller Bar och Omnipollos Hatt i Stockholm. Det blev lite snack om ölscenen i Göteborg, alltid intressant att få veta lite om vad som sker. 


 

Ett par öl slank förstås ner,  O/O Hefeweizen och O/O 50/50: Simcoe/Ekuanot, bägge gedigna. 

På tillbakavägen blev det en sista öl på Poppels Citybryggeri. Det visade sig vara ett stort ställe. En Poppels GBG 400 Celebration Lager kändes som en värdig avslutning på denna fredag som för min del innebar åtta nya ställen i Göteborg.


 

Svårt att säga vilket ställe som var den bästa, blev förstås imponerad av utbudet på Ölstudion. Lunchen på Gyllene Prag var onekligen väldigt god. Old Beefeater Inn och Ivans Pilsnerbar var ändå de två trevligaste ställena. De hade inte det största utbudet men personliga och avslappnade, sådant gillar jag. 


 

På lördagen blev det tåget hem till huvudstaden tidig eftermiddag, inga öl dracks. Skoj var det att besöka Göteborg igen efter nio års uppehåll. Under den i övrigt odramatiska tågresan kom jag på mig själv att nynna Cornelis gamla fina låt "Blues för Göteborg". Hoppas att ingen lyssnade.