lördag 10 juli 2010

Dugges Wallonia, Berliner Weisse, rökig whisky

Igår var det fredagsmys hemma hos Eddan, vi firade att han släppts ut på grönbete, dvs semester. Första ölet som dracks var en Sierra Nevada Kellerweis Hefeweizen.



Grumlig gul med ett medelstort, fluffigt vitt skum. Doftade jäst, citrus, banan, kryddor. Smaken var uppfriskande med banan, kryddor och citrus. Lätt kropp och rätt balanserad. Stabil utan att glänsa sådär sensationellt. Upp till de bättre tyskarna orkade den inte.

3.1/5

Nästa öl var en småkul sak, nämligen en Berliner Weisse. Hur ofta dricker man en sådan, blott tredje gången i mitt liv i alla fall. Skulle etiketten klara Systembolagets krav?



Väldigt ljus, lätt grumlig men ett fint vitt skum. Doften var väldigt speciell och inte det trevligaste jag doftat på. "Simbassäng" med lite annat smått och gott. Smaken var väldigt egen den också, riktigt udda. Sur, citron, hö, "sockerkakssmet", gröna omogna äpplen. Extremt mycket kolsyra, tunn kropp liksom munkänsla likväl en kul öl att ha provat. Väldigt syrlig, ja sur. Kanske borde den ha druckits som i Berlin, med sugrör samt sötad med fruktessenser. Måste provas nästa gång Berlin besökes.

2.9/5

En annan intressant öl som dracks under kvällen var Dugges Wallonia 2007. En flaska som stått på ölhyllan ett tag, bäst före var maj 2009. Fanns det en risk att ölet inte längre var drickbart och gott?



Mörk rödbrun med ett stort fint skum. Doftade kryddor, rostad malt, torkade frukter, en del jäst och en aningen alkohol. Smaken var förvånansvärt lätt med tanke på de 9,8%, ölet var lättdrucket. Smakade koriander och andra kryddor, russin, frukt och lite alkohol. Rejält besk avslutning, halten kolsyra var medel. Noterbart är att ölet torrhumlats med Amarillo och Simcoe. God och trevlig, synd att ölet inte längre tillverkas.

3.8/5

Aftonens final bjöd på en skvätt whisky i form av Ardbeg Supernova 2010.



Jädrans vilken kraftig och intensiv doft, verkligen rökig i både doft och smak. Inte den mest "läskande" whiskyn direkt men god. Eftersmaken var mycket lång.

Om sisådär åtta timmar är det dags att åka med Silja Symphony till Helsingfors, några öl lär det säkert bli under vistelsen där. Ha en bra dag!

2 kommentarer:

Mikael sa...

Tänk på levern. Inte för mycke Karhu i bastun.

Gyllenbock sa...

Ska försöka låta bli, blir nog mest Koff Extra Strong Beer IV B, makalös öl!