söndag 15 november 2009

Nils Oscar India Ale, en liten besvikelse.

En lugn helg har det varit, några öl har druckits. Först ut var Nils Oscar India Ale, en öl som jag hade positiva minnen av. Undrar om inte 2007 är senaste året då jag drack den.Ölet bjöd på ett stabilt utseende. Både doften och smaken gav mig en "igenkänningsfaktor", det var en öl från Nils Oscar jag drack, javisst. Förutom igenkänningsfaktorn innehöll doften brödiga toner, kola samt en väldigt beskedlig doft av frukt. Smaken påminde mycket om en lager, vätskan var torr. Mycket malt. Var det verkligen en IPA jag drack? Tillåt mig att vara lite tveksam. Jag saknade fruktigheten som brukar vara så ljuvlig i amerikansk IPA. Humlen, var var den?

Visst gick den att dricka, men som IPA betraktat var det allt lite av en besvikelse. Kanske är mina smaklökar förstörda, vad vet jag. Betyg: 3/5Saxo Bio var mer smakrik. Dess skum måste anses enormt och fluffigt. Skummet lade sig dock snabbt. En massa spännande dofter, bland annat citrus, jäst, diskmedel och koriander.

Det jag först reagerade på då jag drack av ölet var den stora mängden kolsyra, verkligen en småmysig reaktion på tungan. I övrigt tyckte tungan om ölet, frisk och lite lätt syrlig var Saxo Bio. Ganska söt, äpplen, kryddor, diskmedel, koriander samt mycket banan. Överraskande trevlig, ja jag har mina fördomar om ekologisk öl. Betyg: 3,5/5Fuller's ESB hade inte druckit tidigare, ja inte vad jag kunde minnas iallafall. I dimman är förstås allt möjligt. Vätskan var bärnstensfärgad, skummet var gräddigt men lade sig ganska fort. Väldigt vad alla har bråttom.

Doften bjöd på nötter, bröd och en del citrus. Kändes ganska frisk och inbjudande.

Smaken innehöll mycket knäck liksom bröd och nötter, mandlar kanske? Mild och lättdrucken med en hyfsad efterbeska. Inte direkt avancerad men pålitlig. Betyg: 3,25/5

Hänger ni på låset imorgon eller tar ni det hela med ro?

8 kommentarer:

David L sa...

Nils Oscar India Ale smakade väldigt mycket DMS (rotfrukter/grönsaker) senast jag drack då och det var det dessutom blindprovning så det fanns inga fördomar inblandade. Kan dock inte minnas att den alltid smakat så - eller var man så "ovan" vid att prova öl att man inte kände den smaken förr?

Har inte bestämt om jag ska köpa (eller snarare beställa) något imorgon... är sugen på Haandbryggeriets öl dock.

fajanen sa...

Har lite problem med släppet imorgon. Jag sitter fast i en konferens i två dagar och kommer inte att kunna komma iväg till ett systembolag förräns på tisdag kväll. Fast jag tror att det som jag vill ha borde finnas kvar.

Baggen sa...

Jag kommer att köa vid reg44 imorgon iaf. Tar inga chanser :)

Gyllenbock sa...

David: jag vet inte riktigt vad det är med NO India Ale, kanske är det så enkelt att smaklökarna lever ett annat liv jämfört med förr?

fajanen: osis med konferensen men det är nog lugnt ändå, allt brukar inte ta slut på direkten.

Baggen: jag kommer nog inte att vara där då de öppnar men kanske runt 10.30.

Eddan sa...

Drack NO India Ale på Gotland senast. Blev också lite besviken eftersom jag gillade den skarpt för nåt år sen. Har jag blivit lite bortskämd med bra öl?
Jag var tvungen att korta ner min lista pga pengabrist och med tanke på CPN-resan. Men dom jag köper ser jag fram emot att testa :-)

Stefan - Beer Drivel sa...

Förbannat! Jag skulle precis springa iväg till Reg44 när jag blev påminnd av en kollega att vi har möte klockan 10:00 :(

Ottes sa...

Nja, tänkte försöka ransonera julölsinköpen i år (om det går). Har de senaste dagarna testat några julöl som jag lagrat ett tag och med få undantag har de blivit obetydligt bättre än då det begav sig sist. Tar nog endå bilen till Västerås för att försöka lägga vantarna på några Julnarren från Hantverksbryggeriet.

Gyllenbock sa...

Ottes: jag har också en del julöl sparade sedan förra året, mest för att det är en kul grej att se om man kan känna någon skillnad i smak. Har inga större förhoppningar om att de blivit godare.