fredag 30 april 2010

Öländsk Bruksöl

Kan det vara sista gången jag drack en öl från Ölands Gårdsbryggeri? I alla fall på flaska som jag själv köpt i butik. På vissa krogar finns några av deras öl fortfarande kvar, vi får se. De lär väl aldrig komma igång med verksamheten igen, eller är det någon som hört något annat? Tråkigt när bryggerier måste bomma igen men det tillhör förstås livets gång. Måste dock säga att bryggeriet på Öland aldrig blev någon större favorit hos mig, har bara provat fem av deras öl, främst på ölfestivalen i Nacka.



Utseendet var smått spektakulärt, det kändes som att det gigantiska skummet aldrig ville lägga sig. Doften var överraskande trevlig, söt och fruktig. Tyckte mig känna en del jordgubbssylt förutom det även lite karamell och gräs. I del hela fanns en viss rökighet.

Just den där rökigheten präglade smaken totalt. Typisk "hussmak" vad gäller Ölands Gårdsbryggeris produkter, ja enligt mig då. Tyvärr lyckades jag inte känna så många andra smaker, ölet var allt ganska slitet. BF 10-04-29 men man kan ju alltid spekulera om hur flaskan förvarats. Jag kanske även skall nämna att alkoholprocenten låg på 3,5%. En lätt syrlighet, lite frukt, lätt kropp och lätt bitterhet, ja väldigt mycket lätt blev det men ölet var verkligen lätt att inte bli upphetsad över.

Domen är följande:

2,4/5

Månen skall enligt deras hemsida ha sex olika öl från Öland, vi får se om det kanske blir ett besök för att se om så är fallet. Fast frågan är bara i vilket skick de är?

onsdag 28 april 2010

Världens bästa pub i Stockholm?

Man kanske skulle kunna tro att det handlar om Akkurat men icke. Daily Telegraph och British Airways har utnämnt The Tudor Arms på Östermalm till världens bästa pub utanför Storbritannien.

Jag vet inte men det känns som att juryn var lite lätt jävig fast då måste jag förstås erkänna att brittiska pubar inte hör till mina absoluta favoriter. Tudor Arms har jag tex aldrig besökt. Tyvärr ligger deras hemsida nere just nu så det går inte att studera vad de har för utbud av öl. Någon som besökt dem?

Nix, enligt mig är Akkurat Stockholms bästa pub, men bäst i världen? Omöjligt att säga då jag inte besökt alla världens pubar. Fast jag förstås inte besökt alla Stockholms krogar heller så egentligen borde jag kanske hålla tyst?

tisdag 27 april 2010

Charmiga Cajsa Warg

Efter att ha sett på det smått bisarra men ändå sevärda programmet Mauro & Pluras kök blev jag sugen på att besöka matbutiken Cajsa Warg på Södermalm i Stockholm. Anledningen till det var främst att de i ett av avsnitten bjöd på alkoholfri blåbärsvin, det lät smaskigt.

Sagt och gjort, igår besöktes den mycket charmiga butiken. Snacka om en helt annan och trevligare värld jämfört med de stora matbutikerna.



Förutom blåbärsvinet och en del annat smått och gott köpte jag några öl. Det är ytterst sällan jag köper folköl men igår kunde jag inte låta bli. Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare har jag länge velat prova, dessutom blev det en flaska Bonden, Guld-Pilsner från Mora Bryggeri samt en Bruksöl från insomnade Ölands Gårdsbryggeri.

Blir kul att smaka dem samt förstås blåbärsvinet.

söndag 25 april 2010

Öl för Belsebub?

Drack en öl häromdagen som nog inte gör en kristen alltför glad, tur då att jag inte är alltför kristen, ja inte religiös över huvudtaget. Djævlebryg Gudeløs, från det danska bryggeriet Bryggeriet Djævlebryg. Noterbart är att för varje såld flaska donerar de en krona till Ateistisk Selskab. Öl för Belsebub kanske?



Det var en riktigt trevlig imperial stout, skummet var sagolikt vackert. Schysst doft av framförallt lakrits men även de gamla vanliga stout-dofterna som tex brända toner och kaffe. Smaken var också bra, tjock känsla på vätskan. Inte världens mest avancerade, däremot förvånansvärt enkel att dricka, nästan läskande. Smakade mycket lakrits. Stabil, måste prova fler öl från det bryggeriet.

3,9/5

Av bara farten blev det även en Rodenbach Grand Cru.



Jag är fortfarande en novis vad gäller sour ale. Har inte druckit alltför många sådana. Grand Cru var helt klart kanske den öl jag druckit som mest påmint om vin, väldigt vinös. Syrlig, körsbär, vinäger, ek. Mycket sympatisk öl, läskande och skönt komplex. Det hände en hel del i munnen då jag drack ölet.

4,1/5

torsdag 22 april 2010

En kaffe och en rök

Bjöd farsan på lunch igår i hemmets enkla vrå. Vad kunde vara mer lämpligt än att smaka något kul drickbart i samband med den spektakulära händelsen?

Tysk rököl är alltid smått intressent så en sådan drack vi. Fischer Rauchbier närmare bestämt.



Mörk bärnsten, litet tunt skum som försvann nästan omgående. Doften var ganska mild rökig och söt, även en del malt. Smaken var förstås också rökig men inte extrem. En del karamell, en del skinka. Vätskan kändes torr och oljig, även lite syrlig. Lång eftersmak som var trevligt rökig.

Inte den tyngsta rökölen jag druckit men stabilt helt klar.

3,4/5

Jag dricker väldigt sällan kaffe, hade alltså ingen kaffe hemma men kände att det var tvunget att bjuda gubben på något som påminner om kaffe då han säkert hinkar i sig 10 koppar om dagen. En liten flaska De Molen Kopi Loewak delade vi på.



Flaska nummer 293/619 bryggd 4/4 2009. Endast 18 cl så jag valde whiskyglas till ölet. Det skummade så in i helsike, tog tid för skummet att lugna ner sig. Men varför stressa?

Färgen var mycket mörk, dock inte helt svart. Doftade väldigt mycket kaffe, ja det var svårt att känna så mycket annat än kaffe, fast det fanns även rostade toner. Trevlig doft tyckte vi.

Smaken dominerades totalt av kaffesmaken men de fanns även en del choklad och vanilj. Bitterheten var trevlig och kolsyran ganska livlig. Väldigt lättdrucken trots den hyfsat starka styrkan på 9,5%. Schysst bira men kanske inte världens mest avancerade. Krämig på något sätt, ja en stabil öl.

4/5

Kommentar från min kära far: "detta är godare än kaffe".

Kopi Loewak kanske någon undrar över vad det egenligen är för något? Nu vet jag inte hur tillförlitligt Wikipedia är men såhär skriver de. Mycket dyr bajskaffe alltså, de där sköna lirarna, ja Palmmårdarna tycks ha god smak.

söndag 18 april 2010

En öl på Ålands hav.

Igår for Eddan, Fettisov och jag på vår traditionella 12-timmars dagstur till Åland. Fettisov blev bjuden på resan då han vann vår interna fisketävling förra året. Undrar vilket decennium jag kommer att bli bjuden? Jäkla jiggar! Förra året åkte vi med Viking Line, i år blev det Silja Line. Variation berikar, Silja Europa hette fartyget till Mariehamn, hon visade sin feta bak åt oss.



Normalt sett är det ganska lugnt att åka till Åland såhär dags på året, men nu när inga flygplan flyger pga av den förbannade vulkanen var det fullsatt ombord, dock var det rätt lugnt då avgångstiden var tidigt som tusan klockan 07.10. När vi klev ombord möttes vi av en "dagen efter doft", dessutom var det en del rester ute på akterdäcket.



Nåväl, som vanligt ut på däck för att ta en titt på avgången samt lite senare ta en titt på inkommande färjor från Finland och Baltikum. Det är en livlig färjetrafik på Östersjön, från Stockholm kan man åka till Åland, Åbo, Helsingfors, Riga och Tallinn.






Det är trevligt att sitta och spana ut över havet, särskilt då havsutsikten knappast kan bli så mycket bättre.



I Mariehamn var det ett snabbt fartygsbyte, från Silja Europa till Galaxy. Galaxy hade jag aldrig åkt tidigare så henne såg jag förstås fram emot att på åka. Målningen kan man alltid diskutera, vacker eller ful får betraktaren avgöra.




Ombord på Galaxy åt vi den klassiska skärgårdsbuffen. Tyvärr var inte maten alltför god, ok men inget som kommer att dryftas i åratal. Som vanligt var fiskförrätterna godast.



Efter måltiden var det skönt att vila lite, därefter blev den en öl i puben. Blev inte direkt imponerad av utbudet, tex hade de inget öl från några svenska eller finska mikrobryggerier. På fat fanns Guinness, Kilkenny, Koff III samt Spendrups Export. Utöver fatölen runt 30 öl, några stabila som Chimay Blå och några tyska veteöl men i övrigt inga sensationer. Till slut fastnade jag för en öl jag tidigare ej druckit, nämligen en Youngs Special London Ale. Fettisovs feta fingrar råkade fastna på bild, ja han är som han är.



Youngs Special London Ale var typisk brittisk, dvs något som jag inte rankar som världens godaste. Frukt, karamell och gräs i doften, smakade frukt och en del bröd. I eftersmaken fanns det en del smak av nötter. Lite kolsyra och lite tunn. Drickbar absolut men rätt tråkig i längden.

2,9/5

Utbudet av öl i Taxfreen var lika tråkig som vanligt. Karhu, Mariestad, Saku Original och liknande tråkmånsar. Ett prisexempel: Lapin Kulta 5,2% 24x33cl 179,00. Jag köpte ingenting.

En trevlig tur det var det. Nästa år blir det säkert Viking Line. Jag väntar spänt på om man då kan hitta ett 12-pack Cantillon Gueuze eller något liknande smaskigt i taxfreen. Den som lever får se.

Om någon mot förmodan är intresserad av fler bilder från resan rekommenderar jag en titt här.

fredag 16 april 2010

En snäll kriek

Vet inte om det är något som är trasigt med mina smaklökar men då jag drack en 3 Fonteinen Oude Kriek igår tyckte de att den var väldigt snäll och sympatisk.



Flaskan var från mars 2009 med BF mars 2019. Man kan tycka ett en såpass färsk kriek borde vara riktigt syrlig men det tyckte jag inte att den var. En liknande från Cantillon ställde till det betydligt mer i munnen. Fruktig det var den dock, både doft- och smakmässigt. En hel del körsbär plus något annat som jag inte riktigt kunde sätta fingret på vad det egentligen var för något. Lite vinäger, jord, trä, ja det gamla vanliga kan man säga. Inte så mycket kolsyra, lätt och uppfriskande känsla. Eftersmaken höll i sig ganska länge. En trevlig öl på många sätt men förvånansvärt snäll, inte alls så syrlig som jag hade trott. Ja, ja det har ni förstått nu.

3,8/5

Vid tillfälle skall jag dricka 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek, den tycks vara snäppet godare. Återstår att se om så är fallet.

Ha en trevlig fredag!

tisdag 13 april 2010

Alvinne Extra Restyled

Igår kikade jag på del två av "Flickan som lekte med elden", ja jag vet, jag är alltid lite sen vad gäller filmer. SVT Play är dock suveränt. Till Lisbeths kamp var det passande att dricka en öl tyckte jag. Picobrouwerij Alvinnes öl hade jag tidigare ej druckit alltså var det kul och intressant att prova deras Alvinne Extra Restyled.



Ölet bjöd på ett disigt, orangeaktigt utseende med ett stort, fluffigt vitt skum. En del partiklar i glaset.

Doften kändes "belgisk", jäst, kryddor och hö men även en del frukt. Tyckte mig särskilt känna aprikos. Småtrevlig doft utan att vara alltför intensiv.

Smaken innehöll kryddor, hö, jäst, frukt och en del tvål. Fruktigheten bestod av lite aprikos och äpplen. Mycket kolsyra och en kropp som låg kring medel. Avslutningen var ganska bitter.

Det visade sig vara en öl som var helt ok men långtifrån briljant. Ser dock fram emot att prova andra öl från bryggeriet.

3,1/5

fredag 9 april 2010

Ölprovningen i Viksjö

Nu när skallen är i balans igen och stålhjälmen är borta kan det vara läge att skriva några rader om onsdagens trevliga ölprovning i Viksjö. Närvarande var Eddan, Eirik, Johan, Norman och jag.

Startfältet var inte dåligt, nämligen dessa:



Boon Oude Geuze
Boon Oude Geuze Mariage Parfait
Dupont Avec les Bons Voeux
Cantillon Fou Foune
Russian River Blind Pig IPA
Oud Beersel Bersalis Tripel
Ommegang Three Philosophers
Mikkeller Monks Elixir
Baladin Super
Nøgne Ø Dobbel IPA
Russian River Pliny the Elder
Port Brewing High Tide Fresh Hop
Port Brewing Wipeout IPA
Nøgne Ø # 100
Mean Manalishi
Sierra Nevada Harvest
SA Utopias
Southern Tier Creme Brulee

Utöver ovanstående öl hade Johan även med sig tre hembryggda öl, de var stabila alla tre. De flesta hembryggda öl jag druckit har varit klart drickbara, imponerande! En del av ölen hade jag druckit tidigare så tänker inte skriva något om dem. Tänker inte heller skriva många ord om de som dracks, några betyg ger jag inte heller denna gång.



Boon Oude Geuze: syrlig, gröna äpplen, torr, lite peppar. Småtrevlig öl.

Dupont Avec les Bons Voeux: kryddor, gräs, citrus, jord och en hel del kola. Påminde lite om en bock, dock en trevlig saison.



Cantillon Fou Foune: flaskan var från 2005, fanns knappt någon fruktighet kvar. Syrlig, källare, citrus, gräs och något som påminde lätt om "bensin". God men jag vill prova en färskare nästa gång.



Russian River Blind Pig IPA: helt makalös doft, kan inte bli så mycket bättre. Otrolig mängder tropiska frukter. Smaken höll inte riktigt samma klass dock god som fan.



Oud Beersel Bersalis Tripel: rätt typisk belgisk tripel, jäst, frukt, parfym, lite spritig. Helt ok.

Ommegang Three Philosophers: väldigt god, lättdrucken trots styrkan, torkad frukt, lite, lite körsbär.



Mikkeller Monks Elixir: söt, torkade mörka bär, inte sådär vidare smakrik, lite anonym.

Baladin Super: söt denna också, blommig, parfym. Ok men inte märkvärdig.



Russian River Pliny the Elder: magnifik doft, tropiska frukter, absoluta världsklass. Smaken var också mycket bra, skön bitterhet och balans. En höjdare. Det var verkligen kul att få prova två öl från Russian River samma kväll, vem hade trott det?



Port Brewing Wipeout IPA: trevlig, citrus, grape, ananas, fin munkänsla. Inte lika fin doft som på de två från Russian River.



SA Utopias: en ära att få ha provat denna potenta dryck. Inget skum, ingen kolsyra, stark som fan (27%), härlig kropp och munkänsla, en massa torkade frukter, söt. (har lite svårt att läsa mina egna anteckningar men efter lite detektivarbete tror jag att det var vad det stod)

Återigen stort tack till alla inblandade, detta må vi göra om!

torsdag 8 april 2010

Vilkeen jävla kväll i Viksjö

åH jävlar vilkrn kväll det blev i Vikshjlö-

Fyra vbloggaree nä,mligen Johan frpn Noll oeekomma femm tv, basunen samert Humlefamtaster och Eddan samlaxels för teesta bnågra öl. rikitgt kul!
vlar
men javlar var det snurrar u ie skalnnnen just nu!!!

skitkul kvlll! det får vi göta om!

Esddan ska upp ¨jobbba om 3 timmar!! hahhahahhaa! lucka till!!


jäggfxdkul kvälll

tack htz

onsdag 7 april 2010

Om en månad är det dags.



Fredagen den 7:e maj är det dags att klockan 10.00 flyga ner med SK1419 till Köpenhamn, givetvis är det Ölfestivalen som hägrar. Festivalen kommer att besökas lördag 8/5. Tyckte att det kan vara dags att höra hur många av er andra som kommer att vara där då? Ska vi ha ett litet bloggarmöte? Om det nu ens är praktiskt möjligt?

En månad kvar, ack vad tiden går långsamt! Festivalens hemsida.

Dessa utställare är klara just nu (kopierat från festivalens hemsida):

BrewPub
KøbenhavnDansk
Vincenter
Mikkeller
A/S Bryggeriet Vestfyen
Samlerforeningen FORT
Hornbeer
Det Lille Bryggeri
Roskilde Øl
Rise Bryggeri A/S
Bryggeriet Djævlebryg ApS
Refsvindinge Bryggeri
Indslev Bryggeri A/S
Amager Bryghus
Føroya Bjór
FUR Bryghus
Hancock Bryggerierne A/S
DagmarBryggeriet
Bøgedal Bryghus
Carlsberg Danmark A/S
beer-import.dk
Bryggeri Skovlyst
Midtfyns Bryghus
Svaneke Bryghus
Søgaards Bryghus
Foreningen Ølsamlerne
Herslev Bryghus
Theobrands
Skandinavisk Bryggerisouvenir Samlerforening
Bryggeriet Skands
Thisted Bryghus
Fuglebjerggard Humleavl, Malteri og Bryggeri
Bryggeriet Braunstein
Bryghuset No. 5
Randers Bryghus
Højer Ørbæk A/S
Vejle Bryghus
Nørrebro Bryghus
Fanø Bryghus
OnePint A/S
Stensbogaard Bryghus
Stevns Bryghus
Croocked Moon Brewing
mybeer
Det belgiske Hus
Ørbæk Bryggeri
Bryggeriet S.C. Fuglsang
Beer Factory
Black Rooster Brewery
Lund Teknik
Raasted Bryghus
Topshelf
Draftmore
Gourmetbryggeriet
Ølfabrikken
Brewdog Ltd.
Fish & Beer
Alumen Import
Magasin du Nord
Andrik

Lär finnas en del kul att prova skulle jag gissa.

lördag 3 april 2010

Några påsköl

Nu när det är påsk kanske det kan vara läge att redovisa några korta intryck av de få påsköl jag provat.



Dugges påsköl var småtrevlig, rödbrun med ett stort något smutsigt skum. Humlig arom med hö, citrus, choklad och aningar av rök. Smaken hade liknande inslag som doften plus nötter. Lättdrucken utan alltför mycket kolsyra.

3,4/5



Sigtuna Easter Ale var inte alls dum. Trevlig humlig och fruktig arom, aprikos och grape var de främsta fruktiga inslagen. Smakade karamell, malt, frukt och lite bröd. Kroppen var medel, en trevlig och sympatisk öl.

3,6/5



Jämtlands påsköl hade en ganska så söt smak med malt och humle liksom karamell, nötter och frukt. Detsamma i doften. En ok öl helt klart.

3,2/5



Mikkeller Hoppy Easter, eller Drikkeriget GIPA som egentligen är dess riktiga namn. En annorlunda IPA som inte alls var så fruktig som man kanske kunde tro. Vätskan hade bråttom ut ur flaskan, skummet var lika gigantiskt som Dollys attribut.

Några ord som jag skrev ner: gräs, örter, humle, torr munkänsla, medel kropp, inte alls bitter, lätt syrlig, såpa, bröd och något som påminde om "plast" i eftersmaken, vad nu det kunde vara?

En ok öl det var det.

3,2/5

Glad påsk!

torsdag 1 april 2010

Alkoholfri öl, kan det vara något?

Alkoholfri öl har jag nu druckit vid ett par tillfällen, måste direkt säga att det är en ölstil som inte tilltalar mina smaklökar. Häromdagen drack jag Störtebeker 1402 N/A.



Vätskan var något oklar, guldaktig. Hyfsat stort skum som lämnade en hel del rester.

Doften var inte kul, unken, hö, bröd och grönsaker. Smaken var ännu värre, unken, tunn med smak av kokta grönsaker, hö och bröd. Det hela stördes av en jobbig kemisk smak som var skarp och obehaglig.

En riktigt usel öl som belönas med betyget:

1/5

Den andra alkoholfria som jag druckit är ryska Baltika 0 Bezalkogolnoe, den var lika usel den. 0,9 i betyg fick den jäveln.

Nä, det är bara att konstatera att alkoholfri öl inte är min grej, ok att jag bara provat två men jag tvivlar på att det finns några goda därute.