fredag 5 april 2013

Besök på Monks Porter House

Det är sannerligen inte ofta jag besöker Monks Porter House i Gamla Stan, Stockholm men på långfredagen var det dags för ett besök. Jag hann gå ner för trapporna, beställa en Monks Porter House Madeleine innan Jonas (Öl i Stockholm), Tom (Fajan & Jöns) samt icke-bloggaren Christian (ja det finns sådana!) anslöt.

Madeleine var en snäll och tämligen söt historia med en lätt kropp och med milda inslag av rostad malt, choklad och lite lakrits samt vibbar av rök. Avslutningen var torr.

Ni som varit på Monks Porter House vet att själva baren/matsalen är nere i källaren och då man ska ner dit passerar man några kylar med öl. Då de inte hade någon aktuell öllista var man tvungen att gå upp för trapporna för att se om där fanns något intressant att beställa. Lite osmidigt kan tyckas men å andra sidan finns även toaletterna på "övervåningen". Det sägs att motion aldrig har varit skadligt, fast mjölksyra är förstås jobbigt.Nu minns jag inte vem det var men en i sällskapet hittade en intressant flaska i en av kylarna däruppe, fotografi togs och sedan ner till baren för att beställa den aktuella flaskan. Då svarar bartendern att tyvärr är den flaskan slut trots att bilden inte var mer än max två minuter gammal. Av en annan av de anställda gick det alldeles utmärkt att köpa den aktuella flaskan. Riktigt illa, så får det verkligen inte gå till.

Hur som helst lyckades vi köpa ett antal flaskor, till de mest intressanta hörde New Holland Night Tripper (240 kostade den) och Goose Island Madame Rose. Förstnämnda var överraskande god, riktigt njutbar med en len och fin munkänsla. Fint rostad med framförallt mycket choklad men även kaffe. Madame Rose var också den riktigt bra. Fint syrlig med mycket bär, vinäger, citrus och ek.En öl som inte riktigt levde upp till förväntningarna var Engelszell Gregorius Trappistenbier. Det var inget direkt fel på den men jag måste erkänna att jag hoppades på lite mer av allt, särskilt i smaken.Kvällens klart sämsta öl var De Molen/Gadds Fresh Hopped Bohemian. Först trodde jag att flaskan var gammal men så var inte fallet. Syrlig på "fel" sätt, inte frisk på något sätt. Gick knappt att dricka utan den skickades tillbaka.

Kvällens största överraskning var nog ändå De Molen Turfbock. Den bryggdes som en rököl till De Molens egna ölfestival, Borefts 2008. Nu smakade den som en "suröl" med mycket bär och grape. Även med jordiga inslag. Tyvärr vet jag inte hur ölet smakade som färsk så kan inte uttala mig om den nu var godare. Helt klart en god öl oavsett vad den var år 2008.Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om Monks. Deras egna öl är för det mesta ok men lite väl dyra tycker jag allt. Servicenivån har alltid varierat, nu var det riktigt pinsamt med flaskan som vi först inte fick köpa. Det är illavarslande med ett ställe där servicen kan variera så extremt. De borde åka på kurs till Japan eller något annat civilicerat land. Vi får se när nästa besök kan tänkas bli.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Monks är ett bra ställe. Lugnt och skönt, men att de inte har nån ölmeny kan jag verkligen inte förstå. När man frågat efter ölmeny så ser de helt förvånade ut och tycker man är helt knäpp. Den känslan får man iaf.

Finns det nån vettig anledning till att de inte har meny med tanke på all bra öl i kylarna vid entrén?

Gyllenbock sa...

De sa att ölmenyn var under produktion men men jag vet inte.

Anonym sa...

Jag har varit på Monks Porter House en gång och det var sista gången. Det var när dom skulle ha IPA festival första gången 2011. Fick Monks nyhetsbrev där det stod att man skulle var där i tid, och vi var där kl 16 när dom öppnade. Tjejen som stod i baren hade inte hört talas om någon IPA festival, så vi fick deras vanliga ölmeny. Barchefen som vi haffade på utvägen sa att ingen av iporna var påkopplade, men vi har ju andra öl. Båda var dessutom riktigt dryga och det blev inte bättre när jag ifrågasatte hela tanken med IPA festival och att man ska vara där i tid, men fick svaret att vi kunde komma tillbaks om några timmar. Det blev OT och god mat, riktigt god öl och utmärkt service.

Gyllenbock sa...

Anonym: det låter verkligen galet med "IPA-festivalen", snacka om oprofessionellt.

Minns mitt första besök på Monks Wallingatan. Efter att ha läst reklamen om de över 1000 olika öl som skulle finnas blev jag nyfiken. De fyra första beställa ölen fanns inte, utan först på den femte blev det napp. I mitt tyckte onödigt att basunera ut att man har så många olika sorter då verkligheten såg annorlunda ut.

Anonym sa...

Jag har varit på Monks två gånger. Första gången hade de en öllista med en massa öl men det hade de inte nu senast... Om man inte är så hemma på olika ölsorter så är det ju inte direkt en höjdare att stå och kolla på flaskor i en ölkyl...

Första gången åt jag också en jättegod porterstek, så jag beställde det den här gången också. Men jag vet inte riktigt vad det var jag fick in egentligen... Jag förstår inte hur man kan få en ryggbiff att bli lika ljus som en fläskfile och inte smakade det nån porter. Det stod i menyn att köttet var stekt i 12 timmar men det sa resturangchefen att "Nej, den är inte stekt i 12 timmar"... Nähä, men då får de väl ändra i menyn? Köttet såg precis ut som en helstekt fläskfile, och även om det inte var segt så var det ju inte alls så mört som man förväntar sig att en porterstek skall vara.