lördag 29 november 2008

NO Kalasjulöl, Falcons Julmumma

Provandet av julöl rullar vidare. Först ut idag var Nils Oscars Kalasjulöl. Färgen är som äppeljuice, fast mörkare. Skummet var tjockt.

Doftar verkligen "kalasöl", mycket humle och bröd. Smakar aningen mer än det vanliga kalasölet, ja mer rostade toner, citrus samt knäck. Beskan är bra. En del intressanta kryddor.

Ölet är inte alls fel, men det finns bättre julöl.

3,5/5

Falcons Julmumma. Kardemumma, ja det är inte svårt att beskriva doften. Smakar även väldigt mycket kardemumma, en del ingefära och andra kryddor. Sött är det, beskan finns knappt.

Frågan är om detta är öl? Ett glas är ok att dricka men mer än så vill jag nog inte ha. Kan man dricka detta till kanelbullar?

Mumma dricker jag inte ofta, det kanske tar lite tid att vänja sig vid smaken? Smaken är verkligen unik, smakar inte som något annat.

Betyget blir 2/5. Vet ärligt talat inte vad jag skall tro om mumman.

Är det någon som har något bra mumma-recept? Carnegieporter, sockerdricka, kardemumma.....vad mer behövs? Julmust?

torsdag 27 november 2008

Corsendonk Christmas Ale


Dags att prova en belgare, det är spännande att jämföra Corsendonk Christmas Ale med de julölen jag hittills provat.

Färgen är mörkbrun (ölet är en brown ale). Skummet är tjockt och fast. Ölet doftar verkligen "belgiskt", fruktiga toner med inslag choklad, koriander och russin.

Smaken är fruktig, kryddig med inslag av lakrits och aprikos. Alkoholhalten känns (8,5%) men det är inte alls besvärande utan passar bra till detta välbalanserade öl. Beskan är behaglig och eftersmaken är lång och trevlig.

Detta öl är nog inte det lämpligaste till sjävla julbordet, själv skulle jag gärna dricka det efter maten. För gott, det är det. Ett riktigt njutaröl.

Betyg: 4,5/5


Såhär ser årets julölslista (vinteröl) ut just nu vad gäller betyg:

Corsendonk Christmas Ale 4,5
Jämtlands Julöl 4
Hibernation Ale 4
Midvinternattens mörker 3,5
Falcon Gammelbrygd 3

Ännu återstår det att prova en hel del, vi får se hur slutlistan kommer att se ut.

onsdag 26 november 2008

Jämtlands Julöl.

Blir intressant att läsa olika tidningars julölsrecensioner när de väl dyker upp. Jämtlands Julöl brukar alltid hamna väldigt högt upp på de olika listorna som i exempelvis DN:s test 2006.

Hur är då årets brygd? Färgen är vackert mörkbrun. Skummet är stort men lägger sig ganska snabbt. Doften är maltig med inslag av karamell, kryddor samt frukt. Ölet har en behaglig doft tycker jag.

Smakar mycket malt, karamell samt grape. Beskan är stabil. Eftersmaken är ganska lång. Inget fel på detta öl, gott det är det.

Betyg: 4/5

måndag 24 november 2008

Tillfälliga nyheter i december.

Tog en titt på Systembolagets tillfälliga nyheter i december.

Ännu en månad men en hel de godis vad det verkar. Kulmbacher Eisbock låter intressant, så vitt jag vet har jag aldrig tidigare druckit en Eisbock. Givetvis blir det några buteljer.

Undrar hur Brewdog Storm kan tänkas smaka? På Stockholm Beer i Nacka provade jag deras Paradox. Den smakade verkligen mycket whisky, häftigt men mina smaklökar orkade inte riktigt med den upplevelsen då. Passar nog bättre en lugn kväll hemma. Storm är lagrad på whiskyfat från Islay så man kan misstänka att ölet är ganska spännande i smaken.

Ett par öl från Stone kommer också, Vertical Epic samt Imperial Russian Stout. Bägge lär köpas. Stone brukar göra riktigt stabila öl.

Känns som att det är tjänstefel att missa att köpa några flaskor Thomas Hardys. Har faktiskt en tanke på att spara en flaska till min pensionering om sisådär 30 år. Fast vinner jag miljoner på lotto, ja då behöver jag ej vänta i 30 år. Eller nja, då skulle jag förstås köpa många flaskor som skulle lagras.

De senaste månaderna har verkligen varit smått hysteriska vad gäller ölnyheter, men det är förstås kul att vi får möjlighet att prova och köpa så mycket intressanta och smakrika öl.

lördag 22 november 2008

Hibernation Ale istället för Akkurat.


Lördagsaftonen skulle egentligen tillbringats på den trevliga krogen Akkurat i Stockholm, men då en av kompisarna är sjuk blev besöket inställt. Min plan var att dricka några belgare: Witkop Stimulo, Saison Dupont och Boon Faro. Tanken var att det även skulle slinka ner ett par IPA i form av Twisted Thistle samt Southern Tier.

Nå, vad ska man dricka istället? Har ett mjölkpaket vars bäst före datum är idag, men är inte direkt sugen på mjölk. Istället fick det bli en Hibernation Ale från Great Divide Brewing Co i Colorado.

Great Divide gör väldigt god öl tycker jag, bäst av alla är nog deras makalösa Hercules Double IPA, det ölet är verkligen kärlek.

Hibernation Ale är en English-Style Old Ale. Ölet ligger och mognar i tre månader innan det tappas på flaska. Ölet har en vacker rödbrun färg, skummet är läckert. Doftar humle med en del söta inslag, såsom russin. Även frukt kan hittas. (vet man inte hur man skall beskriva en doft kan man nästan alltid dra till med att det doftar frukt. Ibland är det verkligen hopplöst att beskriva en doft)

Smaken är ganska eldig, alkoholen (8,1%) känns men det blir inte besvärande. En del söta inslag hittas, ja liksom rostade toner och humle. Förutom det en massa malt. Ölet har en rätt behaglig värmande känsla, eftersmaken sitter kvar ganska länge i munnen.

Stabilt vinteröl, betyget blir 4/5.

Egentligen borde man testa ett öl som denna under sommaren då man gärna dricker något läskande, undrar vad man då skulle tycka? Tänk er +30 grader och strålande sol.

fredag 21 november 2008

Midvinternattens mörker.















Årets andra jul/vinteröl blir Midvinternattens mörker. Receptet är framtaget genom ett samarbete mellan Wicked Wine och Sigtuna Brygghus.

Etiketten är väldigt tråkig, givetvis inte det viktigaste med ett öl men det bidrar till helheten tycker jag iallafall.

Doften är trevlig, en massa olika kryddor samt lite apelsin och karamell lyckas min kära näsa finna. (läser man produktbeskrivningen så ser man att ölet är kryddat med många spännande kryddor, nämligen: apelsinskal, kanel, kardemumma, muskot och nejlikor )

Ölet har en ganska kryddig smak, lite rostade toner och apelsinsmak tycker jag mig även kunna känna. Helt ok men lite tunt kanske. Bättre än Falcons Gammelbrygd, men tveksamt om jag kommer att tycka att detta är årets bästa julöl. Betyget blir 3,5/5.

Innis & Gunn Rum Cask



Hade visst kvar en flaska från förra årets decembersläpp. Går ju inte att spara öl i all oändlighet så kapsylen åkte av ikväll.

Noterbart är att 84000 flaskor tillverkades, enkom för den engelska och svenska marknaden. Ölet är lagrat i 107 dagar, först 30 dagar på amerikanskt ekfat sedan i 30 dagar i fat som innehållit rom från Västindien. Därefter avslutades kalaset med 47 dagars lagring på "giftermålsfat". Onekligen en spännande och annorlunda bakgrund för öl.

Ölet har en vacker rödbrun färg, ja typ som koppar. Förpackningen är mycket fin (ölet kommer i kartong)

Doften är ganska söt med inslag av frukt. Smakar en del bröd, smörkola och frukt. Tyvärr tycker jag att smaken är tämligen tunn, ingen beska och eftersmaken imponerar icke.

Inget höjdaröl men ändå drickbart. 2,25/5

Falcon Gammelbrygd


Då är det dags att prova årets första julöl, först ut är Falcon Gammelbrygd. Texten på etiketten gör att man blir lite nyfiken: "Falcon Gammelbrygd är bryggd på källvatten, högklassiga maltsorter och utvald humle. Därefter har ölen lagrats och sedan torrhumlats för att utveckla bästa smak och karaktär".

På nittiotalet verkar Gammelbrygden varit lite av en klassiker, varje flaska hade t o m en liten ölöppnare.

Det låter väl inte helt fel? Vad ska jag då säga om ölet? Ok, men inte sådär jättespännande. Färgen är vacker (mörkt rödbrun). Doftar lite malt, kola och bröd. Smakar en del humle, lite bränt och svagt av kola. Även lite frukt hittas.

Hade helt klart hoppas på lite mer, ölet kändes lite blaskigt faktiskt. Dock inte genomuselt, inte alls. Betyget blir medel. 3/5. Kul att ha provat men jag lär inte köpa fler exemplar.

torsdag 20 november 2008

Slottskällans Slottslager


Det tog sin lilla tid men nu har jag äntligen provat en Slottskällans Slottslager. (nyhet i fasta sortimentet 1/10)

Vad ska man då säga om detta öl? Många tycks ha lite svårt för Slottskällans "hussmak". Faktum är att detta är en mycket trevlig lager, frisk med fina humletoner. Beskan är stabil. Smaken är lite brödig och torr, jag anar även vissa citrustoner.

Ungefär såhär borde alla ljusa lager vara, det går verkligen om man anstränger sig lite. Hör ni det, stora drakar?

Slottslagern är ett perfekt "vardagsöl", ja ett öl man kan dricka närsomhelst. Priset är också väldigt angenämt (14,90). Det var inte sista gången som jag drack en Slottslager. Skulle jag ge betyg blir det 4/5.

Julöl inköpta

Då har jag köpt säsongens första omgång julöl. får se om det blir ytterligare några. Dessa rackare hittade hem:

Mysingen Midvinterbrygd
Jämtlands Julöl
Dugges Rudolf Ren Ale
Falcon Gammelbrygd
Falcon Julmumma
Corsendonk Christmas Ale
Midvinternattens mörker (Sigtuna)
Samuel Adams Winter lager
NO Kalasjulöl
Grebbestad Julöl
Tokens Julefröjd (Öland)
Hibernation ale

Återstår att se vilken som kan tänkas vara godast. Någon expert på julöl är jag ej, tidigare år har främst Mysingen Midvinterbrygd avnjutits, ett öl jag verkligen tycker om. I år är utbudet väldigt stort, ungefär 50 olika sorter. Givetvis blir det omöjligt att hinna med att prova alla.

Hibernation Ale är jag mycket nyfiken på, öl från Great Divide har jag aldrig tidigare blivit besviken på. Köpte även ett par Yeti, men de lär få stå och mogna ett tag. En sak i taget.

tisdag 18 november 2008

Öl i Kiev.



Tyvärr måste jag skriva att det ukrainska ölet generellt sett är ganska trist och intetsägande. Nu har jag inga siffror men det är ingen avancerad gissning att tro att den ljusa lagern står för en förkrossande stor del av ölförsäljningen i Ukraina. Bilden ovan visar några öl som provades på hotellrummet, den vita Baltikan var alkoholfri. Mer eller mindre en meninglös produkt enligt mig, smakade snudd på ingenting. Den får ett mycket lågt betyg, 0,75/5.



Den blåa burken "Slavutich" smakade inte heller mycket, gick att dricka men mer än så var det inte. Lite kemiska toner, en del bröd, gräs, vattnig, papper ja det gamla vanliga. 1,25/5

1715 var aningen bättre, men det slutade ändå med att jag inte drack upp hela flaskan. Gräs, malt, bröd, söt, majs. Väldigt klen eftersmak, ja överhuvudtaget var smaken svag. Ingen öl för mig. 1,5/5



Som ni märker ger jag inga höga betyg för ölet i Kiev. Det är bara att konstatera att vanlig, blaskig ljus lager inte är min grej. Dock var inte situationen helt hopplös, på Arena City Entertainment Complex hade de riktigt god öl. Fyra olika sorters bryggdes på plats, veteöl, bock, pils samt extra. Godast var bocken. Den var rätt söt med tydliga inslag av karamell. Bilden nedan visar bockölet samt veteölet.



Det finns många kiosker på Kievs gator där man kan köpa öl. Priserna är låga, under fem kronor för en halvlitersflaska. Ölet inne på Arena var mycket dyrare, runt 25 kronor för en halvliter men det var det förstås värt men tanke på smaken.

.





söndag 16 november 2008

Kiev, 14-16 november 2008.

I fredags bar det då äntligen av till Kiev, Ukraina. Nyfikenheten var stor och förväntningarna ganska höga. Nu när jag åter är hemma måste jag säga att Kiev inte alls är lika mycket "öst" som jag trodde, helt annorlunda om man tex jämför med Minsk. (fast Vitryssland är förstås en diktatur så det förklarar mycket). Folket är tämligen modernt klädda, nästan alla kvinnor går omkring med höga klackar. Hos oss här i Sverige skulle det nästan vara lite varning över de ukrainska kvinnornas klädstil, fast enligt mig är det skönt att slippa se en massa mysbyxor på stan, något man inte såg i Kiev. Blev lite förvånad då det knappt fanns några Babusjkor ute på stan, ja ni vet de där gamla klassiska damerna med en klädstil från en svunnen tid.

Tidigare har jag läst om korrupta poliser som brukade gå fram till turister för att be om att få se på passen, hade man ej passet med sig kunde man få böter. Något sådant tycks ej längre förekomma vilket förstås är trevligt. Överhuvudtaget var stämningen väldigt lugn, visst såg vi många som drack öl ute på stan men några fyllon sågs ej.



Som bilden visar finns det fortfarande en Leninstaty i Kiev, en märklig känsla att se en sådan, trodde att kommuniststatyerna sedan länge var nedplockade och förpassade till historiens baksida.

Vistelsen i Kiev började med ett klassiskt försök av taxichauffören att blåsa oss på lite pengar. 70 eur ville han ha för den knappt fyra mil långa turen till hotellet. Vi lyckades få ner priset till 30 eur, ett pris som är ok men ändå lite för högt. Dock fanns det varken tid eller ork till att ta bussen till stan för att sedan ta taxin sista biten till hotellet. Taxichauffören sade ingenting förran vi nästan var framme vid hotellet, då frågade han: -Kiev, one time? Jag antar att han försökte fråga om det var första gången som vi var i Kiev. På returresan körde chaffisen (ej samma som till hotellet) ett tag i 180, tror nog att jag aldrig varit med om en såpass het gasfot, inte ens i Kina.

Bilden nedan visar vårt rum på Radisson SAS Hotel, ett helt ok hotell. Personalen var effektiv och trevlig, de kunde rätt bra engelska. Fast då måste det förstås sägas att medelåldern var ganska låg. Hotellet var mycket rent och snyggt, kanske inte världens roligaste men effektivt på alla sätt. Tyvärr har de ingen pool, ett litet minus.



Lördagens program var ganska intensivt (nåja, allt är relativt) Efter den utsökta frukosten bar det av med tunnelbanan mot "Rodina Mat", den gigantiska statyn "Moderlandet". Tunnelbanan var en kul upplevelse, givetvis billig att åka med. (ungefär 2,60 för en resa oavsett antalet stationer) Stationerna lågt mycket djupt, en del på ungefär 100 meters djup. Bra skyddsrum kanske?




Efter färden med tunnelbanan lyckades vi vända siktet åt rätt håll och ta en dryg kvarts promenad mot den mäktiga statyn samt besöket på "National Museum of the History of the Great Patriotic War". "Moderlandet" är verkligen en makalös staty. Faktiskt lite av en höjdpunkt att ha sett henne. 62 meter hög är själva statyn, svärdet är 16 meter långt och växer nio ton. I själva området kring statyn fanns det ett flertal olika utställningar och monument som hedrade de offer som föll i den fruktansvärt blodiga kampen mot Nazityskland. Bla fanns alla de 12 hjältestäderna representerade, ni kan väl namnet på dem?






Museet om det "Stora fosterländska kriget" var värt ett besök. All text var på ryska/ukrainska men det var ändå lätt att förstå innebörden av utställningarna. Bland föremålen fanns en mängd ryska objekt samt givetvis tyska sådana, bla orginalkartor över Ukraina, SS-hjälmar, vapen, järnkors m.m. (Museet har över 300000 föremål i samlingarna) Värst var giljotinen, helt sjukt att sådana avrättningsmetoder användes för inte så länge sedan. Usch, ja det var verkligen otäckt. Tyvärr fick man ej ta foton inne på museet men jag lyckades ändå ta några i smyg med mobilen. Undrar vad som hänt om tanterna som bevakade salarna sett mig, hade jag hamnat i GULAG?



Efter besöket på museet tog vi en lång promenad tillbaka mot stan, vädret var inte direkt lysande men på sätt och vis rätt passande. Det var knappt att floden Dnepr syntes vilket bilden visar:



Vän av ordningen kanske undrar hur prisläget är i Kiev? En klassiker är förstås att gå in på McDonalds och se vad en Big Mac kostar. 26.50 UAH får man betala för en meny i Kiev. 1 UAH är ungefär 1,35 sek, ja ni får själva göra matematiken. Hotell är generellt sett mycket dyrt, det finns helt enkelt ett ganska begränsat utbud. Mat är billigare än hemma, öl som vi köpte i en kiosk ute på stan kostade 3,50 UAH för en halvliter. På en rätt fin restaurang kostade deras hemmagjorda öl ungefär 25 svenska kronor. Tunnelbanan var som redan nämnt mycket billig. Kläder kostade ungefär som här hemma, iallafall i de fina märkesbutikerna på paradgatan Khreschatyk.


.

Hur ska man då kortfattat sammanfatta Kiev? En rätt skön blandning av öst och väst skulle jag vilja säga. Givetvis märks det att man är i öst, men extremt är det ej. Citykärnan är ganska fräsch och fin, finns en hel del spännande att beskåda. Bilparken är snudd på modernare än i Sverige. Så länge man håller sig ifrån paradgatan med dess märkesbutiker är prisnivån behaglig. Som alltid i öst finns det en hel del casinon och lite mer skumma lokaler där lättklädda damer brukar husera, en del av deras kultur helt enkelt. Säga vad man vill om det. Tyvärr råder det ej rökförbud inne på restaurangerna, visserligen finns det rökfria bord men vad hjälper det då någon bollmar för fullt bara några meter ifrån.



Det är inte många som talar engelska i Kiev, precis som fallet brukar vara i öst. Den yngre personalen på restaurangerna kunde ok engelska men i övrigt var det trögt. Ingen av tanterna på krigsmuseet kunde ett ord engelska, ganska märkligt egentligen då det måste vara en hel del tokiga turister som besöker det stället.

Enligt mig är det värt att åka till Kiev, gör det om ni nångång får chansen. Dessutom är Ukraina sedan 2005 visumfritt för svenskar, ännu ett skäl till att åka dit. Det vore kul att besöka andra städer och framförallt landsbygden i Ukraina, jag misstänker att priserna där är helt annorlunda jämfört med Kiev. Solsemester på Jalta kanske? Ja, varför inte?

Många man pratar med är skeptiska till att åka österut, jag kan inte förstå varför! I öst får man en massa spännande upplevelser, det mesta är billigare än hemma. Finns givetvis en mängd saker och ting att titta på. Värst är nog ändå frågan: -vad ska du göra där?

Avslutar detta inlägg med ett par bilder på världsberömda St Sophia Cathedral, påbörjad på 1000-talet:



Som ytterligare bonus bjuder jag på en video som föreställer den gigantiska statyn "Moderlandet".













måndag 10 november 2008

Ölinventering



Vad kan vara roligare än att på en måndagförmiddag göra en ölinventering? Mina öl förvaras mörkt och svalt året runt nere i bostadens förråd. Såhär ser den aktuella listan ut:

3 Old Rasputin imperial Stout
2 Brooklyn Monster Ale
2 Brooklyn Black Chocolate Stout
3 Hercules Double IPA
3 Sierra Nevada Anniversary
2 Sierra Nevada ESB
2 Sierra Nevada Bigfoot
1 Nils Oscar Barley Wine 2001 (verkar som att jag aldrig kommer att dricka den)
1 Nils Oscar Imperial Stout
2 Nils Oscar Rökporter 2007
7 Slottskällans Imperial Stout (två från 2001, övriga lite nyare)
2 Slottskällans Strong Ale 2007
2 Slottskällans Kloster 2007
1 Slottskällans Belgo dubbel
2 Bötet Barley Wine
3 Samuel Adams Imperial Pilsner
1 Rochefort 10
1 Rochefort 8
1 Westmalle Trappist Tripel
1 Oud Beersel
1 Innis&Gunn Rum Cask
1 Innis&Gunn island Cask
1 Dugges Wallonia
1 Laitilan Kukko
1 Sinebrychoff Porter
1 Fullers Vintage Ale
1 Old Guardian Barley Wine 2008
1 Double Bastard Ale

Prick 50 öl för tillfället, en del bör drickas tämligen snart. Andra kan säkert lagras många år till. Tex är bäst före på Oud Beersel jun 2028.

lördag 8 november 2008

Dags att åka till Kiev.

Fredag 14 november är det äntligen dags att åka till Kiev, Ukraina. Det blir flyg med SAS via Köpenhamn och boende på stabila Radissonsas. Tyvärr bara två nätter i Kiev, men då vi landar strax efter 12 lokal tid på fredag så finns det ändå tid till en del kul.

Tanken är att på fredag bara knalla omkring och uppleva staden, finns en hel del sevärdheter i närheten av hotellet, bla St Sofia Katedralen, Golden Gate samt givetvis den berömda shoppinggatan Khreschaty.

På lördag skall den mäktiga statyn, "Fosterlandets moder" besökas. Vid statyn finns även ett fint museum om Andra världskriget, får förstås ej missas.

Jag har en känsla av att Kiev är ett trevligt resmål, det brukar de flesta städerna vara, speciellt i det forna öst. Frågan är vad det finns för öl i Kiev? Ärligt talat känner jag inte till några ukrainska öl förutom Etalon Weissbier.

Dagarna före en resa är alltid lika roliga, en förväntan börjar byggas upp. Inte resfeber, men en slags längtan och nyfikenhet på resmålet. Det verkar som att ju mer man reser desto mer vill man resa. Hur skall man förklara det?

Samuel Adams Imperial Pilsner


Äntligen har jag fått chansen att dricka en Samuel Adams Hallertau Imperial Pilsner. Jag gillar storyn om att bryggeriets grundare, Jim Koch varje höst personligen åker till Bayern för att köpa humle till denna pilsner.

Vad ska man då säga om denna dryck? Ölet doftar gott av humle och grape. Smaken, ja mycket humle, väldigt mycket humle. Beskan är fullkomligt galen, men jag gillar det. Ölet är starkt, 8,1% men väldigt välbalanserat så styrkan märks knappt. Eftersmaken är lång med en härlig känsla på tungan.

Inget nybörjaröl kan man lugnt säga. Betyget blir 4,25/5. Notera att detta öl bör man ej ta istället för apelsinjuice på morgonen. Beskan är verkligen bisarr.

Är detta världens beskaste pilsner?

Har ett par flaskor kvar, de kommer jag att spara ett tag. Nästa flaska lär förmodligen drickas under vårvintern.

Systembolagets dryckesprovningar


Systembolaget erbjuder olika dryckesprovningar i en del butiker. I onsdags var jag på en provning i Sundbyberg, mitt livs första. Temat för kvällen var "Amerikanska mikrobryggerier". Givetvis var jag väldigt nyfiken på hur det hela skulle gå till samt vilka öl som skulle provas.

19:00 började det hela. Vi var drygt 20 personer som satt och provade 10 olika ölsorter. I runt 45 minuter doftade och smakade vi på ölen, vi antecknade vad vi tyckte om ölen. Därefter gick vi tillsammans med de två medarbetarna från Systembolaget igenom de olika ölen.

Dessa öl fick vi prova:

Budweiser (referensöl)
Carrabassett Pale Ale
Hvedegoop (vi drack de två sista flaskorna)
Le Merle Belgian Style Saison
Sierra Nevada Anniversary 2008
Old Guardian Barley Wine 2008
Three Philosophers
Old Stock Ale 2008
Brother Thelonious
Old Rasputin Stout

Väldigt imponerande lista tycker jag. Enligt uppgift drack vi de två sista flaskorna Hvedegoop som fanns kvar hos Systembolaget.

300 kronor kostade det per person, värt pengarna enligt mig.

Novembernyheter på Systembolaget















Måndagen den tredje november, klockan 10.00 öppnades portarna till Systembolaget. Vi var många som handlade tillfälliga nyheter den dagen, en del av ölen tog slut fort i vissa butiker. Någon sade att det kanske var det bästa släppet genom tiderna, jag är benägen att hålla med.

Systembolaget blir allt bättre på att ta in spännande och roliga öl, givetvis perfekt för oss som är intresserade av lite mer avancerade grejer än den vanliga ljusa lagern.

Dessa rackare köpte jag:

Bötet Barley Wine
Double Bastard Ale
Fullers Vintage Ale
Innis&Gunn Island Cask
Nils Oscar Coffee Stout
Old Guardian Barley Wine
Samuel Adams Imperial Pilsner
Sierra Nevada Anniversary Ale

Frågan är vilken som är godast?