onsdag 12 mars 2014

Mikkellerprovning med 11 nya Mikkeller samt några bonusöl

Som bekant öppnar Mikkeller Bar i Stockholm nu på lördag, förstås alldeles förtjusande, ju fler schyssta ölställen i vår huvudstad desto bättre för oss ölnördar. Som en liten hyllning till det körde jag en Mikkellerprovning häromveckan, den fjärde i ordningen med temat "Mikkeller".

Närvarande var Eddan, Eirik, Silenzi och så jag. Det bjöds på snittar, chiligryta, glass med hallon samt en ost/skink/korv-tallrik senare på aftonen. Antal öl som provades var 20, av dessa var 11 från Mikkeller (samtliga nya för mig) samt en hembrygd.

Vi började med en Dogfish Head Hellhound On My Ale som köptes i USA i februari. Köper man öl från Dogfish Head vet man aldrig riktigt vad som väntar, denna var åt det söta hållet med tydlig smak av citron. Även lite ananas, hö och inslag av kryddor. Helt ok men inte fantastisk.Nästa öl var en sådan där som legat bortglömd i förrådet, Freigeist Abraxxxas. Lätt syrlig med lite rök, malt, fat och kaksmet. Drickbar men lite väl tunn för några högre poäng.Efter de två inledande ölen var det då dags att börja beta av ölen från Mikkeller, vi började med AK Alive som jag köpte i Köpenhamn i oktober 2013. Ölet dominerades helt av brett, fanns även grapefrukt och "stall". Bra men hade högre förväntningar.Efter detta följde två öl som Mikkeller gjorde för den synnerligen välkända restaurangen Noma i Köpenhamn, Mikkeller Noma Pontus och Noma Novel. Noma Pontus var väldigt kryddig med ingefära, gräs och såpa. Udda men ändå drickbar. Noma Novel var snäll med "blommor", kryddor oh humle. Avslappnad och betydligt med drickvänlig jämfört med Noma Pontus.Nästa öl gillade jag riktigt mycket, Mikkeller SpontanSeabuckthorn, d v s havtorn. Mycket funk och med tydliga spår av bär, även en härlig syrlighet. Dricker jag gärna igen om tillfället återkommer.Mikkeller Misson Chinese Food är en pilsner som lanserades i januari i år, tyvärr var den rätt tråkig. Lite smör, gräss och peppar. Inget särskilt med den inte.Mikkeller 20 är en IPA med 20 olika humlesorter, tycker att den var förvånansvärt anonym. Visst fanns det humle, ananas och grape men hade helt klart förväntat mig mer av ölet.Mikkeller Sallys Field var stabil, lätt brett, citrus, äpplen och lite kryddor. Hyfsat syrlig med en torr avslutning.Mikkeller Weizenbock var den äldsta av Mikkellerölen på denna provning, flaskan köptes på Barley Wine i Köpenhamn i november 2012. Söt med malt, torkad frukt, karamell och lite jäst. I ärlighetens namn småtråkig, men kul att ha provat som det heter.Mikkeller Koppi Barley Wine kom direkt från fabrik då jag köpte flaskan på Mikkeller & Friends i januari. Mycket kaffebönor både i doft och smak, kaffesump och lite lakrits. Udda och kanske inte perfekt balanserad men rätt skoj ändå.Mikkeller It's Alive! (Grand Marnier Barrel Edition) kändes oväntat avslagen. Kände inte så mycket förutom apelsin, lite malt och jäst. Avslutningen var påtagligt torr.

Mikkeller George (Cherry Wine) släpptes också i januari. De gamla vanliga inslagen av rostad malt, kaffe och lakrits fanns där men även spår av bär även om det var svagt. God men ändå den "sämsta" George som jag hittills smakat.Det var de elva olika ölen från Mikkeller, nu följde några bonusöl. Först ut var Nøgne Ø/Mikkeller/BrewDog Horizon Tokyo Black, även den flaskan köptes i Köpenhamn i januari. Härlig öl med mycket doft och smak, att den sedan var så len och drickvänlig gjorde inte saken sämre.Nästa två öl hade Silenzi köpt på Jamaica, Talawah Lager och Dragon Stout. Båda två hamnar i facket "Kalle Anka-öl". Tunna och riktigt tråkiga. Tack och hej till de två. En "intressant" sak med Dragon Stout dock, vad jag kan minnas är det första gången som jag ser "Nutrition Information" på en flasketikett. Vad nu det ska vara bra för.Detsamma kan som tur är inte sägas om Cascade Strawberry, köpt i USA för en dryg månad sedan. Doften innehöll mer jordgubbar än smaken. Bra syrlighet och fint uppfriskande, en stabil öl på alla sätt.Sist men inte minst avslutade vi kvällen med en Eklöws Imperial Stout från Bålsta Bryggeri. Den släpptes lördag 1/3, passade på att köpa en flaska på hyllan på Systembolaget i Jakobsberg. Mild och ren med rostad malt, kaffe och spår av "mörk frukt". Inte dålig men personlig föredrar jag en Imperial Stout som är tyngre.Kul är det att ha temakvällar där ett bryggeri står i fokus, med Mikkeller är det dessutom lätt att ordna en då de spottar ut så många nya öl varje år.
2 kommentarer:

alesmakaren.se sa...

Låter som en väldigt trevlig kväll!

Gyllenbock sa...

Det var det, lugn och skön med en hel del spännande öl.