fredag 2 juli 2010

Hjortronöl är smaskens

Vi var några ädla gentlemän som igår samlades på Akkurat för en bit mat och lite dryck. Några längre recensioner blir det inte utan några ord om de olika ölen bara, bra så.

Basunen och jag anlände till Akkurat först, som inledning beställde jag en Cantillon Cuvée des Champions som var veckans Cantillon på fat.Det är ballt att sådan öl finns på fat lite då och då på Akkurat, ibland är det inte helt fel att bo i Stockholmstrakten. Cuvée des Champions var god och ganska snäll om man nu kan säga så om en Cantillon. Inte så extremt syrlig, snarare väldigt drickvänlig med mycket smak av grape.

Medan Basunen och jag satt där och filosoferade dök två bekanta ansikten upp, nämligen Stefan från Beer Drivel samt Baggen från Beerwell. Jag vet inte riktigt vad för skumma affärer de gjorde, det var bäst att hålla tyst. (det var förstås inget farligt, de bytte bara hembrygder med varandra) Det var kul att träffa grabbarna även om det bara var som hastigast.

Just ja, mer öl var det ja. Real ale i form av Dark Star American Pale Ale. Ok och helt klar drickbar men jag har inte riktigt lärt mig att uppskatta real ale. Var går man kurs så att man lär sig? Hos folkhälsoinstitutet eller vad de nu heter?

Efter denna inledning samlades vi till bordet, förutom Basunen och jag tillkom även Eddan, Jonas från Öl i Stockholm, Johan från femkommanoll.tv, Fajanen från Fajan och Jöns, Hirigalzkar från Hirigalzkar på öläventyr, hans polare Danne samt Jocke från Good Morning Beer Lovers. Gästerna på det kungliga bröllopet var ju ingenting i jämförelse med dessa celebriteter.Till den goda havsabborren drack jag en Odell IPA. En "snäll" och välsmakande IPA. En hel del ananas och citrus. Som ni märker är bilderna katastrofala då jag glömde kameran hemma, nå så kan det gå då minnet är som det är.

Därefter var det dags att ladda kanonen och beställa in ett par riktiga rariteter. Först ut var 3 Fonteinen Druiven Geuze Malvasia Rosso.Jag tycker att den var jättegod men någon "aha-upplevelse" blev det inte. Balanserad och fin men jag hade förväntat mig lite mer smak från druvorna. Skulle verkligen inte gnälla om jag hade ett gäng buteljer hemma.

Efter detta var det dags för en av höjdpunkterna hittills i mitt öldrickande, det unika hjortronölet Cantillon Soleil de Minuit. Enligt hemsidan skulle det finnas flaskor på 1,5 kvar men det stämde inte, däremot lyckades personalen plocka fram den sista(?) flaskan på 75cl. Om det nu var Akkurats sista flaska så är det förstås en stor ära att få ha varit med om att dricka den. Man kan bli rörd av mindre.Här snackar vi om en underbar doft, fullkomligt magnifik! Nog det bästa jag känt vad gäller öl. Det är svårt att förstå att en såpass gammal öl med bär fortfarande kan ha den doften. Smaken var också den fantastisk! Enastående gott, ja det är läckert att ölet fortfarande levererade. Förväntningarna vid bordet var inte låga kan jag lova. Jädrans vad kul det hade varit att dricka ett glas av denna till vaniljglass med hemmagjort hjortronsylt. Ska lägga in en recension på Ratebeer senare i helgen, mitt betyg kommer att bli mycket högt.

Efter ovanstående upplevelse var det dags för nästa upplevelse, fast åt ett helt annat håll.Bra att bilden är så mörk och usel så att jag slipper se eländet igen ty Nils Oscar Trippel är bland det värsta jag någonsin druckit. Riktigt, riktigt uselt! Smakade och luktade saffran, bröd, andra kryddor och en massa konstigheter. Fascinerande att öl även kan smaka så illa. Det är tur för mänskligeten att bara 2000 flaskor tillverkades. Som tröst hade jag ett annat glas med Thirsty Dog Siberian Night Imperial Stout, den var riktigt stabil och god.

Som avslutning på Akkurat dracks Saison de la Senne.En fint syrlig saison som det var riktigt kul att prova och dricka. Verkligen en befrielse efter den smått absurda upplevelsen med Nils Oscar Trippel.

Kvällen avslutades sedan för några av oss på OT. Det som dracks var följande: Sly Fox Odyssey, Two Brothers Hop Juice samt New Holland el Mole Ocho. De två förstnämnda var stabila utan att vara briljanta, sistnämnda var ganska udda, särskilt doften. Men å andra sidan var smaklökarna vid det här laget väldigt offside.

En minnesvärd kväll som jag gärna gör om, tack alla som var med!

12 kommentarer:

Eirik @ Basunen sa...

Det blir alltid nå't spektakulärt när vi samlas. Kul!
Måste nog ändra mitt syn på hjortron efter i går. Fader va god den var!

Belgien nästa? (efter Helsinki och Oslo så klart)

Ottes sa...

Ja, vad skall man säga? Uppenbarligen har hjortronölet vunnit på lagring. Letade fram testprotokollet från 9/12 2000 och så här skrev vi då: "Underbar men omogen söt-sur doft av läderbalsam, emalj, honung, sur furuved, hjortron och blodapelsin. Sur smak av hjortron (men utan stenkänslan) och havssalt. River som nypon i halsen". Bara en av oss som testade (jag!) tyckte den var god. Paradoxalt nog så älskar jag Nils Oscar Trippel, en öl som bryggarna själv ansåg misslyckad. Vad kul det är att inte alla tycker samma sak :-)

fajanen sa...

Jädrar vilken kul kväll jag hade. Blev många goda öl också. Hjortölet var helt fantastiskt. En klass för sig.

Eddan sa...

Hoppas vi kan samlas fler gånger i ett stort gäng sådär. Riktigt kul!
Lambicen var mycket trevlig. Kvällens höjdpunkt trots att det dracks en hel del annat gott också.

Johan sa...

Kul att öl från Brasserie de la Senne kommit till Sverige, prövade två av deras öl när jag var i Bryssel och tyckte det var riktigt bra.

Hjortronlambicen låter ju underbart kul att få ha provat. Vad gick en butelj på?

Gyllenbock sa...

Eirik: Belgien vore fantastiskt att åka tillbaka till men jag är även mycket sugen på Amsterdam samt förstås USA. Även Tyskland, ölfestivalen i Berlin verkar ball...ja, det finns mycket.

Ottes: Oj, det var en gamla anteckningar det. Det var verkligen en upplevelse som var makalös. NO Tripper kommer jag inte att ge en chans till. :)

fajanen: verkligen en toppenkväll i all enkelhet. :)

Eddan: jag är rätt övertygad om att vi kommer att ses igen, det går liksom inte att låta bli.

Johan: jag gillar också deras öl samt även de annorlunda och intressanta etiketterna. Vet inte riktigt vad flaskan gick på då den inte fanns i listorna, men jag tror att det var 800.

hirigalzkar sa...

Åh! Kan inte sluta tänka på hjortronölet... Cantillon måste göra den igen!

Fredrik sa...

Ja hjortron är är smaskens... Fast Malvasia öl är inte så dumt det heller.

JoeG sa...

Huh... Tänker onda tankar när jag tänker på NO Trippel... Årets bottennapp?

Gyllenbock sa...

Hoppas verkligen att hjortronölet återkommer, fast det är väl inte så troligt. Mycket godare än blåbär enligt min mening.

Jocke: ja, det var årets bottennapp. Kommer att bli mycket svårslagen. :)

Stefan - Beer Drivel sa...

Jäkla kul att träffa er där på Akkurat, fast det var nära att jag missade er trots att du vinkade. Den där skylten med öl är närmast hypnotiserande.

Synd att jag hade så bråttom, men det blir fler tillfällen.

Gyllenbock sa...

Stefan: japp, det får bli fler tillfällen. Skylten på Akkurat är alltid intressant.