tisdag 1 november 2011

Systembolagsbesök samt Cantillon Reed Gueuze MuscatIdag är det som bekant första november, vilket innebär att det var återigen dags att köa utanför Systembolaget på Regeringsgatan. Som tur är var Eirik med eftersom det tog närmare en timma innan vi fick gå fram till ölhyllan. Lite segt att stå ensam och filosofera men å andra sidan finns det alltid folk att prata med då man köar. Köa till Systembolaget, det nya folknöjet? Dessa söta små raringar hittade hem:BrewDog Abstrakt AB:07: de tidigare ölen i Abstraktserien har varit åt alla möjliga håll men självklart ville jag köpa med mig en flaska, denna är en Scotch Ale, vilket är en öltyp som jag blivit lite sådär småförtjust i på senare tid.

Tokyo Black Horizon: ett givet köp, annat behöver ej sägas.

Stone Old Guardian Belgo: med en belgotwist, ja varför inte? Är nog kul att prova.

Amager Drei von Dänen: "de tre danskarna", tänk att Mikkeller är med på ett hörn även här.

Gueuze Tilquin: drack nyligen en flaska i Chicago, köpte även med mig en flaska, kan säkert blir några flaskor till. Det räcker väl?

Carnegie Special 175th Anniversary Porter: Carnegie Porter är onekligen en svensk klassiker så denna specialversion var förstås given i korgen.

Cuvée Angélique: vet inte så mycket om denna så hit or miss? Vi får se.

North Coast Grand Cru: halva priset i USA men jag hade inte plats så det fick allt bli en flaska idag istället.

La Trappe Quadrupple Oak Aged: den bara slank ner...någon som provat ölet?

Lost Abbey Framboise de Amorosa: gav den 4.5/5 på Ratebeer så jag misstänker att jag gillar ölet.

Det lär säkert bli några komplement till ovanstående, bland annat NO Coffee Stout och X Porter. Återstår att se om jag törs köpa ölet från Innis & Gunn. Saison Dupont Dry Hopping, hmmmmm kanske?

Efter att vi klarat av dagens inköp tog Eirik och jag tuben till Slussen för att därifrån med raska steg knalla till Akkurat. Akkurat öppnar för lunch klockan 11:00 på vardagar, populärt det är det men vad jag kunde se var vi de enda i salongen som drack öl kring halv tolv. Stackars satar som besöker Akkurat utan att dricka åtminstone en öl, det lovar jag på heder och samvete att aldrig göra. Till lunchen dracks en Genställer Zwickle Pils, vilket var en helt ok tysk pils. Jag tyckte att den hade ovanligt mycket kola i sig.När vi ändå satt på Akkurat var det lika bra att ta en titt i Cuvéelistan.Varken Eirik eller jag hade tidigare druckit Cantillon Reed Gueuze Muscat, så en sådan fick det bli. Vi lär ha varit ensamma i hela världen om att dricka en sådan öl klockan 12:20 en helt vanlig tisdag mitt i serielunken. Ännu ett bevis på att vi alla är helt unika.Cantillon Reed Gueuze Muscat är en öl som togs fram speciellt för Akkurat år 2005, då Akkurat fyllde 10 år. Till urspungsölet från Cantillon har det tillsatts söta vindruvor, närmare bestämt Muscat-druvor från Willi Opitz.

Ölet var utomordentligt välsmakande och väldoftande. Surare än vad jag hade trott, väldigt smakrik med en hel del spännande nyanser. Fruktig med aprikos och citrus, en speciell fruktlambic kan man lugnt säga. Väldigt torr med en superb munkänsla. Ursprungsölet och druvorna skapade verkligen något särskilt, måste verkligen rekommendera ölet. Så ballt att det finns sådan öl att få tag på i vår lilla huvudstad.

6 kommentarer:

Kristopher sa...

Jääävlar vilken kö! Tur att vi inte har lika många nördar här nere.. Än! :)

Gyllenbock sa...

Ändå är det där bara kön inne i "passagen" som är inomhus innan själva butiken, kön utanför var ytterligare hundra meter eller så. Folk är sannerligen inte kloka. :)

Henning sa...

Kan inte annat än att hålla med dig KP, Helt crazy köer i Stockholm!, Jag kan rapportera att Systembolaget på Limhamn var hyfsat lugnt igår.
Ett svalt tips: Köp inte Innis & Gunn Spiced Rum... Du kommer bara att bli besviken, det är en sötsliskig sörja och liknar inte ett bra öl.
/Henning www.olradet.se

Eddan sa...

Det var inte bara att knalla förbi direkt till ölhyllan? Eller var det kö till den också?

Gyllenbock sa...

Henning, tack för tipset angående Innis. Blir jag bjuden på en slurk tar jag emot den men någon egen flaska blir det inte.

Gyllenbock sa...

Eddan: nej det var inte det, de släppte bara fram 2-3 personer åt gången till ölhyllan, vilket var bra eftersom det då inte blev ett liknande kaos som vid ett tidigare nyhetssläpp.