fredag 28 januari 2011

Bishops Arms Sundbyberg och Lilla Barkarby

Igår besökte jag Bishops Arms i Sundbyberg (Sumpan) för första gången i mitt liv. Det visade sig vara ett helt ok ställe, fast det tog lite väl lång tid att få maten serverad då det bara var två damer som arbetade i salongen. Det var mer eller mindre helt fullsatt. En sak som jag inte gillar med Bishops Arms är deras totalt undermåliga hemsidor för de olika restaurangerna, finns aldrig någon information om vilka öl de har på de olika ställena.

Oppigårds SÖ 25 år blev kvällens första öl. Det är alltså Svenska Ölfrämjandets jubileumsöl.



Som vanligt en fantastisk bild med mobilkameran, nåväl så kan det gå. Aromen var fruktig med gräs och karamell. Det var ingen "smakbomb" men en drickbar öl. Det gick inte att ta miste på att ölet var bryggt hos Oppigårds. 3/5

En till öl blev det i Sumpan, nämligen Ocean Glenn No 5. Den beställde jag mest för namnets skull. Tyvärr inte en öl som föll mig sådär jättemycket i smaken. Frukt, gräs och malt. Inget speciellt med ölet, rätt tunn. 2.5/5

På hemvägen besöktes Lilla Barkarby, ett ställe jag inte besökt på ett par år trots att det ligger nära hemmet. Där beställde jag en Sierra Nevada Tumbler som fanns på fat. 65 kronor för ölet så priset var bra. Då jag beställde ölet frågade ägaren varför jag ville ha det ölet? Han nöjde sig då jag svarade på grund av att jag inte druckit ölet tidigare.



Det var kvällens godaste öl. Nötter, malt, choklad och karamell. Munkänslan var åt det krämiga hållet. 3.6/5

Ja, det var det hela.

tisdag 25 januari 2011

Haandbryggeriet Kreklingøl

Jag har nog nämnt det tidigare men jag gillar norska Haandbryggeriet från Drammen. Särskilt konservativa kan man inte kalla dem utan de gillar verkligen att experimentera med olika typer av öl, på senare år bland annat en del fruktöl och "suröl". Sådant tycker jag är intressant även om slutprodukterna inte alltid blir suveräna.

Haandbryggeriet Kreklingøl är som namnet avslöjar smaksatt med krekling, vilket är detsamma som kråkbär. Dessa har plockats i Finnmark fylke, det vill säga det nordligaste länet i Kongeriket Norge. Får ni chansen bör ni bege er till Finnmark i alla fall en gång i ert liv, det är verkligen magnifikt vackert där. Nå, nog om det. Den stora frågan är förstås hur ölet smakade?



Ölet hade en fin, nästan helt klar mörkröd färg. Skummet var runt medel men lade sig snabbt. Till en början tyckte jag inte att ölet doftade sådär vidare mycket, obestämda bär och en viss fruktighet. Även inslag av något kemiskt samt sedan fanns det något syrligt över det hela. Smaken var inte heller alltför imponerande men det blev lite bättre då vätskan blev varmare. Bär, men om det var kråkbär kan jag inte säga då jag inte vet hur kråkbär smakar. Det är väl inga bär som man normalt äter? Aningen blåbär tyckte jag mig dock ana. En lätt syrlighet, samt något "kemiskt" även i smaken. Munkänslan var tunn, kolsyran över medel. Alkoholen ville ha uppmärksamhet men det blev aldrig för mycket.

Ok, ärlig måste jag vara. Detta var inte det bästa ölet jag druckit från Haandbryggeriet, för tunt och smaklöst för det. Men kul att någon vågat prova att göra öl smaksatt med kråkbär, det gäller att ta vara på våra bär här i Norden.

Betyg? Inte över tre, 2.7 kanske?

Just ja, för den som undrar så köptes flaskan i Amsterdam i november förra året.

fredag 21 januari 2011

På Basunen är det alltid bra

Eirik har redan skrivit om gårdagen, det var återigen en trevlig kväll på Basunen. Faktum är att jag aldrig varit där utan att dricka något intressant. Igår drack vi några gemensamma objekt, jag hade även med mig en Fantôme Hiver och Eddan Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Rood/Red, Cantillon Kriek och Dugges 1/2 Idjit!.

Vi började alltså med S:t Eriks Dubh.



Ingen höjdare tycker jag. Doften var dock bättre än smaken, en hel del whisky och rök. Smaken, ja den var alldeles för tunn och tråkig för en Imperial Stout. Snudd på vattnig munkänsla. Tur att ingen egen flaska köptes utan vi nöjde oss med att dela på en. 2.5/5

BrewDog Abstrakt AB:04 stod näst på tur.



God öl helt klart. Intressant doft och smak av chili, trä, choklad och lite lätta kaffetoner. Gillade munkänslan och att ölet var relativt lättdrucket på ett positivt sätt. Kul med en riktigt bra öl från BrewDog, brukar ju vara lite si och så med den biten enligt mig. 4.1/5

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer Rood blev jag inte imponerad av, en besvikelse helt klart.



Alldeles för tvålig för min smak, parfym, kryddor och alkohol. Nä, kändes inte balanserad. Har ingen större lust att smaka igen. 2.3/5

Öl från Brasserie Fantôme dricker jag inte ofta så det var spännande att smaka Fantôme Hiver.



En inte helt vanlig Saison, mörkare än vanligt. Kryddor och jäst, även en lätt fruktighet i doften. Smaken var bättre än doften, torr med en småtrevlig syrlighet. Lättdrucken och uppfriskande. Inte en superöl men helt ok. 3.4/5

Amager Galanthus Nivalis var aftonens sista nya öl.



Tyvärr inte värt sitt pris, även här är det bara att konstatera att det var tur att vi delade en flaska på tre personer. Tunn och tråkig, varken doftade eller smakade mycket. Lite malt, torkade frukter samt en hygglig vinositet men annars inte mycket. 2.8/5

Efter nästan tre veckors uppehåll var det kul att återigen dricka några öl. Jag var lite nervös inför kvällen, skulle jag somna efter öl nummer ett? Dra fram kniven? Börja sjunga sentimentala visor på finska? Kan meddela att inget av det hände utan det var som sagt ännu en fin afton på Basunen, ett ställe där det alltid är bra.

måndag 17 januari 2011

Ölskatter i Europa, Finland har högst

Hittade intressanta uppgifter om ölskatter i Europa.

Enligt siffror från Brewers of Europe stod skatter i Finland för den överlägset största delen av ölpriset. Tvåa var Storbritannien och trea Sverige.

Den aktuella bilden, obs texten är på finska men jag tror att ni förstår innebörden.



Finska alkoholskatten har ökat under de senaste två åren vid tre tillfällen, senast med 10 procent i oktober 2009. Nu diskuteras ännu en höjning med 10 procent. Undrar hur länge det dröjer tills en hel industri har skattats bort? Just nu är skatten på öl i Finland 124,8 procent, det är ju smått magnifikt. Sverige på en hedrande tredjeplats med nästan 80 procent.

torsdag 13 januari 2011

Ingen julölsrea?

De senaste åren har jag passat på att handla julöl till reducerat pris på Systembolaget i januari men i år verkar de inte sälja sådana med nedsatt pris, eller är jag ute och cyklar? Rean kanske inte har börjat? Har inte besökt någon butik nu i januari så vet inte hur det ser ut med den saken.

Tittar man på Systembolagets hemsida så är det mest oktoberöl som säljs till nedsatt pris.

Någon som vet om det blir någon "rea"?

måndag 10 januari 2011

Svagdricka, kan det vara något?

Har ännu inte öppnat ölkontot i januari (förutom på nyårsdagen) men häromdagen provade jag en Mora Svagdricka, köpt på Cajsa Warg i Stockholm. Så vitt jag vet hade jag aldrig tidigare druckit svagdricka, en dryck som var väldigt populär runt omkring i Sverige för runt 100 år sedan. Tydligen fanns det en mängd bryggerier på den tiden som tillverkade svagdricka. På etiketten stod följande att läsa: "Vi brygger svagdrickan som man gjorde förr i tiden, på krossad malt, humle, vatten och jäst och rundar av smaken med en gnutta sockerkulör och sackarin."



Färgen var mörkbrun och doften väldigt söt med lite malt men främst socker och något annat som det var svårt att sätta fingret på vad det egentligen var.

Smaken var också mycket söt, mörkt bröd, socker, sackarin. Inte mycket kolsyra, tunn munkänsla. Anade jag även lite smak av mint där någonstans? Helt klart en udda dryck som jag inte riktigt blev vän med. Det kanske krävs några stycken för att vänja sig vid smaken?

Men som man säger, det är alltid kul att prova något nytt. För den som undrar kan jag meddela att alkoholstyrkan var på 2,8%.

torsdag 6 januari 2011

Helårsrapport 2010

Precis som 2009 försökte jag hålla koll på hur mycket öl som egentligen konsumerades 2010 samt hur mycket kalaset kostade.

Resultatet för 2010 blev följande:

Antal liter öl: 156
Nya ölsorter: 525
Totalkostnad (Systembolaget, krogbesök m.m): 23700
Dyraste månaden: juli, 3900
Billigaste månaden: april, 300
Blötaste månaden: juli, 20 liter
Torraste månaden: april, 8 liter

Jämfört med 2009 då 106.4 liter dracks ökade intaget med 49.6 liter, en rejäl ökning med andra ord. Kostnaden 2009 var ungefär 18000, 2010 blev alltså 5700 kronor dyrare.

Årets godaste öl? Jag måste nämna två som verkligen var upplevelser utöver det vanliga:

Cantillon Soleil de Minuit 4.9/5
Nøgne Ø Dark Horizon First Edition 4.8/5

Kan inte tro att öl kan bli så mycket godare än de två ovanstående.

Årets absoluta magplask?

Nils Oscar Tripel 0.7/5

Där snackar vi om en riktig katastrof! Som jag skrev på bloggen i juli 2010: "Det är tur för mänskligeten att bara 2000 flaskor tillverkades."

Nörd som jag är ska jag även försöka hålla koll på vad årets bravader kostar samt hur mycket som egentligen dricks. Hittills är det enkelt då noll kronor har lagts på öl, januari kommer att bli en lugn månad för min del.

måndag 3 januari 2011

Lugn nyårshelg på landet

Nyårshelgen var synnerligen lugn, ja det var nästan overkligt tyst ute på landet.



Öl dracks, men det blev även några skvättar vin, skumpa samt konjak. På väg mot landet insåg jag att jag hade få matöl med mig så i matbutiken i Björklinge köptes en Slottskällans Källarlager 3.5%. Fast förväntningarna var inte så höga på den.



Det är bara att inse fakta, jag har problem med alkoholsvaga öl. Bäst med Källarlagern var dess utseende. Smaken var för tunn, beskan var inget att tala om, obalanserad. Lätt rostad, karamell, gräs och nötter. Ingen höjdare. 2.3/5

Öl nummer två köptes i Amsterdam i november förra året.



’t IJ Struis innehöll torkad frukt, karamell och en del jäst. På något sätt en rätt udda öl, inte så maltig. Noterbart är att ölet var sött, något i smaken påminde vagt om sockervadd eller något åt det hållet. 3.2/5



Founders Dirty Bastard Scotch Ale tyckte jag om. Fint maltig med frukt, träd och karamell. Söt även denna. 3.8/5



Emelisse Imperial Russian Stout var en behaglig Imperial Stout, inte alls tung på något sätt. De gamla vanliga smakerna av rostad malt, kaffe och choklad. Trevligt drickbar. 3.6/5

År 2011 började stabilt ölmässigt då årets första öl blev De Molen Hel & Verdoemenis Misto B.A.



En god öl helt klart, fin kropp samt en lång eftersmak. Oljig munkänsla och väldigt lite kolsyra. Mycket rostad malt, lakrits samt smak av fat. 4.2/5



Girardin Kriek var inte så dum. Mycket drickbar, körsbär, trä. Inte så syrligt och komplex men uppfriskande. 3.6/5



De Molen Bommen & Granaten gillade jag men då är jag också ett stort fan av sötsaker ty ölet var mycket sött. Ingen kolsyra, sylt, bär, torkad frukt, en del alkohol. absolut inte en törstsläckare men en fin dessertöl. 4/5



Klein Duimpje Smokey Porter var ok men inte så mycket mer. Lite för tunn doft och smak av rök för att jag skulle bli helt nöjd. 3/5



Klein Duimpje Hazelnoot Porter visade samma tendenser som Smokey Portern, för tunn för en toppenupplevelse. Nötter, lite kaffe, rostad malt, jäst och kryddor. Drickbar men inte alltför upphetsande. 2.9/5



Three Floyds Pride & Joy Mild Ale klassas som en Amber Ale på Ratebeer, en god öl med mycket frukt i både doft och smak, särskilt citrus och ananas. Väldigt frisk och drickvänlig. 3.5/5



Harviestoun Ola Dubh (40 Year Old) lär vara något av en drömöl för en whiskyälskare. Ölet doftade och smakade verkligen mycket whisky men på ett bra sätt. Perfekt att sitta och smutta på. Riktigt god enligt mig. 4.1/5

Helgen avslutades med en flaska 3 Fonteinen Doesjel. (förövrigt tredje nya ölet från 3 Fonteinen som jag druckit på fem dagar, inte illa)



Fin doft och smak, mycket funk och syrlighet. Källare, grape, hö, gröna äpplen. Kolsyran var livlig och ölet torrt och fint. 4.2/5

En bra start på 2011 blev det, bara att hoppas att året fortsätter lika stabilt.