torsdag 13 augusti 2009

Sommarens andra semester.

Påbörjade igår sommarens andra semester, ville fira det genom att knäcka ett par kalla. Några märkvärdiga öl blev det då icke, dock två jag tidigare ej smakat. Först ut var Marsalkka 5,2 från Saimaan Panimo.



Finsk ljus lager brukar vara lika upphetsande som den motsvarande svenska så mina förväntningar var av naturliga skäl inte alltför höga.

Ölet hade en färg av ljus koppar, skummet var inte stort. Ingen jättedoft, det jag lyckades känna var lite bröd, malt och nån slags krydda som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Curry var det iallafall inte, det är jag säker på.

Smaken kändes aningen bättre jämfört med många andra bröder inom samma genre, brödiga toner samt lite hö kanske. Ganska söt, ingen avancerad bitterhet. Kroppen ganska vek, eftersmaken inte alltför lång. Fanns lite nötter i eftersmaken. Drickbar men det är inte så att jag genast ville ha en till. 2,75/5



Gårdagens andra öl var en augustinyhet, nämligen en Shipyard Brown Ale. Precis som många andra ölbloggare är inte jag heller sådär jätteimponerad av Shipyards produkter, så den stora frågan var om deras Brown Ale var något att hänga i julgranen? Brown Ale är en ölstil jag dricker sällan så på det sättet var det förstås intressant att prova en.

Väldigt mörk färg, påminner mycket om Coca Cola. Blev inte mycket till skum då jag hällde upp ölet. Ganska mycket kolsyra.

Smör och sötma i doften liksom rostad malt och jäst. Fanns även en del "jordighet" i doften. Undrar om jag inte även kände svaga toner av choklad?

Smaken? Farinsocker var vad jag först tänkte på sedan fanns där den rostade malten. Lite frukt eller rättare sagt bär fanns där också. Tycker att ölet kändes lite vekt, ja snudd på vattnigt. Ingen jättehöjdare som Göran Persson var på sin tid alltså.

2,5/5

Nja, Shipyard levererade inte heller denna gång, Marsalkka smakade ungefär som förväntat, en klassisk finsk lager med lite mer karaktär än normalt. Kippis!

5 kommentarer:

AndersAnd sa...

På tal om Coca Cola så ser det nästan ut som du druckit just det ur glaset innan och inte rengjort dem ordentligt. Stora fräsande bubblor och minimalt skum. När jag provade Brown Alen så var det väll ingen skönhet men det såg inte alls ut så och skummet var trots allt större och fastare än vad din bild antyder.

Skit öl i vilket fall som helst dock ;)

Gyllenbock sa...

Jag drack vatten innan ölet, var nog en skvätt kvar i botten. Men skitsamma som du säger. :)

Drutten sa...

Tänkte precis skriva att det ser ut som att du inte har ett riktigt rent glas men Anders han före mig..

Men sen tänkte jag också skriva om du handlar finska öl borde du köpa ett par koff (sinehoff) porter. Den är riktigt bra till ett ganska lågt pris och känns inte så extremt massproduserad.

fajanen sa...

Har en Brown Ale ståendes i skåpet. Har nu inte alltför bråttom att prova den. Köpte du bara finsk öl från Alko? Själv passar jag på att köpa en del av den utländska ölen som inte finns här. Har precis fått hem 5 nya flaskor.

Hemma på söndag? Ska nog förbi viksjö då. Kanske dags för Dark Hops?

Gyllenbock sa...

Drutten: Jag har ett par Sinebrychoff porter hemma, en från förra året och en ganska färsk. De är stabila.

fajanen: jag köpte inga öl alls på Alko, samtliga som jag fick i slutet av juli var gåvor från mor och far. Har bla ett par olika versioner av Lapin Kulta, det är öl jag inte druckit på år och dar.

Verkar klurigt det är med överlämnandet av Dark Hops, på söndag är jag nämligen i Hälsingland. Förr eller senare ska vi nog lyckas. :)