torsdag 20 mars 2014

Några provade jubileumsöl på Man in the Moon

Imorgon är det alltså dags för det stora födelsedagsfirandet på Man in the Moon i Stockholm. När stället öppnade 1994 var den en "enklare" kvarterskrog som hade sex olika kranar med främst "stor stark". Nuvarande ägare har drivit stället sedan 1997, då började marschen mot bättre tider. Antalet kranar växte successivt, idag har man en specialbyggd kranslina med 30 kranar. I ölförrådet finns det runt 630 olika sorter att välja mellan, av dessa tillhör över 300 den fina cuveelistan där det äldsta ölet är från 1985. Något för Knut Knutsson?För några veckor sedan fick jag en inbjudan tillsammans med några andra ölbloggare och ölpersonligheter att komma till Man in the Moon på en liten förhandsprovning. I måndags var det dags, vi fick prova sex av de fjorton jubileumsölen från tolv olika bryggerier. Processen med att ta fram de olika ölen har tagit två år.

Vi började dock med en engelsk Berliner Weisse, Buxton Special Reserve IV Der Nord Sekt. Det var en lätt och uppfriskande "sommaröl". Rätt så syrlig med citrus, äpplen och lite brödsmulor. Skulle inte tacka nej till en flaska eller två under en varm sommardag.Efter den trevliga starten var det dags att börja med jubileumsölen. Först ut var Eskilstuna Månens Celebration Ale vilket är en upphottad variant av Månens Pale Ale som funnits sedan 2008 med lite modifierade recept. Upplevde Månens Celebration Ale som lättdrucken med en tydlig humlighet, även malt, grape och gräs. Även toner av smör vilket kom av att det var något knas med fatet som våra flaskor kom ifrån. Resten av faten ska inte ha diacetyl vilket är glädjande.Nästa två öl kom från bröderna Ek i Staffanstorp, allas våra favoriter på Brekeriet. Först fick vi smaka Brekeriet/Man in the Moon Xiyar, en saison sekundärjäst med gurka, ja ni läste rätt. Mig veterligen det första kommersiella svenska gurkölet. Det var riktigt spännande att få prova mitt livs första "gurköl". En riktigt udda öl som både doftade och smakade gurka. Även lite dill, vinäger samt lite brett. Bättre än förväntad men vetetusan om jag skulle kunna dricka en hel flaska ensam då det handlade om en såpass udda skapelse, kanske vänjer man sig? Noterbart är att det var ett rejält jobb att mixa alla dessa gurkor. (bilden lånad från Man in the Moon)

Öl nummer två från Brekeriet var Brekeriet/Man in the Moon Rubus. Mild och frisk med björnbär, hallon, källare, gräs och tydlig brett. Kul var det att höra att de verkligen öst på med björnbär i ölet, mer bär per liter jämfört med bryggeriets moderna klassiker Cassis. Björnbär är inte så fruktigt, alltså behövs det stora mängder. Rubus var det svårt att inte tycka om.Härnäst fick vi prova en skvätt Beerbliotek Man in the Moon Double IPA. Fint fruktig och bra balanserad. Halten alkohol (8,5%) kändes inte alls. Det roliga med det här ölet är dess relativt låga beska. Ölet var riktigt lättdrucket och gott.

CAP Man in the Moon Vanilla Double Brown innehöll förstås en hel del vanilj både i doft och smak. Fanns även brända malttoner, trä och en lätt kryddighet i finishen. Inte så söt man kanske kan tro utan småtrevlig och balanserad. En stabil öl.

Sist men inte minst fick vi prova Stronzo Man in the Moon 20th Anniversary Imperial Stout. Med Stronzo vet man aldrig vad som väntar, smågalet brukar det vara, inget undantag med det här ölet. Den innehåller hackade dadlar, fikon, plommon och russin som flamberats i 23-årig Ron Zacapa. Sedan har ölet legat och gottat sig fem månader i portvinsfat. Ölet som vi fick prova var specialtappat till flaska för denna provning, enligt uppgift var ölet klart till 98%. Riktigt välsmakande redan nu, söta dadlar, russin, rom och choklad. Även denna lättdrucken trots sina 9%. Lär fungera fint till en lämplig dessert. (bild lånad från Man in the Moon)Imorgon klockan 18:00 öppnas dörrarna för allmänheten då ovanstående öl liksom de andra jubileumsölen kommer att finnas att smaka. De andra ölen är dessa:

Amager Man in the Moon Bourbon IPA
Beer Here Man in the Moon Eclipse Pils
Dugges Månens Amber Ale
Mikkeller Black Moon
Nögne Man in the Moon Barrel Aged Anniversary Imperial Brown Ale
Nynäshamns Man in the Moon Ekfatslagrad Bötet Barley Wine
Nynäshamns Man in the Moon Ekfatslagrad Dragets Kanal DIPA
Ängö Månens Citrus Weisse

Utöver dessa öl kommer även 6-7 andra öl som aldrig tidigare serverats i Sverige kopplas på. Ölen kommer att kunna köpas i provsmakarglas. En del av ölen kommer att finnas i väldigt små mängder, endast ett fat, andra i lite större volymer. Vidare kommer det att finnas en del gamla maträtter från tidigare menyer, bland annat köttbullar som försvann för typ 10 år sedan. "De gamla rätterna" kommer att finnas på menyn i alla fall april ut. Livemusik, mingel med bryggare och andra representanter, ja det kommer att bli full fart. Det lär bli en kväll att minnas.

Stort tack till Daniel och Eryo för en schysst provning. Sist men inte minst vill jag passa på att säga grattis till 20-åringen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag ska till Oslo i april och det är en mellanlandning på 20 timmar innan flyget till Dubai går. Kommer dit på kvällen och behöver tips på ett (1) bra ölställe, fler hinner jag inte. Vilket kan du tipsa om som du tycker är den bästa. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett bra ställe för inhemska öl, utan mer en mysig miljö med bra utbud. Gärna ett ställe med mat. /Björn

Gyllenbock sa...

Hej Björn!

Oj, det har ju hänt en hel del i Oslo de senaste åren men ett ställe med mycket atmosfär, bra mat och öl är Olympen, eller "Lompa" som det heter i folkmun. Det får bli mitt tips då ett besök där alltid är en höjdare.

http://www.olympen.no/