måndag 3 mars 2014

SF Beer Week 2014, tisdag, fullt på Toronado

Efter en skön nattsömn var det bara att skutta upp och fånga dagen, vårt första mål var dryckesbutiken Bottle Barn som öppnade 09:00, belägen i ett industriområde strax utanför centrala Santa Rosa. Finns det något mer förtjusande än att börja dagen med lite seriös shopping?Bottle Barn visade sig vara en stor butik, mycket öl hade de men även en massa andra drycker, i synnerhet då olika bourbonflaskor. Tanken var att köpa en del öl från Russian River då jag hört att deras öl skulle vara billigare på Bottle Barn än på själva bryggeriet, om det stämmer kan jag dock inte svara på. Anledningen var att samtliga öl från Russian River var slutsålda. Annars var priserna på Bottle Barn riktigt bra, som exempel kostade en FiftyFifty BART 18.49 USD vilket var ungefär 10 USD billigare än för en likadan flaska inne i SF.Vad göra, jo det fanns inget annat att göra än att vänta på att Russian River skulle öppna klockan 11:00, som tur är hade de en separat ingång på baksidan för de som bara ville in och köpa flaskor eller fylla sina growlers. Innan man fick gå inte och göra sitt inköp var man tvungen att ta på sig en väst som visade att man inte skulle dricka något i baren, id-kort fick man också lämna ifrån sig. En och en var det som gällde också. Kan tyckas lite märkligt men som bekant var kön lång för att få komma in och dricka öl på stället under Pliny the Younger-dagarna.Ordning och reda kan man kanske kalla det.

Jag passade på att köpa åtta flaskor Pliny the Elder, 5,25 USD per flaska. När alla hade gjort sina köp var det läge att ta hyrbilen tillbaka till San Francisco och njuta av den sista dagen innan det var dags att åka tillbaka till Stockholm.

Undrar vad de trodde i hotellreceptionen när vi i flera omgångar passerade receptionen med ölflaskor. Smidigt var det i alla fall att parkera utanför hotellet och dumpa flaskorna på respektive rum, vi hade aldrig orkat bära omkring på dem i SF.Innan vi tog farväl till bilen var vi tvugna att köra ner för den berömda Lombard Street, är man i SF och har tillgång till bil kan det vara en kul grej att kunna pricka av. Undrar hur många japaner som fotograferade oss då vi så ståtligt körde ner för den inte helt okända gatan?Efter att lämnat tillbaka hyrbilen tog vi en droska till Toronado, ett ställe som vi tidigare bara besökt en gång under resan, nämligen på ankomstdagen. Efter en onödigt lång taxifärd, den stackars chauffören hade ingen aning om var Toronado låg, kom vi fram kring 13-tiden. Hyfsat mycket folk var det redan då, men vi lyckades knipa ett bord för fyra. Som seden bjuder börjades det med en pint Pliny the Elder, 5 USD under Happy Hour. Helt seriöst, det är ett ytterst svårslaget pris, så billigt att man bara kan garva och skaka på huvudet. Har man varit i USA dröjer det ett tag innan man återigen är villig att betala för en fatöl hemma i Sverige.

Tanken var att sitta poch småfilosofera i ett par timmar för att sedan knalla iväg till nästa ställe. Men nu slumpade det sig som så att jag råkade notera att en i baren höll på att förbereda några avstängda tappar, på en av dessa såg jag namnet Russian River Toronado 25th Anniversary, onekligen ett öl som intresserade. Efter lite koll på Internet konstaterades att de skulle köra ett event klockan 18:00 där 20 av kranarna skulle innehålla öl från nämnda bryggeri, vissa av ölen i olika årgångar.


Jahaja, nä det fanns inget annat att göra än att vackert sitta kvar. Fint nog finns det ett schysst ställe vägg i vägg med Toronado som har goda korvar, Rosamunde Sausage Grill heter det. Det var bara att knalla över och köpa korv som placerades i en korg som man kunde ta med sig till Toronado, fiffigt då olika ställen kan samarbeta så. Korven smakade förstås utsökt.Ju närmare klockan blev 18 desto mer folk anlände, när det väl var dags för själva eventet var det mer än fullt, det gick knappt att gå fram och beställa öl, en riktig röra det var det men till slut fick vi i alla fall tag på några öl, nya för mig var nämnda Toronado 25th Anniversary, Russian River 2011 Symposium Brown Ale samt Russian River Saison Blonde.Av dessa var Toronado 25th den klart bästa. En riktigt sympatisk "suris" som hade en påtagligt torr avslutning. Ölen beställdes nummervis och ett glas kostade 5 USD, hade gärna suttit kvar längre och druckit några till men då det var så överjävligt trångt och högljutt kändes det som en befrielse att komma ut och andas frisk luft. När vi lämnade Toronado var det ungefär 20 personer som stod utanför och köade.Bland det bästa med SF Beer Week är att det knappt spelar någon roll vart man går in då det hela tiden bjuds på överraskningar, eventet med Russian River hade vi ingen koll på i förväg utan det blev ren och skär bonus. Russian River ja, sanslöst vad populära de är.

Från Toronado tog vi en promenad till City Beer, en bensträckare som tar runt 15-20 minuter lite beroende på benstyrka och navigeringsförmåga. Självklart mötte vi Jonas och Uppsalagänget på City Beer, lika kul som alltid att träffa likasinnade dårar från Sverige. Självklart var det ett event på City Beer även denna dagen, nu var det några öl från Lost Abbey på fat. Framboise de Amorosa på fat, ja jag säger då det. Lysande öl är det minsta jag kan säga, en ren kärlekshistoria.City Beer stänger relativt tidigt på kvällarna, vid 22 så det var läge att fundera på en sista rackare. Varför inte något från FiftyFifty. En flaska Imperial Eclipse Stout - Heaven Hill Rye Barrel köptes. En väldigt högklassig öl även det, riktigt mysig att sitta och njuta av.Mer än så gjordes inte på tisdagen, utan det var taxi tillbaka till hotellet som gällde där jag rätt snabbt insåg att jag hade köpt för många öl, eller så var helt enkelt resväskan för liten?Det var bara att "hetsdricka" några bombers, nämligen dessa: Bear Republic Racer X, Midnight Sun T.R.E.A.T. Imperial Chocolate Pumpkin Porter och Rubicon Hopsauce. Av dessa var den första klart bäst, ja Bear Republic är ett bryggeri som jag gärna skulle vilja dricka mer ifrån. Riktigt stabil klass på de ölen som jag provat från dem.


Ännu en småtrevlig dag i ölets tecken var avklarad.

Inga kommentarer: