söndag 29 augusti 2010

Vilken öl!

Visst är det en härlig känsla att dricka en öl som verkligen är något utöver det vanliga? Struise Pannepot Reserva årgång 2007 hör verkligen till en sådan, snacka om magnifik öl!



Ölet hade en mörkbrun färg och ett fint, ljusbrunt skumt som lade sig som en hinna.

Doften var mycket trevlig, lätt syrlig, vanilj, kryddor, rostad malt, russin och frukt. Verkligen trevligt att sniffa på men smaken var ännu bättre.

Fint vinös, farinsocker, ek, choklad, lätt kaffe, russin, frukt. Fin kropp och munkänsla, krämig och fin. Komplex men väldigt drickbar, alkoholen på 10% kändes förstås inte alls. Verkligen en suverän öl, en av de bästa. Måste få tag på fler flaskor!

Hade kunnat skriva fler lovord men det räcker såhär, tack för ordet!

4.6/5

fredag 27 augusti 2010

4 De Dolle, 2 De Molen och 1 Alvinne



Igår var det läge att bjuda Eddan och Eirik på några öl, vi gjorde det samtidigt som vi på tv såg mitt sköna Napoli helt spela ut Elfsborg i Borås.

Ölen som dracks var dessa:



Kvällens första öl var De Dolle Arabier, en Belgian Strong Ale på smådiskreta 8%.



Jag gillade ölets härliga, vita sköna skum. Doften och smaken var typisk "belgisk", jäst, torkad frukt, en touch av gräs, malt, kola, russin, kryddor. Läskande med en rätt bitter, torr eftersmak som dessutom innehöll smak av nötter. Stabil öl!

3.7/5

Andra objektet för kvällen var De Dolle Dulle Teve 10º (Mad Bitch), ett stycke Abbey Tripel på 10%.



Inte alls lika stort skumt som på förstnämnda, kryddor, jäst och lite peppar i doften. Smakrik, "lite diskmedel", jäst, lite äpplen, god och inte så tung som man kunde tro dock kändes jag av att det fanns en viss styrka i bakgrunden.

3.6/5

Nästa objekt var en flaska som jag köpte på Systembolaget våren 2009 om jag inte minns helt fel, De Dolle Oerbier. En Belgian Strong Ale på 9%.



Den hade mer karaktär jämfört med kvällens två tidigare öl. Fin doft av mörka bär, kryddor, malt och karamell. Smaken var klart angenäm, lite syrlig, körsbär, russin, lite bränd, "trä", vinös och "mjölk" ja en schyssta bira helt klart, gillade skarpt!

4/5

Efter det var det läge att prova De Dolle Oerbier Special Reserva 2008, ännu en Belgian Strong Ale, denna på 13%.



Som namnet avslöjar är Special Reserva en lagrad variant av vanliga Oerbier. Släktskapet mellan de två var tydlig men denna hade lite mer av allt vill jag påstå. Mer vinös, fylligare, snygg öl helt klart. Väldigt drickbar och härligt komplex. De 13% alkohol kändes typ ingenting, magnifikt hantverke! Överhuvudtaget kändes inte alkoholen på någon av ölen från De Dolle, jag tycker om det bryggeriet.

Högt betyg blir det utan tvekan, 4.5/5.

Efter ovanstående sköna upplevelse var det dags att rensa munnen genom att dricka en fruktlambic från De Molen, De Molen t ’Ooievaartje.



Tyvärr var ölet en besvikelse, varken smakade eller doftade mycket. Det mest dramatiska med ölet var då kapsylen for av, det fullkomligt forsade ut skum från flaskan. Nä, detta var en intetsägande historia men noll eftersmak och knappt någon syrlighet alls. Lite smak av tuggummi var väl det enda vettiga som jag lyckades registrera.

2.2/5

Alvinne är fortfarande för mig ett okänt bryggeri, detta var blott det andra ölet från dem som jag druckit. Alvinne Caper Fumatis var namnet, en rököl.



Det var ingen dundrande smakupplevelse men på det hela en helt ok öl. Rökigheten var mild, fanns inslag av trä, malt, "salt" och svaga toner av rökt skinka.

3.2/5

Kvällens sista objekt visade sig bli ännu en upplevelse i Gyllenbocks trevliga relation till öl. Det är svårt att inte tycka om De Molen Eiken Hel & Verdoemenis, en finfin Imperial Stout på 11%.



Härlig doft av choklad, kaffe och lakrits. Smaken innehöll detsamma liksom "mjölk", mörka bär och trä. Ingen kolsyra, kroppen var maffig. Fint balanserad med en eftersmak som var lång, söt och bitter. Lite av ett livsnjutaröl kan man gott säga.

Förstår inte riktigt varför De Molen skall hålla på och "fjanta" sig med Lambic, IPA och andra ölstilar då de oftast är så duktiga på de svarta ölen. Perfekt, nu fick jag även det sagt.

4.5/5

Torsdagskvällen var trevlig, förövrigt vann Napoli med 2-0, tror inte att jag skrev det i början av detta inlägg.

onsdag 25 augusti 2010

Världens näst bästa wheat ale?

Ja i alla fall enligt Ratebeer, jag syftar på Three Floyds Gumballhead.



Nog var det en väldigt trevlig Wheat Ale. Gillade framförallt den sköna doften, en hel del aprikos och citrus. Mycket humle, lite banan, medel kolsyra, apelsin, ananas, lätt munkänsla, läskande och uppfriskande.

Kul öl, betydligt mer humlig jämfört med "vanlig" Wheat Ale.

3.8/5

måndag 23 augusti 2010

En småtrevlig lager från Sigtuna

Lageröl är som de är men denna var inte alls tokig.



Karamell, citrus, lätt brödighet. Frisk och med en behaglig bitterhet. Tyckte mig känna en del sockerkakssmet eller något liknande i eftersmaken.

Flaskan köptes på Systembolaget i Märsta.

fredag 20 augusti 2010

Två gånger Harvest

Nja jag vet inte riktigt, varken Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest eller Nils Oscar Harvest imponerade sådär våldsamt på mig.



Ok att Southern Hemisphere Harvest hade en rätt trevlig doft, dock svagare än förväntat. Det gick att känna lite tropisk frukter, kåda och gräs. Smaken var också ok men hade hoppats på lite mer av det mesta. Grape och karamell är de mest bestående smakminnena, det är nog tveksamt om jag kommer att köpa detta öl igen.

Som bekant kan man på Sierra Nevadas hemsida få information om när de olika ölen är bryggda. Flaskan som jag drack var bryggd dag 113 i år, dvs 23:e april. Inte tokgammal alltså.



Givetvis är det alltid kul då våra stora mikrobryggerier lanserar ny öl. Nils Oscar Harvest Ale såg trevlig ut i glaset. Dess doft var mild, gräs, nötter och karamell. Smaken var också mild, ja det liksom hände inte så mycket i munnen. Jag stördes av något udda i eftersmaken, vet inte riktigt vad.

Nja, vad skall jag säga? Det är för det mesta kul att prova öl man tidigare ej druckit och bägge ovanstående var helt klart drickbara men några bestående men gav de nog icke.

onsdag 18 augusti 2010

Finska ölnyheter

Kanske är det helt ointressant för en rikssvensk men här kommer i alla fall några ölnyheter från grannlandet på andra sidan Östersjön. För er som behärskar det fagra finska språket länkar jag till källorna.

Olavi Viheroja
vann nyligen det finska mästerskapet i Sahti-bryggning. Det var hans andra SM-titel. Kommentar från vinnaren: "Det gamla receptet tycks fungera från år till år. Varför ändra på den då jag fortfarande klarar mig med den."

Glädjande är att notera att även de finska småbryggerierna ökar försäljningen. Numera har de för första gången en marknadsandel på över en procent. De rena ingredienserna samt etiska aspekter är några av orsakerna till den ökade försäljningen. Förutom att småbryggeriernas öl håller en allt högre kvalitet.

Den varma sommaren gör att priserna på korn kommer att öka, det innebär att priset på öl också kommer att gå upp i Finland. Detta enligt verkställande direktören på Sinebrychoff, Pekka Tiainen.

Årets ölrestaurang 2010 blev Oluthuone Kaisla i Helsingfors. Tidigare vinna är bland annat One Pint Pub och Oluthuone Pikkulintu. (ni vet de där två med sina egna, unika öl från Cantillon)

Jag hoppas återkomma senare med Alkos höstnyheter.

måndag 16 augusti 2010

Tre nyförvärv idag

Ni som inte slarvat med er omvärldsanalys vet att det idag släpptes fem öl på Systembolagets tre vinkällarbutiker i Göteborg, Malmö och Stockholm.



Tre av fem köpte jag, nämligen dessa:

Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest Fresh Hop Ale: öl från SN brukar vara riktigt bra så denna lär slinka ner tämligen galant.

Det Lille Bryggeri Nelson Sauvin Pale Ale: aldrig druckit något från Det Lille Bryggeri så någon gång måste vara den första, varför inte nu? Dessutom har jag dålig koll på Nelson Sauvin (tänkte skriva druvan men menar förstås humlesorten)

Amager Nitro: är säkert fullt drickbar, ja vi hoppas på det.

Amager Black Nitro har jag druckit förr så den hoppade jag över denna gång. Noterbart är att i november förra året kostade den 50 DKK på den där hyfsat välkända ölbutiken i Köpenhamn. 65,20 på Systembolaget, alltså billigare än i Köpen med dagens växlingskurs.

Brewdog Abstrakt AB: lockar inte, gillar inte heller dess pris.

Smaklig spis!

söndag 15 augusti 2010

Nøgne Ø Brown Ale

Då var det dags att knyta igen Norgeveckan, dagens och veckans sista öl är Nøgne Ø Brown Ale.



Mörkbrun färg med ett trevlig, stort fluffigt skum.

Doften var också rätt trevlig, karamell, malt, bröd, nötter och choklad.



Munkänslan var åt det tunnare hållet trots det var ölet helt ok. Rostad malt, choklad, kaffe och nötter. I eftersmaken kände jag en del rök samt en viss syrlighet.

3.3/5

Det är bara att konstatera att de två norska "mikro-jättarna" Nøgne Ø och HaandBryggeriet brygger för det mesta stabila öl. I inbördes möten står det nu 26-13 i antalet druckna olika öl från bryggerierna. En trevlig vecka har det varit.

Dagens och veckans sista bild från Norge föreställer en SAS Boeing 737 (jag tror att det är av modellen 600) som lyfter från flygplatsen i Bodö, augusti 2010.

lördag 14 augusti 2010

Nøgne Ø Tiger Tripel

Dagens norska öl var Nøgne Ø Tiger Tripel. På förhand var det spännande att se hur folket i Grimstad lyckades med framställningen av en belgisk tripel. Det är en konst som långtifrån behärskas av alla.



Lite grumlig orange med ett fint, vitt och fluffigt skum. Doften var "belgisk", kryddor och jäst. Lite citrus också, ja en rätt fin doft.



Smaken var också "belgisk". Ganska söt, fyllig, vete, lite banan. Malt, peppar och koriander. Procenten var ganska väl kamouflerad. På det hela en stabil tripel, de lyckades alltså bra borta i Grimstad.

Självporträttet togs i Bodö, augusti 2010.

fredag 13 augusti 2010

Nøgne Ø Porter

Norgeveckan tuffar på, dagens objekt är Nøgne Ø Porter.




Givetvis väldigt svart, skummet var underbart tjockt och fint. Tog god tid på sig att lämna glaset.



Drycken hade en trevlig doft av kaffe, rostad malt, även en svag ton av rök. Men det mest dominerande var nog ändå chokladen, särskilt då i smaken. En angenäm smak, ja verkligen. Kaffe, fina rostade smaker. Undrar om jag inte också tyckte mig känna lite, lite kokos? Inbillning kanske? Kolsyran var medel och avslutningen bitter. Inte någon tung smak men däremot njutbar i största allmänhet.

3.8/5

Kvällens bild är tagen i småbåtshamnen i Bodö, augusti 2010.

torsdag 12 augusti 2010

Haandbryggeriet Farewell Ale

Kvällens öl var Haandbryggeriet Farewell Ale. Enligt Ratebeer en Traditional Ale.



Färgen var mörkbrun med röda inslag. Stort, lätt ljusbrunt skum.

Doften var rostad med en mörk choklad samt lakrits. Smaken var inte alls oäven, rostad med inslag av rök. Vidare tyckte jag mig känna lite kaffe och lakrits. Även spår av alkohol samt "örter". Fin fyllighet och en bitter avslutning. Intressant och förvånansvärt lättdrucken.

3.7/5

Dagens bild är färsk, den togs i förra veckan då jag var i Bodö. Hurtigrutens M/S Polarlys gjorde en härlig gir mitt framför nosen på mig.

onsdag 11 augusti 2010

Nøgne Ø Brun

Lite förvånad blev jag då jag insåg att Nøgne Ø Brun är en öl av typen Belgian Ale, hade gissat på något annat. Fast vad vore tillvaron utan överraskningar?



Mörk färg men jag såg igenom glaset då jag höll det mot ljuset. Skummet var smutsigt, enda till sista sippen var det en tunn hinna kvar. Doften vill jag påstå var rätt mild, "belgiska" kryddor, lite jäst, aningen fruktighet samt aningar av "trä".



Smaken var inte intensiv, en viss sötma, malt och kryddor. Medel kolsyra och kropp. Nötter och brända toner i avslutningen. Helt ok öl fast inte den mest minnesvärda upplevelsen.

3.2/5

Dagens Norgebild är tagen i augusti 2009, staden är förtjusande Bergen.

tisdag 10 augusti 2010

Haandbryggeriet Dobbel Dose

Då var det dags att kommentera tisdagens öl, Haandbryggeriet Dobbel Dose. Bryggd i mars 2010, inte helt färsk men inte heller lastgammal.



Lätt grumlig, orangebrun. Skummet var tjockt och dröjde sig kvar en bra stund. Fruktig doft med en del kåda, gräs och lite karamell. Trevligt, javisst utan att ta över rummet helt och hållet.



Humlig smak med en del malt som balans. Lätt citrus, lite grape, karamell och ananas. Vätskan var inte alltför oljig, en stabil öl utan att briljera sådär sensationellt. Mer brittisk än amerikansk.

Tycker att Haandbryggeriets IPA är snäppet godare även om det är hårfint.

3.5/5

Dagens Norgebild togs i mitten av maj 2008 strax efter start från Longerbyens flygplats på Svalbard, avgångstid 04.50. Utan jämförelse den vackraste utsikten jag någonsin bevittnat vid take-off. Jag var klarvaken.

måndag 9 augusti 2010

Norge-vecka

Som en hyllning till världens vackraste land, Kongeriket Norge (Noreg) tänker jag denna vecka dricka en ny norsk öl per dag. Helt enkelt en temavecka Norge.

Såhär ser veckans meny ut:

måndag: Nøgne Ø Bitter
tisdag: Haandbryggeriet Dobbel Dose
onsdag: Nøgne Ø Brun
torsdag: Haandbryggeriet Farewell ale
fredag: Nøgne Ø Porter
lördag: Nøgne Ø Tiger Tripel
söndag: Nøgne Ø Brown Ale

Hade planer på att någon dag dricka Ølve på Egge men då den är så svår att få tag på väljer jag att spara den ett tag och dela med mig av den.

Först ut är alltså Nøgne Ø Bitter. Bitter är en ölstil som jag inte är storförtjust i men jag ger förstås ölet en ärlig chans. Kanske passar bra med en bitter en måndag som denna då många säkert är tillbaka och stortrivs på sina arbeten.



Färgen var något grumlig, orange. Skummet var vitt och rätt stort men lade sig tämligen hurtigt. Väldigt gräsig doft, även en del småkakor. Det var ingen intensiv doft på något sätt.



Även smaken dominerades av gräs, lite citrus kände jag också. Lätt munkänsla, torr vätska. Rätt så bitter. Ok öl men inte direkt spännande, enkel att bara hälla i sig. En flaska är nog för mig, skulle inte orka dricka fler än så efter varandra.

3/5

Dagens Norge-bild är tagen utanför Tromsö i juli 2007.

söndag 8 augusti 2010

Intressant bild om ölproduktion och konsumtion

Hittade en rätt intressant bild som visar produktion samt konsumtion av öl i olika länder. Klicka på bilden så ser ni de olika siffrorna.



De nordiska länderna: (produktion/konsumtion per capita)

Danmark: 138.53/89.9
Finland: 87.96/85
Norge: 53.48/55.5
Sverige: 43.78/51.5

Sverige ligger sist, inte bra!

lördag 7 augusti 2010

Ytterligare några öl i Bodö

Den senaste resan till Bodö var ingen direkt "ölresa" men det blev i alla fall ytterligare några öl som jag inte rapporterat om. Tänkte passa på att skriva några rader om de ölen här och nu.

För några år sedan bryggde Bryggerikaia egna öl, tyvärr gör de inte det längre. Nu hade de det synnerligen imponerande utbudet av hela fyra olika öl från Mackbryggeriet i Tromsö. Jag visste att Mack Arctic Beer inte skulle vara något att hänga i julgranen, särskilt inte då priset var runt 70 NOK för en halvliter.



Och visst fick jag rätt, ölet smakade som en vanlig industripilsner. Som tur var smakade hamburgaren bra. Det var ju bra det då priset var 169 NOK vilket motsvarar ungefär 210 SEK.



Det var verkligen synd att Bryggerikaia hade så uselt utbud av öl, läget var väldigt bra nere vid vattnet och inredningen var mycket trevlig, ja i alla fall för oss som uppskattar maritim miljö.

På hotellrummet blev det sedan ett par öl till, bägge var mer än godkända.



St. Georgen Bräu Keller Bier var högst sympatisk, fint balanserad och skönt maltig. Mycket drickbar enligt min mening.



Även Samuel Smiths Taddy Porter tyckte jag om, mjuk och behaglig porter. Egentligen ganska "simpel" men med sköna smaker av choklad, rostad malt och en del kaffe. Perfekt öl att sitta och njuta av i all enkelhet.

tisdag 3 augusti 2010

Några öl i Bodö

Egentligen är det lite lätt galet att åka på "semester" till Norge två gånger på en vecka. Denna gång befinner jag mig i Bodö tillsammans med gamla farsan.

Givetvis passade vi på att besöka Vinmonopolet, dessa köpte vi med oss till rummet:



Provade är dessa:



Nordlands Pils köptes på Rimi, flaskan kostade runt 16 NOK. Kommer inte att köpa igen. En gång i tiden fanns det ett bryggeri i Bodö som hette Bodø Aktiebryggeri, men tyvärr finns de ej kvar. Dagens Nordlands Pils görs av Ringnes.



En typisk "euro-pilsner" visade sig Nordlands Pils vara, inte mycket att orda om med andra ord. Drickbar men föga upphetsande.



Små Vesen Bryggeri är ett för mig helt okänt bryggeri (ja jag vet att jag är outbildad). Deras Små Vesen Kvernknurr ESB Spesial fanns på hyllan så det var bara att slå till.

En hel del karamell, frukt, en viss syrlighet samt en lätt, lätt rökighet. Bättre än Nordlands Pils men ingen magnifik upplevelse.



Silly Saison var en smått märklig saison, den hade inte mycket av det som jag förknippar en saison med. Visst gick den att dricka men men.

Köper man helt okända öl är det inte helt omöjligt att det ibland inte blir några större smaksensationer.

måndag 2 augusti 2010

Reserapport Oslo

Att dricka öl är fantastiskt kul och spännande att resa är också utomordentligt intressant och lärorikt. Nedan följer en kortare reserapport om Oslo, en stad som besöktes i förra veckan för er som missat det.

Det var Eddan, Eirik, Silenzi och jag som begav oss med bil från Järfälla till Oslo, sträckan är ungefär 530 km. Resan tog drygt sju timmar med några stopp på vägen, bland annat det obligatoriska i Årjäng. Trollet vill man ju inte missa! Särskrivningen är kvar, ack ack att de aldrig lär sig.



I Oslo bodde vi på Radisson Scandinavia, ett hotell som var lätt slitet. Incheckningen tog tid, kaos i frukostmatsalen ja det blir så ibland. Läget var dock alldeles kanon, nära till det mesta som Oslo har att erbjuda.




Även denna gång avstod jag från att köpa något från hotellets minibar. Carlsberg för 85 SEK!? Då handlade det förstås om 33 cl, annat vore skamligt.



Av någon mystisk anledning då jag är ute och reser med grabbarna hamnar jag alltid i det rum med den sämsta utsikten, stor skillnad på Eddans och Eiriks rum:



Och så rummet som Silenzi och jag belönades med:



Hotellet låg inte många meter från det kungliga slottet så det var inte helt ologiskt att våra första steg gick mot slottet.



Fin vy ner mot Oslos paradgata Karl Johan:



En sevärdhet som inte får missas då man besöker Oslo är den vackra Vigelandsparken, en park med 192 skulpturer, samtliga gjorda av Gustav Vigeland. Verkligen en trevlig park, den finaste jag besökt? Japp, tror det.






Akershus fästning är en annan småtrevlig sevärdhet, fina vyer över Oslo och själva fästningen är inte heller helt oäven.




Gillar man gamla båtar/fartyg är det väl värt att åka över till halvön Bygdøy för att kika på Fram, Kon-Tiki och andra vackra skepp. Vi nöjde oss med att besöka Frammuseet. Enligt mig finns det knappast några större hjältar än de gamla polarfararna.







Dagens Arne Hegerfors: "Varför står det Fram i aktern på skutan?"



Jag gillar Oslo, precis som Helsingfors kryllar inte staden av en massa sevärdheter som "måste" besökas utan det är en charmig stad som det är skönt att bara knalla omkring i. Oslos nya Opera var häftig, den tycker jag att man skall passa på att gå förbi om man är i Oslo.




Är man i Norge måste man passa på att äta fisk, denna fina anrättning inmundigades med stor glädje på anrika Olympen:



"Lettsaltet uer med gulrotkrem, agurksalat, lodderogn, nypotet og eggesmør", precis så gott som det låter! 175 NOK, dvs 215 SEK. Norge behöver alltså inte alltid vara dyrt.



Ett annat matställe som jag gärna tipsar om är Peppes Pizza, Norges motsvarighet till Pizza Hut men med en avgörande skillnad, det är mycket godare pizzor på Peppes. 300 SEK för en stor pizza som räcker för i alla fall två hungriga karlar, fast är Eddan med så är det förstås tveksamt om det räcker till så många. Glöm inte rømmedressingen!

En sak är säker, till härliga Norge återvänder jag fortare än kvickt!