torsdag 5 november 2009

HaandBryggeriet Ardenne blond.

Åh vad härligt det är här uppe i Norden en dag som denna, några ynka plusgrader och regn hela dagen lång. Dessutom mörkt innan man ens hunnit kliva upp ur sängen för att fånga dagen.



Hursomhelst orkade jag inte vänta till ljusare och varmare tider utan var helt enkelt tvungen att prova Ardenne blond från norska HaandBryggeriet. Enligt Ratebeer är Ardenne en öl av typen saison, bryggeriet själva kallar ölet för en "sydbelgisk" öl.

Schysst utseende på ölet, ljusgul ganska grumlig vätska. Skummet var vitt och stort men försvann snabbt, dock var det hela tiden skumrester kvar på glaset. Vackert så!

Doften var både intressant och trevlig. Mycket kryddor, en del banan, jäst, kanske även en skvätt apelsin eller något åt det hållet. Alla dessa dofter ramades in av en viss arom av tvål eller diskmedel.

Smaken var fruktig och frisk. Påfallande humlebeska. Annars fanns det mycket av det som doften bjöd på även i smaken, smaken av "diskmedel" inte att förglömma. I ölet fanns en tydlig släktskap med belgisk witbier men just beskan var en liten extra knorr på det hela. Smaken var långt ifrån en vanlig lager, jag kan mycket väl förstå att en lager-pimplare har stora svårigheter med en smak som Ardenne blonde bjöd på. Själv tyckte jag om den, perfekt uppfriskande sommaröl som givetvis borde lanserats mycket tidigare i år på Systembolaget.

3,75/5

Nu har jag haft den stora glädjen att prova fem olika öl från HaandBryggeriet, alla har de varit stabila med fina betyg.

Odin’s Tipple 4,5/5
Dark Force 4/5
Ardenne Blonde 3,75/5
Norse Porter 3,75/5
Norwegian Wood 3,5/5

De nu aktuella Akevitt porter samt Haandbakk vill jag påstå att jag mycket gärna skulle vilja prova. Kanske får skicka någon till Norge för en liten inköpsrunda?

11 kommentarer:

Eirik sa...

Hmm ja du, det att hitta någon som kan åka över till Norge så där snart är inte alltid lätt, man måste nog muta nån rejält :)

Gyllenbock sa...

Mutor finns det gott om, frågan är bara hur mycket som krävs. :)

Anonym sa...

Hm... låter ju småtrevligt. Undrar om just Haandbryggeriet dras med lite tvålaktiga smaker då och då? Minns att portern hade lite sådana toner.

Skippade den här. Kanske borde köpa ändå. Är sugen på Haandbakk i mitt-i-månaden också.

Gyllenbock sa...

Haandbakk är given i mitten av månaden. Såg precis att den ännu inte finns på Vinmonopolet i Norge. Vintage 2008 har nyligen tappats på flaskor. Antar att det är den versionen som kommer till Systemet?

fajanen sa...

Såg också att den klassades som en saison på ratebeer. Det kan man väl inte riktigt hålla med om?

Gyllenbock sa...

Nja, jag vet inte riktigt. Tyckte att den påminde mycket om en witbier utan koriander. Trevlig hursomhelst.

Eddan sa...

Jag känner en som snart ska till Norge. Min syster! :-P

Gyllenbock sa...

Åh! 8 olika norska öl har jag skrivit upp som jag är intresserad av. Hur många orkar hon bära? :) Alla finns de just nu på Vinmonopolet.

Ottes sa...

God? Inte! Kryddig jästdoft med inslag av citrus och ost. En fadd, kryddig beska utmärker en smak som störs av alkoholtoner. Ingen harmonisk öl det här inte.
Betyg: 2,3/5

Jill sa...

Så nu är det plötsligt mitt ansvar att förse alla ölfanatiker med bira? Jag som inte ens dricker öl. Jo, det finns faktiskt såna människor ;-)

Gyllenbock sa...

Ottes: jag tyckte om den, men som alltid tycker folk olika och bra är ju det. Har du provat Haandbakk?

Jill: så går det när man säger att man ska åka till Norge. :)