söndag 6 november 2011

Schysst hemresa över Atlanten, dock utan öl.

Jag lovar, detta är det absolut sista inlägget om USA-resan. Tänkte bara ta och skriva några rader om hemresan från Chicago till Arlanda. På Chicago O'Hare Airport väntade en magnifik SAS Airbus A330, flightnummer SK946.Helt klart fick resan ett värdigt slut då Eddan och jag uppgraderade oss till Business Class. Skillnaden mellan det som skämtsamt brukar kallas för "Monkey Class" och interkontinental Business Class är väldigt stor, bara att titta på dessa foton för att jämföra benutrymmet:
En annan stor fördel är att man får checka in två väskor gånger 32kg, liksom att det aldrig är några problem med att få plats med handbagaget i hatthyllorna. Jag hade en del grejer att bära på, såhär i efterhand hade jag kunnat köpa ännu mer men, men. Ytterligare en fördel är att det är tyst framme i nosen, dels hörs knappt motorerna och det förekommer inget spring.I princip direkt då man installerat sig i stolen blir man erbjuden champagne, i SAS fall Henriot 2005. Det tycker jag är ett sympatiskt sätt att inleda en flygresa med. Men nästa gång måste jag komma ihåg att hålla in magen, jävlar!
Väl uppe i luften delas det ut bra hörlurar, en liten necessär som innehåller diverse bra grejer att ha då man flyger, bland annat ögonmask, öronproppar och munvatten. Nästan som julafton med andra, det är bara att sitta och ta emot.

Innan maten serverades det en cocktail, jag fortsatte temat med champagne och valde en Mimosa, vilket är 50/50 champagne och apelsinjuice. Riktigt gott måste jag säga.
Därefter var det bara att titta i menyn och bestämma sig för vad man ska äta. På de relativt korta nattflighterna från USA till Skandinavien kan man välja mellan tre olika rätter, på dagsflighterna åt det motsatta hållet är det fyra valmöjligheter. Lite "enklare" service är det hem.Biff Rydberg och ett glas rött i form av Falernia Reserve, Carmenere Elqui 2009 blev det för min del. Helt klart en helt ok måltid, flygmat är ju alltid flygmat men detta smakade riktigt bra. Synd bara att SAS liksom alla andra flygbolag som jag åkt med inte har någon seriös öl ombord. Ibland får man helt klart hålla sig till vin, champagne och portvin vilket jag beställde in till osten.En liten med god Tiramisu samt en skvätt Cointreau blev det till efterrätt.Sedan var det bara att fälla ut stolen i sängläge och vila i några timmar. Flygtiden var bara 7 timmar och 45 minuter, jag hade kunnat sitta ombord i det dubbla kändes det som. Har nog aldrig upplevt en så odramatisk interkontinental flight som hemresan från Chicago. Den stora Airbusmaskinen darrade inte till en endaste gång, otroligt. En massa filmer fanns det att titta på men jag kollade inte på någon, fanns inte tid till det. Lyssnade endast på lite musik samt på en annan passagerare som snarkade sött i den behagliga stolen.

Innan landning i Stockholm/Arlanda serverades en enklare men helt ok frukost. Solen var också på väg att vakna till så det var fint att kika ut.
Apropå utsikt, på SAS långdistansmaskiner är toaletterna i Business Class utrustade med fönster, men sitt inte för länge och filosofera ty det kan finnas andra som måste in.Japp, jag gillar flygplan och älskar att flyga. Får se när nästa tur kan tänkas ske, den som lever får se.

9 kommentarer:

Eddan sa...

Snacka om skillnad mot "monkey". Jag är fortfarande chockad att vi inte blev nedgraderade i sista sekunden, hehe

Gyllenbock sa...

Eddan: det hade varit något det, då hade jag lämnat kärran och åkt hem med Lufthansa istället. :)

Weine sa...

Uppgraderade er till Business Class, vad gick detta på? Eller det var kanske så att ni använde lite poäng. Har noterat att du flyger med SAS i stort sett på varje resa så några poäng har det säkert blivit.

Så ut som att ni hade det behagligt över Atlanten.

Baggen sa...

Precis, jag utgår från att du uppgraderade er med poäng :) Hur mycket kostade det? Business är ju absolut inte prisvärt om man betalar själv. Iaf om man inte har väldigt mycket pengar :)

Gyllenbock sa...

Weine, Baggen: japp, med points. Jag har ett kombinerat Diners/Eurobonuskort så försöker att köpa det mesta med det kortet, bland annat mat. Det innebär att det tickar in poäng mest hela tiden.

Annars går det att uppgradera med pengar från USA, lite inofficiellt sådär. 600 dollar brukar det kosta vilket får anses vara riktigt prisvärt.

Gyllenbock sa...

Vad det kostar att uppgradera står här:

http://www.sas.se/eurobonus/anvand-poang/Uppgradering/

Ibland förekommer det förstås kampanjer så då finns det möjlighet att göra klipp.

Baggen sa...

Gyllenbock: Tackar för länken! Mycket uppskattat!

Kristopher sa...

Fy fan.. Vad jag blir avis!

Stefan - Ölsvammel sa...

Jäklar, det där såg ju väldigt trevligt ut.