onsdag 31 januari 2018

Besök på Mikkeller Bar Torshavn

I fredags var det dags att röra på fläsket igen, det var verkligen på tiden då senaste resan innan dess var i slutet av november. Innan herr Silenzi blir pappa igen ville han hinna med en weekendresa, gärna till ett lite mera udda ställe. Lämpligt nog hade SAS en kampanj sent i höstas där det gick att ta ut Eurobonusresor med poängrabatt.



Torshavn på Färöarna, ja det tillhör inte massturismen så det fick det allt bli. Ja det gäller att våga vägra turistghettona vid Medelhavet. Jag är en stor fantast av mindre kuststäder där det råder lugn och ro så Torshavn lät som ett perfekt resmål. Att flyga då det bjuds på så fina vyer är verkligen höjden av lycka. Tröttnar då aldrig på det. Från flygplatsen var det ungefär 40 km till hotellet inne i Torshavn. Taxiresan bjöd även den på ögongodis. Utsikten från hotellet var inte dum den heller, vem saknar betongförorten i Stockholm då man är i Torshavn? Inte jag.









Lunch åts och efter det strosade vi mest omkring och njöt av den friska luften. Rumsöl blev det också, inget att skriva hem om men alltid kul att testa det lokala utbudet.




Otroligt nog öppnade Mikkeller en bar i Torshavn hösten 2017, så det blev ett givet mål på fredagen gick mot kväll. Från hotellet var det inte långt att gå, Torshavn har 20000 invånare men staden kändes mindre än så.




Baren är belägen i ett charmigt hus som är runt 500 år gammalt. Baren var på övervåningen och på bottenvåningen fanns det ytterligare bord samt så kunde man gå över till grannen som var en restaurang. Toaletterna delades med nämnda restaurang. På bottenvåningen ekade det lika tomt som i ett förmanshuvud som någon så poetiskt sa.



16 fatöl fanns det liksom en del flaskor/burkar. Servicen var vänlig men kanske inte världens mest kunniga då jag sa att jag ville ha en Warpigs Snack Family som fanns på fat. Bartendern visste inte att ölet var från Warpigs men däremot att den var bryggd i Köpenhamn. Lite märkligt tycker jag men det var förstås ingen fara med det.



Godast av de öl som vi drack var Mikkeller Beer Geek Vanilla Maple Shake. En sådan där öl som man inte gillar lika mycket varje dag men just i Torshavn satt den bra. Väldigt söt, ja en typisk dessertöl med lönnsirap, choklad och vanilj. Väldigt lättdrucken trots sina 13%. Billig var den inte då den kostade 180 färöiska kronor vilket är detsamma i danska kronor.



Överlag kändes priserna som i Köpenhamn så dyrare än i Stockholm. Övriga kostnader som mat och snacks var också lite dyrare jämfört med hemma i Sverige, inte så konstigt med tanke på att nästan allt måste importeras och att den danska/färöiska kronan är så stark kontra den svenska kronan.



Det var väldigt lugnt under vårt besök förutom då det kom in ett gäng norrmän som inget visste om öl så det tog en lång stund innan de alla fått en öl då de var väldigt frågvisa. När de väl druckit upp så lämnade de stället och vi var mer eller mindre ensamma igen.

Några andra ställen fanns det också att kika in på men efter en fredag följer en lördag så det fick vänta till det.

måndag 22 januari 2018

Ohio-öl på Man in the Moon

Förra måndagen besöktes Man in the Moon för lite intag av öl. För tredje året i rad i januari är det en amerikansk delstat som uppmärksammas rejält bland fatölen, i år är det Ohio.



Fler än 80 olika öl från nio bryggerier i Ohio handlar det hela om. Det finns fortfarande möjlighet för den som ännu inte hunnit besöka Månen att stifta bekantskap med öl från Ohio då det hela pågår mellan 2-27/1.



Hoppin Frog Brewery är det enda av de medverkande bryggerier som jag druckit ett flertal öl ifrån, från de övriga väldigt få eller inga alls. Apropå Hoppin Frog så var 13 av fatölen i måndags från nämnda bryggeri, imponerande minst sagt.

Tyvärr imponerade inte ett av de okända bryggerierna på mig. Listermann Nutcase Peanut Porter var väl ok men det gäller att gilla jordnötter. Listermann Lemon Pound Cake tyckte jag var alldeles för söt och åt det artificiella hållet.



Fem olika Hoppin Frog dracks, inte helt förvånande gillade jag Hoppin Frog Extended Barrel Aged BORIS The Crusher allra bäst. Fyllig med rostad malt, vanilj och bourbon. Stabil smuttare som man säger.

Priserna var höga men som tur är var det inget av ölet som gjorde bort sig förutom nämnda Lemon Pound Cake.



Gillar verkligen restauranger/pubar som kör olika teman år efter år. Undrar vad det blir nästa år?


onsdag 17 januari 2018

Founders CBS på Akkurat

Antar att det inte har undkommit någon att importören Wicked Wine lyckats komma över ett antal fat och flaskor av Founders CBS (Canadian Breakfast Stout).



I måndags släpptes ölet på fat på Akkurat, Oliver Twist, Bishops Arms Bellmansgatan samt på Sorbon ute i Bromma. (ölet släpptes även i Gävle, Linköping, Malmö och Uppsala. Göteborg får vänta tills idag, onsdag 17/1)

Tillsammans med några kamrater besöktes Akkurat, redan vid öppning klockan 15:00 var ölet påkopplat. Det var mitt första besök på Akkurat på mycket länge, jag har inte varit där sedan Stene lämnade stället för nya öläventyr.



Det var lugnt då vi anlände så vi fick alla plats vid baren. Ett varsitt glas på 20 centiliter blev det. Blev glatt överraskad över att ölet inte kostade mer än vad det gjorde. (även om 98 spänn för 20 centiliter säkert är dyrt enligt många)

Vad är då Founders CBS för skapelse? En Imperial Stout på 11,7% som är smått legendarisk, senaste gången den släpptes var 2011. I denna stund är ölet rankad som nummer 10 av samtliga aktiva öl på Ratebeer.

Ölet serverades kallt så det tog en kortare stund innan jag var redo att smaka. De första klunkarna indikerade helt klart att det var en öl av hög klass. Doften bjöd på choklad, vanilj, bourbon och lönnsirap. Detsamma hittades i smaken. Riktigt gott var det om än rejält sött. Kroppen var full och eftersmaken satt kvar länge.

Helt klart en mycket god öl fast inte den godaste jag druckit. Var väldigt tur att sötman balanserades på ett bra sätt ty annars hade jag nog inte förstått hypen kring nämnda öl.

Inte varje måndag jag provar en topp-10-öl på fat i Stockholm så det var helt klart värt att på en ledig dag bege sig till Akkurat. Blev bara CBS på Akkurat innan vi skulle på vidare äventyr.

För er som inte har möjlighet att besöka de krogar som kopplade på ett fat så är det värt att nämna att ölet släpps på Systembolaget, fredag 16/2. (knappt 80 spänn kommer en flaska att kosta så det är bara att slå till)


torsdag 11 januari 2018

Ölåret 2017, några siffror.

Då var det dags att återigen presentera några siffror för det gångna ölåret. (revisorn har verkligen jobbat dygnet runt den senaste tiden men nu är siffrorna och verksamhetsberättelsen för 2017 klara att gå i tryck)

Tanken inför 2017 var att tuta och köra och helt enkelt se vad året skulle kunna tänkas bjuda på. Precis så blev det också.  Sedan 2009 har jag haft koll på antalet nya öl varje år, siffrorna är enligt följande:

2009: 297
2010: 525
2011: 624
2012: 929
2013: 1223
2014: 1307
2015: 1391
2016: 1775
2017: 1808

Som den elitidrottsman jag är så är det förstås glädjande att se ännu ett nytt personligt rekord. Dock känns det lite som att 2017 var formtoppen, ja vi får se hur det utvecklar sig detta år.

Reseåret 2017 var klart stabilt men inte det mest spektakulära som jag upplevt. San Diego i jan/feb var förstås en höjdare, ja den bästa ölresan till dags dato är det. I närområdet besöktes de gamla trogna vapendragarna Köpenhamn, Malmö och Helsingfors. Några nya ställen som Tallinn och Narvik besöktes också, sistnämnda var ingen bra ölstad även om jag inte avled av törst. På slutet av året besöktes favoriten Hong Kong samt Bryssel och Amsterdam. Bryssel känner jag mig mätt på men Amsterdam var det skoj att återbesöka efter sju års uppehåll.

Resplanerna för 2018 är ännu inte så imponerande, efter San Diego i februari är orderboken tom. Är bra sugen på att åka till Berlin igen liksom en premiärresa till Bamberg, ett ställe som jag aldrig tycks få besöka. Annars lockar en liten rundresa i Asien, Denver likaså.  Vi får se vad som sker. London där jag aldrig varit lockar fortfarande inte.

Förutom den givna ölfestivalen i Nacka besöktes inte så många andra. CBC/MBCC blev det liksom Brewskival. Är i högsta grad tveksamt om de två sistnämnda kommer att besökas anno 2018.

I år känner jag mig lite nyfiken på att besöka Linköping Beer Expo igen samt Nolia som jag inte varit på tidigare.

Den stora skräcken för den bokföringsansvarige är förstås kostnaden för att göra herr Gyllenbock nöjd under ett år. Felmarginalen är som tidigare 5-10% .

2009: 18005
2010: 23700
2011: 29382
2012: 34422
2013: 48032
2014: 45804
2015: 37393
2016: 47517
2017: 54008

4500 per månad på öl under 2017, rimligt eller inte får andra bedöma. Har sagt det förr och säger det igen, i år ska kostnaden sjunka, jaja vi får väl se.

Tio i topp bland de nya ölen 2017:

1. Monkish Foggier Window
2. Cycle RareR Scooop
3. Sierra Nevada Trip in the Woods: Barrel-Aged Narwhal with Currants
4. The Veil Whiteferrari
5. J. Wakefield Mango & Cash
6. Cigar City Marshal Zhukov's Penultimate Push
7. Bokkereyder Framboos Saison
8. Boon Oude Geuze VAT 109
9. Hoppin' Frog Rocky Mountain DORIS
10. AleSmith Old Numbskull - Bourbon Barrel Aged

Under året dracks det öl från 36 länder, föga förvånande var toppen enligt följande:

1. USA: 683
2. Sverige: 534
3. Danmark: 126

Tack till 2017 och välkommen 2018. Nu börjar jag bli smått sugen på en öl igen men vilan får vara några dagar till.