torsdag 10 november 2011

Ingen gårdsförsäljning av alkohol?

Hörde precis på radion att folkhälsominister Maria Larsson är tveksam till att Regeringen kommer att lägga fram förslag om gårdsförsäljning av alkohol. Maria Larsson:

-Jag kan notera att många av remissinstanserna anser att det förslag som utredningen har lagt kan förväntas inte vara förenligt med EU-rätten.

Tydligen har förslaget mött stark kritik av flera tunga remissinstanser, vilka hävdar att förslaget inte är förenligt med EU:s regler och att det undergräver Systembolagets monopol.

Folkpartiets Carl B Hamilton, som bland annat sitter i Systembolagets styrelse menar:

-Att förslaget borde kastas i papperskorgen, eftersom det aldrig kommer att genomföras.

Noterbart är att regeringen är splittrad i frågan, bland annat vill Centerpartiet ge förslaget grönt ljus.

Återstår att se hur det kommer att gå, men det verkar ju inte direkt positivt. Jag som så gärna besökt ett bryggeri och köpt med mig några av deras öl, precis så som det fungerar i alla civiliserade länder.

1 kommentar:

Mr Mohawk sa...

Till och med regeringens ansvarige utredare, samt flera alliansledare, har sagt att det aldrig kommer bli något av det här förslaget. Enda anledningen att den skickades ut på remiss var för att dom måste följa sina egna rutiner.

Gårdsförsäljningsförslaget är redan dött. Argumentet att dom har det i Finland håller inte, då det redan är under utredning att det strider mot EU-rätten.

Att sedan Systembolaget la fram sitt förslag om att lokala produkter kan beställas till vilken butik som helst, utan kostnad för varken kund eller leverantör, kom som en total överraskning. Jag är själv rätt säker på att det kommer anmälas till EU-rätten samma dag detta införs.

Detta förslaget kan ju faktiskt bli bättre för bryggerierna än det starkt begränsade förslag till gårdsförsäljning som utredningen ritade upp.