Jag gillar ritualen att åka med bussen från Slussen i Stockholm till Nacka Strand för att besöka Stockholm Beer & Whisky Festival. Det är verkligen en fin hösttradition som jag gjort varje år sedan 2003.
Det hela började med en pressträff där festivalens grundare Marianne Wallberg berättade lite om årets festival som är den 26:e i ordningen. Förra året besöktes festivalen av närmare 40000 besökare under de sex dagar som det hela höll på. Några ambitioner att slå nytt rekord finns inte i år men gissningsvis blir det en liknande siffra även i år.
Under träffen gavs vi möjlighet att prova en skvätt av Mackmyras nyaste whisky, Mackmyra Skördetid som är finishlagrad på Amaronefat från Masi. Nu är inte jag någon expert på whisky men kunde konstatera att det var en rätt snäll whisky som dock gav en trevlig värmande känsla.
Efter pressträffen bjöds det på lunch, det var under lunchen som årets första öl dracks i Nacka. En väldigt lokal Nacka Pale Ale fick den äran. En uppfriskande mellanöl som hade toner av citrus, småkakor och lite hö.
Inne i hallarna märktes det direkt att flera utställare i år hade fått nya platser för sina montrar, inte minst på grund av att en del utställare som varit med tidigare år inte medverkar detta året.
Några som haft samma plats i flera år nu är Brewers Association/Oliver Twist. Som vanligt hade de många öl från olika amerikanska bryggerier. Ett par av bryggerierna hade jag tidigare inte stiftat bekantskap med, O'Fallon Brewery och Rio Bravo Brewing.
Saranac Basking in Bourbon är en öl att hålla utkik efter lite extra hos ovannämnda utställare. Söt med fina toner av bourbon.
Några som haft samma paradplats i många år nu är Brill & Co. Runt 200 öl har de att erbjuda i år så det finns något för alla. Provade lite smått och gott hos Brill, bland annat ett par Omnipollo. De slogs alla på fingrarna av Tilquin Oude Pinot Noir a l'Ancienne som verkligen vad en god öl. Välgjord, härligt syrlig och uppfriskande.
Flera riktigt bra suröl hittades hos Belgoklubben i hall II. Särskilt Boons nya Mono blends är värda att kika efter. För egen del tyckte jag att VAT 110 var riktigt snygg och god.
När man ändå är hos Belgoklubben så är det inte oävet att även dricka lite av De Cam Trosbessen som har en fin balans mellan syrligheten och bären. De Cam Wilde Bosbessen var dock lite av en besvikelse. Den doftade verkligen "häst", blåbären hade svårt att komma fram.
Hos Galatea/Craftbeer är det inga problem att släcka törsten med öl från USA men även annat som Sigtuna Brygghus och St Eriks Bryggeri. Bland de amerikanska ölen fanns det öl från ett bryggeri som jag inte sett i Sverige tidigare, ja inte heller någon annanstans för den delen. Bryggeriet i fråga är Sweetwater och de kommer från Atlanta, Georgia.
Ölen från Sweetwater som fanns att dricka var stabila utan att långtifrån vara det bästa som jag druckit från amerikanska bryggerier. Sigtuna Bubbel IPA som serverades ur storflaska var ganska god, ölet är något så ovanligt som en dubbel-ipa bryggd med champagnejäst och torrhumlad med humlesorterna Citra och Equinox.
Hos Bishops Arms var det kul att se HG från Närke Kulturbryggeri på plats. Närke Kaggen Stormaktsporter får jag äran att dricka alldeles för sällan så det var inte alls fel att se att de hade med sig Närke Romkaggen Stormaktsporter. Inte alls dum även om jag tyckte att den smakade lite väl mycket honung.
Vill man dricka annat svart så är det bara att styra stegen mot Brewery Internationals monter där flera olika varianter av FiftyFifty Eclipse finns att smaka. Kan meddela att Eclipse Templeton Rye var behaglig och god, en öl man helst skulle sitta med i lugn och ro hemma.
Apropå lugn och ro, torsdagen var verkligen lugn. Var förstås en del folk hos de mest populära utställarna men det var aldrig tal om någon trängsel. Som mest fick jag köa i en minut för att besöka toaletten men det berodde nog mera på att det var lite förvirring om man skulle stå i en kö eller två.
Som betalningsmedel gäller kontanter fast hos de flesta utställarna går det bra med Swish, vissa tar även kort. Hann aldrig titta på de olika matalternativen mera ingående utan det blev pizzerian där det också var riktigt lugnt.
Nivån på de provade ölen var god. En öl som jag måste passa på att tipsa om är Founders 10K, en härlig Dubbel-IPA som hittas hos Wicked Wine. Enligt bryggaren i montern var fatet ungefär en månad gammalt så riktigt färskt för att vara amerikansk öl i Europa.
En tokfärsk och väldigt god trippel-IPA hade Bryggeri Ångkvarn från Uppsala med sig. Uppsala Bryggeri hade också med sig en del smått och gott, deras godaste var Uppsala Hopsession. En pigg session IPA med en hel del intressanta smaker.
Ganska otroligt egentligen att inom loppet av någon timme dricka öl från två nya bryggerier i Uppsala, vem hade trott det för några år sedan.
Ytterligare några nya svenska bryggerier provades det några öl ifrån. Tidigare hade jag inte hört talas om varken BeerMonkey från Knivsta eller Kornheddinge BryggeriKompani från Staffanstorp.
De provade ölen från dessa två var inte dagens bästa men de var inte heller de sämsta. Tidigare år i Nacka har en del öl från de mindre svenska tillverkarna inte varit särskilt goda, skönt nog tycks standarden vara betydligt högre i år.
I nästa vecka är tanken att vallfärda till Nacka torsdag och fredag, den första torsdagen gav helt klart mersmak.
Julkalender 2024 lucka 20 – Cantillion Ashanti
19 timmar sedan