söndag 31 januari 2010

Några druckna öl.

Amager Black Nitro var en ganska intressant öl. En mörk IPA dricker jag verkligen inte ofta.



Som synes väldigt mörk, nästan svart. Skummet var stort och brunaktigt.

Humlig doft med en hel del rostad malt, choklad, grape, blommor och så en del ananas. Smaken var inledningsvis väldigt bitter tyckte jag, men där fanns förstås en hel del spännande smaker som grape, karamell, rostad malt, en del kaffe. Inte så fruktig, man kan ju tro att en IPA skall vara fruktig men denna var en blandning av lite av varje. Kroppen var runt medium och avslutningen rejält bitter. God men inte fantastisk.

3,7/5

Struise Kloeke Blonde är en annan öl som nyligen druckits.



Vad ska jag säga om den? Grumlig, gulbrun var vätskan. Skummet var mycket stort och vitt. Det var en hel del vätska som behagade att spruta ut då flaskan öppnades, rejält med kolsyra alltså.

Doften var mild med inslag av tvål, papp, kryddor, frukt och jäst. Smaken var inte direkt spektakulär utan mild även den. Jäst, malt, vete och citrus. Kroppen var lätt. Eftersmaken var torr med en viss beska, lite tunn öl på något sätt. Passar nog bättre på sommaren då man ibland vill ha något lättsamt att läska sig med.

3/5

Slutligen Ayinger Winter-Bock.



Den tyckte jag om! Finfint utseende med den mörkbruna färgen och det ganska stora skummet.

En hel del kul i doften som tex karamell, malt, farinsocker, mörk bröd och något som påminde om kaffesump.

Smaken var finemang, trevligt maltig. Russin, torkad frukt var annat som hittade. Vätskan kändes aningen klibbig i munnen, ölet var rätt fylligt. Schysst bira, smakrik och väldigt lättdrucken. Eftersmaken upplevde jag som tämligen torr med tydliga inslag av nötter och med en behaglig bitterhet.

Vore skoj att prova några andra öl från Brauerei Aying.

4/5

torsdag 28 januari 2010

Cantillon St Lamvinus

Cantillon St Lamvinus har jag velat prova bra länge, nu är det gjort. Flaskan inköptes på Ølbutikken i Köpenhamn.



Till att börja med är det bara att konstatera att ölet hade ett vackert utseende, grumlig röd färg med ett litet rosaskimrande skum.

Doften var fruktig med vissa inslag av druvor, dock inte så mycket druvor som förväntat. Enligt korken var innehållet i flaskan från 2005, stämmer det lär mycket av druvkaraktären tynat bort skulle jag tro. Den klassiska "Cantillon-doften" fanns där också men en mild sådan liksom en del läder.

Syrligheten var alltså mild, både i doften och smaken. Väldigt uppfriskande och lättdrucken öl, mycket trevlig. En dryck som denna en sommarkväll lär göra den mest bittraste av själ rätt tillfreds med tillvaron är jag övertygad om. Förutom den milda "funken" kände jag smaker av citrus, hö och en del druvor. Inte så jättemycket kolsyra, avslutningen var påtagligt torr.

4/5

måndag 25 januari 2010

Systembolagets mest sålda öl 2009

Tog en titt häromdagen på Systembolagets mest sålda öl 2009. Vad sålde mest? IPA, Pale Ale, Imperial Stout? Nä, riktigt så var det inte. Vi börjar med att titta på januari.

Januari 2009, topp-10 försäljning i liter:

Sofiero Original 1169431
Pripps Blå 757302
Mariestad Export 706930
Femkommatvåan 658162
Norrlands Guld Export 587169
Falcon Export 552682
Pripps Blå Extra Stark 529588
Kung 442618
Bjørnebryg Extra Stark 323268
Sofiero Guld 316134

I april såg topp-10 ganska snarlik ut, noterbart är att det såldes mycket mer av de olika ölsorterna jämfört med januari:

Sofiero Original 1852878
Mariestad Export 1166111
Pripps Blå 1041142
Femkommatvåan 975266
Norrlands Guld Export 944538
Falcon Export 882199
Kung 661653
Pripps Blå Extra Stark 610448
Carlsberg Hof 520207
Svensk Starköl 506416

Augusti, samma gamla gäng i toppen:

Sofiero Original 1 752 630
Mariestad Export 1 041 800
Norrlands Guld Export 883 145
Pripps Blå 859 813
Femkommatvåan 852 880
Falcon Export 787 576
Pripps Blå Extra Stark 518 966
Kung 517 558
Svensk Starköl 466 495
Stockholm Festival 459 911

December, någon julöl bland topp-10? Nejdå:

Sofiero Original 1680770
Mariestad Export 1154988
Femkommatvåan 876551
Norrlands Guld Export 863913
Falcon Export 765919
Pripps Blå 747734
Carlsberg Export 466754
Carlsberg Hof 465593
Kung 461191
Pripps Blå Extra Stark 460295

Under året sålde Sofiero klart mest med sina 19348892 liter, tvåan Mariestad Export sålde 11462984. Trean Pripps Blå fick nöja sig med 10049875 liter.

Sofiero Original är helt ohotad, sålde mest varje månad år 2009. Förövrigt har Sofiero Original i minst 700 år eller något liknande varit det öl som sålt mest i Sverige varje år. Jag vet inte riktigt vad man skall säga om det? Svenskarna uppskattar livets goda?

lördag 23 januari 2010

t Smisje Dubbel

Det är alldeles för sällan jag dricker belgisk dubbel, ja tripel slinker inte heller ner sådär vidare ofta. Förresten, "belgisk singel" finns den öltypen?

Igår kväll var det dags att dricka t Smisje Dubbel, en flaska som köptes i Bryssel i oktober förra året.

Vad är då en dubbel? Börjar man med utseendet skall den vara bärnstensfärgad till mörkbrun. Skummet skall vara kraftigt, moussigt och stabilt.



Ok, då ska vi se. Ölet som jag hällde upp hade verkligen ett mycket stort och stabilt skum. Färgen var brunröd så rent utseendemässigt var allt ok.

Doften då? En belgisk dubbel skall vara mångfacetterad och sammansatt maltig som kan dra åt choklad, kola och nötter. Bränd får den inte vara, fruktestrar och kryddiga fenoler bör förekomma men inte på höga nivåer. Toner av högre alkoholer får förekomma men det får inte dofta spritigt.

Då jag doftade på ölet kände jag en viss hetta från alkoholen liksom en del jäst, honung och socker. Även svaga toner av choklad och kola. Med andra ord doftade ölet ungefär så som en dubbel skall göra. Det är bra, då är vi fortfarande med i matchen.

En belgisk dubbel skall vara smakrik, komplex, maltdominerad med en torr eftersmak. Maltsötman ska dra åt nougat och choklad. Kryddiga fenoler som drar åt nejlika samt toner av mandel, russin och torkad frukt kan förekomma. Beskan bör vara återhållsam.

t Smisje Dubbel smakade torkad frukt, nötter och choklad. Jag störde mig på den mycket livliga och stickiga kolsyran, blev nästan lite jobbigt att dricka efter ett tag. Ingen direkt beska att tala om. Smakrik det var ölet, alkoholen på 9% kändes av. 9% är mycket för en dubbel, normalt ligger de mellan sex till åtta.

I det stora hela en dubbel som verkligen var en dubbel, inte för att jag förväntat mig något annat. Kolsyran var som sagt lite jobbigt men i det stora hela en klart godkänd öl.

3,2/5

torsdag 21 januari 2010

Nynäshamns IPA Specialbrygd # 4

Häromkvällen var jag i Gamla Stan och fotade lite. Det är verkligen spännande att helt ensam stå i en mörk, lite lätt mystiskt gränd och börja fantisera om hur verkligheten såg ut för hundratals år sedan. Det kan vara lätt hänt att man tappar bort sig.



Total kontakt med verkligheten tappade jag inte då jag visste att Glenfiddich Warehouse 68 hade Nynäshamns senaste skapelse, Nynäshamns IPA Specialbrygd # 4 på fat. Den provades förstås.



Det tog ett antal minuter att hälla upp ölet, precis som det skall vara alltså. Tålamod är en bra egenskap att ha.

Färgen var en hyfsat ljus bärnsten, skummet vitt och stort. Skumkronan var vacker.

Doften var fruktig med en hel del malt, citrus och blommor. Detsamma i smaken men även en del spår av jäst. En väldigt uppfriskande och söt och trevlig IPA med en fin balans. Bitter men inte alls brutal utan lättdrucken. En öl utan krusiduller, en öl som var schysst.

3,6/5

Specialbrygd # 4 var öl nummer 20 från Nynäshamns Ångbryggeri som jag betygsatt. Akkurat kommer att servera den också liksom MacKinley’s Inn, ja de sistnämnda gör det redan nu. Så passa på att dricka en trevlig färsk svensk IPA.

För ordningens skulle kan det vara läge att skriva vilka de tidigare specialbrygderna var:

Specialbrygd # 1 ESN, Extra Special Nynäs
Specialbrygd # 2 Nynäshamns DIPA
Specialbrygd # 3 Rakau Singelhumlad Ale

Återstår att se vad nummer fem kan tänkas bli.

tisdag 19 januari 2010

Mikkeller Til Via Fra



Jodå, nog var det allt en fin syn då ölet hälldes upp. Vem gillar inte att spana på öl som är svarta och med vackra, bruna stora skum?

Doften var humlig med en hel del kryddor. Tyckte mig ana en del koriander, kanske också timjan? Kaffe, choklad och mycket rostat. Även en del svaga toner av parfym.

Smaken var rostad med en viss sötma. Lakrits, kryddor, kaffe, choklad. Bland kryddorna var det framförallt smaken av koriander som stack ut. Även en del rökiga toner. Vätskan var torr och kroppen medelfyllig. Trevlig öl med en fin munkänsla, lättdrucken.

Avslutningen var schysst bitter men mycket rostade inslag. Eftersmaken var lång. Jättegod öl!

4,1/5

Noterbart är att denna öl under julhandeln 2009 såldes som Fra Til på Systembolaget men det korrekta namnet är alltså Til Via Fra. Står det bäst-före 2013 på flaskorna är det Til Via Fra.

Finns en del spridda flaskor kvar just nu, priset är nedsatt till 63.90.

söndag 17 januari 2010

Cantillon Vigneronne

Cantillon Vigneronne är bryggd med gröna italienska muscatdruvor vilka blandas med tvåårig lambic, helt klart en annorlunda öl.



Lätt disig, ljus gulorange med inget skum. Det bara fräste till en del då jag hällde ölet i glaset.

Doften tyckte jag var mild för att vara en Cantillon, visst fanns den klassiska funken där men näsborrarna klarade sig utan några skavanker. Lera och hö kände jag liksom svaga diskreta toner av druvor.

Den första klunken kändes väldigt syrlig, därefter upplevde jag en hel del olika smaknyanser, som gröna äpplen, vinäger, jord, gräs, jäst och en del ek. Druvsmaken var diskret. Lätt kolsyrad, komplex och kul öl. Inga som helst problem att dricka upp då ölet inte på något sätt var tungt att dricka. Vätskan var väldigt torr med en syrlig avslutning.

Flaskan köptes på Ølbutikken i Köpenhamn. På korken stod det 2005, alltså var flaskan långt ifrån färsk. Det förklarar varför smaken av druvor var så diskret. En färsk rackare lär förmodligen smaka helt annorlunda. Trots det ett stabilt betyg.

3,7/5

fredag 15 januari 2010

Usch och fy, klarade bara några klunkar.

För ovanlighetens skulle köpte jag en burköl vid senaste besöket på Systemet. Har ganska länge varit nyfiken på att smaka den ökända, mytomspunna och legendariska Arboga 10,2%. Måste direkt erkänna att jag hade mina fördomar.



Det var en ljus vätska som ut ur burken, skummet var vitt och mycket stort. Inte världens roligaste utseende men ändå ok.

Doften var mycket spritig och söt med tydliga inslag av diacetyl (dvs smörkola). Även en del frukt. Verkligen ingen angenäm doft, eller lukt rättare sagt. Doft det är ett alldeles för mjukt och fint ord i detta sammanhang.

Smaken? Nä, det går bara inte! Är det lirarna på parkbänken som är målgruppen? Nä inte ens de kan väl dricka en öl som denna? Chansen måste ju då vara stor att de blir nykterister på heltid.

Ölet var odrickbart och vedervärdigt, bland det värsta jag utsatt mina smaklökar för. Väldigt mycket otäck alkohol, diacetyl samt en metallisk bitterhet. Trots styrkan vattnig. Kan inte fatta hur det på burken kan stå "stor fyllighet i färg och arom". Bryggeriet rekommenderar Arboga 10,2 till smakrik husmankost. Min undran är varför förstöra trevlig husmanskost?

Kanske blir det godare med en massa isbitar? Jag tänker inte prova. Nä mina damer och herrar, detta var en våldtäkt på smaklökarna, stackars dem.

Efter några klunkar hälldes resten ut, tror att det räcker som betyg.

onsdag 13 januari 2010

Tisdagkväll på Monks.

De tre farbröderna Eddan, Eirik, Silenzi och jag samlades på Monks Café på Wallingatan igår. Just nu har de temaveckor med fokus på Holland, inte för att det på något sätt märktes i salongen. Det var inte så att de anställda sprang omkring klädda i orange sjungandes "Hup Holland Hup!".

Jag var lite ivrig så jag anlände en trekvart innan de andra, hann alltså dricka en öl i väntan på bättre tider.

Började med att beställa en Monks Café Hel & Verdoemenis Stockholm, en öl som bryggdes i Stockholm genom ett samarbete mellan Monks bryggare Charles Cassino och Menno Olivier från de Molen Brouwerij.



Det tog en stund att få ölet, skumbildningen var verkligen rejäl. En skillnad mellan H&V Stockholm och den vanliga är alkoholhalten, 8,7 respektive 11,9.

Rent visuellt var det en vacker syn, svart med ett underbart stort smutsbrunt krämigt skum. Doften innehöll mycket choklad, kaffe och en del lakrits. Kroppen var tung och smaken var mycket trevlig. Kaffe, choklad, en viss sälta och russin. Avslutningen var åt det söta hållet med en fin bitterhet. Alkoholen värmde på ett fint sätt, en väldigt bra öl att börja dagen med.

4,1/5

Pratade en del med bartendern i väntan på grabbarna. Ett par smakprov inmundigades.



De Molen Bloed, Zweet & Tranen (Bruichladdich) var en liten besvikelse. Rököl tycker jag om men den kändes aningen intetsägande. Färgen var mörkbrun och skummet litet. Doften var lätt rökig. Smaken kändes lite platt, lakrits, aska och en lätt syrlighet. Den klassiska rökta skinkan och baconet som jag förknippar med rököl fanns inte här.

3/5



Provade också en skvätt Monks Café Lucia Negra Stout. En småtrevlig stout som bara låg på 4,5% alkohol. Trots det riktigt smakrik, givetvis var kroppen inte tung men där fanns småtrevliga kaffe-och chokladsmaker. I doften tyckte jag mig känna spår av ett gammalt tuggummi som jag inte tuggat på åratal, kan bara inte riktigt komma ihåg vad den hette.

3,4/5

Efter ovanstående inledning kom grabbarna och det var dags att sätta sig till bords. Alla valde vi chiliburgaren, till den ville jag ha en öl som inte var alltför avancerad. Valet föll till slut på en Riegele Kellerbier.



Det var en öl utan några större krusiduller. Noterbart var att skummet var enormt, vätskan grumlig och guldaktig. Mycket malt, karamell, knappt någon bitterhet att tala om. Helt klart en öl som gjorde sitt jobb till maten utan att skrika efter uppmärksamhet.

3,4/5

Efter intaget av föda var det dags att ta en rejäl titt i öllistan. Räknade jag rätt hade de 49 olika flasköl från de Molen plus några på fat. Inte varje dag man ser så många öl från det bryggeriet på en och samma krog. Pluspoäng till Monks.



Första ölet efter maten blev en lambic, nämligen De Molen Fris & Fruitig Morellen Lambiek Bordeaux Barrel. Ett jäkla långt namn på en öl kan tyckas.



Den hade en jättefin röd doft. Doften var trevlig om inte alltför intensiv. Körsbär och en del jordighet och stalldoft. Smaken var uppfriskande och torr men väldigt snäll. Hade gärna upplevt mer "ångest" och dunder och brak i munnen. Syrligheten höll sig verkligen på mattan. Trots det klart drickbar, avslutningen innehöll en hel del smak av träd och frukt.

3,4/5

De Molen Rasputin stod näst på tur, en imperial stout på 10,7%.



Det första jag reagerade på var att vätskan såg väldigt ljus ut för att vara en imperial stout. Sedan kan man också undra varför de har valt att ha en massa vax runt korken? Nu fick vi inte i någon vax i glasen men ändå. Även här var doften trevlig utan att direkt vara stor och mäktig. Inslag av frukt, choklad och kaffe. Ja det gamla vanliga kan man säga. I smaken kändes inte alkoholen alls, kroppen var inte direkt tung. Fruktiga inslag liksom choklad men inte så mycket kaffe. En väldigt snäll imperial stout, besviken är kanske inte rätt ord men helt klart hade jag hoppats på lite mera. Trots det ett stabil betyg.

3,8/5

Som avslutning tänkte vi ta och dela på tre flaskor De Molen Amarillo men de hade bara två flaskor kvar. Som plåster på såren bjöds vi istället på en flaska De Molen Storm&Averij. (återigen pluspoäng för det)



Nu ska vi se, var var vi?

Storm&Averij såg fin ut i glaset, orangefärgad med ett vitt skum som lade sig rätt snabbt. Doften var väldigt tvålig med fruktiga inslag. Alldeles för tvålig för min smak. Smaken var inte alltför upphetsande, hoppades helt klart på mera även här. Citrus, gräs och en del jäst. Bitterheten var inte alltför rejäl, eftersmaken ganska kort. Nja, ok men inte mer. Noterbart var att flaskan började närma sig BF, förmodligen är ölet ett helt annat som färsk.

3,1/5

De Molen Amarillo var bättre. Färgen var grumlig bärnsten med ett ganska stort, fluffigt vitt skum som lade sig ganska snabbt.

En hel del citrus, apelsin och gräs i doften liksom tvål. Dock inte lika extremt tvålig som Storm&Averij. Ganska så bitter men ändå fint balanserad. Söt med en massa fruktighet i smaken. Trevlig kropp, ja en på det hela god öl utan att vara briljant.

3,6/5

Helt klart det bästa besöket på Monks hittills. Restaurangdelen var i princip helt fullsatt. Personalen var engagerad och kunnig, också trevligt att bli bjuden på en öl. Sådant gör att man gärna återkommer vilket jag förstås sade till han som bjöd på flaskan.

Öl från de Molen, ja vad ska man säga om dem? Goda och klart drickbara men inte briljanta enligt mig. Inte för att jag druckit alltför många av dem.

Förresten, är det någon som druckit Dog Fish Head Fort? Den får inte världens högsta betyg på sidan men ändå. Tyvärr var priset alldeles för högt, 600 för en butelj.

söndag 10 januari 2010

Det blev en norsk helg.

I fredags inleddes helgen med en Nøgne Ø Tyttebær, igår stod Nøgne Ø Pale Ale på tur.



Färgen var grumlig orange. Skummet var stabilt, vitt och ganska stort. Ölet såg helt klart inbjudande ut i glaset.

Doften kändes fräsch och frisk. Blommig med citrus, aprikos och en aning skog.

Smaken var uppfriskande med mycket kolsyra. Citrus och grape liksom en del tvål och knäck. Avslutningen var söt och bitter. Kroppen var runt medium. Helt klart en småtrevlig APA.

3,8/5



Idag dracks en Ægir Tors Hammer, en norsk barley wine som hade världspremiär i september förra året. Finns ännu ingen information om ölet på Ægirs hemsida. Överhuvudtaget har de norska bryggerierna över lag väldigt tråkiga hemsidor men det beror till en del på de smått bisarra norska alkohollagarna.

Flaskan köptes av Eirik då han besökte Vinmonopolet för ett par veckor sedan. Priset var högt, 118,60 NOK. Den givna frågan är förstås om ölet var värt sitt pris?

Färgen var mörkbrun med röda inslag. Inte så mycket skum, det skummet som bildades försvann ganska fort. Nåväl, gott så.

Doften var väldigt maltig och tämligen tung. Söt med mycket sirap och torkad frukt, russin. Även en del frukt och jäst.

I den tjocka och oljiga vätskan kändes alkoholen en del, idag var det visserligen inte minus 20 som det var för några dagar sedan men visst blev jag allt lite röd om kinderna då jag drack ölet. Barley Wine är verkligen perfekt vinteröl. Ölet hade en viss "rå" känsla. Är ganska övertygad om att hon åldras med stor värdighet. Förutom det råa smakade ölet även mycket marsipan och torkad frukt. Klart drickbar men blir säkert bättre. Ordet "rå" är kanske inte det lämpligaste ordvalet, men just nu kommer jag inte på något annat.

3,6/5

Apropå något annat tog Napoli en mycket trevlig seger hemma mot Sampdoria i italienska Serie A idag. Eller vad säger du Eddan? Forza!

Lustigt nog har fyra av de sex öl jag druckit i år varit från Norge. Det kommer förstås att ändras, i veckan väntar bland annat en del holländare skulle jag tro.

lördag 9 januari 2010

Nøgne Ø Tyttebær

En rödbrun vätska kom ut ur flaskan, skummet var stort och vitt med vissa smutsiga inslag. Jag talar om Nøgne Ø Tyttebær.



Doften var inte alltför intensiv men där fanns spår av lingon, hö, lite citrus samt en del "hästfilt". Syrligheten var lätt. Inte världens trevligaste doft men intressant som alltid då det sniffas på "sur-öl".

Smaken var uppfriskande med tydlig smak av lingon, mer lingonsmak ju varmare vätskan blev. Väldigt mycket kolsyra, det kändes rejält stickigt på tungan. Ingen kropp att tala om, vätskan var torr och eftersmaken ganska kort.

I ärlighetens namn var smaken aningen tunn dessutom stördes jag lite av en kemisk ton som fanns i smaken. Trots det en hel ok öl utan att vara super. Kul att ha provat, verkligen!

3,3/5

Onekligen skoj med nordiska bryggerier som tar fram öl som Tyttebær. Nu fattas det bara att vi får en öl smaksatt med havtorn, förutom den Cantillon som redan finns.

torsdag 7 januari 2010

Snabbt besök på Akkurat

Det vattnades rejält i munnen efter att ha läst Akkurats senaste nyhetsbrev samt Hirigalzkars inlägg i tisdags. Jag ville också smaka Beck Bräu Affumicator, en rököl på 9,6%. Sagt och gjort, igår kväll efter jobbet blev det ett hastigt besök som varade i runt 20 minuter, så kort tid har jag aldrig tidigare tillbringat på Akkurat.

För ovanlighetens skulle var det väldigt lugnt där inne, kanske var det kylan som skrämde bort folk? Nåväl, några kommentarer om ölet.



Någon bild på glaset tog jag inte då min mobilkamera har så usel kamera. Vätskan var iallafall mörk bärnstenfärgad. Skummet var stort, tjockt och vitt. Ungefär som en stabil ölmage med andra ord.

Doften var givetvis rökig men jag kände även en viss fruktighet. Smaken var alldeles underbar, utan tvekan den godaste rökölen jag druckit. Rökt bacon, salt, kryddor och en viss sötma. Avslutningen var torr med en viss bitterhet. Otroligt fin balans och väldigt lättdrucken. Inte tokrökig utan mjuk och fin.

Jag är glad att jag tog en sväng förbi Akkurat, enligt nyhetsbrevet var det sista fatet som kopplades på i tisdags så skynda er om ni vill smaka en rököl i absoluta världsklass.

4,1/5

Det är så härligt att det finns så många olika fantastiska typer av öl.

onsdag 6 januari 2010

Nøgne Ø India Pale Ale, årets första öl

En mycket färsk Nøgne Ø India Pale Ale blev årets första öl. Den var brygd 091009 så där går det icke att klaga över färskheten.



Ölet hade en grumlig, mörk bärnstensfärgad färg. Skummet var mycket stort och lätt smutsigt, lämnade rester i glaset.

Doftade väldigt mycket karamell, humle, honung, blommor och så förstås frukt. Främst grape och lite ananas. Någon tropisk "doftbomb" handlade det inte om dock en ok doft.

Smaken upplevde jag som väldigt fräsch, ölet var inte extremt beskt på något sätt utan lättdrucket och snällt. Mycket kolsyra samt smak av nötter, kåda, småkakor, blommor och så lite frukt. I den torra avslutningen anade jag en del jäst.

Det var första gången jag drack Nøgne Ø India Pale Ale, måste säga att det var en riktigt trevlig IPA.

3,8/5

tisdag 5 januari 2010

Julölsrea, snabbt besök på Systemet.

Före jobbet idag besökte jag Systembolaget i Sundbyberg. Som bekant reas förra årets "julöl" just nu. Länk till ölen. Egentligen hade jag ingen tanke att besöka Systembolaget nu i januari men man kan ju ändra sig. På hyllorna fanns det inte så mycket kul, köpte några öl som jag tidigare ej druckit. Den "hemliga" hyllan inne på lagret hade inte heller något intressant inne just idag. Men som alltid då de äldre herrarna jobbar i butiken i Sundbyberg är det kul att handla där, de är duktiga på öl. För ett par år sedan var jag på en ölprovning som de höll inne i butiken.



Lite lustigt det där med rean, ingen på jobbet hade en aning om att Systembolaget brukar sälja utgående säsongsöl med rabatt.

måndag 4 januari 2010

Det finns värre öden.

Vet inte om ni läst denna artikel. Ett gäng studenter, några lärare och andra personer blev insnöade på en pub i Norra Yorkshire i Storbritannien. Två dygn var de instängda.

Vilket öde vore det inte att råka ut för något liknande på Akkurat eller något annat högklassigt ställe. Sämre skulle man nog kunna ha det. Man vet aldrig vad som kan hända då man beger sig ut genom dörren och kul är ju det.

Helårsrapport 2009

Några av er kanske minns att jag 2009 hade som ambition att spara samtliga kvitton från Systembolaget samt krogbesök. Halvårsrapporten går att läsa här.

Juli-december spenderade jag 4131,50 på Systembolaget. (då är det öl som syftas, så mycket annat än öl köptes ej under halvåret)

Sammanlagt under året blev det 7834,50. Totalt blev det 33 besök på Systembolaget där någonting köptes. Regeringsgatan besöktes flest gånger, närmare bestämt 14. Butikerna i Luleå (Storheden) och Östersund (Kyrkgatan) besöktes för första gången.

December blev den dyraste månaden på Systembolaget med sina 1353,50, billigaste månaden under året var oktober med blygsamma summan 153 kronor.

Förutom Systembolaget spenderas 120 kronor på Alko i Finland samt 60 euro i Bryssel och 1067 danska kronor i Köpenhamn. Räknat med utlandsköpen spenderades 10054,50 på öl. Till denna summa tillkommer 800 från Cracked Kettle i våras. Rätt många av de i utlandet köpta flaskor ligger och mognar i förrådet.

Antal krogbesök andra halvåret på hemmaplan var åtta på sex olika ställen. På de besöken lades 1100 kr på öl. Inga alltför blöta besök alltså, men värt att lägga på minnet är att på en del besök "slapp" jag betala själv. (ber att få tacka sponsorerna)

Totalt under året blev det 4100 vad gäller öl på krogbesöken.

Till ovanstående inhemska krogbesök tillkommer ett antal besök på krogar i utlandet, tyvärr har jag inte lika bra koll på ekonomin på de besöken.

Andra halvåret drack jag 210 öl, 173 av dem hade jag tidigare ej druckit. Sammanlagt under året blev det 371 öl eller smakprov. 106,4 liter drack jag totalt under året, dvs i snitt 0,29 liter per dag.

Ett bryggeri besöktes under året, men inte vilket som helst då det var Cantillon i Bryssel, verkligen en härlig upplevelse.

Höjdpunkterna var gäller öl var förstås ölbloggarträffen i april i Göteborg. Det var verkligen en sanslös tillställning. Stockholm Beer Festival var förstås också en kul happening. Helgerna i Bryssel och Köpenhamn på hösten var också de mycket roliga och minnesvärda.

Årets öl har jag svårt att uttala mig om, men till de absoluta bästa hör Hercules DIPA, Stormaktsporter 2007, Kaggen 2007, Bells Hop Slam, Dark Lord 2007, Two Hearted Ale, Cantillon Goldackerl Gueuze och Pannepot Vintage 2005.

Akkurat är alltid Akkurat men undrar om inte årets krog ändå inte blir Kulminator i Antwerpen. Det var verkligen en mycket speciell men samtidigt underbar upplevelse. Ett ställe likt det skulle jag själv vilja driva.

Reseåret 2009 var ganska stabilt, några nya länder besöktes nämligen: Turkiet, Malta, Österrike, Rumänien samt Egypten. Turkiet, Malta och Egypten var verkligen inga "öldestinationer", inte heller Rumänien. Sammanlagt blev det 34 take-offs under året, ja jag älskar att flyga, visst är det så.

Nu har jag tappat bort mig i denna förvirrade text så låt mig sammanfatta:

Liter öl som dracks 2009: 106,4
Antal öl/smakprover som dracks: 371 (297 nya öl)
Spenderat på Systembolaget (på öl): 7834,50
Utländska ölbutiker: 3020
Belopp på krogar på hemmaplan: 4100
Utländska krogbesök: har inte så bra koll, men ungefär 3100.

Under år 2009 köptes alltså öl för ungefär 18055 kronor. (en liten osäkerhetsfaktor vad gäller utlandet/krogbesök)

Vore kul att veta hur det ser ut för er andra, men jag antar att ingen är lika galen som jag vad gäller att räkna och spara kvitton. Har i alla fall bestämt mig för att hålla kolla även i år, alltid kul att kunna jämföra.

Trodde nog att jag drack mer än 106,4 liter under året, men men det är ingen hets. Något förvånande var juni årets svagaste månad vad gäller ölkonsumption, endast 4,94 liter. "Blötaste" månaden var oktober med sina 12,74 liter.

lördag 2 januari 2010

Inventering



Som rubriken säger är det dags för en ölinventering igen, senast jag gjorde det var i mars förra året. Fick lite inspiration av andra bloggare som fotade sina ölflaskor, riktigt så ambitiös var inte jag då alla mina öl är nere i förrådet. Orkar helt enkelt inte bära upp alla flaskor till lägenheten. Några valda foton blev det dock. Tyvärr är det svåra ljusförhållande i förrådet så bilderna blev inte direkt bra.

Stout- och porterhyllan är högst upp:



Sedan följer "belgohyllan":



De två nedersta hyllorna innehåller främst svenska samt amerikanska öl, men det har svämmat över lite så det finns lite andra flaskor där också:



Nio olika öl från Cantillon har jag aldrig haft hemma tidigare:



Nio från Nøgne Ø är förstås också rekord:



I detalj finns dessa hemma just idag:

Sverige:

1 Nils Oscar Barley Wine 2001
1 Nils Oscar Imperial Stout
2 Nils Oscar Rökporter 2007
2 Nils Oscar Coffee Stout 2008
1 Nils Oscar Saison 2009
2 Slottskällans Imperial Stout, bäst före 2007.
2 Slottskällans Imperial Stout 2007
5 Slottskällans Imperial Stout 2008
3 Slottskällans Imperial Stout 2009
2 Slottskällans Strong Ale
1 Slottskällans Belgodubbel 2006
2 Slottskällans Kloster 2007
1 Dugges Wallonia 2007
1 Nynäshamns Bötet 2008
1 Nynäshamns Mysingen 2008
1 Nynäshamns Smörpundet 2007
1 Nynäshamns Indianviken
2 Jämtlands Porter 2009
1 Sigtuna Midvinternattens 2008
2 Carnegie Porter 2009
1 Hantverksbryggeriet Bödeln 2009
1 Hantverksbryggeriet Narren 2009
2 Grebbestad Lunator 2009

Danmark:

2 Mikkeller Single Hop Simcoe IPA
1 Mikkeller Beer Geek Weasel
1 Mikkeller Monks Elixir
1 Mikkeller Fra Til
1 Amager Hr. Frederiksen
1 Amager Black Nitro
1 Xbeeriment Den Sure Trækanon
1 Djävlebryg Gudelös
1 Hornbeer Happy Hoppy Viking
1 Hornbeer Caribbean Rumstout
1 Midfyns Bryghus Imperial Stout
1 Beer Here Dark Hops

Norge:

1 Nøgne Ø God Jul 2008
1 Nøgne Ø Dobbel IPA
1 Nøgne Ø Andhrimnir Barley Wine
1 Nøgne Ø Tyttebær
1 Nøgne Ø Sahti
1 Nøgne Ø Porter
1 Nøgne Ø IPA
1 Nøgne Ø Saison
1 Nøgne Ø Pale Ale
1 Ægir Tors Hammer
1 HaandBryggeriet Norwegian Wood

Belgien:

3 Cantillon Kriek
2 Cantillon Rose de Gambrinus
1 Cantillon Gueueze
1 Cantillon Grand Cru Bruocsella
1 Cantillon Lou Pepe Framboise
1 Cantillon Iris
1 Cantillon Saint Lamvinus
1 Cantillon Vigneronne
1 Cantillon Fou Foune
1 Girardin Framboise
1 Brasserie De La Senne Equinox
1 Brasserie De La Senne Taras Boulba
1 Liefmans Goudenband
1 Liefmans Kriek
1 Fantome biere artisanale sur lie (Saison)
1 Lindemans Cuveé Rene Gueuze
3 Lindemans Apple
1 Rochefort 10
1 Rochefort 8
1 Westmalle tripel
1 Oud Beersel Oude Geuze
2 De Dolle Brouwers Stille nacht 2008
2 De Dolle Brouwers Oerbier
1 De Dolle Brouwers Arabier
1 De Dolle Brouwers Dulle Teve
1 De Dolle Brouwers Oerbier Special Reserva 2008
2 Brasserie Dupont Bons Voeux
1 Brasserie d'Achouffe N'Ice Chouffe 2008
1 Brasserie d'Achouffe N'Ice Chouffe 2009
1 Brasserie d'Achouffe Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple
1 Westmalle dubbel
1 Vapeur en folie
2 Chimay röd
1 3 Fonteinen geuze
1 Gulden Draak
1 Timmermans Oude Geuze
1 De Proefbrouwerij Troubador Obscura
1 Struise Kloeke Blonde
1 Struise Pannepot Old Monks Ale
1 Brasserie Dupont Saison Dupont
1 Brouwerij De Regenboog Smisje Dubbel
1 Urthel Hibernus Quentum Tripel
1 Urthel Samaranth
1 Rodenbach Grand Cru

USA:

1 Brooklyn Monster Ale 2007
2 Brooklyn Black Chocolate stout 2007
2 Brooklyn Black Chocolate stout 2009
1 Sierra Nevada Bigfoot 2008
1 Sierra Nevada Bigfoot 2009
2 Sierra Nevada Anniversary Ale
1 Sierra Nevada Celebration
1 Sierra Nevada Harvest 2009
3 North Coast Brewing Rasputin Stout
2 North Coast Brewing Old Stock Ale 2009
1 Great Divide Hercules
1 Great Divide Hibernation 2008
1 Great Divide Hibernation 2009
1 Great Divide Oak Aged Yeti
1 Samuel Adams Imperial Pilsner 2008
3 Stone Russian Imperial Stout
1 Stone Old Guardian
2 Goose Island Bourbon County Stout 2008
1 Goose Island Pere Jacques
1 Left Hand Smokejumper
1 Left Hand Oak Aged Imperial Stout 2009
1 Southern Tier Porter
1 Jolly Pumpkin La Roja Artisan Amber
1 Hoppin Frog BORIS
1 Flying Dog Gonzo Imperial Porter (barrel-aged)
1 Founders Dirty Bastard
1 Avery Hog Heaven

Kanada:

2 Dieu du Ciel Solstice d´hiver 2008
2 Dieu du Ciel Peche Mortel
1 Dieu du Ciel Rigor Mortis
1 Dieu du Ciel Aphrodisiaque
1 Unibroue Troi Pistoles

Nederländerna:

1 Klein Duimpje Russian Imperial Stout
1 De Molen Eiken Hel & Verdoemenis

UK:

1 Fullers vintage ale 2008
1 Fullers vintage ale 2009
1 Brewdog Storm
1 Brewdog Paradox
1 Brewdog Paradox Isle of Arran 2009
1 Brewdog Bashah
2 Thomas Hardys 2005
2 Thomas Hardys 2008
1 Harviestoun Ola Dubh 30
1 Harviestoun Ola Dubh 12

Tyskland:

1 Kulmbacher Eisbock 2008
1 Schneider&Sohn Aventinus
1 Einbecker Winter Bock
1 Ayinger Winter-Bock 2009

Finland:

1 Sinebrychoff porter 2008
1 Sinebrychoff porter 2009

Italien:

1 Birrificio del Ducato Verdi Imperial stout

Just nu 179 flaskor, vid senaste inventeringen i mars 2009 hade jag 78 flaskor, har alltså hänt en del sedan dess. Tyvärr vet jag med säkerhet inte exakt från vilket år alla flaskor är ifrån. För några år sedan angav jag bäst-före istället för årgång. Tex har Nils Oscar Imperial Stout bäst-före juni 2010, alltså är det ingen avancerad gissning att tro att flaskan är från 2000. Isåfall är det den äldsta i samlingen. Fast det är klart, de där två flaskorna Slottskällans Imperial Stout med bäst-före 2007 är nog äldre, eller?

Skulle inte förvåna mig om det fanns ytterligare en rackare eller två därnere i gömmorna som jag helt enkelt glömt bort att skriva upp. Små överraskningar är ju aldrig fel.

fredag 1 januari 2010

Trevlig leverans från Kongeriket Norge.



Jag måste passa på att tacka Eirikför leveransen, verkligen mange takk!

Ægir Tors Hammer blir väldigt intressant att prova, en barley wine som inte funnits särskilt länge på marknaden.

De fyra ölen från Nøgne Ø är för mig nya bekantskaper även om jag druckit Saisonen tidigare, men det var på tiden då jag inte förde några anteckningar, kommer i ärlighetens namn inte ihåg något av smaken.