torsdag 22 september 2016

Stockholm Beer and Whisky Festival 2016

Om en vecka är det återigen dags för Stockholm Beer and Whisky Festival i Nacka. I år är det 25-årsjubileum och det hela körs som vanligt tors-fre över två helger, 29/9-1/10 och 6/10-8/10. Värt att notera är att på grund av ombyggnationen av Slussen så går buss 443 från annan hållplats än tidigare, hållplats K är det som gäller nu.

Länge var ölfestivalen i Nacka den enda, sedan några år tillbaka har det dock dykt upp en hel del andra festivaler runt omkring i vårt avlånga land så jag förstår verkligen att många inte tycker att SWBF är lika intressant länge.

För egen del tycker jag att det fortfarande är en härlig höstritual att bege sig mot Nacka. Har varit där varje år sedan 2003 så det är bara att köra på. Fast just i år är det där med höst högst tveksamt, har det regnat överhuvudtaget nu i september? Hmmm, ja den diskussionen borde kanske tas med John Pohlman.

Tipset är som vanligt att undvika att besöka festivalen på de bägge lördagarna, då är det verkligen inte särskilt kul. Trängsel, stress och allmänt jobbigt. Torsdagarna däremot är riktigt trevliga, då finns det tid och möjlighet att prata med folk och att i lugn och ro fundera över vad det är man egentligen har i glaset.

En nyhet för i år är att man som vanlig "dödlig" kan anmäla sig och vara med som öldomare. Det hela sker kommande helg och mera information om det hela hittas här. Jag skulle gärna varit med på det om jag haft möjlighet då det skulle vara intressant att se hur domarna arbetar med att ta fram festivalens bästa öl.

Årets öllista är ännu inte komplett, kanske inte så konstigt med tanke på att det handlar om runt 3000 sådana. Stefan på Ölsvammel arbetar även i år med en öllista, den är värd att vänta på. Där snackar vi verkligen om ett digert arbete. Det återstår att se vad som verkligen inte bör missas då man lullar omkring i Nacka Strand.

Förutom ölfestivalen händer det en hel del annat på stan under dessa dagar, flera pubar har olika typer av event som kan vara intressanta att gå på. Officiellt heter det inte Stockholm Beer Week men för varje år som går känns det mer och mer som att det är något åt det hållet som pågår på stan.

Sist men inte minst en bild på årets glas. (lånad från Stockholm Beer)


torsdag 15 september 2016

Premiärbesök på EmPOURium

Förra lördagen besöktes för första gången Empourium i Sundbyberg. De öppnade i slutet av augusti och drivs av gänget bakom Oliver Twist och Taylor & Jones with the Twist.



Föga förvånande var allt nytt och fräscht, lokalen var rätt stor och luftig. Då det var väldigt varmt för årstiden satt de flesta utomhus och njöt av tillvaron.



Min kompis Silenzi hade familjeförpliktelser att ta hand om så han blev lite sen. Men vad gjorde det då jag hann ta en öl medan jag väntade.



25 kranar med öl och en med cider fanns det att välja mellan liksom ett antal flaskor. De flesta av ölen kändes igen från Oliver Twist och Great Brands, generellt sätt schyssta grejer om du frågar mig.



Jag inledde med en Magic Rock High Wire Grapefruit som var småtrevlig med förstås givna inslag av grapefrukt.



När väl Signor Silenzi anlänt var det läge att smörja kråset. När de amerikanska presidenterna för första gången äter en måltid ombord på Air Force One brukar de beställa en hamburgare. Jag ville inte vara sämre så beställde en Empourium Azteka.



En klart duglig hamburgare var det även om jag personligen skulle velat ha lite mera "hetta". Till efterrätt blev det äppelpaj liksom en Yeti på burk. En kombination som inte gick av för hackor.

Några direkta barnsjukdomar märkte jag inte av, personalen var trevlig och tycktes vara kunniga. Efter att maten beställts var väntetiden den normala, inga konstigheter där inte.

Tycker att det är skoj med ett nytt centralt beläget seriöst ställe i Sundbyberg. Ibland orkar man inte åka till city så då passar det utmärkt att ha ett ställe närmare hemmet. Jag kommer garanterat att titta in lite då och då. 

måndag 12 september 2016

Bergen Ølfestival, lördag


Bergen Ølfestival öppnade 12:00 på lördagen, innan det passade Eirik och jag på att handla några flaskor på Vinmonopolet Bergen Storsenter. Utbudet var bra, ja för varje år som man åker till Norge tycks utbudet på Vinmonopolet bli bättre och bättre.



Efter att ha lämnat flaskorna på rummet var det dags att bege sig till Bergenhus för lite äventyr i ölets tecken. Som jag skrev i förra inlägget regnade det på fredagen, på lördagen var det minst lika blött. Det kom några rejäla regnskurar. Nå, man ska vara optimist och komma ihåg att huden är vattentät.



Något som var lite av en trend på årets festival var användandet av kveik, det vill säga traditionell hemmaodlad norsk jäst. De få ölen som jag provade som innehöll kveik var varken bu eller bä. Kul dock att traditionen lever vidare.

En av de bättre ölen som dracks på lördagen var Qvart Sour Mandarina som på ett trevligt sätt kombinerade tropiska frukter med en fin syrlighet.

Lördagens bästa öl var utan tvekan Lervig / Hoppin' Frog Sippin Into Darkness. En riktigt len Imperial Stout med kaffe, choklad, lite kokos och fat. Lervig är verkligen på hugget vad gäller olika samarbetsöl.



En annan Imperial Stout som överraskade positivt på mig var från Bodö, nämligen Bådin / Solo Independent Stout. Fina smaker och dofter liksom en trevlig kropp. Efter att läst lite om ölet så var det inte så förvånande att det var gott då grundaren och den tidigare ägaren till Nøgne Ø, Kjetil Jikiun varit med och skrivit receptet tillsammans med Bådin.  

Den mest intressanta etiketten hittades hos 7 Fjell Bryggeri. Jag sa redan i februari att herr Trump kommer att bli Förenta Staternas nästa president, ja vi får se hur det går med den saken. 



Vid 17-tiden var det dags att säga farväl till Jerry och Uffe som skulle vidare till släktingar utanför Bergen. Eirik och jag hade några polletter kvar så vi gjorde förstås slut på dem innan vi var nöjda för denna gången på Bergen Ölfestival.  

En trevlig festival är det, inte för stor och inte för liten. Det finns gott om öl att prova och på två dagar hinner man stifta bekantskap men ett flertal nya norska bryggerier liksom återse gamla bekanta. Bra med toaletter, möjlighet att skölja glas. Dessutom gillar jag systemet med polletter, man slipper hålla på och fippla med kontanter vilket kan vara tidskrävande. Till Bergen "behöver" man inte åka varje år men typ vartannat känns rimligt om man vill försöka hänga med i den norska ölutvecklingen. 

Efter festivalen intogs pizza så att det kändes som att magen skulle spricka. Lite vila på rummet gjorde susen innan en enklare kvällsrunda på stan. 



Vi började på ett ställe som heter Bryggeriet, det ligger mitt i smeten i Bergen nere vid vattnet och fiskmarknaden. Egen öl bryggs det på plats, öl som säljs under namnet Bergenhus Bryggeri. 



Bryggeriet ligger på tredje våningen i ett hus med flera olika restauranger och barer. Lokalen var stor och ganska så tom denna lördagkväll. Räknade jag rätt hade de fem egna öl på fat liksom några gäster. (bland annat Stone Arrogant Bastard). 



De två ölen var dels en mild och helt ok rököl med namnet Bergenhus Bambergenser och en likaså helt ok veteöl som hette Bergenhus Tropicana. 89 NOK kostade respektive öl. 



Vår nästa anhalt, vilket även blev kvällens sista var närbelägna Una Bryggeri & Kjøkken. Där var det mycket folk och en rätt så ung publik. Ganska stort och snyggt ställe. Några egna öl såg jag inte röken av däremot hade de smått och gott både på fat och flaska. 



Då de flesta borden var upptagna bestämde vi oss för att hänga vid baren, något som aldrig kan vara fel. Vi nöjde oss med att köpa ett par öl vardera på fat, dessa serverades i två storlekar, 0,2 eller 0,35. 



Godast och mest intressant var den osötade Haandbryggeriet HaandKrik. Riktigt syrlig med en hel del körsbär, ek och lite vinäger. 

Det började kännas som en lång dag men några rumsöl orkade vi med innan det var dags för sömn.



På söndagen sken solen från en klarblå himmel, ja det är inte helt ovanligt att det brukar vara så då man ska hem. Vårt flyg gick på kvällen så vi ägnade dagen åt sightseeing och allmänt strosande. 



Eirik skulle köra bil från Arlanda och jag skulle upp väldigt tidigt på måndagen så det blev endast ett stycke söndagsöl på hemtrevliga Pingvinen som förutom att de hade en Cantillon på fat även serverade klassisk norsk husmanskost. (förövrigt första gången jag sett Cantillon på fat i Norge)



På flygplatsen Flesland handlades några flaskor innan den rutinmässiga flighten hem till Arlanda. Noterbart är att Kinn Bresjnev Stout kostade 69 på flygplatsen kontra 105 på Vinmonopolet. 



En väldigt trevlig helg var det, ja ölresor har en tendens att vara det. Hoppas att det blir några till innan kistlocket spikas igen.

fredag 9 september 2016

Bergen Ølfestival, fredag

För en vecka sedan var det dags att ännu en gång bege sig till Arlanda för vidare färd till utlandet, denna gången till Bergen, den ack så vackra residensstaden i Hordaland fylke.



Senast Bergen besöktes var 2014, precis som då var huvudsyftet med turen  Bergen Ølfestival. Till skillnad mot år 2014 hade antalet bryggerier utökats (enbart norska sådana på denna festival). Antalet var i år 41, platsen för festivalen hade också flyttats till Bergenhus, en fästning med anor från långt tillbaka i tiden.



Festivalen öppnade vid 12:00 på fredagen, vi var på plats efter klockan 15 och då var det lugnt inne på festivalområdet. Ett armband var man tvungen att köpa för knappt 100 norska kronor. Det gällde som inträde på festivalens bägge dagar liksom även till matfestivalen som pågick samtidigt som ölfestivalen.



Bergen ölfestival kör med polletter, en pollett kostade 25 norska kronor, för den summan fick man ungefär 10 cl öl.



Precis som förra gången började vi hos Nøgne Ø, det bryggeriet känns som en kär gammal vän så det känns naturligt att börja hos dem. Hela åtta nya öl hade de liksom en sake. Mest udda var Nøgne Ø Inferial Stout, vilket är en alkoholfri stout. Smakade mycket kallt kaffe och lite metall. Drickbar men udda.



De olika ölen från Nøgne Ø var helt ok men det var ingen som var suverän. Godast tycker jag att Nøgne Ø Sunturnblend var. Potent med fina inslag av rök och skinka.



När man är på en ölfestival vill i alla fall jag prova öl från för mig helt okända bryggerier, i Bergen fanns det ett 10-tal sådana. Ett av dem var Ekangersmuget från Kokstad. Deras Ekangersmuget Kakemums var festivalens dyraste öl då den kostade hela fyra polletter för ett glas. Vi ville dock bara ha en liten dos för en pollett då ett helt glas kändes onödigt mycket. (ibland är 10 centiliter öl väldigt mycket)



Ölet var väldigt sött och smakade verkligen som en efterrätt. Det var typ gott med kaksmet, choklad, vanilj med mera men en hel flaska skulle jag aldrig klara av.

På festivalen fanns det enklare mat att köpa, matfestivalen var tyvärr separerad från ölfestivalen. Klimatet i Bergen är väldigt regnigt något som verkligen märktes under de två festivaldagarna. Till råga på allt är september den regnigaste månaden. Som tur är fanns det tält så vad jag kunde se fick alla plats under dessa då det regnade som värst. Sitt paraply fick man inte ta med sig in på festivalområdet.

Bryggeriet som imponerade mest på mig under fredagen var nomadbryggeriet Cervisiam från Oslo. Särskilt deras Imperial stout och Imperial IPA var förtjusande. Den sistnämnda det bästa ölet av de runt 40 som jag hann med att prova på fredagspasset. Härligt färsk med mycket mango och ananas. Just så som jag vill ha min Imperial IPA.



På fredagen stängde festivalen 21:00, vi gick därifrån tidigare än så då vi kände att vi var nöjda med dagen. Lite enklare käk intogs på byn innan vi hamnade på Henrik Øl og Vinstove. Det är det högst rankade ölstället i Bergen som bara måste besöka då man är i staden.



Det var förstås många gäster på en fredagkväll men vi lyckades få ett bord. Öl det har de, hela 54 på fat liksom några på flaska. Stället är ganska litet och det roliga är att de inte spelar någon musik, det går alltså att prata med varandra. Kan ju vara trevligt som omväxling.

Skönt var det också att sitta ner efter att ha stått i ett antal timmar på festivalen. Inte var det heller helt fel att få torka efter alla attacker från ettriga regndroppar. Tyvärr har man ju inte samma självförtroende som den gamla charmerande sovjetiske ministern, Anastas Mikojan som sa att det bara är att kila mellan dropparna.

Det blev några bra öl på Henrik med Warpigs / Boneyard Hard Ass Hadrada som den bästa. När vi var nöjda gick vi mot det mycket närbelägna Scandic Bergen City där vi hade vår bas. Lite "party" på rummet innan det var läge för nattvila. Bland rumsölen utmärkte sig FiftyFifty Imperial Eclipse Stout - Vanilla som den överlägset bästa. Så len och fin med fina toner av vanilj.