torsdag 11 augusti 2011

Nils Oscar Jubileum 15

Tänk att Nils Oscar redan hunnit bli 15 år, jag minns när jag första gången drack ett av deras öl, det var år 2000, har alltså inte riktigt hängt med i alla 15 år. Onekligen en nestor, och en framgångsrik sådan bland de svenska småbryggerierna. Apropå Nils Oscar, för er som missat det hade jag tidigare i somras en temakväll "Nils Oscar".(bilden lånad från Nils Oscar)

Till 15-årsdagen har bryggeriet tagit fram ett jubileumsöl. Nils Oscar skriver såhär om ölet:

"Brygden har en härlig maltkaraktär och bjuder på smakupplevelser med inslag av karamell och frukt, men kan även upplevas något pepprig. Den är en utmärkt måltidsdryck och passar till olika kök. Den 1:a september finns Nils Oscar Jubileum 15 att tillgå på Systembolaget."

Vidare går det att läsa följande:

"Nils Oscar Jubileum 15 är bryggt med pilsnermalt och mörk karamellmalt, men även med torkade skal och fruktkött från de ekologiskt odlade kaffebären Fazenda Ambiental Fortaleza. Ölet får därmed en härligt rund och fruktig karaktär där ljusa smaker dominerar med inslag av karamell och frukt. Drycken passar till många olika rätter och lämpar sig därför ypperligt till flera olika kök, även riktigt kryddstarka rätter. Nils Oscar Jubileum 15 har visst släktskap med en Saison, men är inte lika torr. Man har även kryddat ölet med de båda humlesorterna Saaz och Tettnang. Den karaktäristiska smaken förstärks av citrongräs, thaibasilika och limeblad. Ölet är överjäst med en jäststam av belgiskt ursprung. Ölet är ofiltrerat och opastöriserat."

Pris 99:- för 75cl, artikelnummer 11022-01

Bara att hoppas att ölet är gott, de två tidigare ölen som lanserats i de stora, eleganta flaskorna, Nils Oscar Saison och Nils Oscar Sorachi Blond var ok men inte direkt spektakulära. Hur som helst blir det både intressant och kul att prova jubileumsölet.2 kommentarer:

Johan sa...

Jag hoppas de får med sig några skvättar till SBWF också :)

Kristopher sa...

Fan vad trevligt!