onsdag 24 april 2013

Janko släppte ölbok

Det händer verkligen mycket i Ölsverige just nu, det känns nästan som att det är något mer eller mindre varje dag. Igår släppte Jan-Erik "Janko" Svensson sin nya ölbok, "Stora Ölboken" på Akkurat. Mellan 17-19 var det bara att komma förbi om man ville köpa ett signerat exemplar för det trevliga priset 150 riksdaler.Janko behöver ingen närmare presentation men för den som inte vet är han bland annat huvuddomare på SBWF (ölfestivalen i Nacka), han föreläser regelbundet på restauranghögskolorna i Grythyttan och Umeå, han arrangerar ölresor med mera. Det är ingen överdrift att säga att han är Sveriges störste ölguru. Helt klart en legend. 

Det var mycket folk på Akkurat igår, jag var där strax före 17:00 och det var betydligt mer folk än vad det brukar så dags på dygnet. Många av gästerna var profiler från ölbranchen liksom stammisar som alltid är på plats då det sker något särskilt på Akkurat.

Boken då? Nu har jag inte mer än bläddrat i den men det ser lovande ut, stiligt och det verkar pedagogiskt. Bland annat behandlas ölets historia, råvaror, hur olika öltyper hänger ihop, tillverkningsmetoder med mera. Drygt 200 sidor allt som allt. Många trevliga bilder att njuta av.

Ett par frågor blev det till Janko:

-hur lång tid tog det att skriva boken?

-Jag fick frågan från förlaget för ungefär två och ett halvt år sedan. Det mesta av texten var klart för ett och ett halvt år sedan. De flesta bilderna var ihopjagade för knappt ett år sedan. Jag och en formgivare på förlaget gjorde klart boken till förra sommaren, då det var tänkt att den skulle komma ut. Men det blev nu istället.

-har du planer på en ny? eller något annat spännande projekt?

-En massa olika lösa planer, men inget konkret som det finns datum på. Har fokus just nu på SM i hembrygd öl i Eskilstuna i veckoslutet, en resa till Franken i början av maj, några intressanta kalas senare i vår, ett par repor i Centraleuropa i sommar och sedan Stockholm Beer & Whisky Festival i september-oktober.

Är det bara jag som blir sugen på en resa till den Bayerska landsbygden? 

Just ja, i måndags var det Brewmaster Dinner med Garrett Oliver från Brooklyn Brewery, jag var inte där då men det innebar att det igår fanns 10 olika öl från Brooklyn bland fatölen. På torsdag kopplas det på fler än så, en riktig Tap Takeover blir det då. Jag hade inga planer på ett längre besök igår men en Brooklyner Weisse blev det. Tycker att den var bra för att vara en amerikansk veteöl. De stiltypiska inslagen av nejlika ochskumbanan fanns där i en schysst läskande öl. En DIPA i form av Blast blev det också, stabil och god. Den fanns även förra året och precis som då tycker jag att det är en rumsren DIPA som inte är så extrem men däremot balanserad. Gå förbi och prova vettja. 


Inga kommentarer: